Home » Topuri filme

Ultimul deceniu in filme si clipe

9 February 2011 scris de 2 comentarii

A trecut mai bine de un deceniu de cand ma uit constant la filme, iar cand spun acest lucru ma refer la faptul ca vad peste 200 de productii pe an. Bune sau proaste, inspirate sau lipsite de vlaga, cu actori fabulosi sau actrite care mai bine si-ar schimba meseria. Unele ma emotioneaza pana la lacrimi, altele ma fac sa merg mai departe, imi dau acel impuls absolut necesar pentru a-mi continua drumul. Unele sunt false, ireale, iar altele cu adevarat proaste. Dar bineinteles, alegerile sunt facute subiectiv, in functie de nevoile urgente ale sufletului si mintii.

Acum 3 ani m-am indragostit de cineva foarte special in timp ce ne uitam la filme. Nu voi uita niciodata acel weekend, cand pe ecranul maret al televizorului meu au rulat peste 20 de filme – ragazul perfect ca sa imi analizez sentimentele, sa imi croiesc vise, sa adun ramasitele inimii naclaite de durere si sa am curajul sa ma implic definitiv si irevocabil. Si a fost o iubire ca-n filme…

Si ca sa facem “cunostinta”, va prezint topul personal al celor mai tari filme din ultimul deceniu, asa cum le-am simtit eu.

Anul 2000 – anul viselor

In acest an m-au inspirat: Gladiator (o productie mareata, cu 5 Oscar-uri si o echipa imbatabila: Ridley Scott, Russell Crowe, Joaquin Phoenix si Djimon Hounsou), The Beach (Danny Boyle este unul dintre regizorii mei preferati. Iar alaturi de multi-oscarizatul Slumdog Millionaire si recentul 127 Hours, The Beach este genul de film care imi starneste curiozitatea si pasiunea), Gone in Sixty Seconds (Eleanor, adica Shelby Mustang GT 500 e masina mea preferata), Malena (nu poti sa nu o iubesti pe Monica Bellucci. Este o femeie aproape perfecta. Iar filmul este dur, sexy, romantic, uneori trist, nedrept, complicat, dar plin de candoare).

Anul 2001 – anul romantismului

Filme aproape perfecte: Ocean’s Eleven (Clooney, Pitt, Affleck, Damon, Garcia, Roberts, Cheadle – o “gasca” cel putin interesanta), Pearl Harbor (o drama romantica, o nota mult prea mica pe IMDb, un razboi, o poveste de iubire, o harta a ranilor, sunet de Oscar, o distributie bunicica), Moulin Rouge! (Costume bune, decoruri frumoase, voci slabe, actori slabi, sexy Kidman), Enemy at the Gates (este filmul in care l-am descoperit pe Jude Law, insa ca si aspect, nu ca actor), Monster’s Ball (un film profund, emotionant, foarte bine facut. Halle Berry at her best! Billy Bob Thornton si Heath Ledger completeaza un peisaj obsedant, o afacere incheiata intre viata, moarte, iubire si ura), Original Sin (un film slab, dar incredibil de fierbinte. Intre Jolie si Banderas scanteile, chimia, atractia sunt aproape palpabile), Sweet November (cel mai frumos film romantic, iar Charlize Theron si Keanu Reeves sunt facuti unul pentru celalalt, desi ea il depaseste cu mult cand vine vorba de actorie).

Anul 2002 – anul pasiunilor

Din acest an, am revazut de un milion de ori: Catch Me If You Can (un film perfect, fara cusur, in care Steven Spielberg, Leonardo DiCaprio si Tom Hanks reusesc sa schimbe ideea despre ce inseamna cu adevarat un film captivant), The Pianist (Roman Polanski si Adrien Brody reusesc sa obtina premiul Academiei pentru acest film. Si pe buna dreptate. Impecabil!), Road to Perdition (un film de aventuri, dramatic si profund. Regizat de Sam Mendes, fostul sot al lui Kate Winslet, si cu actori ca Tom Hanks, Paul Newman si Jude Law – acesta este un must see!), Chicago (un musical cu 6 Oscar-uri, in care Catherine Zeta-Jones este imbracata sumar, canta si danseaza. Mai vreti ceva?), Unfaithful (un film slabut, insa Diane Lane si Olivier Martinez sunt un cuplu foarte hot. Mi-a placut mult povestea lor, inceputul… sfarsitului), Frida (este unul dintre filmele mele de top 10. Pasiunea incredibila, talentul, durerea, revolutia sexuala, regulile nescrise ale unei relatii si mai ales, muzica – fac din aceasta productie una dintre cele mai dragi sufletului meu).

Anul 2003 – anul actiunii

Am urmarit cu sufletul la gura (de vreo 10 ori fiecare): The Last Samurai (un film de aventuri extrem de bine facut, usor melodramatic, dar bun. Ken Watanabe is the best!), The Italian Job (nu e grozav, dar e placut. Nu exista chimie intre Charlize Theron si Mark Wahlberg, insa cred ca aici este vorba mai mult despre hoti decat despre relatii… intre hoti), Monster (un film dur, in care Charlize Theron reuseste rolul vietii ei. Cel putin pana acum… Nu-mi place Ricci si a fost atat de in umbra, incat nici nu are importanta. Filmul este de fapt 100% al lui Charlize), How to Lose a Guy in 10 Days.

Anul 2004 – anul trailor intense

Mi-au placut mult de tot: The Notebook (unul dintre actorii mei preferati – Ryan Gosling – face un rol foarte bun, iar filmul este incredibil de emotionant – de fapt, povestea de dragoste perfecta!), Troy (cred ca a fost cel mai bun rol al lui Pitt, mi-a placut mult si Eric Bana, povestea este foarte frumoasa, iar filmul chiar te prinde), Million Dollar Baby (sunt o mare fana Hilary Swank si a meritat Oscar-ul pentru rolul din aceasta productie), Hotel Rwanda (un alt film din topul 10 personal – Don Cheadle joaca perfect intr-una dintre cele mai bune productii pe care le-am vazut vreodata), Taking Lives (un film prost, in care Angelina Jolie face sex cu un criminal jucat de Ethan Hawke – v-am zis ca sunt fana Angelina, nu?), Mar Adentro (Javier Bardem e genial), Ray (totul despre viata, pasiune si dragostea pentru muzica, dar mai ales un Oscar meritat pentru Jamie Foxx).

Anul 2005 – anul iubirii

Filme de top si in 2005: Brokeback Mountain (Heath Ledger si Jake Gyllenhaal fac o pereche extrem de credibila si cred ca a fost cel mai bun rol al lui Jake de pana acum, scena sarutului de revedere – priceless!), Mr. & Mrs. Smith (un film prost, cu cea mai sexy pereche din lume: Angie si Brad, merita pentru muizca si scenele sexy), Lord of War (un film intens! Pana unde merge iubirea pentru fratele tau? Ne raspund: Cage, Jared Leto si Ethan Hawke), Walk the Line (doi actori superbi, o poveste interesanta: Reese Witherspoon si Joaquin Phoenix in “legenda” lui Johnny Cash), Match Point (unul dintre favoritele mele dintotdeauna! Woody Allen ii provoaca pe Scarlett Johansson si pe Jonathan Rhys Meyers la un meci pasional: dragoste, moarte, ambitie, noroc, destin), Cinderella Man (unul dintre putinele filme care imi aduce lacrimi in ochi de fiecare data cand il vad), Two for the Money (nu este o productie foarte apreciata, insa mie imi da mereu o stare buna – daca sunt dezamagita sau trista ma uit la acest film si-mi revin, n-as putea sa explic de ce).

Anul 2006 – anul misterelor

Anul 2006 a fost unul excelent pentru cinematografie. Am vazut filme de top, care mi-au ramas mult timp in memorie: The Departed (daca spui Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Matt Damon si Jack Nicholson – ai spus tot!), The Illusionist (un film foarte bun cu Edward Norton si Jessica Biel, care te introduce in lumea magiei), Blood Diamond (mi se pare de departe cel mai bun film al lui DiCaprio, iar Djimon Hounsou joaca fabulos), Apocalypto (o alta productie mareata a lui Mel Gibson, un film impresionant), A Good Year (o comedie romantica in regia lui Ridley Scott, in care Russell Crowe si Marion Cotillard fac o pereche de nota 10), The Last King of Scotland (vi-l recomand din tot sufletul – Forest Whitaker a luat Oscar-ul, iar James McAvoy este foarte autentic), Volver (muza lui Pedro Almodóvar – Penelope Cruz – a fost nominalizata la Oscar), Notes on a Scandal (un film tulburator si senzual cu Cate Blanchett si Judi Dench).

Anul 2007 – anul aventurilor

Anul 2007 a fost clar unul dintre anii mei preferati in materie de filme. Sunt atat de multe productii bune in aceasta perioada, incat nu cred ca voi avea loc sa le insir: No Country for Old Men (drama fratilor Coen si talentul lui Javier Bardem au fost rasplatite cu 4 Oscar-uri), Into the Wild (cel mai bun film al tuturor timpurilor, cel putin asta este alegerea mea! – in regia lui Sean Penn, cu Emile Hirsch), Ratatouille (cred ca este cea mai buna animatie pe care am vazut-o: love it!), Gone Baby Gone (debutul regizoral al lui Ben Affleck demonstreaza talentul lui, iar distributia – Morgan Freemn, Ed Harris si Casey Affleck – il sustine), Shooter (un film de actiune cu Mark Wahlberg care cred ca te va prinde), Fracture (Anthony Hopkins si Ryan Gosling fac o pereche interesanta), The Bucket List (tu ce-ai face daca ai afla ca mai ai de trait un an? Jack Nicholson si Morgan Freeman – carismatici si plini de viata), La Môme (un film obsedant, in care Marion Cotillard este o adevarata pasare maiastra – trebuie vazut neaparat!), Shelter (un film excelent pe care vi-l recomand!).

Anul 2008 – anul iluziilor

Esti sau nu iubit, traiesti sau ti se pare, bogat sau sarac, tanar sau batran? Un an emotionant, al filmelor pline de fantezie, de iluzii, de suspans. Mi-au placut: Taken (Liam Neeson este foarte bun, insa nu am putut vedea filmul de doua ori, a fost prea dur), The Dark Knight (Christian Bale sau Heath Ledger?), Slumdog Millionaire (un alt film de nota 10 (si de 8 Oscar-uri) al lui Danny Boyle), The Curious Case of Benjamin Button (Brad Pitt este un barbat interesant, dar nu mi se pare un actor convingator), What Happens in Vegas (o comedie draguta si atat), Vicky Cristina Barcelona (sunt mare fana Woody Allen, iar Javier Bardem, Penelope Cruz, Rebecca Hall si Scarlett Johansson sunt minunati, ca si povestea), Revolutionary Road (un film care m-a impresionat profund, mai presus de reintalnirea pe ecrane dintre DiCaprio si Winslet – o drama pe care foarte putini o inteleg), The Reader (Kate Winslet at her best, un film emotionant), The Other Boleyn Girl (nu este un film extraordinar, dar te prinde), The Duchess (drama unei femei – Keira Knightley in cel mai bun rol al ei), Frozen River (un film interesant in care am facut cunostinta cu Melissa Leo), Elegy (intens, senzual, autentic – Penelope Cruz este fermecatoare).

Anul 2009 – anul ambitiilor

Din 2009 fac parte cel putin 2 dintre filmele mele preferate din toate timpurile: The Blind Side (o productie care ma emotioneaza de fiecare data cand o vad – Sandra Bullock in rolul vietii ei), Up in the Air (va recomand monologul lui Clooney – fabulos!), Crazy Heart (un film bun, Jeff Bridges si mai bun, adica de Oscar!), It’s Complicated (o comedie savuroasa cu Meryl Streep), Precious (un film foarte realist, foarte dur), Julie & Julia (recunosc ca Meryl Streep si Amy Adams m-au inspirat pentru ca imi place si sa scriu pe blog, si sa gatesc), The Joneses (o comedie subevaluata care o sa va ofere mai mult decat se vede la suprafata), Spread (pentru rolul lui Ashton Kutcher, dar si pentru subiectul tratat – mai profund decat pare), City Island (o comedy-drama in care Andy Garcia este fabulos).

Anul 2010 – anul curajului

Am spus de multe ori ca anul 2010 este unul foarte prost din punct de vedere cinematografic. Totusi am gasit cateva filme care mi-au placut. Unele chiar foarte mult: 127 Hours (o alta productie fantastica al lui Danny Boyle, care, dupa mine, clar este filmul anului si ar trebui sa ia cel putin un Oscar pentru scenografie), The King’s Speech (nominalizat la 12 Oscar-uri, acesta film este o drama cu un umor fin, englezesc, smart, excelent interpretat de Colin Firth), The Fighter  (poate ideea filmului nu este cine stie ce, insa ii permite lui Christian Bale sa culeaga toate premiile posibile. Sper ca si un Oscar!), The Social Network (mi-a placut in masura in care ma intereseaza subiectul si cum s-au pus bazele celei mai mari retele de socializare, un film contemporan, insa de nisa, dupa parerea mea), The Tourist (un film prost, in care Angelina Jolie arata fabulos), Biutiful (Bardem este magnific), The Kids Are All Right (o comedie interesanta, mai ales ca este autentica – inspirata din viata regizoarei Lisa Cholodenko), The Town (al doilea film foarte bun al regizorului Ben Affleck), Rabbit Hole (o drama profunda care o aduce din nou pe Kidman in atentia marelui public. Mie mi s-a parut un film bun si chiar veti rade – optimist!), Secretariat (un film care te inspira), Remember Me (cred ca cel mai bun romance din 2010).

Dupa un deceniu de productii extraordinare, imi dau seama ca sunt mai bogata, mai inspirata si ca… nu mai suport sa vad orice fel de film. Dar iata topul 10 personal, in oridinea inversa a preferintelor: 10. Vicky Cristina Barcelona, 9. La Mome, 8. Cinderella Man, 7. Catch Me If You Can, 6. The Blind Side, 5. Up in the Air, 4. Blood Diamond, 3. Frida, 2. Hotel Rwanda, 1. Match Point. Si bineinteles, Into the Wild – cel mai bun film vazut vreodata!

2 comentarii »

  • madu said:

    Daca tot spui ca Into the wild estecel mai bun film, de ce nu are parte de o mica recenzie pe site? chiar as vrea sa citesc o recenzie a lui pentru ca este si filmul meu preferat:D.
    astept un rasp

  • marius said:

    Deasemenea,eu as vrea sa vad si o recenzie despre Frida. Si mie mi-a placut mult filmul, l-am vazut de “shpe” ori, am citit cartea, ascult coloana sonora intr-una! :D

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*