Home » Stiri cinema

Premiile speciale GOPO 2014 revin lui Nicolae Margineanu si Elenei Ciocan

22 March 2014 scris de Niciun comentariu

Nicolae MargineanuRegizorul si directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat in 2014 cu Premiul Gopo pentru intreaga activitate. La fel si proiectionista Elena Ciocan, careia ii va fi acordat un Premiu Special. Cea de-a opta editie a premiilor Gopo va avea loc luni, 24 martie 2014.

Regizorul si directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat in 2014 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitat

Nascut in anul 1938 la Cluj, Nicolae Margineanu a absolvit cursurile Institutul de Teatru si Cinematografie I.L.Caragiale, in 1968 (sectia Imagine film). Dupa o bogata activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referinta ai filmului romanesc. Din 1990 este si producator de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea la 8 filme de lung metraj.

Nicolae Margineanu a cochetat prima oara cu regia de film prin intermediul docu-dramei Mai presus de orice (1978, co-regia Dan Pita) si, un an mai tarziu, gratie lung-metrajului de fictiune Un om in loden, ecranizare a romanului Moartea vine pe banda de magnetofon de Haralamb Zinca, a primit Premiul ACIN pentru debut. Au urmat, in 1981, Stefan Luchian (Premiul CIDALC la Karlovy Vary) si, in 1983, Intoarcerea din iad, film artistic inspirat din nuvela Jandarmul de Ioan Agarbiceanu, premiat cu diploma de onoare la Moscova si cu Marele Premiu la Costinesti. Nicolae Margineanu a revenit la Costinesti de inca patru ori, primind premiul de regie in 1986, cu Padureanca, ecranizare dupa nuvela cu acelasi titlu de Ioan Slavici si in 1988, Flacari pe comori, ecranizare dupa romanul Arhanghelii de Ioan Agarbiceanu; Premiul pentru scenariu in 1991, cu Undeva in Est, inspirat din romanul Fetele tacerii de Augustin Buzura; si Premiul Special al Juriului in 1994, cu Priveste inainte cu manie, film lansat in sectiunea Panorama a festivalului de la Berlin si laureat cu Marele Premiu la Cinema de la Pesaro si cu Delfinul de argint si Premiul FIPRESCI la Troia, in Portugalia.

Primul deceniu al mileniului III a adus alte patru filme de fictiune: Faimosul paparazzo, selectat in competitia de la Moscova si propunere a Asociatia Criticilor de Film din Romania pentru Oscarul de film strain; Binecuvintata fii, inchisoare, laureat cu Premiul Juriului pentru Contributie artistica si cu Mentiunea speciala a Juriului ecumenic la Montreal; Logodnicii din America si Schimb valutar, mentiune speciala a juriului la Montpellier, si premiul de interpretare masculina (Cosmin Selesi) la Tetouan.

In ultimii ani, regizorul s-a concentrat in special pe filmul documentar: Amfiteatre si inchisori (2010), Demascarea (2011), Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (2012) si George Manu, rectorul din Zarca Aiudului (2013). Actualmente, se afla in pregatire cu un nou lungmetraj de fictiune, Poarta Alba.

Pentru cariera sa impresionanta, regizorul si directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat in 2014 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate. Alaturi de el si Radu Beligan (Premiul pentru Intreaga Cariera), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda si un Premiu Special, proiectionistei Elena Ciocan.

Elena CiocanO poveste de dragoste intinsa pe 5 decenii – Proiectionista Elena Ciocan si pelicula

Vreme de mai bine de jumatate de secol (1962-2014), iubitorii de cinema au avut la Studio, cinematograful de pe Magheru, un prieten de nadejde: Elena Ciocan – “doamna Nuti” pentru cei apropiati si la fel de cinefili ca si ea.

Devenita proiectionist inainte de implinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casa (la final de ani ’60, de exemplu, se proiectau aproape 50 de filme in fiecare saptamana) si in care a cunoscut personalitati importante ale cinema-ului national si international: Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov. Daca la Studio a ajuns dintr-o intamplare – doar pentru ca iubea filmele inca din copilarie si pentru ca nasul ei de botez era directorul Intreprinderii de Film Bucuresti – restul carierei nu a mai fost deloc o intamplare: a facut mai intai practica, apoi scoala de operatori, apoi s-a intors la acelasi cinematograf.

O mare poveste de dragoste, intinsa pe cinci decenii: doamna Nuti Ciocan si pelicula (nu, niciodata suport digital!) – cutii si cutii de role, miros puternic de camfor, bobine. O viata dedicata filmului, o viata in care o femeie micuta, cu parul prins in coada cuminte, a oferit ore intregi de bucurie unor necunoscuti asezati frumos in scaune si cu privirea fixata la ecran…

Il adora, inca, pe Anthony Queen si poate reproduce, pe de rost, toate replicile din Zorba Grecul/ Alexis Zorbas (Michael Cacoyannis, 1964) si Secretul din Santa Vittoria/ The Secret of Santa Vittoria (Stanley Kramer, 1969). Iubeste, inca, cu pasiune, filme precum Pe aripile vantului/ Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939) sau Nasul/ The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972). Si, in general, iubeste, inca, cinema-ul.

Cea de-a opta editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie si care va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si online pe www.premiilegopo.ro si www.procinema.ro.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si Transilvania Film, cu sprijinul: Centrul National al Cinematografiei, ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, CreArT – Centrul de Creatie, Babel Communications, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti si Opera Nationala Bucuresti.

Sponsori principali: Apa Nova Bucuresti, BCR, Dacia, Orange

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Jack Daniels, E-Boda, MAC

Parteneri: Empire, ODS, H&M, Melkior, Style Revolution, Pullman, Air France, Institutul Cultural Roman, The Silver Church

Partener media principal: Pro Cinema

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers

Parteneri media: The One, Glamour, Adevarul, Dilema veche, Procinema.ro, Hotnews, CinemaRx.ro, Filmreporter, Cinefan, Koolhunt.ro.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*