Home » Localuri, Restaurante

Restaurant turcesc Edessa 63 – bucatarie plina de suflet si savoare

22 September 2013 scris de 3 comentarii

restaurant-edessa-630KoolRank: 9.5/10

- atmosfera & design interior:  9/10

- meniu: 9.5/10

- servire: 9.5/10

- preturi: 9.5/10

Mare e Bucurestiul nostru mic si bine se mai mananca de-a lungul si de-a latul lui. Doar sa stii sa gasesti acele locuri in care pe primul loc e pasiunea pentru gatit si mancat (inainte de orice altceva). Unul dintre aceste locuri este cu siguranta restaurantul Edessa 63, aflat in cartierul Colentina, departe de fluxul “turistic” al Centrului Vechi.

restaurant-edessa-631Care-i atmosfera in restaurantul turcesc Edessa 63  si cum sta la capitolul design interior?

Recent imbracat in “straie” noi, Edessa 63 era pana nu de mult un local micut cu mese si scaune de plastic, cu bucataria la vedere, in care forfotul continuu al clientilor si ospatarilor sporea atmosfera conviviala. Din fericire, o data cu schimbarea amenajarii interioare nu s-a pierdut nimic din farmecul si atmosfera gurmanda a vechiului Edessa. Designul interior este simplu si functional, mesele fiind aranjate in forma de L in jurul bucatariei deschise si a galantarelor  in care carnea deja condimentata isi asteapta gurmandul pentru care sa se arunce in foc.

restaurant-edessa-632Ce mancam si bem bun in restaurantul turcesc Edessa 63?

In fiecare zi bucatarii de la Edessa 63, sub supravegherea proprietarului-bucatar-sef Mahmut Usta, prepara cam 10 feluri de mancare gatita, 6 feluri de ciorba, 3 feluri de pilaf si 10 de desert – asta nepunand la socoteala cele 45 de feluri de kebab la care se pricep. E greu de ales intre atatea bunatati si si mai greu de facut o ierarhie, asa ca e de gustat.

Puteti incepe cu o ciorba: de oaie, de linte, de burta, de iaurt, de ciuperci sau de pui. Oricare dintre ele este generos servita si delicioasa.

Dupa care, daca aveti pofta de mancare gatita, incercati unul dintre felurile “cu sos”: chiftele Izmir in sos, sarmale in foi de vita, mancare de fasole, carne de vita cu mazare, mancare de praz, mancare de miel…sau ce a gatit bucatarul in ziua respectiva.

restaurant-edessa-633Daca vreti sa mergeti direct la gratar, aveti de parcurs multe pagini si veti dori probabil sa incercati din toate: kebab iute, frigarui de peste, kebab cu vinete, cu rosii, cu vita, pui sau berbecut, frigarui de pui, vita, oaie sau berbecut si numeroase fripturi.

Lista preparatelor nu se termina insa aici, ci continua cu o mare varietate de pide (adica un fel de pizza orientala), mancaruri la cuptor, organe si salate de muraturi.

Si tocmai cand credeati ca am terminat de enumerat, incep paginile cu deserturi: baklava, gullac, praiitura cu dovleac, gogosi, kataif si alte cateva feluri care stimuleaza instant papilele gustative.

Noi am incercat o portie de kebab mixt, o saorma la farfurie, aripioare de pui si kebab Edessa. N-as recomanda shaorma la farfurie, pentru simplul motiv ca a fost servita cam rece – desi gustul era tare bun, iar cantitatea ar fi hranit cu usurinta 2 persoane. Varietatile de kebab incercate au fost insa foarte bune, dozate cam cat e bine sa mananci ca sa te poti ridica apoi de la masa cat de cat sprinten, cu garnitura de verdeata servita din belsug.

restaurant-edessa-635Piesa de rezistenta a fost insa desertul: o nebunie fara drept de apel pe care o visez noaptea deja si pentru care m-as intoarce in fiecare zi la Edessa 63. Gullac pe numele lui oficial, acest desert este o crema de lapte imbogatita diafan cu sirop si apa de trandafiri, cu fistic macinat si boabe de rodie, servit rece. Este poate cel mai bun desert pe care l-am mancat pana acum si cu siguranta cel mai bun desert al anului pentru mine cereti-l de cand va asezati la masa, ca sa va asigurati ca il veti savura la sfarsit.

La capitolul bauturi este musai sa insotiti mancarea cu un ayran sau un lapte batut cu menta. In caz contrar, aveti de ales doar o bautura racoritoare, caci localul nu serveste alcool.

restaurant-edessa-634Cash or credit? Cum sunt preturile in restaurantul turcesc Edessa 63?

Preturile sunt extrem de rezonabile: intre 10 si 12 RON pentru o ciorba, intre 15 si 20 RON pentru o portie de mancare gatita, in jur de 30 RON pentru un preparat la gratar sau o friptura. Un desert costa 10 RON, iar o bautura 4 RON.

Felurile principale vin insotite de garnitura si mai ales de un platou cu antreuri, deci nu e nevoie sa comandati humus, zacusca sau alte salate “de inceput”. Am apreciat in mod deosebit gestul de ospitalitate prin care “gazda” ofera gurmanzilor popositi acolo aperitivele si painea din partea casei. Este un gest cu costuri reduse, dar cu efect mare pe care multe restaurante ar face bine sa-l deprinda. Efectul psihologic al unui gest ospitalier va fi intotdeauna de surpriza, bucurie si relaxare – ca sa nu mai vorbim de cresterea apetitului – pe cand un local in care ti se pune pe nota si felia de paine pe care nu ai consumat-o se va bucura desigur de mai putine ganduri bune si si mai putine reveniri.

Una peste alta, o masa bogata si gustoasa pentru 2 persoane ajunge la 90 RON “cu destrabalare”- adica aveti grija caci va veti rostogoli putin la plecare.

restaurant-edessa-636Cum suntem serviti in restaurantul turcesc Edessa 63?

Servirea este prietenoasa si prompta: fara sa simti vreo apasare prin preajma ti se aduce paine ori de cate ori e nevoie, abia ce ai apucat sa te uiti pe meniu si vin aperitivele din partea casei  iar personalul poate oricand sa faca o recomandare din meniu. Bravo lor!

Cand sa mergem la restaurantul turcesc Edessa 63 si pentru ce fel de ocazii este potrivit?

Oricand ne este foame! Exista si un meniu de mic dejun care vine in completarea numeroaselor bunatati de consumat la pranz sau la cina. Ca si prilej, data fiind atmosfera conviviala si forfota, este potrivit mai degraba pentru iesiri relaxate decat ocazii formale cu parteneri de afaceri.

Unde gasim Edessa?

Restaurantul turcesc Edessa 63 poate fi gasit la adresa Sos. Colentina nr. 281. Faceti o rezervare la numarul de telefon 0723 656 325 mai ales daca vreti sa mergeti la o ora “de varf”. Pofta mare!

Fotografiile au fost realizate de Andreea Badescu in restaurantul The London Street Bistro din zona Dorobanti pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

3 comentarii »

  • Bogdan D. said:

    Am luat astazi pranzul aici dupa-amiaza tarziu (duminica). Surprise – restaurantul, full, nu te duce deloc cu gandul la cetatea romana din Turcia sau la orasul grecesc din Tracia, de unde s-au inspirat cu numele ; mai sa nu gasec loc… si nu e micut. Am cerut:
    -supa de linte – foarte buna.
    -kebab Edessa – absolut demential, nu are egal decat la mama lui, in lumea musulmana;
    -Gullac – nu aveau;
    -kataif cu nu mai stiu ce (cel la 12 RON) – aveau dar dureaza mult prea mult ca sa ocup singur o masa de 6 persoane;
    -ayran – imbuteliat, OK;
    Localul este renovat recent, dar atmosfera este de tip “mananca si pleaca mai repede” sa nu mai ocupi masa degeaba; restaurantul fiind aglomerat, servirea a fost un haos total… de la luarea comenzii pana la final; pesonalul se chinuia sa para amabil, dar erau complet depasiti de situatie. Si clientii curgeau…
    Preturile sunt absolut decente.
    In concluzie, in ciuda servirii de slaba calitate la orele de varf, nu ratati aceasta mancare turceasca de exceptie. Au cel mai bun kebab pe care l-am mancat in Romania.

  • Edd said:

    Merg constant la Edessa de 1 an si jumatate (restaurantul nu era asa mare, si nici renovat cum este acum) si vreau sa va zic ca au cea mai buna mancare turceasca din tot Bucurestiul. Merita pe din plin. Mancarea este foarte buna , gustoasa. Intradevar de cand s-a marit restauranul cand este plin servirea nu este de cea mai buna calitate dar compenseaza in schimb cu mancarea. Ofera din partea casei niste salate, lipii cate doresti, ceai turcesc lucru care nu il face multe restaurante din Bucuresti. Singrul minus este locul unde este amplasat , fiind destul de departe de centru, dar dupa parerea mea merita pe din plin un drum pe saptamana pana acolo pentru o masa delicioasa:)
    Despre preturi nu are rost sa discutam pentru ca sunt 10/10.

  • Mihaela said:

    Azi am fost la Edessa,am fost placut impresionata de schimbare si am avut o surpriza cand am vazut in vitrina ambalata carnea cruda pentru gratar pregatita pentru Picnic.Este gata condimentata,asezata frumos doar sa o pui pe gratar-mai ales ca vine caldura si putem iesi.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*