Home » Acum la cinema, Filme

Sunt o baba comunista – Trecut, prezent, viitor.

20 September 2013 scris de 2 comentarii

sunt-o-baba-comunista1KoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/ 10

actori: 9/10

scenariu: 8/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.4/10

Regie: Stere Gulea An: 2013
Actori: Luminita Gheorghiu, Marian Ralea, Ana Ularu Genul: comedie, drama

sunt-o-baba-comunista2“Sunt o baba comunista” reprezinta un nou capitol din filmografia lui Stere Gulea, avand la baza romanul omonim al lui Dan Lungu. Obsesia cineastilor romani a ramas comunismul. Deplangem ororile cu toate ca majoritatea celor ce au scris scenariile sau au scris cronici de film aveau cinci-sase ani in 1989 si uitam ca cei de langa noi au trait cu bune si rele in acele vremuri. Si-au trait tineretea si acum au norocul sa-si duca ultimii ani criticati de noua generatie zeflemitoare: “comunistilor”. Nu-i usor sa vezi filmul lui Stere Gulea fara sa-ti amintesti macar o data scandarile de acest gen si privirile pierdute ale batranilor care inghit “respectul” tinerei generatii. Nu toti au fost intru suflet cu partidul dar azi, intr-o democratie de carton ii punem pe toti la zid si ridicam pietrele ca sa-i doboram.

sunt-o-baba-comunista3“Eu vorbesc de viata mea. De tineretea mea Chiar cu comunismul ala. Ce sa fac acuma. S-o uit? ” (Emilia)

Emilia (interpretata de Luminita Gheorghiu) si Tucu (interpretat de Marian Ralea) isi vad de vietile lor in provincie, intr-un bloc tipic vremurilor de alta data cu un decor din care nu lipsesc mileurile, statuetele balerina si pestisorul de pe televizor. Hai sa radem, sa radem pana ne amintim ca vedem ramasitele acelor vremuri si prin casele parintilor si cunoscutilor nostrii. Linistea lor este data peste cap atunci cand Alice (interpretata de Ana Ularu) anunta familia ca vine acasa cu logodnicul ei tocmai din America. Amintirile Emiliei se deruleaza odata cu debutul filmarilor unei productii autohtone despre epoca comunista in combinatul unde a lucrat.

sunt-o-baba-comunista4Pregatindu-se de oaspeti, Emilia si Tucu vor sa puna ce au mai bun pe masa, se gandesc de la cine sa imprumute bani. Mai stiti povestile mamelor noastre despre coafezele din cartier la care mergeau de fiecare data cand aveau un eveniment? Sa-mi spuneti daca mai exista asa ceva in zilele noastre. Celor tineri, asa cum vedem in film le este usor sa arunce cuvinte. Este usor sa judeci cand nu ai trait in acei ani si le vine mai mereu sa zica “voi comunistilor” de parca toti au fost tortionari sau au incurajat politica partidului. Viata Emiliei se schimba cand se vede nevoita sa-si ajute copilul atunci cand iubitul nu este in stare de nimic. Va intrebati din nou cum se poate ca o familie sa se desparta intr-o gara de copil si sa-i indese in geanta un plic cu bani? Pentru ca asa era pe vremea lor iar gestul Emiliei si al lui Tucu este inteles mai bine de parinti nu de noi cei care traim in democratia asta, asa schilodita cum o vedem, datorita lor. Este foarte usor sa-ti jignesti parintii si sa le arunci in fata faptul ca au fost comunisti, adevarul este ca nu stim noi ce a insemnat cu adevarat sa fii comunist. Poate e mai bine pentru noi.

sunt-o-baba-comunista5“Am trait si noi tineretea tot in comunism dar nu a fost o tinerete fericita.” (Doamna Stroescu)

Doamna Stroescu (interpretata de Valeria Seciu) este ‘antagonista’ Emiliei. Profesoara care a fost alaturi de Alice, femeia care a suferit pe timpul comunistilor, care a dus o viata chinuita, cea care nu poate sa accepte asa usor gandurile prezente pe buzele unora in zilele noastre. Ca era mai bine atunci. Pentru unii nu a fost mai bine. Au trait torturati mental, fortati sa accepte o ideologie implementata prost si care ii bantuie pe multi si-n prezent. Doamna Stroescu este martira iar faptul ca ea este singura care are dreptul sa-i dea replica Emiliei vine din negura unor ani umbriti de neajunsuri. Tucu este sotul model. Familia Emiliei este simpla. De la tara o sa zica ingamfatii cu un aer de satisfactie. De la tara dar cu mai mult bun simt decat multi de la oras. Doi oameni care au muncit pentru tot ce au agonisit. Ca sa-i ofere fetei lor ce nu au avut ei. “Sunt o baba comunista” nu vrea sa faca o apologie comunismului dar in ziua de azi cand ajungem sa infieram orice avea legatura cu acele timpuri uitam de cei care ne-au dat viata. Pentru ei, acei ani intunecati au reprezentat tineretea lor, cu bune cu rele. Au suferit, au rabdat, au luptat cum au putut iar noi avem datoria macar o data, poate dupa ce vedem acest film, dupa ce punem mana pe volumul lui Dan Lungu si-l citim, sa ne gandim de doua ori pana ne iese pe gura replica standard “comunistilor”.

sunt-o-baba-comunista6Despre actori si regie ce se poate spune?

Luminita Gheorghiu vine dupa un rol magistral in “Pozitia copilului” cu o noua partitura. Expresia fetei, ochii actritei transmit orice emotie a Emiliei. De la resemnare la suferinta cea mai abjecta de a vedea cum tot ce a agonisit ii este luat. Pierduta intr-o lume moderna in care nu reuseste sa se integreze, Emilia este o umbra ce descopera democratia. Marian Ralea, Tucu, ii serveste drept reazam. Tucu o face sa zambeasca, Tucu ofera momentele de respiro, Tucu o imbarbateaza atunci cand simte ca Emilia nu poate sa se ridice. Ana Ularu incanta prin naturaletea si dezinvoltura personajului. Un personaj tragic il reprezinta Maricica (Coca Blos), un om al strazii care nutreste afectiune pentru un amarat de pui de gaina, ingrijit cu atentie de aceasta femeie care nu mai are nimic. Stere Gulea nu poate sa-i impace pe toti cu “Sunt o baba comunista”, in curand vom citi cronici despre cum acest film face apologia comunismului. N-ar fi rau sa gandim inca o data ce vrem sa spunem si apoi sa ne dezlantuim. Nu-i greu.

sunt-o-baba-comunista7Ce spun criticii despre Sunt O Baba Comunista?

“Sunt o baba comunista” a incantat si a dezlantuit o parte din criticii de film autohtoni. Pe IMDb gasim in prezent nota de 7.4/10.

Gabriela Lupu (Romania Libera): “Colapsul capitalismului, reprezentat de esecul fiicei care alesese exilul, nu face decat sa-i sustina teoria. Da, domnule, era mai bine pe vremea lui Ceasca. Daca nu era el, saracul, sa ne dea apartament, fiica risipitoare, care nu a vrut sa se angajeze inginer? in fabrica, ci a preferat sa fuga in lume, ramanea pe drumuri in America ei. Mesajul acesta nu face decat sa justifice de fapt nostalgia dupa perioada comunista si tradeaza in fond nobletea mesajului din romanul lui Dan Lungu.

Gloria Sauciuc (Cinemagia): “Pe „Baba comunista” o regasim, intr-un final, intr-un loc similar celui din care a plecat.Insa calatoria ei nu este nicidecum un regres. Emilia nu e doar o fosta muncitoare la fabrica, la randul ei fosta fata de la tara venita la oras; cum spuneam mai sus, nimeni nu e mai ancorat decat ea in prezent si in realitate.”

Verdictul Koolhunt.ro

Filmul Sunt O Baba Comunista trebuie vazut fara prejudecati si fara obsesia colectiva a infierarii comunismului asa cum sade bine romanului in ziua de azi. Nu strica sa cititi inainte si cartea. S-ar putea sa fiti surprinsi daca reusiti sa va stapaniti proprii demoni.

2 comentarii »

  • Emil Calinescu said:

    E o mica problema: filmul e mult diferit de carte. Nu-mi dau seama cum as fi vazut filmul daca nu citeam cartea…

  • cozma aurora said:

    e plicticos sa vezi pe ecran ceea ce traiesti si suporti in viata cotidiana

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*