Captain America: The Winter Soldier – Capitanul prinde aripi
[Titlu in limba romana: Capitanul America: Razboinicul Iernii]
Koolrank: 7/10
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 7/10
– actorie: 7/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 8.3/10
Regie: Anthony Russo, Joe Russo | An: 2014 |
Actori: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson | Genul: actiune, aventura, SF |
Dupa cum am mentionat si in recenzia facuta atunci, Captain America: The First Avenger a fost cea mai slaba aditie la seria Marvel si nu s-a dovedit a fi mai mult decat un lung prolog pentru The Avengers. Intre timp au iesit pe piata Iron Man 3 si Thor 2 fara insa a se ridica la nivelul precedentelor. Putea Captain America sa coboare sub standardul deja jos al primului film? Putea, dar din fericire nu a facut-o, oferindu-ne un film de actiune de calitate cu tente de spionaj.
This isn’t freedom. This is fear.
Dupa intamplarile din The Avengers Steve Rogers a.k.a. Captain America isi continua munca eroica la agentia secreta SHIELD, dar in acelasi timp inca sufera din cauza neadaptarii sale la perioada contemporana in urma faptului ca a trait in anii ’40 si a fost inghetat la sfarsitul primului film.
Dupa cateva certuri cu superiorul sau, Nick Fury, lui Rogers ii apar dubii in legatura cu rolul sau in mentinerea pacii globale si a spiritului american; lucrurile nu mai par a fi atat de clar impartite in bine si rau cum era obisnuit. Cand Fury ii arata noul plan a lui SHIELD, trei aeronave uriase care vor putea identifica si elimina orice criminal de pe glob in cateva secunde, Rogers nu mai simte ca lupta pentru cauza corecta.
Fury are insa propriile dubii si incearca sa amane lansarea navelor, doar pentru ca apoi sa fie victima unui atentat de asasinare condus de un luptator misterios cu un brat metalic si o masca pe fata.
Cand Captain America refuza sa imparta cu SHIELD ultimele cuvinte ce i le-a spus Fury, este vanat de catre acestia si se aliaza cu Natasha Romanov pentru a investiga intreaga conspiratie. In curand isi da seama ca organizatia ultra-fascista, HYDRA, pe care a crezut ca a invins-o in trecut inca nu a murit pe deplin.
How do we tell the good guys from the bad guys?
Problema primului film a fost ca a trebuit sa functioneze ca origin story atat pentru Captain America cat si pentru unele elemente din The Avengers, si nu a reusit la nici un moment sa-si gaseasca propriul loc, sa intre in viteza a cincea. Filmul s-a desfasurat in intregime in Al Doilea Razboi Mondial si valorile prezentate erau prea simpliste, personajul neavand loc de desfasurare si dezvoltare, a fost monoton de la inceput la final.
Aici insa filmul a inceput cu punerea sub semnul intrebarii a valorilor in care crede eroul, oferind un conflict care nu e doar intre fortele de suprafata. Daca Cpt. America aproape ca a fost absent din propriul film de introducere si in „The Avengers” a fost mai mult decat neglijabil, aici urca in sfarsit in centrul scenei.
Unul din lucrurile care au pus filmele studioului Marvel deasupra altor filme de actiune este alegerea unei tematici mai bogate decat „astia-s buni, astia-s rai, acum se bat”. Scriitorii acestui film au pus punctul pe i cand au ales ca tema principala atmosfera paranoica unei Americi post-9/11, in care guvernul ia masuri extreme de eliminare a unor posibile pericole privand populatia de anumite libertati. In centrul dezbaterii este aruncat scandalul Snowden si cel cu wikileaks, filmul exprimand destul de clar o opinie prolibertate la informatii, atitudine ce contrasteaza atitudinea guvernului american actual. Desigur toate aceste lucruri sunt tratate superficial, filmul nu cade intr-o serie de monologuri despre libertate si drept la informatie, dar aceste cel putin exista si sunt tratate.
Un lucru pe care nici acest film nici celelalte doua post-Avengers nu au reusit sa-l faca e sa dea o explicatie satisfacatoare pentru absenta celorlalti eroi in rezolvarea crizei. Adica Thor e in Asgaard si Hulk e pierdut prin lume, dar Iron Man si Hawkeye unde sunt? Cel din urma fiind un agent SHIELD a carui existenta nu este nici macar mentionata. Aceste crize sunt tot la nivel global si nu ar afecta populatia mai putin decat cea din „The Avengers”, cum ar putea sa nu prinda atentia lui Tony Stark, cel putin?
Despre actori si regie ce se poate spune?
S-au descurcat. Si actorii si regia. Mult peste mediocru dar fara sa straluceasca in vreun moment.
Dupa cum ziceam, Chris Evans are mai mult spatiu de desfasurare in dezvoltarea personajului, mentinand in acelasi timp un personaj cu integritate morala dar care este ros de dubii. Si personajul lui Scarlett Johansson e mult mai dezvoltat decat pana acum, dar asta nu stiu daca e un lucru bun, caci daca pana acum era tacuta si cool, mereu in control, acum e mai degraba un side-kick enervant, care are mai multe replici si mai variate dar caruia ii lipseste o motivatie.
Samuel L. Jackson e Samuel L. Jackson.
Filmului i se adauga si Robert Redford in rolul unui conducator de la SHIELD cu motivatii dubioase si Anthony Mackie, care a mai jucat in „Hurt Locker” si „Real Steel”, in rolul unui soldat cu aripi mecanice care il ajuta pe Captain.
La regie se afla fratii Russo, care au regizat pana acum filme mai cuminti cum ar fi „You, Me and Dupree” si „Welcome to Collinwood”. Acestia adauga dinamism filmului, scenele de actiune sunt mult mai bine executate decat cele din primul, lucru ajutat si de o stabilire a superputerilor Capitanului, care pana acum erau cam vagi. Secventele de actiune evita si riscul de a parea repetitiva, fiecare desfasurandu-se in medii diferite si sunt executate diferit. Mai ales cele aeronautice de la final au reusit sa-mi creasca cel mai mult nivelul de adrenalina.
Ce spun criticii despre Captain America: The Winter Soldier?
Parerile de pe rotten si de pe metacritic sunt destul de variate de data asta, primul acordand o nota de 91% fresh bazat pe 92 de recenzii in timp ce cele 21 de recenzii agregate de meta dau nota 69 din 100.
Michale Philips de la Chicago Tribune insumeaza cel mai bine parerile pozitive spunand ca filmul isi indeplineste misiunea, este livrat eficient si bine, ca o pizza.
Parerea negativa cea mai in ton cu parerea mea e ca mai mult decat oricare din serie filmul e facut dupa un sablon strict. Lucru cu care nu pot decat sa fiu de acord, caci cliseele, desi bine tratate, sunt mai mult decat abundente, ceea ce ia putin din bucuria vizionarii din moment ce toate intorsaturile majore si minore se vad venind de la distanta.
Verdictul Koolhunt.ro
Un film de actiune solid chiar daca recurge adesea la clisee, soldatii antagonisti tot nu au invatat sa traga. Superior celorlalte doua filme Marvel iesite dupa „The Avengers”, „The Winter Soldier” il aduce pe Captain America la un nou nivel, oferind un film de actiune cu teme de spioni care va va tine entertained pe perioada cat ruleaza. Nu pierdeti Captain America: The Winter Soldier daca urmariti seria Marvel, si daca nu dar cautati un film de calitate care sa va creasca adrenalina, acesta e potrivit, din moment ce face singur recapitularile necesare pentru nou veniti.
Nu stiu ce credeti voi dar in primul rand ma amuza, cand ai note de 7, de ce media 8:))?
Banuiesc desigur ca se acorda aceea nota pe alt criteriu dar tot e ciudat sau mi se pare doar mie oare?
Referitor la film este mai mult decat bine realizat insa sa fiu sincer mi-a placut mai mult triologia batman…
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.