Home » Filme

Charlie Bartlett – cu liceul la psihiatru

9 January 2011 scris de 3 comentarii

CoolRank: 7.5/10

atmosfera & entertainment: 8.5/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 8/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.1/10

Nu v-as spune niciodata ca un film cu adolescenti este un must-see daca nu ar fi asa. Cam asa se intampla in cazul filmului Charlie Bartlett, unul dintre cele mai dragute si mai originale filme cu adolescenti vazute in ultimii ani, poate in afara de Easy-A de anul acesta. Sa va dau doar 3 argumente. Robert Downey Jr. Un adolescent care transforma un liceu raufamat intr-un liceu echilibrat prin sedinte de psihoterapie. Un batausul liceului adus pe cai bune si transformat intr-un gentleman perfect. Charlie Bartlett este un film despre care, din pacate, nu s-au auzit multe, dar despre care ar trebui sa se auda. Iar voi ar trebui sa raspanditi zvonul.

Popularity is a state of mind.

Charlie Bartlett (interpretat de Anton Yelchin) este un copil provenit dintr-o familie instarita, crescut fara tata, obisnuit sa fie tratat ca un adult si sa aiba grija de mama sa (interpretata de Hope Davis). Deosebit de inteligent si descurcandu-se foarte bine cu materiile de scoala, singura problema a lui Charlie pare a fi una de disciplina. Charlie isi doreste intr-atat de mult popularitate incat ajunge sa incalce regulile si sa fie exmatriculat din fiecare liceu in care ajunge. Ajuns intr-un liceu de stat, Charlie are initial probleme, atat pentru ca ii este greu sa isi faca prieteni, cat si pentru ca este vanat zilnic de batausul liceului. Pentru a face pace cu acesta din urma, Charlie pune in aplicare o idee ingenioasa. Intra in afaceri cu acesta: le ofera elevilor sedinte gratuite de psihoterapie si le prescriu medicamente pe bani. Dar oare aceasta noua afacere nu ii va aduce lui Charlie un nou set de probleme cu directorul Gardner (interpretat de Robert Downey Jr)? Si asta mai ales in conditiile in care el incepe sa iasa cu fata directorului, Susan (interpretata de Kat Dennings)? Ramane de vazut.

When Charlie Bartlett listens everyone talks.

Charlie Bartlett este una dintre cele mai amuzante si mai dulci comedii cu adolescenti vazute in ultima vreme. Un film care are in acelasi umor, mesaj si actori foarte reusiti. Si totusi este un teen movie. Nu pot sa va spun prea multe despre film din dorinta de a nu va strica surprizele, dar trebuie sa va spun ca ideea unui psihiatru autointitulat in cadrul liceului mi se pare o idee excelenta, pe care imi pare rau ca nu o putem aplica si in propriile noastre lacase de invatamant.

Ah da, iar melodia lui Cat Stevens care se repeta de cateva ori pe parcursul peliculei, “If You Want to Sing Out, Sing Out” este excelent de potrivita cu tema filmului.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul Charlie Bartlett este Jon Poll, de obicei producator pentru filme gen Meet the Fockers, Dinner for Schmucks sau The 40 Year Old Virgin. Charlie Bartlett este o incercare solitara de regie a lui Poll, una excelenta as spune eu.

Robert Downey Jr are un rol central in Charlie Bartlett, acela al directorului liceului, aflat in permanent duel cu popularul elev. Intre cei doi este o permanenta tensiune de ura-admiratie, tensiune amorsata in special de director si oarecum calmata de pusti. Rolul este excelent jucat de Downey Jr, pentru care insa imi permit sa spun ca este un fleac de rol.

Rolul pustiului precoce, Charlie Bartlett, este jucat de Anton Yelchin, actor de origine rusa deosebit de talentat dupa parerea mea. Pe Yelchin l-ati mai putut vedea in filme precum Hearts in Atlantis, Alpha Dog, Star Trek, New York, I Love You sau Terminator 4 Salvation: The Future Begins. Intotdeauna jucand bine. Sper ca originea europeana sa nu ii stea in calea succesului, mi se pare un actor cu un mare potential. Lucru care se simte si in Charlie Bartlett, unde Yelchin straluceste, fiind pe rand responsabil, amuzant, inspirational, nedescurcaret, fraier, sincer, indragostit sau dulce pur si simplu.

Pe haioasa si frumusica Kat Dennings o stiti mai mult ca sigur din Nick and Norah’s Infinite Playlist, The 40 Year Old Virgin sau din The House Bunny.

Ce spun criticii despre Charlie Bartlett?

Pe MetaCritic.com Charlie Bartlett a obtinut un metascore de 54/100, in timp ce tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com a aratat 56% fresh pentru Charlie Bartlett.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times este foarte incantat de filmul Charlie Bartlett si, in special, de performanta actoriceasca a lui Anton Yelchin, care este haios si indemanatic exact asa cum ii cere rolul. Ebert observa si faptul ca Downey Jr domina intreaga scena si joaca foarte bine, dar isi doreste totusi sa il vada pe Downey jucand si altceva decat dependenti de droguri sau alcool. Ei bine, intre timp dorinta lui Ebert s-a indeplinit si probabil cel mai clar cu rolul din Sherlock Holmes.

Lou Lumenick de la New York Post observa ca Charlie Bartlett este un film foarte profund pentru categoria sa si cu siguranta un film ce merita vazut, fiind clar peste medie ca realizare.

Verdictul KoolHunt.ro

Charlie Bartlett este cu siguranta un must-see. Fie ca va plac sau nu filmele pentru adolescenti. Este un film original, bine jucat si cu mesaje haioase, chiar daca arhicunoscute. Este un film deopotriva de vazut in pereche, in familie sau cu prietenii.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*