Home » Filme

Terminator Salvation: The Future Begins – mai putin Terminator, mai mult razboi digital

17 June 2009 scris de 2 comentarii

terminatorsalvation1CoolRank: 7.5/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/10

actori: 7/10

scenariu: 7/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.1/10

Daca va asteptati ca Terminator Salvation sa se inscrie in seria celor 3 Terminator anterioare, este posibil sa fiti dezamagiti de film. Terminator Salvation nu seamana foarte mult cu predecesoarele sale, nu face parte din acelasi registru cu realizarile lui James Cameron si Jonathan Mostow. Este insa un film de razboi bine realizat, futuristic, cu efecte speciale foarte bune si destul de ponderat ca nivel de violenta. Un film bine realizat, placut, plin de suspans, tehnologie si adrenalina.

The End Begins. Hasta la vista baby!

Povestea Terminator continua in anul 2018 cu John Connor si viitoarea lui sotieterminatorsalvation2, Kate Brewster, care alcatuiesc o grupare de rezistenta impreuna cu supravietuitorii de pe Pamant impotriva armatelor de roboti construiti de Skynet. Ei vor descoperi insa un tradator in gruparea lor, o persoana care are un secret pe care nimeni nu-l banuia. Va reusi Rezistenta sa supravietuiasca sau vom asista la inceputul sfarsitului?

Terminator Salvation – atipic pentru seria Terminator?

Ei bine, va trebui sa recunosc ca da, Terminator Salvation: The Future Begins este un film atipic pentru seria Terminator. Dispar aici elemente cum ar fi calatoriile inainte si inapoi in timp, paradoxul acestor calatorii, eroul negativ atotputernic. Si evident ca i se simte lipsa lui Arnold Schwarzeneger. Evident, tehnologia ni-l aduce si pe Arnold timp de cateva secunde in film, dar acesta nu este un substitut foarte reusit.

Odata ce intr-un film este introdusa calatoria in timp, scenaristii pot incepe sa se joace cu acest elementterminatorsalvation3 infinit de mult, asa cum isi doresc ei. Asta se intampla cu intreaga serie Terminator. Tocmai de aceea, se pare, scenariul Terminator Salvation a trecut printr-o lunga serie de rescrieri. Un punct slab mentionat de fanii seriei a mai fost lipsa unui erou negativ central bine conturat. Exista mai mult dusmani ai Rezistentei, dar nici unul nu este cel atotputernic pe care ne-ar placea sa il vedem omorat in final de catre John Connor.

Imaginea Terminator Salvation este foarte buna, efectele vizuale sunt demne de un joc video, iar nivelul de suspans este ridicat, filmul reusind sa ne tina cu sufletul la gura timp de 115 minute. Mi s-a parut sincer ciudat ca filmului Terminator Salvation i s-a reprosat faptul ca nu seamana cu filmele anterioare. Pana la urma, majoritatea sequel-urilor sunt blamate pentru ca reincalzesc ciorba si sunt aproape identice cu primele parti ale seriei. In fond, Terminator Salvation chiar nu poate fi acuzat de aceasta. Deci, este un punct forte, nu un punct slab.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Christian Bale recreeaza foarte binterminatorsalvation4e obsesia personajului, dominand ecranul si reusind sa contureze o prezenta puternica. Forta sa este mult mai mare decat cea din Batman, parand ca Bale se identifica mult mai bine cu personajul John Connor si intelege mult mai bine lupta interioara si pasiunea acestuia.

O aparitie foarte reusita este Sam Worthington in rolul eroului contradictoriu (nu vreau sa va dezvalui mai mult). Pe Sam Worthington este posibil sa il mai stiti, in cazul in care va intrebati, din filmul Rogue. Prezenta lui Worthington este deosebit de sarmanta, el fiind personajul cu care reusesti sa empatizezi cel mai bine, datorita laturii sale umane puternice si emotiilor si vulnerabilitatilor pe care acesta le descopera in permanenta.

Helena Bonham Carter apare si ea episodic, intr-un rol deloc placut si care nu ii aduce vreo lauda marii actrite, pe care eu una o apreciez foarte mult. Aparitia Helenei Bonham Carter in Terminator IV m-a facut sa realizez imediat o paralela cu distribuirea Winonei Ryder in Star Trek. Aparitii inutile, menite sa ne reaminteasca parca ca exista inca si aceste mari actrite, in cautare de roluri si dispuse sa faca si compromisuri.

Totusi, aparitia feminina foarte reusita a lui Moon Bloodgood, plina de sex-appeal si farmec reusestterminatorsalvation5e totusi sa echilibreze si din punct de vedere feminin filmul.

M-am mirat initial de alegerea lui McG ca regizor al filmului, intrucat succesele anterioare ale lui McG au insemnat filme ca Charlie’s Angels si We are Marshall. Totusi, regizorul McG a reusit, per total, sa faca un film din seria Terminator spectaculos, in ton cu cele 3 filme realizate inainte si de mare succes, dar reusind totusi sa ii creeze peliculei o identitate separata. Terminator Salvation este un film de sine statator foarte reusit, care imbina placut elemente din clasica serie cu elemente noi de razboi cibernetic sangeros si efecte speciale spectaculoase

Ce spun criticii despre Terminator Salvation?

Majoritatea criticilor au acordat Terminator Salvation un calificativ de C, fie ca era cu – sau cu +.terminatorsalvation6 Parerile generale spun ca filmul este previzibil si nu pe masura anterioarelor parti.

Claudia Puig spune in review-ul Terminator Salvation din USA Today ca filmul are un exces de roboti si prea putine personaje umane conturate bine. Filmul i s-a parut Claudiei previzibil, criticandu-i regizorului McG preocuparea excesiva pentru efecte speciale si vizual si superficialitatea in ceea ce priveste firul povestirii si explorarea personajelor.

Roger Ebert este si el destul de critic la adresa Terminator Salvation, vorbind despre actiunea schematica si despre cum filmul este mai mult un joc video pe care nu trebuie insa sa iti pierzi vremea sa il si joci, putand sa te rezumi la a-l privi. Matt Pais este ceva mai moderat in critici, spunand despre Terminator Salvation ca este entertaining, desi nu se intampla mare lucru in film.

Pe scurt, eu va invit sa treceti peste criticile de rigoare, care compara foarte mult film cu cele anterioare ale seriei, si sa mergeti la Terminator Salvation cu asteptarea de a vedea un film de razboi plin de suspans si cu efecte vizuale bine realizate.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*