Home » Topuri filme

Top 10 Filme cu Robert Downey Jr.

4 April 2013 scris de 5 comentarii

top-filme-robert-downey-jrViata lui Downey Jr. s-ar preta unui film. Nascut pe 4 aprilie 1965, la New York, fiul lui Robert Downey Sr. debuteaza pe ecran la varsta de 5 ani in rolul unui catel. Tot de mic devine consumator de droguri, trecand de la marijuana la cocaina si heroina, experienta impartasita alaturi de tatal sau. Viciile si viata traita la maxim in lumina reflectoarelor au creat un actor versatil, capabil sa joace orice rol propus cu o nota de originalitate, dar si un om ce se distrugea incet, dar sigur.

“E ca si cum am un pistol in gura, degetul e pe tragaci si imi place gustul metalului’’, declara in 1999 in fata unui judecator Robert Downey Jr. Incepand cu 1996 si pana in 2001, Downey Jr. apare in tabloide mai mult pentru internarile in clinicile de dezintoxicare si prezentele in fata judecatorilor, inclusiv in uniforma portocalie a centrelor de detentie. Cel ce parea sa fie unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale se stingea incet, prizonier al unui stil de viata deprins din copilarie. In 2004, in cadrul emisiunii prezentate de Oprah Winfrey, Robert Downey Jr. povestea cum si-a pierdut prietenii, sotia si cum si-a distrus cariera din cauza consumului de droguri. Devenise un paria pentru studiourile ce se temeau sa-l angajeaze, temandu-se sa plateasca asigurarile din timpul filmarilor in caz ca Downey era arestat si prins sub influenta stupefiantelor. Bunul sau prieten, Mel Gibson, ii intinde o mana si ii ofera rolul principal in The Singing Detective. In 2013, il regasim pe Robert Downey Jr. renascut din propria cenusa, cu o cariera in plina ascensiune si o familie unita in jurul lui. Dincolo de geniu, miliardar, playboy si filantrop il gasim pe Robert Downey Jr. artist complet, tata, sot, fiu, musician, actor. Om.

Listen, smile, agree and then do whatever the fuck you were gonna do anyway. – Robert Downey Jr.

10. Charlie Bartlett ( 2007)

Never, never attack a drunk guy with a gun. -Nathan Gardner

Filmul lui Jon Poll a debutat in cadrul festivalului de film de la Tribeca si ii reuneste pe Anton Yelchin, Kat Dennings si Robert Downey Jr. intr-un rol de director de liceu aparent ursuz, neintelegator, divortat si alcoolic. Rol secundar in care Downey Jr. reuseste sa scoata o prestatie reusita, prin schimbul de replici cu Dennings si Yelchin, dar mai ales prin profunzimea oferita personajului. Daca filmul il are in centrul actiunii pe elevul Bartlett devenit un fel de Oprah si Doctor Phil, psiholog amator ce ofera sfaturi si pastile antidepresive, Downey fura atentia spectatorilor spre personajul sau si o face cu mare lejeritate in acest film indie.

Nota IMDb: 7/10

Nota Rotten Tomatoes: 5.8/10

9. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

This is every shade of wrong. -Harry

Shane Black propune o poveste ce are la baza romanului lui Brett Halliday, Bodies Are Where You Find Them. Un hot ghionist se da, de voie de nevoie, actor aterizat la o auditie, este bagat in seama si ajunge sa intalneasca un detectiv angajat de studiouri ca sa-l dascaleasca pentru a fi autentic in film. Harry (Robert Downey Jr.) si detectivul Perry van Shrike (Val Kilmer) fac o echipa neortodoxa dar care atrage atentia cinefililor. Kilmer si Downey Jr. ar trebui sa se intalneasca inca o data pe ecran pentru ca schimbul de replici ironice si chimia dintre cei doi a functionat. Filmul lui Black a castigat fani atat printre spectatori cat si printre criticii de film, iar Phoenix Film Critics Society desemneaza Kiss Kiss Bang Bang drept Overlooked Film of the Year.

Nota IMDb: 7.7/10

Nota Rotten Tomatoes: 7.3/10

8. Zodiac (2007)

Do you know more people die in the East Bay commute every three months than that idiot ever killed? He offed a few citizens, wrote a few letters, then faded into footnote… Not that I haven’t been sitting here idly, waiting for you to drop by and reinvigorate my sense of purpose. –Paul Avery

Bruce Banner si Tony Stark s-au intalnit inainte de prezentarea oficiala din The Avengers in Zodiac, in regia lui David Fincher. Mark Rufallo si Robert Downey Jr., ca sa fiu concreta. Filmul are la baza romanul scris de Robert Graysmith, Zodiac, despre celebrul criminal in serie din anii 1960, cunoscut datorita scrisorilor criptate trimise politiei si ziarelor. Cu priza la critica de specialitate, Zodiac ni-l aduce pe Robert Downey Jr. in rolul reporterului Paul Avery de la ziarul Chronicle ce devine atras de maniera utilizata de criminal si incearca sa sparga codul utilizat de acesta in scrisorile trimise pentru a opri sirul de crime. Din nou, Downey Jr. arata ca poate intra in orice rol i se propune si sa scoata o interpretare originala.

Nota IMDb: 7.7/10

Nota Rotten Tomatoes: 7.6/10

7. Natural Born Killers (1994)

Their subsequent trial turned into a sick, pathetic circus. The trial of Mickey and Mallory Knox was such an event, that it made the crime spree that preceded it pale by comparison. The nation caught Mickey and Mallory fire! –Wayne Gale

Oliver Stone la carma, Quentin Tarantino cu scenariul si printre actori, Robert Downey Jr.. Wayne Gale (Robert Downey Jr.) este reporter, senzational, in direct, breaking news, sa dam poporului circ si paine la ore de maxima audienta. Povestea lui Mickey ( Woody Hallerson) si Mallory (Juliette Lewis) iubiti, ostracizati si criminali in serie atrage atentia reporterului in cautarea de stire bomba, iar chimia dintre Hallerson si Downey Jr. merge de minune. Un rol periculos si incitant pentru RDJ in plin avant in cariera, arata ca acest actor adora diversitatea in materie de roluri.

Nota IMDb: 7.2/10

Nota Rotten Tomatoes: 5.8/10


6. A Guide to Recognizing your Saints (2006)

Did you love me daddy? Lie and say you did, make me feel like the piece of shit I am. Did you love me? Answer me! -Dito

Dito Montiel scrie si regizeaza un film inspirat de viata sa si il alege pe Robert Downey Jr. sa joace rolul sau. Downey Jr. face ce face si obtine premiul special al juriului la Sundance in 2006, astfel ca putem sa spunem ca Montiel a luat o decizie inteleapta cand a ales sa scrie, regizeze dar sa nu interpreteze, limitandu-se doar la primele doua functii pe platoul de filmare. Povestea intoarcerii acasa a fiului risipitor primeste o nota aparte datorita prestatiei pe ecran a distributiei. Cu toate ca A Guide to Recognizing your Saints are parte mai mult de scene flashback si Dito este aratat mai mult adolescent (Shia LaBeouf), Robert isi foloseste cu brio talentul iar, atunci cand se cer scene cu incarcatura emotionala puternica, o face fara cusur.

Nota IMDb: 6.9/10

Nota Rotten Tomatoes: 6.6/10


5. Sherlock Holmes (2009)

My mind rebels at stagnation! Give me problems! Give me work! –Sherlock Holmes

Guy Ritchie il aduce in 2009 pe marile ecrane pe Sherlock Holmes, iar Downey Jr. se simte in largul lui in acest rol, alaturi de partenerul sau, Jude Law, in rolul profesorului Watson. In 2011, echipa revine in Sherlock Holmes: A Game of Shadows si, cu putin noroc, in urmatoarele luni aflam ce se mai aude despre al treilea film din aceasta serie. Intre timp putem sa ne delectam cu un alt Holmes, de data aceasta interpretat de Benedict Cumberbatch. Pe lumea asta avem actori buni si actori de geniu. Cei mai buni fac din rolul primit o a doua natura. I se zice method acting, iar Downey Jr. este un fin cunoscator al tehncii. Incitant si debordand de stilul gritty-grundge marca Guy Ritchie, noile aventuri ale celebrului detectiv au parte de un dialog savuros si scenarii pe masura. Adaugam tehnica de filmare folosita de Ritchie si produsul prezentat pe ecran te face sa-l revezi cu placere de fiecare data. Sa nu va mirati daca ramaneti cu citate din film in limbajul de zi cu zi. Food for thought.

Nota IMDb: 7.6/10

Nota Rotten Tomatoes: 6.2/10

4. Less Than Zero (1987)

I was wondering if I could stay at home tonight. I’d just really like to wake up and know where the hell I am for once, it’ll be a nice change of pace for me. –Julian

Bazat pe romanul cu acelasi titlul scris de Bret Easton Ellis, Less Than Zero este departe de stilul de filme pentru adolescenti specifice decadei excesului. Daca fratia de actori Brat Pack facea filme pe placul studiourilor si cu priza la public, Robert Downey Jr. primeste rolul lui Julian, un dependent de droguri, membru al high-class-ului din California. Daca stam sa privim acest film si, mai cu seama, rolul lui Downey Jr. tinand cont de lupta actorului cu dependenta de droguri, s-ar putea sa simtim cativa fiori reci pe spinare, mai ales in ceea ce priveste calitatea interpretarii oferite de RDJ. Insusi Roger Ebert remarca in cronica sa cat de reala, subtila si inspaimantatoare este prestatia lui Downey pe ecran. Tinand cont de trecutul actorului, la vremea respectiva, putem spune ca vedeam in fata ochilor ceea ce unii critici numesc life imitating art imitating life.

Nota IMDb: 6.1/10

Nota Rotten Tomatoes: 5.2/10

3. Iron Man (2008)

My old man had a philosophy: peace means having a bigger stick than the other guy. –Tony Stark

Iron Man a fost primul rol dupa cel din Chaplin pentru care Robert Downey Jr. a dat auditie. Nu ca ar fi primit rolurile dinainte pe ochi frumosi, dar producatorii se temeau de o recidiva din partea actorului, iar rolul lui Tony Stark era la mare cautare, Tom Cruise zvonindu-se c-ar fi fost luat in calcul. Daca este sa ne ghidam dupa succesul seriei Iron Man si The Avengers, alegerea lui Downey Jr. a fost cea potrivita. Robert Downey Jr. este Tony Stark, la fel cum Johnny Deep este Jack Sparrow. Sunt momente cand actorii isi gasesc rolurile ce le vin ca o manusa. Geniu, miliardar, playboy, filantropist. Iron Man este o franciza, la fel ca Batman, se va reinventa, alti actori vor prelua rolul lui Tony Stark, Robert Downey Jr. a fost, este si speram sa mai fie pentru inca cateva filme, Tony Stark, iar la sfarsitul lui aprilie vom putea vedea a treia parte a aventurilor lui Iron Man.

Nota IMDb: 7.9/10

Nota Rotten Tomatoes: 7.7/10

2. Tropic Thunder (2008)

Check it out. Dustin Hoffman, ‘Rain Man,’ look retarded, act retarded, not retarded. Counted toothpicks, cheated cards. Autistic, sho’. Not retarded. You know Tom Hanks, ‘Forrest Gump.’ Slow, yes. Retarded, maybe. Braces on his legs. But he charmed the pants off Nixon and won a ping-pong competition. That ain’t retarded. Peter Sellers, “Being There.” Infantile, yes. Retarded, no. You went full retard, man. Never go full retard. You don’t buy that? Ask Sean Penn, 2001, “I Am Sam.” Remember? Went full retard, went home empty handed… – Kirk Lazarus

Ben Stiller are momente de geniu la viata lui, asa a fost si cand s-a gandit la Tropic Thunder. Un film ce le zice pe fata studiourilor si criticilor despre eforturile depuse pentru a scoate un film, bun de dus la Oscaruri. Pentru ca razboiul din Vietnam sau orice razboi ofera premiza unui scenariu inspirat din fapte reale, iar actorii se vor bate ca la K1 pentru rolul principal. Pentru ca intotdeauna rolurile de natangi si persoane cu dizabilitati vor fi nominalizate la Oscaruri – si pentru Kirk Lazarus, sau, mai bine zis, actorul australian cu vreo 3 premii Oscar, distribuit in rolul personajului de culoare. Un film despre adevarata fata a Hollywood-ului, prezentat fara perdea, a carui distributie ofera cateva roluri de senzatie.

Nota IMDb: 7.0/10

Nota Rotten Tomatoes: 7.1/10

1. Chaplin (1992)

Stan Laurel: What do we do, Charlie? Charlie Chaplin: Smile.

Robert Downey Jr. a pierdut Oscarul in 1992 in fata lui Al Pacino, dar a oferit poate unul dintre cele mai ambitioase roluri din cariera sa. Poate cel mai greu rol din cariera sa pana in prezent. Chaplin, in regia lui Sir Richard Attenborough, are la baza scenariului romanele Chaplin: His Life and Art scrisa de David Robinson si My Autobiography, scris de insusi Chaplin. Filmul este structurat pe o serie de flashback-uri surprizand momente cheie din viata celui ce a ramas in memoria cinefililor, si nu numai pentru roluri de exceptie in Dictatorul si Vagabondul. Alaturi de Robert Downey Jr., ii regasim in acest film si pe Anthony Hopkins, Kevin Kline, cat si pe Geraldine Chaplin, in rolul mamei lui Charlie, Hannah Chaplin. Nominalizat la premiul Oscar si Globul de Aur pentru cel mai bun actor, Robert Downey Jr. pierde ambele statuete in fata lui Pacino, dar ramane cu un rol de neuitat si o cariera in plina ascensiune.

Nota IMDb: 7.4/10

Nota Rotten Tomatoes: 5.8/10

5 comentarii »

 • Top 10 Filme cu Robert Downey Jr. | ©Ioana||To the edge and back said:

  […] articol: Top 10 Filme cu Robert Downey Jr. […]

 • bibliodevafiliala3 said:

  Imi place foarte mult cum joaca Robert Downey Jr. Am vazut Chaplin si m-a impresionat mult jocul lui. Cred ca atunci, daca n-ar fi fost Al Pacino în celebrul, deja, film “Parfum de femeie”, ar fi luat cu siguranta Oscarul. Ma mir de nota mica pe care Rotten Tomatoes o acorda acestui film. Foarte bun articol, felicitari!

 • Emil Calinescu said:

  Heeeeei, uitasi rolul meu preferat al sau: bloggerul agitator din CONTAGION! Cum sa uiti un asemenea rol? :(

 • Top 10 Filme cu Robert Downey Jr. | ©Ioana || To the Edge and Back said:

  […] articol: Top 10 Filme cu Robert Downey Jr. […]

 • 35 de Filme Biografice de Epoca despre artisti | AnzhelaMovies said:

  […] mai solicitant rol al lui Robert Downey Jr., dus cu onoare de acesta pana la capat. “Chaplin” este o transpunere cinematografica excelenta a vietii controversate a maestrului cameleonic, […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*