Home » Filme

A Guide to Recognizing Your Saints – Familia. La bine si la greu.

26 October 2012 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Cum sa-ti recunosti sfintii]

CoolRank: 9.5/10

– atmosfera & entertainment: 10/10

– regie: 9/10

– actori: 10/10

– scenariu: 10/10

– montaj: 9/10

Nota IMDb: 7/10

Regie: Dito Montiel An: 2006
Actori: Robert Downey Jr, Rosario Dawson, Shia LaBeouf Genul: drama

 

Scris si regizat de Dito Montiel, A Guide to Recognizing your Saints are la baza elemente din autobiografia publicata in 2003 de insusi Montiel. Filmul prezinta un omagiu adus de Dito (interpretat de Shia LaBeouf si de Robert Downey Jr.) celor dragi, familiei si prietenilor din Astoria, Queens. Un film despre dificila impacare cu tine insuti si cei pe care i-ai lasat in urma ta. Un film despre viata traita intr-un cartier unde perspectiva unei realizari profesionale in anii ’80 in afara granitelor micii comunitati italo-hispanice era greu de intrevazut iar familia si prietenii raman nucleul de baza al implinirii atat pe plan social cat si spiritual.

Go home and take care of your mother. Go home and take care of your father. That’s going to make you a fucking man. That’s all you got left. ‘Cause if you don’t do that shit, it’s too fucking late.

A Guide to Recognizing your Saints este un film despre supravietuire. Dito Montiel (Shia LaBeouf interpreteaza rolul lui Dito in scenele de flashback din tinerete iar Robert Downey Jr. preia partitura lui Dito adult) a trait in Astoria, Queens, un cartier marginas unde sansele sa poti sa te realizezi dincolo de micile scheme de imbogatire pe filiera semi legala erau aproape nule, un cartier unde aveai sanse foarte mari sa primesti o bataie sora cu moartea daca nu faceai parte dintr-un grup care sa-ti apare spatele, un loc unde puteai sa mori intr-o maniera violenta sau sa mori incet dar sigur privind cum trece viata pe langa tine. Dito este chemat de catre mama sa, Fiori (Diane West) sa se intoarca acasa, tatal sau (Chazz Palminteri) fiind grav bolnav. Pentru Dito, cel care a lasat in urma sa totul pentru a lupta pentru o cariera in California, intoarcerea acasa si confruntarea cu proprii sai demoni este cat se poate de dificila.

Dito nu a lasat in urma lui doar familia, prietenii si pe iubita Laurie (Rosario Dawson), ci si pe adolescentul Dito. Filmul reda povestea tanarului Montiel printr-o serie de secvente de flashback, prezentand mediul in care Dito si prietenii sai au crescut, accentul fiind pus pe cateva personaje cum ar fi Antonio (Channing Tatum si Eric Roberts pentru cadrele cu Antonia adult) un tanar violent dar loial prietenilor, admirat de tatal lui Dito, cu un tata alcolic si abuziv. Laurie (Rosario Dawson) o copila mult prea matura pentru varsta ei, crescand intr-un mediu unde invata de mica lectiile vietii, afirmand constant ca va ramane singura. Dito se imprieteneste cu Mike (Martin Compston) un tanar irlandez ce se potriveste cu gasca lui Dito ca nuca in perete, dar care are acelasi vis ca si Dito, sa plece din Astoria si sa-si faca un rost in California. Dito constientizeaza rapid ca nu va putea supravietui vietii violente din cartier si alege sa lase totul in urma si sa plece.

Nu este o decizie luata usor, filmul urmarind conflictul interior dus de Dito, analizand tot ce-l leaga de familie si prieteni si ceea ce vrea de la viata. Intors in cele din urma acasa, la capul unui tata bolnav, pe patul de moarte, pus in fata faptului ca mama sa va ramane singura si va avea nevoie de ajutorul sau, Dito este confruntat nu doar de fosta iubita, nu doar de propriul tata, nu doar de prieteni, ci si de el insusi. Decizia ii apartine complet. La bine si la greu familia nu ti-o alegi, o ai si ai datoria morala sa o respecti si sa fii alaturi de cei dragi. Asta inseamna sa fii barbat, sa fii om, sa fii un fiu bun, un prieten adevarat. Sa te infrunti pe tine insuti si sa stii cine sunt proprii tai sfinti.

In the end – just like I said – I left everything and everyone. But no one, no one has ever left me.

Dito nu a facut alegeri gresite. A ales. Orice alegere presupune ca cineva va avea de suferit. Accentul cade pe modul in care Dito a ales sa plece, sa lase in urma sa familia, prietenii si cartierul in care s-a nascut si a crescut. Dito nu si-a renegat originile dar a ales sa se distanteze, mai intai sa-si croiasca un drum in viata dupa care a evitat sa infrunte pe cei care i-a lasat in urma, pe el insusi. Macinat de gelozie, Dito observa cum tatal sau, Monty, era mereu alaturi de Antonio, un tanar pentru care viata nu a fost usoara, crescand intr-un mediu abuziv si condamnat sa sfarseasca fie intre patru scanduri, fie dupa gratii. Dito traieste cu senzatia ca nu este iubit de tatal sau, ca nu este ceea ce si-a dorit tatal sau sa fie. Nu se potriveste cu mediul in care traieste. Dincolo de cartier, de alegeri in viata, de cariera, filmul lui Montiel despre Dito Montiel se rezuma la un adevar simplu. Familia nu ti-o alegi, o ai. Ai datoria sa ai grija de mama ta, de tatal tau iar acest lucru, trebuie sa vina din interiorul tau. Dito simte acest lucru foarte bine.

Pe finalul filmului, Dito este confruntat de cele patru personane pe care le-a lasat in urma lui, cu toate acestea ei nu l-au uitat si nu l-au abandonat. Laurie (Rosario Dawson) care ii spune sa aibe grija de familia sa, Flori, mama lui Dito (Diane West) cea care ii spune cat de mandrii sunt de el, Monty (Chazz Palminteri) tatal lui Dito, care ii spune ca l-a iubit si il iubeste si Antonio (Eric Roberts) ajuns in spatele gratiilor, prietenul lui Dito, acesta este mandru de tot ce a realizat Dito. Cu toate ca pe toti i-a lasat in urma sa, Dito nu a fost uitat de cei dragi, ba mai mult, s-au mandrit si se mandresc cu el, cu ce a realizat, iar Dito in cele din urma constientizeaza acest lucru. Alegeriile in viata de cele mai multe ori nu sunt usoare, important este sa nu uiti de unde ai plecat si cei care ti-au fost si iti sunt alaturi.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Dito Montiel semneaza scenariul si regia filmului A Guide to Recognizing Your Saints. Este filmat in cadre scurte, montajul alternand intre momentele de flashback si actiune in prezent, finalul filmului concentrandu-se pe confruntarile dintre personaje in prezent. Cadrele de flashback au momente cand personajele interactioneaza cu publicul, anumite replici fiind adresate drept in fata camerei de filmat. Shia LaBeouf in rolul adolescentului Dito confirma ca LaBeouf este destinat pentru roluri de compozitie, fiind capabil sa duca pana la capat un rol intr-un film mic, in stilul Disturbia, nu doar roluri in blockbuster-e. Desi LaBeouf nu a fost la inceput pe placul lui Montiel, acesta demonstreaza in A Guide to Recognizing Your Saints ca ne putem astepta la multe surprize placute din partea sa, LaBeouf fiind versatil in alegerile pentru marele ecran. Rosario Dawson merita mai multe roluri, scenele dintre ea si Downey Jr, amintind de melanjul de ferocitate si onestitate bruta pe care actrita l-a demonstrat si in pelicula lui Oliver Stone, Alexander.

Chazz Palminteri se detaseaza de rolurile de mafiot jucate pana in prezent si se prezinta vulnerabil in fata camerei de filmat, intr-un rol de batran aproape de clipa morti, un tata ce-si asteapta fiul ca sa-l poate vedea si sa-i poate vorbi pentru ultima data. Channing Tatum in rolul lui Antonio confirma potentialul actorului, Tatum poate mai mult decat o serie de roluri de figuratie si scene la bustul gol. Desi Antonio apare mai mereu cu camasa descheiata, Tatum arata personajul atat in linii brutale cat si in momente de vulnerabilitate, rolul personajului sau fiind completat la final de un Eric Roberts, bland, grizonat, departe de imaginea de dur cu care ne obisnuisem din partea sa, in vremurile cand filma The Best of  The Best. Robert Downey Jr. straluceste fara mult efort din partea actorului. Asta este geniul lui Robert Downey Jr., te face sa zambesti alaturi de Dito, dar si sa strangi din dinti si sa-ti infigi unghiile in palma la scena dintre Monty si Dito. Talentul lui Downey Jr. zace in naturaletea sa pe ecran. La fel ca Dito Montiel, Robert Downey Jr. este un supravietuitor si intelege prea bine ce inseamna sa lasi totul in urma ta, dar sa nu fii abandonat de cei ce tin la tine cu adevarat.

Ce spun criticii despre A Guide to Recognizing Your Saints?

A Guide to Recognizing Your Saints are pe IMDb un punctaj de 7/10 obtinut din partea a peste 16.000 de utilizatori si un total de 80 de recenzii din partea utilizatorilor. Pe langa asemanarile cu filme precum Kids sau Good Fellas, filmul are si o coloana sonora superba, abundand de muzica anilor ’70. O piesa ce se potriveste perfect cu filmul apartine lui Cat Stevans, Trouble regasindu-se pe coloana sonora a filmului. Pe RottenTomatoes, A Guide To Recognizing your Saints are un procent de prospetime de 75% si un punctaj de 6.6/10 cu un total de 93 dintre care 70 pozitive si 23 de critici mixte. Majoritatea criticilor apreciaza stilul in care Montiel isi prezinta propria viata cat si jocul actorilor.  A Guide to Recognizing your Saints are un scor pe Metacritic de 67/100 din partea criticilor de film cu un total de 25 de recenzii dintre care 19 sunt pozitive si 6 sunt mixte. Don R. Lewis de la Film Threat lauda jocul actorilor iar Ann Hornaday de la Washington Post lauda debutul regizoral al lui Montiel, cat si distributia aleasa perfect pentru fiecare rol.

Verdictul KoolHunt.ro

A Guide to Recognizing Your Saints merita vazut nu doar pentru distributie, dar si pentru poveste, pentru exercitiul lui Dito Montiel de a arata ca este bine sa ne intoarcem de unde am plecat si sa nu-i uitam pe cei ce ne-au fost mereu alaturi. Pentru aproape 100 de minute petrecute in fata micului ecran ne redescoperim pe noi si ne redescoperim sfintii, acei oameni ce nu ne-au uitat oriunde si orice am fi facut.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*