The Curious Case of Benjamin Button – not that curious after all…
CoolRank: 8.5/10
Nota IMDb: 8.5/10
The Curious Case of Benjamin Button este o poveste fantastica frumoasa, narata usor si incet, intr-un mod cu adevarat seducator. Mi-a reamintit cumva prin constructie si prin farmecul povestirii de Big Fish. Mai departe de a fi o frumoasa poveste, nu am descoperit nimic altceva decat o actiune seaca, lipsita de invataminte sau de motivatie. Indiferent de asta, ramane o poveste plina de caldura.
The Curious Case of Benjamin Button se scurge mai incet la inceput, mai alert dupa jumatate si doreste sa ne ajute sa ne afundam intr-o meditatie despre viata, frumusetea si ironia acesteia, despre dragoste si, in special despre clipa prezenta. Daca reuseste sau nu, este subiectiv.
Filmul ne provoaca sa ne imaginam cum ar fi viata scursa in mod invers
Filmul ne prezinta povestea lui Benjamin Button, un barbat care se naste sub forma unui om batran, intinerind pe masura ce inainteaza in varsta, pentru a sfarsi ca un bebelus. O parte fantasy, o parte meditatie asupra destinului si-a vietii, filmul este inspirat dintr-o povestire a lui F. Scott Fitzgerald, care, la randul lui, a fost inspirat de o remarca a lui Mark Twain: “ce pacat ca cea mai buna parte a vietii vine la inceput, iar cea mai rea la sfarsit…”.
Cea mai ironica parte a actiunii este povestea de dragoste dintre Benjamin Button si iubita lui – aceasta petrecandu-se la intersectia varstelor celor doi, in perioada in care reusesc sa ajunga la un numitor comun. Pe de-o parte tragica, pe de-o parte frumoasa, Brad Pitt si Cate Blanchett interpreteaza credibil si suav iubirea dintre cei doi.
Ce este cu adevarat “curious” in film este reactia celor din jurul lui Benjamin fata de acesta. El nu pare a fi tratat diferit, ca si cum ar fi un ciudat, ci pare chiar a se integra foarte usor in societate. Oare chiar asa s-ar fi intamplat in realitate sau pana aici merge fantasy-ul?
Life isn’t measured in minutes, but in moments
Tagline-ul filmului este ideea esentiala in jurul careia pelicula este construita. Este aceeasi idee devenita deja laitmotiv pentru cartile si filmele ultimilor ani – Carpe diem, bucura-te de prezent, profita la maxim de “acum”. Ca sa facem o comparatie haioasa, ideea este mai scurt rezumata in Kung Fu Panda prin citatul lui Joan Rivers: “Yesterday was history, tomorrow is a mistery, today is a gift“.
Ce vreau sa spun prin comparatia de mai sus? Acelasi lucru pe care il remarca si Roger Ebert – el ceva mai revoltat decat mine, ce-i drept – si anume ca filmul nu are mesaj. Pentru 3 ore, te-ai fi asteptat sa asisti la mai mult decat un basm frumos. Ai fi asteptat o morala, o idee argumentata de-a lungul actiunii, o demonstratie a unei filosofii de viata. Ei bine, din pacate, nu este cazul.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Discutam cu prietenii despre cate din varstele lui Benjamin Button joaca Brad Pitt. Ei bine, doar pe cele evidente, se pare. Desi incepe sa semene si in copilaria batranicioasa, este vorba despre alti actori. Nu l-am mai vazut de ceva vreme pe Brad aratand ca in Legends of the Fall, dar in The Curious Case of Benjamin Button pare ca si el a revenit usor in timp din punct de vedere fizic, revenind usor la aceeasi mutrita indragostita si acelasi par blond de atunci. Sincer, interpretarea lui mi s-a parut sub standarde, chiar dezamagitoare, desi sunt de parere ca in general este un actor bun.
Pe Cate Blanchett am avut ocazia in ultimul an sa o vedem doar in filme in care este machiata, aranjata, transformata intr-un mod cat mai putin atragator. Vorbim aici, daca va aduceti aminte, despre Elizabeth: The Golden Age si Indiana Jones 4 – The Kingdom of the Crystal Skull. In The Curious Case of Benjamin Button, Cate arata minunat, iar cei doi – Cate si Brad – alcatuiesc un cuplu foarte reusit si foarte senzual.
In alte roluri feminine adiacente, vom avea placerea sa le recunoastem pe Tilda Swinton (care a facut echipa cu Brad Pitt tot in 2008 si in alt film nominalizat la Oscar si Globuri – Burn After Reading) si Julia Ormond. Pe Julia Ormond, m-am bucurat sincer sa o revad, deoarece cariera acesteia in ultimii ani a fost oarecum obscura. Pe Julia o stiti din filme ca First Knight si Sabrina, si tot ea a mai jucat si inainte cu Brad, chiar in Legends of the Fall.
Despre regie, din punctul meu de vedere cel putin, ar fi suficient sa spunem ca este cea a lui David Fincher si deja ne putem face o idee. Pentru cei care nu isi aduc aminte, regizorul David Fincher este cel care a regizat si Fight Club, Se7en, Zodiac, Panic Room si The Game. Daca pentru anterioarele succese nu s-a bucurat de premii pe masura, speram ca The Curious Case of Benjamin Button ii va aduce un premiu BAFTA sau un Oscar, in cazul in care nu va fi surclasat de Danny Boyle, regizorul Slumdog Millionaire asa cum a fost deja la Globurile de Aur 2009.
Ce spun criticii despre The Curious Case of Benjamin Button?
Cele mai multe comparatii pentru The Curious Case of Benjamin Button au fost cele cu Forrest Gump si rolul celebru al lui Tom Hanks.
Roger Ebert pentru Chicago Sun Times spune despre The Curious Case ofBenjamin Button ca este “un film splendid pornit de la o premisa gresita”. Ce vrea sa spuna cu aceasta afirmatie? Ca indiferent cat de frumos este filmul ca si fantasy, nu intelege de ce au fost miscati cei care s-au uitat la el, intrucat “life doesn’t work that way” si el considera ca filmul isi bate joc prin ideea imbatranirii inverse de relatii si de lucrurile cu adevarat frumoase din viata. “No lesson to be learned. No catharsis is possible”.
Matt Pais despre The Curious Case of Benjamin Button este cel care spune pentru Chicago Tribune cuvintele mele din titlu: “not that curious after all unfortunately“. Peter Travers afirma despre The Curious Case of Benjamin Button intr-un review pentru Rolling Stone ca Brad Pitt are de facut pentru acest rol o munca similara cu cea lui Tom Hanks din celebrul Forrest Gump. Peter Travers apreciazain special munca regizorului David Fincher, care dupa parerea lui face o treaba mai buna chiar decat pentru Fight Club sau Se7en. Ceea ce critica Travers la aceasta pelicula este povestea de dragoste seaca si chiar plictisitoare dintre Pitt si Blanchett, pe care nici macar interpretarile celor doi nu a pot salva.
Pentru cine este The Curious Case of Benjamin Button un must-see?
Pentru cei care apreciaza filmele de Oscar, pentru cei carora le plac fantasy-urile si povestile si pentru cei care adora sa caute sensuri – chiar si fara sa le gaseasca – de-a lungul a 3 ore ale unui film.
Cine ar trebui cu orice pret sa ocoleasca The Curious Case of Benjamin Button?
Cei care nu suporta filmele lungi (daca il mai vedeti si de acasa, sunt sanse maxime sa adormiti). Cei care doresc sa invete ceva sau sa gaseasca un sens al filmelor pe care le urmaresc. Cei carora nu le plac povestile.
Au mai scris despre The Curious Case of Benjamin Button si cei de la cineblog.info, in cazul in care vreti alte pareri.
Alerta! In cazul in care vreti sa il vedeti, trebuie obligatoriu sa stiti de la inceput ca filmul dureaza 166 minute – asta inseamna aproape 3 ore.
[…] The Curious Case of Benjamin Button […]
Buna!!
Frumos site(blog)
Doua lucruri mi s-a parut ca am invatat din acest film care mi-a placut foarte mult.
1.Cea mai importanta perioada din viata ta se desfasoara intre 20 si 50 de ani. Pana atunci esti un copil si cei din jurul tau iti influenteaza viitorul. Apoi esti un batran si depinzi vrei nu vrei de cei din jur. Dar in aceasta perioada (20-50) iti organizezi viata asa cum vrei tu.Doar atunci de fapt traiesti.In copilarie te pregatesti pentru viata, iar in batranete te pregatesti sa iti iei ramas bun …..sa mori
2. Felul in care Benjamin intinerea si uita sa mearga, sa vorbeasca, nu-i mai cunostea pe cei din jurul sau ………asa se intampla cu cei de care te desparti de fapt in viata ta…..uiti sa mai vorbesti despre ei, uiti sa mai mergi spre ei, si dintr-o data ….nu-i mai cunosti. Ei mor pentru tine si tu mori pentru ei.
Mi-a placut mult filmul!!!! fantasy-ul povestii te scoate din rutina zilelor dar totodata te tine conectat prin intamplarile reale ale personajului
@bogdan i.d.: Foarte misto concluziile tale, Bogdan. Mai ales cea de-a doua, nu vazusem asa lucrurile :-)
Sa ne traim viata, cu alte cuvinte! Incepand de acum, nu de maine, nu dupa ce atingem nu stiu ce obiectiv. Life is what happens while you are busy making other plans :-)
[…] The Curious Case of Benjamin Button […]
de abia astept sa vad filmul!!!!
si eu iti urmaresc blogul de mult timp si imi place foarte mult!
[…] Cele mai bune efecte vizuale: The Curious Case of Benjamin Button […]
[…] Premiul BAFTA 2009 pentru efecte speciale: The Curious Case of Benjamin Button […]
[…] mai interesanta parte a actiunii din The Curious Case of Benjamin Button este povestea de dragoste dintre Benjamin Button si iubita lui, aceasta petrecandu-se la […]
[…] P. Henson care in 2009 a fost nominalizata la Oscar pentru cel mai bun rol secundar in filmul The Curious Case of Benjamin Button, interpretand-o pe mama adoptiva a acestuia. ?i aici se descurca bine in rolul de mama protectoare […]
[…] suedez premergator, nici de rasnitele Hollywood-ului. Regizorul David Fincher (Se7en, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button, The Social Network) asigura o cotropire totala cu un produs croit fidel dupa materialul-sursa, […]
[…] ca este o actrita buna – ma gandesc acum de pilda la Notes on a Scandal, The Aviator sau The Curious Case of Benjamin Button unde Blanchett a jucat roluri complexe. Totusi rolul pe care il face in Blue Jasmine este ideal […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments