Total Recall – Total Degeaba
[Titlu in limba romana: Total Recall. Memorie programata]
CoolRank: 6/10
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 5/10
– actori: 6.5/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 6/10
Nota IMDb: 6.3/10
Regie: Len Wiseman | An: 2012 |
Actori: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Bryan Cranston | Genul: actiune, SF |
Pentru ca traim in era cinematografica a remake-urilor si pentru ca filmul Total Recall din 1990 cu Arnold Schwarzenegger a avut succes atat critic cat si la public, nu a durat mult pana sa vedem o noua varianta a filmului considerat de unii deja un clasic al genului. Ca de obicei in cazul refacerilor, intrebarea principala care ne sare in cap inaintea/in timpul/la finalul vizionarii este: De ce?
If I’m not me, then who am I?
Undeva intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat si mai mult sau mai putin post-apocaliptic s-a intamplat un plot-device in urma caruia Pamantul a devenit habitabil in doar doua zone, care, in mod oportun povestii, sunt fix opuse pe planeta. Una este in Europa si cealalta in Australia, iar cele doua zone sunt in conflict in urma lipsei de spatiu. Australia a redevenit cumva colonie, iar in lupta pentru independenta (cred), teroristi ai Coloniei tot amplaseaza bombe in partea europeana, dorind astfel sa obtina… ceva important, sunt sigur.
In toata aceasta distopie il gasim pe Douglas Quaid (Colin Farrell), care, desi e casatorit cu Kate Beckinsale, este nefericit cu viata sa. Asa ca se duce la o clinica unde clientilor li se implanteaza amintiri pe care altfel nu si le-ar permite: o amanta de lux, o excursie pe Marte, o aventura de spioni etc.
Quaid o alege pe cea din urma, dar inainte ca inception-ul sa poata avea loc, o echipa de mascati iau clinica cu asalt, omorandu-i pe toti cei prezenti, minus Quaid, care brusc are super-abilitati de spion si scapa cu viata, dar nu inainte sa omoare 13 agenti mascati.
Lumea lui este data peste cap cand primeste o serie de indicii care ii arata ca el de fapt chiar este un spion ale carui amintiri au fost alterate si ca este adanc implicat in reteaua teroristilor de pe colonie.
De partea cui lupta de fapt? Este totul doar o simulare? Va primi fata la final? Si pe care din ele? Toate aceste intrebari si altele primesc un raspuns vag sau niciunul, in urmatoarea ora de impuscaturi, explozii si turnuri de poveste irelevante.
What is real?
Este un tagline care se potriveste filmului original sau povestirii lui Philip K. Dick pe care se bazeaza acesta. Asta deoarece aici povestea se concentreaza mult mai mult pe ambiguitatea realitatii in care traieste personajul. El crede ca lupta pentru o cauza buna, dar tot ce face e foarte posibil sa fie doar o simulare, caz in care orice actiune a sa ar fi complet futila. Dar daca totusi e real? O tematica ce da filmului un nivel in plus celui de film de actiune.
Tema care face o aparitie si in noul Total Recall, caci povestea e bazata pe lucrarile mai sus mentionate, dar este repede data la o parte si uitata in favoarea scenelor de actiune intortocheate a caror functiune e greu de explicat.
Unde vreau sa ajung e ca filmul nu este un SF inteligent, daca la asta va asteptati, de la premisa generala implauzibila pana la detaliile care o compun. Exista unele elemente in care o viziune gandita a unui posibil viitor isi iveste capul, dar destul de putine.
Despre actori si regie ce se poate spune?
La carma acestei productii se afla Len Wiseman, care ne-a incantat cu profunde explorari ale subconstientului uman a.k.a. filme cu mult bang-bang precum Underworld, Underworld: Evolution si Live Free or Die Hard. Omul nu e chiar un expert in subtilitate, sau logica, dar daca stie ceva, aia este inscenarea unor secvente de impuscaturi + explozii satisfacatoare. De asemenea stie sa creeze un nivel estetic potrivit tematicii filmului.
In ansamblu, actoria filmului tinde spre dezamagitor. Exceptiile sunt Colin Farrel si Bill Nighy, care scot ce pot din ce li s-a dat. In afara faptului ca este considerat printre cei mai sexy barbati din lume, pe Farrel il mai puteti sti din Phone Booth, Hart’s War, The Imaginarium of Doctor Parnassus si, desigur, In Bruges; iar Nighy s-ar putea sa va para cunoscut din recentul Wrath of the Titans, Pirates of the Caribbean 2 si 3, The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy, Harry Potter 7 si filmele Underworld, unde a colaborat cu regizorul.
Jessica Biel aici interpreteaza rolul unei spioance/interes de dragoste pentru Quaid si nu prea e nimic de zis de interpretarea ei, in nicio directie. Pe ea o stiti din serialul Seventh Heaven si filme precum Blade: Trinity si The Illusionist.
Kate Beckinsale si Bryan Cranston sunt insa cei care trag filmul in jos cu actoria lor. Ba ca nu au avut interes in film, ba ca nu au putut mai mult, nu e nicio placere in a-i vedea pe ecran. Beckinsale este sotia regizorului, ceea ce explica de ce are rol in film, si in rest a mai jucat in seria Underworld, surpriza, in Pearl Harbor, The Aviator, Click si Van Helsing.
Cranston si-a facut loc in lumina publica cu rolul tatalui din serialul cult Malcolm in the Middle si a devenit faimos in ultimii doi ani cu rolul principal din serialul cool Breaking Bad. Desi s-a descurcat foarte bine cu un rol secundar in Drive, aici a demonstrat ca nu poate duce bine un rol de cinema, antagonistul sau fiind adeseori rizibil si niciodata intimidant.
Ce spun criticii despre Total Recall?
Nu au fost chiar incantati. Pe Rotten Tomatoes Total Recall a adunat 35% fresh doar, cu 50 de sutimi mai putin decat originalul, pe cand pe Metacritic noul Total Recall se invarte pe la 43 din 100.
Printre criticii pozitivi se numara Roger Ebert, care crede ca filmul este bine construit, cu un concept inteligent. Si, desi nu l-a atins emotional precum originalul, nu crede ca asta e necesar.
Totusi, vocile negative le ineaca pe cele pozitive, in frunte cu A. O. Scott, care este de parere ca filmul are la baza semintele unei alegorii economice si politice destul de solide, doar ca ambitia regizorului merge in directia galagie maxima si logica minima.
Verdictul KoolHunt.ro
V-a placut Underworld? Aveti 13 ani? E filmul pentru voi. Altfel, e fifty-fifty: daca nu il vedeti, nu ati pierdut nimic, dar daca nu aveti nimic mai bun de facut, nu o sa regretati cele doua ore, care sunt destul de entertaining incat sa nu trebuiasca sa va uitati la ceas, dar nici nu va asteptati sa tineti minte ceva din el peste cateva zile.
Interesanta si poate excesiv de ironica sintagama “serialul ‘cool’ Breaking Bad”.
Altfel, foarte buna recenzia si cel mai probabil nu o sa fiu devastat daca nu ajung la filmul asta prea curand. :)
[…] totul alt? via??, pe alt? planet?, al?turi de o femeie misterioas?. Mihai Kolcsar – Raluk V-a placut Underworld? Aveti 13 ani? E filmul pentru voi. Altfel, e fifty-fifty: daca nu il vedeti, […]
[…] ci ajuns”, ii va irita. Cei care l-au vazut in prostioare costisitoare Hollywood-iene ca Total Recall il considera sell-out, cei care l-au admirat in rol de cvasi-bufon prin exercitii arthouse europene […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments