Home » Filme, Globurile de Aur 2012, Oscar 2012

Drive – Cand filmul de actiune intalneste filmul de arta

26 September 2011 scris de 15 comentarii

[Titlu in limba romana: Cursa]

CoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 8.5/10

regie: 8.5/10

actori: 8.5/10

scenariu: 8.5/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 8.7/10

Regie: Nicolas Winding Refn An: 2011
Actori: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston Genul: drama, thriller

 

E anul lui Ryan Gosling. Trebuie sa fie, din moment ce are trei filme super-expuse in 2011: Crazy, Stupid, Love., viitorul Ides of March si acest Drive, in care straluceste, si cu care se inscrie in galeria de personaje deschisa de Clint Eastwood cu seria Dolarilor: eroul tacut, care nu vrea decat sa fie lasat in pace, si care izbucneste cand e pus cu spatele la zid.

I drive for movies. It’s only part-time

In Drive, personajul lui Gosling nu are nume. El este “Soferul”, un mecanic auto cu viata dubla: ziua lucreaza la service-ul lui Shannon (interpretat de Bryan Cranston) si mai face ocazional cate o cascadorie prin filme, iar noaptea este sofer pentru spargatori (mai pe englezeste “getaway driver”). Si e foarte bun la asta, ceea ce ii permite sa isi impuna propriile conditii: nu ia parte la jaf si asteapta fix 5 minute ca hotii sa ajunga la el in masina, dupa care pleaca fara sa se uite in urma.

Un om singur si singuratic, Soferul, practic, nu are viata. Reuseste insa sa se apropie de vecina lui, Irene (interpretata de Carey Mulligan) si de fiul ei, Benicio. Cand totul pare ca se indreapta in directia cea buna, Irene arunca bomba: Standard, sotul ei aflat in inchisoare, se intoarce acasa.

De aici filmul se desparte in doua fire narative. In primul, Shannon il convinge pe morocanosul interlop Bernie Rose (interpretat de Albert Brooks) sa investeasca intr-o masina de curse care va fi condusa la concursuri de Sofer. Intre Shannon si Rose exista o legatura de “afaceri” mai veche, care pe alocuri devenise violenta: Nino (interpretat de fiorosul Ron Perlman), partenerul lui Rose, il lasase schiop pe Shannon cu ani buni inainte.

In al doilea fir, Standard este impins de niste fosti detinuti cu care se inhaitase in inchisoare sa comita un jaf. De dragul lui Irene, Soferul se ofera sa se implice si el, insa jaful iese prost: Standard e impuscat, iar suma furata e suspect de mare. Moment in care firele narative se unesc, caci banii sunt de fapt ai lui Nino, care ii datora Mafiei, si care vrea acum sa faca curatenie. Pe langa propria viata, Soferul trebuie sa se lupte si pentru cele ale lui Irene, Benicio si Shannon.

There are no clean getaways

Din acest film ar fi putut iesi un kitsch hollywoodian tipic, cu impuscaturi, explozii si happy-end previzibil. De altfel, asta se si voia cand a fost proiectat – o clona de Fast and Furious, cu Hugh Jackman in rolul principal. Slava Domnului, insa, ca scenariul n-a ajuns pe mainile unuia ca Michael Bay, ci la Nicolas Winding Refn, care alege un stil sumbru si minimalist, propriu filmelor care au devenit clasice ale genului: The Driver al lui Walter Hill din 1978, The Getaway al lui Sam Peckinpah din 1972 (go Steve McQueen!), Thief-ul lui Michael Mann din 1981 (practic scena de inceput, cu soferul care asculta scanner-ul politiei in timp ce are loc jaful, de acolo e luata).

Filmul este lent, insa nu plictisitor, dand actiunii timp sa respire, cu puseuri intense de violenta grafica in contrapondere. Ca fan al seriei de jocuri Grand Theft Auto, m-a extaziat in particular inceputul filmului, cu fontul roz, tipic anilor ’80, si ritmul incredibil al muzicii. Intreaga coloana sonora este de altfel de prima clasa: un electro discret, perfect integrat in actiune, exact ca in mai-sus-mentionatul Thief sau o alta capodopera noir, To Live and Die in L.A. al lui William Friedkin.

Un alt atribut important al actiunii filmului este ca e timeless. Actiunea are loc in 2011, dar cu exceptia telefoanelor mobile, putea fi si in 1975. Chiar si hainele personajelor sunt oarecum retro. Apropo de haine: Gosling poarta aproape tot filmul o obsesiva geaca alba de satin cu un scorpion cusut pe spate, chiar si cand e plina de sange, pe strada, in miezul zilei; coroborat cu replica “stii povestea scorpionului si a broastei?”, e clar ca acea geaca e de fapt armura sa. Soferul este scorpionul din poveste.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Practic in acest film nu joaca Ryan Gosling, ci fata lui Ryan Gosling. La cat de taciturn este personajul (nu cred ca are mai mult de 30 de fraze legate in tot filmul), Gosling trebuie sa transmita aproape totul prin priviri, gesturi, grimase, zambete. Mi-a amintit de Alain Delon in Samuraiul. Nu m-ar mira sa fie nominalizat la Oscar, iar daca l-ar castiga, cu siguranta in istoria premiilor ar fi castigatorul cu cele mai putine replici.

 Carey Mulligan este o ingenua in film si este o prezenta destul de discreta. Bryan Cranston din serialul Breaking Bad este Shannon, figura paterna; as fi jurat ca a aterizat de undeva de prin 1980. M-a impresionat Albert Brooks, care de obicei este genul de personaj de Woody Allen in comedii romantice; aici, insa, la dorinta sa expresa, joaca un rol negativ complex – desi infige furculite in ochi si taie artere, el nu vrea sa faca asta si e foarte dezamagit ca trebuie. Nici pe el nu e exclus sa il vedem la Oscaruri, categoria personaj secundar.

Drive este primul film la Hollywood al danezului Nicolas Winding Refn, cunoscut pentru trilogia Pusher si pentru violentul Bronson. Din sumedenia de influente, se vede ca Winding Refn, precum Quentin Tarantino, este un consumator avid de filme clasice nu neaparat celebre; si tot ca Tarantino, poseda acea calitate rara de a topi aceste influente si a adauga amestecului propriul stil, cu rezultate impresionante. Faptul ca a fost nominalizat la Palme d’Or la Cannes pentru cel mai bun regizor cu Drive este dovada.

Ce spun criticii despre Drive?

Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com prezinta un scor de 93%, bazat pe 189 recenzii de la criticii care au vazut Drive. Pe MetaCritic.com, scorul lui Drive este de 79%, bazat pe 40 recenzii de la critici.

Verdictul KoolHunt.ro

Drive este probabil cel mai cool film al anului 2011 si cel mai interesant film care a ajuns la cinema in Romania dupa Inception. De vazut, neaparat.

15 comentarii »

  • kolcs said:

    1. SPOILER ALERTS la sinopsis, sincer
    2. nu a luat Palme d’Or, doar nominalizare si premiul pentru regizor.
    3. faina recenzia

  • Bogdan said:

    De acord cu tine la tot ce ai zis :). Mi-a placut foarte mult si mie, a fost ceva fresh chiar aveam nevoie. Vreau sa il mai vad o data! Iar Ryan Gosling a fost bun, foarte bad ass :D

  • Ana said:

    Soundtrack-ul mi-a ramas bine infipt in minte, o sa ma urmareasca ceva vreme “A Real Hero” … hopefully no permanent damage :))

  • nas said:

    cel mai tare film de anul asta

  • DragonMaster said:

    Chiar daca pt multi pare o plictiseala totala ,pentru mine a fost un film acceptabil chiar daca actorul principal nu a prea vorbit nu inseamna ca nu stie sa joace sau ca filmul este slab,probabil asa era personajul despre care este scrisa si cartea .Are o nota foarte mare pe imdb 8,6 dupa 14000 de voturi si aici nu sunt deacord nici eu,iar filmul ar merita nota 7 maxim din partea mea.Cea ce mi-a placut cel mai mult la acest film este muzica.Este un film pe care il recomand doar persoanelor care stiu ce este un film bun si stiu sa aprecieze asta.

  • DragonMaster said:

    Chiar daca pt multi pare o plictiseala totala ,pentru mine a fost un film acceptabil chiar daca actorul principal nu a prea vorbit nu inseamna ca nu stie sa joace sau ca filmul este slab,probabil asa era personajul despre care este scris si cartea .Are o nota foarte mare pe imdb 8,6 dupa 14000 de voturi si aici nu sunt deacord nici eu,iar filmul ar merita nota 7 maxim din partea mea.Cea ce mi-a placut cel mai mult la acest film este muzica.Este un film pe care il recomand doar persoanelor care stiu ce este un film bun si stiu sa aprecieze asta.

  • sarpe said:

    simplu: film prost. cu pretentii regizoral scenaristice.
    cu o formula clasica de crestere a intensitatilor scenice: slowmotion, stopcadru, lasciv music pe cadru violent.
    formula care din pacate nu da roadele pe un/niste actori din esalonul doi: el baietel cu blugi mulati, ea simpatica necunoscuta buna de facut gropite in obraji. si cam atat. ca sa atingi o intensitate scenica iti trebuie totusi mai mult.
    daca iti place rochia cu sclipici, posetutza pe cot si pantoful cu toc la blugii mulati este pereche sine qua non cu barbatul din dotare imbracat in pantaloni scurti cu adidashi puma si mainile pana la cot in buzunare, atunci du-te la drive. du-te sa te duci. o sa-ti placa sigur. o sa-ti miste rimelul ieftin din dotare iar masculul se va plictisi monumental clefaind popcorn-ul aferent. nici macar premiul din dotare si nominalizarea nu m-au convins, chiar daca nota de 8.8 ( !!!! ) de pe imdb m-a indus in oroa..eroare. pentru ca nu poti sa dai 7.6 nashului si 8.8 basinii de drive. decat daca esti la fel ca si filmul.

  • Camelia said:

    este un film foarte bun iar golsing este extraordinar…ca sa va faceti o impresie despre calitatea superioara a modului de interpretare trebuie sa vedeti the good heart unde nu o sa’l recunoasteti din toate punctele de vedere…vizionare placuta…

  • snake said:

    Sarpe , prin comentariul tau ai vrut sa ne demonstrezi cat esti de talentat in a scrie si a ne explica cat de mult de pricepi , dupa parerea mea domnii cu puma si doamnele cu sclipici se vor plictisi teribil la acest film si asta pentru ca nu vor intelege mai nimic cum de altfel nu ai inteles nici tu. Succes domnule critic Sarpe !

  • Speed00 said:

    Intr-adevar daca eram prin anul 2000 era un film bun….alooo suntem in 2011. Filmul asta nu are nici muzica pe fundal ca sa nu mai spunem ca are niste efecte de tot ******. In ciuda acestui film totusi nu am nimic de comentat despre actor. Merita un 5,9 din partea mea

  • florin said:

    Super film! O desfatare video si audio, un film ca pe vremuri, cand conta cinematografia, nu efectul special.

  • drive | Marea Greata said:

    […] nu stiu cum dau peste marele verdikt, KoolHunt.ro dixit: “Drive este probabil cel mai cool film al anului 2011 si cel mai interesant film care a ajuns la cine…” ca si inception, another deception. clar, neaparat. curat murdar: vezi’l! musai. raman […]

  • Total Recall – Total Degeaba | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] principal din serialul cool Breaking Bad. Desi s-a descurcat foarte bine cu un rol secundar in Drive, aici a demonstrat ca nu poate duce bine un rol de cinema, antagonistul sau fiind adeseori rizibil […]

  • Inside Llewyn Davis – niciodata nou, dar nepieritor | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] de Julliard, Oscar Isaac (Agora, Drive) face rolul carierei sale in Inside Llewyn Davis! Nu este un lucru deloc usor sa „duci” un […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*