Home » Filme

Wrath of the Titans – prea putina furie pentru prea multi zei

30 March 2012 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Furia titanilor]

CoolRank: 6/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7/10

– actori: 6.5/10

– scenariu: 5/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 6.9/10

Regie: Jonathan Liebesman An: 2012
Actori: Sam Worthington, Liam Neeson, Rosamund Pike Genul: actiune, fantasy

 

Anul 2010 promitea un remake de zile mari pentru filmul Clash of the Titans, odata cu lansarea primului trailer. Nu avea cum sa dea rateu, un regizor capabil, o serie de nume mari, un studio care accepta cele mai mari provocari in materie de efecte speciale se pregateau sa dea lovitura. Dupa lansarea filmului criticii l-au desfiintat, urmati de  publicul nemultumit, dar incasarile totale i-au permis sa spere la un urmas mai bun decat el. Astfel a luat nastere Wrath of the Titans, de care urmeaza sa va povestesc. Acesta nu mai este un remake, ci doar o simpla continuare care spera sa mai adauge o suma considerabila in buzunarele studiourilor Legendary Pictures si sa spele pacatele juniorului.

This isn’t about revenge. It’s about repayment!

Au trecut mai bine de 10 ani de cand semizeul Perseus (Sam Worthington) l-a invins pe temutul Kraken si a salvat intreaga omenire de la pieire. Chiar daca tatal sau Zeus (Liam Neeson) i-a oferit un loc in paradisul zeilor, acesta l-a refuzat politicos si a continuat  sa-si traiasca viata ca un om normal. Evenimentele din Wrath of the Titans il prezinta pe Perseus ca un om simplu – pescar, care nu de curand si-a pierdut nevasta, frumoasa Io. Impreuna cu fiul sau Helius (John Bell), pe care il iubeste foarte mult, isi continua viata linistita departe de zei si de titani. Dupa evenimentele din Clash of the Titans nu e de mirare ca oamenii si-au pierdut credibilitatea in zei si nu se mai roaga lor. Acest lucru are efect imediat – puterea zeilor scade. Pe masura ce zeii isi pierd din putere, amenintarea asupra omenirii creste: Cronos, tatal lui Zeus si Hades, care este tinut prizonier in abisul Tartarus, are posibilitatea sa evadeze. Cu totii stim ca Zeus si Hades, in ciuda faptului ca sunt frati, nu sunt cei mai buni amici. Hades nu ezita si il ofera pe Zeus pe tava lui Cronos, in speranta ca el va fi crutat odata ce temutul zeu va fi liber. Vestile tradarii si a amenintarii care bate din nou la usa omenirii ajung la urechile lui Perseus. Pentru a doua oara, soarta Universului se gaseste in mainile sale.

Din punct de vedere al scenariului, Wrath of the Titans sufera de aceleasi simptome ca si predecesorul sau. Daca eliminam din discutie mitologia si efectele speciale avem acelasi scenariu de film de actiune de duzina prezent in mai toate filmele din ultimii 20 de ani. Tradare, apocalipsa – sub un chip sau altul, alaturi de traseul pe care trebuie sa-l parcurga eroul ca sa intre in posesia unei arme destul de puternice ca sa-si invinga inamicul, deja ma obosesc. Un sentiment de déjà-vu l-am avut pe masura ce filmul se apropia de final. Structura filmului a ramas neschimbata. Inceputul slabut, urmat de o calatorie la capatul careia se regaseste lupta cu fortele raului. Personajele nu s-au obosit sa redea credibilitate sau sa creeze sentimentul acela inspirational – imi aduc aminte cand i-am auzit pe niste pusti certandu-se care sa fie celebrul Neo din Matrix. Perseus trebuia sa fie semizeul pe care sa iti doresti sa il emulezi tu insuti, sa te certi cu ceilalti pusti pentru el intr-o joaca amicala. Singura caracteristica a acestuia este dragostea pe care o poarta fiului sau.

You will learn someday that being half human, makes you stronger than a god.

Sa revenim la motivele pentru care furia trebuie urmarita la cinema si nu acasa comod in fotoliu pe un ecran de laptop. Spre deosebire de Clash of the Titans, care a fost doar convertit in 3D, fratele mai mare s-a bucurat de un 3D adevarat. Acesta reuseste sa completeze atmosfera ori de cate ori e necesar si da o senzatie placuta, adesea simti cat de adanca este o prapastie sau chiar incerci sa te feresti de bolovanii care vin spre tine. Nu este chiar la nivelul lui Avatar sau Transformers: Dark of the Moon, dar s-a prezentat la un nivel placut. Ocazional neplacuta mi s-a parut coloana sonora, care nu a fost destul de inspirata si nu reuseste sa sustina mereu filmul, in plus iti lasa si un gol in stomac. Ceea ce s-a experimentat in aceasta continuare este introducerea unor momente amuzante. Putin trase de par si rezumate la un schimb scurt de replici, si-au avut efectul pe moment – sa produca un zambet modest. Cert e ca mi-au adus aminte de Prince of Persia, probabil si datorita nisipului prezent in ambele filme.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Jonathan Liebesman a facut treaba buna in calitate de regizor al filmului Battle Los Angeles. A oferit supradoza de actiune si explozie, creand efectul dorit. Probabil acesta a fost si motivul pentru care i-a fost oferita regia pentru Wrath of the Titans. Din acest punct de vedere, aveam speranta ca filmul nu va dezamagi si am fost semi-multumit. Pe alocuri au fost cateva idei foarte interesante, dar putin dezvoltate. Exista o anumita portiune, cand eroul nostru Perseus se indreapta spre Tartarus, in timp ce cladirea isi schimba forma, cand acesta ascunde eventualele defecte cinematografice. Inteleg ca dorinta a fost sa creeze haos si senzatia de spatiu inchis, dar ar fi fost frumoasa o privire de ansamblu in timp ce personajul, mic cat un purice, isi face drum prin labirintul schimbator.

Daca regizorul primei parti a fost inlocuit, personajul principal a ramas acelasi Sam Worthington care a devenit rapid cunoscut pentru rolul din Avatar. In rolul lui Perseus, acesta a facut atat cat i-a fost cerut. Cu putin efort, ar fi putut da clasa scenariului tipic si sa fie eroul de care va povesteam mai sus in comparatia cu Neo. In ajutorul lui Perseus a venit fiul lui Poseidon, semizeul Agenor sau Navigatorul. Interpretat de Toby Kebbell, prin intermediul  lui s-a incercat introducerea ramurii amuzante in film. Alexa Davalos, actrita care a interpretat-o pe Andromeda in primul film, a fost inlocuita de Rosamund Pike.  A aparut destul de putin pe ecran si adevarul e ca nu mi-am putut lua ochii de la ea. Un rol frumos a ajuns sub aripa lui Bill Nighy. Acesta il interpreteaza pe Hephaestus, un rol de cateva minute incredibil de placut. Pe Liam Neeson il gasim din nou in pielea lui Zeus, iar pe Ralph Fiennes drept Hades. Fratele lui Perseus – zeu in intregime – Ares, este interpretat de Edgar Ramirez.

Ce spun criticii despre Wrath of the Titans?

Criticii urmeaza sa-si dezlantuie furia pe film in viitorul apropiat. La ora actuala, tomatometrul indica un procent de 26 % fresh bazat pe 73 de recenzii, pentru Wrath of the Titans. Nici scorul fratilor de pe metacritic.com nu e cu mult mai breaz – 38/100 bazat pe 26 de review-uri la Wrath of the Titans.  Roger Ebert ii acorda nota 5 si ii lauda efectele speciale care sunt cu mult superioare scenariului si a personajelor transparente.  Calificativele vor varia in zilele urmatoare, dar nu ma astept sa urce mai deloc, poate chiar vor merge si mai in jos. Cu siguranta nici Wrath of the Titans nu va fi pe placul criticilor.

Verdictul KoolHunt.ro

Si totusi pe cine trimit sa vada filmul la cinema? Daca sunteti ca mine, adica ahtiati dupa filme de actiune, nu ezitati si mergeti la cinema sa-l simtiti in 3D. In rest, nu il pot recomanda nimanui: daca ati fost dezamagiti de prima parte, considerati-l pe acesta cu un nivel mai sus. Adevarul e ca vorbim de o imbunatatire, dar una lenta; nu vreau sa vad o a treia parte putin mai buna ca aceasta – ori mult mai buna, ori deloc. Cert e ca pana si eu, mare fan Transformers, m-am cam saturat de filme de actiune cu o duzina de efecte speciale de calitate si vreau ceva mai natural. In aceasta directie abia astept sa vad daca se indreapta The Raid: Redemption. Pana una alta, inarmati-va cu floricele si pofta de actiune daca va hotarati sa-i mai acordati o sansa lui Perseus.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*