Transformers: Dark of the Moon – mai mult decat un blockbuster
[Titlu in limba romana: Transformers 3]
CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 8.5/10
– actori: 6.5/10
– scenariu: 6.5 /10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 7.3/10
Regie: Michael Bay | An: 2011 |
Actori: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Tyrese Gibson | Genul: actiune, 3D |
Primul film Transformers a insemnat pentru mine “atingerea” de care aveam nevoie pentru a ma indragosti de filme. Pot spune ca fara el, in ziua de astazi nu scriam articolul acesta. Avea toate ingredientele necesare pentru a cuceri un adolescent. Actiunea, aventura, efectele speciale, atmosfera, imbinate intr-un mod placut, l-au facut unul dintre filmele mele preferate la categoria entertainment. Dupa succesul primului film si 3 nominalizari la Oscar, a fost clar o chestiune de timp pana sa apara partea a doua. Am asteptat-o cu sufletul la gura, dar ceva a mers foarte prost si filmul a fost un dezastru total. Ca orice fan adevarat, nu mi-am pierdut increderea in franciza, iar partea a treia a trilogiei mi-a satisfacut asteptarile!
You may loose your faith in us, but never in yourselves!
Chiar daca Autobotii s-au dovedit aliati de incredere ai oamenilor, acestia inca nu au o incredere totala in ei. Chiar mai mult, nici in semenii lor. Ceea ce a descoperit echipajul lui Apollo 11 pe Luna s-a pastrat secret pana in prezent. Autobotii, acum mari aparatori ai planetei pamant, descopera in timpul unei misiuni un fragment dintr-o nava foarte importanta pentru ei, pierduta cu mult timp in urma. Fara ezitare, oamenii sunt intrebati cum a ajuns acel fragment de nava pe pamant. Prinsi la inghesuiala, oamenii trebuie sa divulge secretul aparatorilor.
Nava aceasta il transporta pe ascendentul lui Optimus Prime, Sentinel Prime, in siguranta departe de razboiul de pe planeta Cybertron. Acest Sentinel era un cargo pretios datorita tehnologiei pe care a descoperit-o. Intamplator, nava a ajuns sa se prabuseasca pe Luna, unde a fost descoperita de oameni. Datorita acelor tehnologii existente pe nava, Autobotii pornesc spre luna pentru a pune mana pe ea inaintea Decepticonilor. In toata aceasta poveste se integreaza si protagonistul uman, Sam Witwicky (interpretat de Shia LaBeouf), care este proaspat absolvent si isi cauta de lucru.
Nu va speriati, actiunea filmului nu se rezuma doar la atat, dar nu vreau sa va rapesc elementele surpriza. Am fost placut surprins de o imbunatatire substantiala fata de predecesor pe partea scenariului. Acesta poarta acum semnatura lui Ehren Kruger, care a participat si la scenariul partii a doua, dar acolo intaietate au avut Alex Kurtzman si Roberto Orci. In mare parte, s-a pastrat echilibrul din primul film. Scenele de umor sunt prezente, in prima jumatate a filmului pot sa spun ca a fost chiar un usor exces. Calitatea lor a fost superioara primelor doua filme: fara sa exagerez, mult peste jumatate de sala plina de cinema a savurat si aplaudat glumele. Am ras mai mult ca la filmele etichetate drept comedie! O alta imbunatatire o reprezinta absenta parintilor lui Sam in mare parte din film. Parintii stereotipici, chiar daca erau amuzanti, folositi prea des deveneau enervanti.
Years from now, they are gonna ask us: where were you when they took over the planet?
Veteranii Autoboti si Decepticoni sunt prezenti la datorie pentru ultima oara. Acestia ofera un deliciu vizual de neuitat. Efectele speciale sunt realizate pana in cel mai mic detaliu, in unele momente pur si simplu nu poti sa procesezi cantitatea de detaliu prezenta pe ecran. Alaturi de Avatar, DotM este unul din filmele care trebuie neaparat vazute in 3D. Calitatea imaginii este excelenta, cred ca nici nu am clipit pe durata intregului film. Doua ore si jumatate cat a tinut mi s-a facut un brainwash, in sensul bun al cuvantului, daca cineva m-ar fi intrebat cum ma cheama stateam cateva secunde sa procesez intrebarea.
From here on, the fight is yours…
Coloana sonora poarta semnatura aceluiasi Steve Jablonsky. Imi aduc aminte cum am ascultat de nenumarate ori soundtrack-ul de la primul film, in special melodia Arrival to Earth, care este de o sensibilitate aparte. In cazul lui DotM, aceasta se ridica la nivelul asteptarilor si urechile ne sunt incantate de acelasi soundtrack de calitate. Un mic minus aici este faptul ca unele melodii din primele doua filme se regasesc si in acesta, iar altele sunt remixate. Formatia Linkin Park este si ea prezenta pentru a continua traditia. Dupa ce si-a facut debutul in primul cu What I’ve Done si apoi cu New Divide in Revenge of the Fallen, in DotM isi face resimtita prezenta cu theme-ul filmului, Iridescent.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Michael Bay cred ca e unul dintre cei mai under-rated regizori de la Hollywood. Nu m-ar deranja acest lucru daca ar fi fost adevarat. Cand vine vorba de filme de actiune, Michael Bay are destui asi in maneca incat sa uimeasca. In cazul lui DotM, acesta s-a apropiat de apogeul suprem al actiunii. Bataliile au proportii epice, campul de lupta este mai aglomerat ca niciodata. A reusit sa “ingramadeasca” pe ecran un numar impresionant de mare de roboti care se lupta. Evident, nu poti urmari complexitatea scenei in detaliu, dar in asta consta o lupta adevarata, in haos.
Pentru a da credibilitate scenariului, acesta a utilizat cateva scene din arhive cu presedintele Kennedy si cu Nixon, ceea ce mi s-a parut foarte inspirat. Pe partea de alta parte, la montaj se mai putea lucra putin, sunt cateva momente cand un negru enervant apare pe ecran pentru cateva secunde bune si nu am inteles ce este cu el. Primele doua filme ale trilogiei, Pearl Harbor, Armageddon, Bad Boys 1 si 2, The Rock sunt alte titluri care ii poarta semnatura.
Distributia actoriceasca a fost una foarte bogata. Pe langa protagonistii obisnuiti ai seriei, adica Shia LaBeouf in rolul lui Sam, Josh Duhamel in rolul capitanului Lennox, Tyrese Gibson in rolul lui Epps, seria a fost reimprospatata cu nume noi si grele. Nominalizatul la doua premii Oscar, John Malkovich interpreteaza rolul sefului lui Sam. Acesta poate fi urmarit si in Red, Changeling sau Con Air. Patrick Dempsey a primit si el un rol de sef, de data aceasta al iubitei lui Sam, Carly. Probabil cel mai cunoscut pentru rolul sau din Grey’s Anatomy, el mai poate fi urmarit si in Valentine’s Day sau Made of Honor.
Pana acum ar fi trebuit sa va intrebati unde e Megan Fox. Pai, ea nu mai este, de fapt nici personajul acesteia, Mikaela Banes, nu mai este. Sincer, nici nu i-am simtit lipsa. Stati linistiti, nu s-a trecut chiar cu vederea peste disparitia misterioasa si este explicata oarecum. Noua iubita a lui Sam, Carly, interpretata de ingerul pazitor al lui Jason Statham in real life este Rosie Huntington-Whiteley. Acesta este primul ei rol si se cam vede ca nu e facuta pentru actorie. Tipa e chiar frumoasa, altfel nu ajungea model la Victoria’s Secrets, dar cam atat, actoria o depaseste. Alaturi de ea, nici LaBeouf nu ofera un joc actoricesc bun, ci mediocru.
In alte roluri se mai gasesc John Turturro, Alan Tudyk, simpaticii “parinti” Kevin Dunn si Julie White. Si hazliul Ken Jeong, fatalaul din Hangover, a primit un rol de cateva minute bune in film. Daca la capitolul actori m-am indoit de Rosie si Shia, pe partea vocilor lucrurile stau excelent ca intotdeauna. Peter Cullen ii da viata lui Optimus Prime, in timp ce Megatron imprumuta vocea lui Hugo Weaving. Vedeta din Star Trek, Leonard Nimoy, vorbeste prin intermediul lui Sentinel Prime.
Ce spun criticii despre Dark of the Moon?
Este destul de devreme sa luam in considerare calificativul de pe rottentomatoes.com, care pe langa faptul ca este dezamagitor de mic, mi se pare si nejustificat. Asadar, Transformers: Dark of the Moon este 38% fresh, cu un calificativ de 4.9/10 bazat pe 105 recenzii. Pe Metacritic, scorul se ridica la 48% pentru Dark of the Moon. In mare parte recenziile proaste acuza actiunea fara sens. Mai marii cinematografiei inca nu au scris o recenzie cap-coada filmului, probabil vor mai dura cateva zile pana isi vor spune verdictul.
Verdictul KoolHunt.ro
DotM, de fapt toata seria Transformers, este un film (respectiv, o serie de filme) care se adreseaza persoanelor deschise la minte, care stiu sa delimiteze realul de fictiune. Iar ca sa fac referire strict la DotM, acesta este exemplul concret de film care trebuie vazut la cinema 3D. Este exact ce am nevoie dupa o zi intreaga de munca sau de invatat pana peste cap. Fanii Transformers vor fi cu siguranta multumiti, la fel si cei ai SF-urilor si ai filmelor de actiune. Ceilalti, care prefera productii realiste, ar face bine sa-l ocoleasca, nu este pentru ei. Eu cand vreau ceva real, deschid TV-ul si ma uit la stirile de la ora 17, nu mai am nevoie de niciun film. Cand vreau sa visez cu ochii deschisi si sa ma deconectez de la realitate, ma duc la cinema si ma uit la Transformers!
Inafara de sfarsitul cliseic salvat de Bumblebee (mersul in slow motion si reintalnirea lui Sam si Carly din finalul filmului), Transformers 3 mi-a placut la nebunie!
Astept cu nerabdare acest film, foarte interesant review-ul acesta!
Am incercat sa ma abonez la newsletter dar nu merge? Imi puteti spune de ce? E o problema generala sau doar de la browserele mele? Am incercat de ieri si nici acum nu merge :(
Apropo, no offence, dar Megan Fox a fost mult mai tare!
Am gasit si recenzia lui Roger Ebert (cand am facut articolul nu era), acesta i-a acordat filmului o stea din patru. Ehh…pentru unii termenul de entertainment nu exista. Nu e un film la care mergi sa-l urmaresti pentru scenariu, ci un film la care sa te destinzi datorita sensibilitatii poetice cu care are loc actiunea.
– prima impresie (while watching): bai, da’ lung este filmul asta.
– a doua impresie: this movie would make a great screensaver
– a treia impresie (SPOILER: dupa ce Grey’s Anatomy dude reactiveaza pillar-ul /SPOILER): incepe sa ma plictiseasca; nu se mai termina odata?
T3 este ceva mai bun decat T2 (apropo, nu am verificat pe imdb dar sunt aproape sigur ca doiul a avut un script scris de Gigi Becali, probabil in urma unuia dintre visele sale SF). Insa n-am putut sa nu remarc cum Michael Bay se incapataneaza sa refaca acelasi film, over and over again.
Structura e aceeasi ca in filmele celelalte din serie; pana si temele sunt aceleasi:
– oridinary guy atras intr-o lupta colosala in care va fi pionul principal si eroul cu care oamenii se pot identifica;
– love interest (apropo, chiar nu poate regizorul seriei sa gaseasca un alt ‘hook’ pt secondary plot line decat romance between characters? really? si in cazul in care nu poti, macar diversifica povestea…in fiecare din cele 3 filme, romantic plot line-ul a urmat aceeasi pasi: all is well -> probleme in paradis -> reunited and in love, cu ceva declaratii insipide, la final);
– tema sacrificiului etc…
Once is enough and diversity is win but i guess Bay didn’t get the memo.
Per ansamblu mi s-a parut cam intre 6 si 7, dar pentru ca desi filmul se batea pentru atentia mea cu o durere de masea si nu a reusit sa castige, primeste un 5/10 de la mine.
[…] incerci sa te feresti de bolovanii care vin spre tine. Nu este chiar la nivelul lui Avatar sau Transformers: Dark of the Moon, dar s-a prezentat la un nivel placut. Ocazional neplacuta mi s-a parut coloana sonora, care nu a […]
[…] nu va asteptati la un film gen Battleship, Avengers sau Transformers. Efectele speciale din Chronicle nu sunt de ultima generatie si arata old-school, potrivindu-se […]
[…] de unde eram anti-Shia din oficiu, acum parca mi-a aratat destul cat sa ma dezabuzeze de sechelele Transformers! Campania lui de re-branding intr-un actor imprevizibil – marcata de colaborarea cu Sigur Rós […]
[…] balega. Ideea de a face ceva placut pentru copii este prea mult pentru un episod de Star Wars si nu Transformers sau vreun film Disney. Trecerea la digital a fost pentru Lucas descoperirea unei jucarii noi. Daca […]
[…] si Shia LaBeouf care a inceput sa treaca la roluri serioase dupa succesul sau in blockbustere (Transformers, Indiana Jones 4) si in mod surprinzator se si […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments