Home » Acum la cinema, Filme

Nymphomaniac: Volume 1 – Sex si Pescuit Sportiv

27 January 2014 scris de 1 comentariu

nymphomaniac-volume-1-uma-thurman1[Titlu in limba romana: Nimfomana Vol. I]

Koolrank: 9/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 9/10

actori: 9/10

scenariu: 7/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.6/10

Regie: Lars Von Trier An: 2013
Actori: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf Genul: drama

nymphomaniac-lars-von-trier00Unii il considera un geniu, altii considera ca a devenit un egomaniac plin de sine iar altii nu i-au suportat filmele de la inceputul carierei; dar un lucru e cert, Lars von Trier nu poate sa scoata un film nou fara sa lase un impact printre critici si public. Un avant-gardist vizual care isi alege subiecte controversate pe care le exploateaza fara rusinare sau autocenzura punand pe ecran scene explicite de sex si violenta sadica. Astfel nu a ramas nimeni suprins cand titlul urmatorului sau film a fost anuntat a fi „Nymphomaniac”, iar trailerele si posterele nu au facut decat sa ne atate curiozitatea. A fost insa tot acest hype meritat? In contrast cu ultimele sale proiecte, Antichrist si Melancholia care si-au cam impartit in doua criticii, filmul de fata, in ciuda subiectului tabu, a reusit sa primeasca doar recenzii bune, si eu ma alatur acestora.

nymphomaniac-lars-von-trier3If I asked you to take my virginity, would that be a problem?

Intr-o seara linistita dintr-un oras britanic, Seligman (interpretat de Stellan Skarsgard), un barbat care traieste singur o gaseste pe o alee pe Joe (interpretata de Charlotte Gainsbourg), batuta crunt si de abia constienta. Cand aceasta refuza o ambulanta, Seligman o ia la el acasa si o ingrijeste. Femeia pare resemnata cu bataia ce a primit-o insistand ca ar fi un om groaznic si ca a meritat pe deplin tot ce a patit. Cand Seligman nu pare a fi impresionat de aceste cuvinte, Joe incepe sa-i povesteasca viata ei, incercand sa-l socheze cu experientele ei de nimfomana fara emotii, dar cand isi da seama ca omul din fata ei nu o judeca, ci ii compara prietenos aventurile amoroase cu metafore de pescuit sportiv ea isi da cu adevarat drumul.

nymphomaniac-lars-von-trier5La 15 ani Joe i-a cerut unui tip cu motoreta sa ii ia virginitatea, lucru pe care tipul l-a rezolvat in 8 miscari, 3 vaginale si 5 anale (daca acest nivel de detalii este prea inalt pentru voi, poate ar trebui sa vedeti alt film). Dupa aceasta experienta dezamagitoare ea a decis sa renunte la sex, doar ca asta nu a durat mult. Peste putin timp urca cu prietena ei cea mai buna in trenuri aleatorii sa vada care se culca cu mai multi barbati pana la destinatie. In curand aceasta joaca adolescentina a luat forma unei filozofii de viata, una care elimina complet dragostea.

Pe langa cele 8-10 de partide de sex zilnice, toate cu parteneri diferiti, Joe trebuie sa-si organizeze si viata; un job, un apartament etc. Lucru care face ca ani mai tarziu sa fie secretara aceluiasi tip cu motoreta care a deschis drumul. In curand lucrul pe care ea l-a evitat cel mai mult, iubirea, isi viermuieste prezenta in viata ei, dar cand ti-o tragi cu 40 de tipi pe saptamana lucrurile nu au cum sa fie simple.

nymphomaniac-lars-von-trier4Despre regizor si actori ce se poate spune?

Ce nu se poate spune despre Lars von Trier? Si-a dovedit talentul de la primele filme, a pornit un nou curent international cu Manifestul Dogma 95, care ii incuraja pe regizori sa renunte la toate artificiile tehnice, abandonand apoi curentul la putin timp dupa pentru a face filme cu subiecte grele si vizual unice. In 2009 dupa premiera filmului Antichrist si-a pus lumea critica in cap anuntand ca e cel mai bun regizor din lume, parere care nu este imposibil de sustinut. In Nymphomaniac el demonstreaza ca este intr-adevar un om care stie sa foloseasca cu pricepere de maestru mediul filmului. De la incadraturi la lumina, el foloseste o varietate de stiluri vizuale, toate mulandu-se perfect peste momentul pe care il prezinta. Regia sa nu este una subtila, nu se pierde in calitatea filmului, ea sare din ecran si urla la tine, dar in filmul de fata este atat de ingenios aplicata incat nu poate fi acuzata de a fi pretentioasa sau plina de sine. Filmul a fost impartit in doua parti impotriva dorintei regizorului, care a facut initial un film de cinci ore. Suma celor doua este al treilea film din trilogia depresiei pe care a dorit Trier sa o puna pe ecran in urma propriilor experiente. Scenariul este cam episodic, lipsindu-i un fir narativ clar care sa impinga actiunea, dar in loc sa lase publicul pierdut, acesta functioneaza pentru povestea data, momentele alese de Joe sa fie povestite aratand haosul dintr-un suflet ce cauta o ancora.

nymphomaniac-lars-von-trier0Unul din lucrurile pentru care e notoriu Trier e faptul ca isi tortureaza actritele, fizic si psihic, scotand din ele niste roluri care au castigat sistematic premii la Cannes dar in acelasi timp a impins actritele sa refuze sa mai joace in filmele sale. Exceptia fiind Charlotte Gainsbourg (I’m Not There, 21 Grams) care a jucat in toate trei partile ale trilogiei depresiei. Fiind in rolul de povestitoare pasiva aici nu are prea mult spatiu in care sa-si arate talentul, dar si minutele in care e pe ecran stie sa le umple. Cel mai mult timp il petrecem cu debutanta Stacy Martin, o tanara de 22 de ani care da viata tinerei Joe si care reuseste sa ii dea o energie molcoma, chiar daca performanta ei e destul de monotona. Alti actori care se fac remarcati sunt Christian Slater (Interview with a Vampire), Stellan Skarsgard (Thor) si Shia LaBeouf care a inceput sa treaca la roluri serioase dupa succesul sau in blockbustere (Transformers, Indiana Jones 4) si in mod surprinzator se si descurca.

nymphomaniac-charlotte-gainsbourg2Ce spun criticii despre Nymphomaniac: Volume 1?

La data scrierii acestui articol Nymphomaniac: Volume 1 are un rating de 100% fresh pe tomatometer-ul RottenTomatoes.com bazat pe 9 recenzii. Pe MetaCritic.com avem un metascore de 80/100 bazat pe review-urile de pana acum pentru Nymphomaniac: Volume 1. Ar fi de mentionat ca filmul nu va vea premiera in Anglia si in State decat in martie. Consensul criticilor este ca in ciuda scenelor de sex explicit filmul excita nu fizic ci intelectual, cu referinte la literatura si arte, si forta sta nu in sex ci in discutiile despre sexualitate.

Verdict Koolhunt.ro

Un must-see evident. Evident, nu e un film pentru pudibonzi sau oameni care se uita doar la filme cu bang-bang sau part-part, dar trecand peste acestia, filmul este o calatorie intr-o minte intunecata ce se leapada de speranta la orice pas si se agata de sex aproape religios si cu siguranta ritualistic.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*