Home » Filme, Topuri filme

Top 10 filme inspirate din fapte reale

27 January 2013 scris de 11 comentarii

top 10 filme inspirate din fapte realeSunt atrasa de topuri – hai sa vedem care sunt cele mai frecvente greseli de spalare a parului, cele mai stupide postere facute vreodata, cele mai sangeroase personaje secundare din thrillere… cu cat suna mai ciudata asocierea de clasificari, cu atat dau mai abitir click. Asa ca ma prezint cu un al doilea top personal, primul, cel cu filmele memorabile, era pe la inceputurile mele in KoolHunt.ro.

Ca sa incerc sa pastrez lucrurile mai “la zi” am incercat sa ma refer la filme care au aparut dupa 2000 incoace si se refera mai mult sau mai putin la evenimente din istoria contemporana, fie ca sunt din aria sociala, culturala, politica, militara, s.a.m.d. Iar ordinea in top tine de gustibus meas.

10. Zero Dark Thirty (2012, 7.7 imdb,  93% tomatometru)

Nominalizat la 5 Oscaruri, ZDT cred ca s-a nascut din nevoia americanilor de a avea ceea ce tot ei numesc “closure”in legatura cu cel mai vanat om, Osama bin Laden. Departe de a fi un documentar, filmul prezinta in aproape doua ore jumate un deceniu de operatiuni CIA incununate de succes si omul datorita caruia a fost posibil acest lucru, Maya (Jessica Chastain). Evident, nu a existat un asemenea caracter in realitate, ea insumand practic mai multe trasaturi ale conducatorilor echipelor operative CIA implicate in aceasta misiune. Cu aceeasi combinatie de regizor-scenarist ca si Hurt Locker, adica Kathryn Bigelow-Mark Boal, Zero Dark Thirty sigur o sa ia cel putin o statueta acasa, mai ales ca anul trecut Oscarurile au fost frantuzite (vezi The Artist), deci urmeaza revansa pentru patriotii din Academie. Iar Jessica Chastain e extrem de buna ca un om al unei singure idei, ajungand la nivelul acela de determinare prin care nu mai exista nimic altceva in viata ei decat obiectivul misiunii. Dar odata ce acesta a fost atins… where do we go from here?

09. The Social Network (2010, 7.9 imdb96% tomatometru)

Povestea prescurtata a celui mai tanar miliardar, romantios prefabricata de Hollywood, filmul lui David Fincher (Fight Club, Se7enThe Curious Case of Benjamin Button) se refera de fapt la teme vechi de cand lumea: prietenie, tradare, lacomie. Nu are de a face indeaproape cu realitatea lui Zuckerberg, de altfel Sheryl Sandberg (COO la Facebook)  a declarat la un moment dat ca viata foarte putin dramatica a lui Zuckerberg implica multa programare si pizza, si “cine ar fi vrut sa vada asta timp de 2 ore?” Pe langa faptul ca rolul principal e jucat de Jesse Eisenberg, avem multe alte performante actoricesti si un film care merita urmarit pentru el, nu pentru ca vrem sa aflam “cum a aparut facebook?”

08. The Hurt Locker (2008, 7.7 imdb97% tomatometru)

Unul din filmele cele mai apreciate despre razboiul din Irak, The Hurt Locker (care se pare ca e din slang-ul militaresc si inseamna cineva care e ranit) a castigat 6 Oscaruri, inclusiv pe cel de cel mai bun film al anului, scenariu original si regie, Kathryn Bigelow fiind prima femeie premiata in aceasta categorie. Williams James (Jeremy Renner) (The AvengersThe Bourne Legacy, Mission Impossible – Ghost Protocol) e un genist a carui comportare poate sa puna in mare pericol echipa si simte ca tensiunea razboiului si riscurile la care se expune sunt de ajuns. Totusi, asa cum releva si citatul din deschiderea filmului “Valtoarea luptei e o adictie puternica si adeseori letala, caci razboiul e un drog” ii e imposibil sa fie multumit odata intors la familie si baietel, intrucat rutina normalitatii civile nu il implineste. Facut ca sa explice psihologia celor care ajung sa se voluntarieze in asemenea misiuni si nu dau bir cu fugitii atunci cand toata lumea asta face, filmul a nascut aprinse controverse, mai ales din cauza premiilor pe care le-a “furat”lui Tarantino cu Inglorious Basterds si a inadvertentelor fata de realitatile din armata (de genul un asemenea personaj nu ar fi implicat in operatiuni si abordarea aproape haotica a misiunilor se face mai degraba in stil Hollywood, nu ca in armata).

07. Catch Me If You Can (2002, 7.9 imdb96% tomatometru)

Aproape de cand ma stiu, am fost cumva in contratimp cu marile “pasiuni” impartasite de majoritate. Cand aproape toata suflarea feminina suspina dupa Leo si pasiunea aratata lui Kate intr-o nava condamnata (vezi Titanic), eu nu puteam sa inteleg si sa ma raportez la motivele agitatiei. Pe masura ce am inceput sa il vad, foarte recalcitranta, in mai multe filme, deja pot sa zic ca mi s-a activat o zona din creier care ma face sa ma declar in mod oficial fana si sa incep sa recuperez filmografia din portofoliul lui. In Catch Me If You Can, avem ecranizarea vietii cat se poate de realului impostor Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio), care si-a inceput cariera pacalindu-si tatal si dezvoltand nenumarate identitati false, de la pilot, pana la doctor si avocat, si sustinand astfel o viata peste posibilitatile sale materiale reale. Jocul de-a soarecele si pisica, in care felina e Carl Hanratty (Tom Hanks) si se tot chinuie sa il aduca pe soricelul de geniu Frank in fata justitiei este extrem de antrenant, mai ales ca e marca Spielberg. Distributie extrem de solida, imagini care redau cu acuratete perioada respectiva, soundtrack nominalizat la Oscar… ce mai, daca nu ati vazut filmul, il recomand extrem de calduros (ca de altfel toate cele mentionate in top, din punctul meu de vedere sunt must-see).

06. North Country (2005, 7.2 imdb68% tomatometru)

Charlize Theron nu are absolut deloc imaginea unei femei care ar lucra in mina, sau cel putin arata ca versiunea unei bibliotecare sexy care face practica acolo unde muncesc barbatii din greu. Dar povestea care a inspirat filmul e cat se poate de reala, Lois Jensen castigand procesul care a creat un precedent si a dus la modificarea legii hartuirii sexuale. Facut pe o reteta verificata, aproape propagandist, North Country releva cat de apasatoare si dificila poate fi viata si cum spiritul uman poate sa gaseasca resurse si cai sa se opuna opresorului, si da, ca sistemul in cele din urma poate fi facut sa isi indeplineasca menirea. Avem si Jeremy Renner (se cam baga in topul meu, vad) – vechiul prieten din liceu, o lichea care are vagi urme de bunatate in el, Frances McDormand – prietena descurcareata, no BS attitude, care sufera de o boala grava, dar nu se lasa invinsa de ea, Woody Harrelson – avocatul initial ne-convins, dar care vede sansa schimbarii unei legi, Richard Jenkins – tatal protagonistei care, prins intr-un conflict interior, face parte la un moment dat din problema. Sa va zic mai mult? Neah… uitati-va si imi ziceti voi daca a meritat.

05. The Pianist (2002, 8.5 imdb96% tomatometru)

Holocaust-ul evreilor in cel de-al doilea razboi mondial si povestile de supravietuire sunt o alta tema preferata de multi cineasti. Roman Polaskni regizeaza adaptarea pentru marele ecran a memoriilor unui compozitor polonez de origine evreiasca, Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), scrise de Jerzy Waldorff, care l-a cunoscut si a scris cartea la persoana I, ca si cum Szpilman ar fi vorbit. Adrien Brody e pus aici foarte mult in valoare de rol si ne transmite clar spiritul care reuseste sa supravietuiasca, in ciuda suferintei materiei, si simbolic, salvarea prin muzica. Evident ca a castigat si 3 Oscaruri, pentru actor principal, regie si scenariu adaptat.

04. The Pursuit of Happyness (2006, 7.8 imdb66% tomatometru)

Will Smith nu e doar cel care joaca in prostioare gen Wild Wild West si Independence Day, mai face si roluri care ii solidifica statutul de actor de prima mana ca cel din The Pursuit of Happyness. Inspirat de memoriile lui Chris Gardner, filmul arata cum poti sa invingi chiar si cele mai rele conditii, hotararea si ambitia aducand rezultatele scontate. Debutul in lung metraj al fiului lui Smith, Jaden, povestea e plina de inspiratie, motivatie si convingerea ca, odata ajuns in cel mai scazut nivel, poti doar sa avansezi. Aproape ca imi aduce aminte de “fabula”mea preferata cu soricelul care nu stie sa inoate si cade in putina cu lapte, zbatandu-se disperat. Dupa multe tanguieli si freamat din labute, adoarme, obosit de efort. A doua zi se trezeste pe o gramada de unt… deci chiar esti un soricel si incerci sa supravietuiesti, tot ai sanse sa ajungi undeva, darmite daca esti un om cu planuri si idei. Lasand gluma la o parte, TPH e unul din filmele care te fac recunoscator pentru ce ai si cat de lin iti poate parea traseul in viata in ochii unui om mai putin avantajat de soarta.

03. The Departed (2006, 8.5 imdb93% tomatometru)

Incep filmele carora le atribui fara sa clipesc atributul de excelente. Si incepem cu alt film in care joaca Leonardo DiCaprio, alaturi de Jack Nicholson (care joaca un personaj bazat in linii foarte mari pe mafiotul Whitey Bulger) si Matt Damon. Mark Wahlberg, Martin Sheen si Vera Farmiga apar si ei la atu-uri. Refacerea americanizata a unui film din 2002 din Hong Kong, Infernal Affairs, The Departed a castigat 4 Oscaruri – ceea ce, pe langa a fi niste premii controversate si la care si eu ma numar printre carcotasii perseverenti, acorda totusi o validare. Martin Scorsese evident ca isi distribuie “muza”in rolul principal, iar felul in care abordeaza tema identitatii personale este efectiv impresionanta.

02. The Diving Bell and the Butterfly aka Le scaphandre et le papillon (2007, 8.1 imdb93% tomatometru)

Ecranizarea unei alte victorii a spiritului asupra materiei, fluturele si scanfandrul sunt metafore pentru a-l simboliza pe Jean-Dominique Bauby, jurnalist francez a carui carte este ecranizata in 2007. Carte scrisa pe cand era paralizat in urma unui atac cerebral, comunicata cu ajutorul activitatii oculare si dupa a carei publicare, moare. Productie franceza, regizata de Julian Schnabel, filmul se straduie sa redea in mod autentic existenta lui Bauby (Mathieu Amalric), fara sa se opreasca insa de la a folosi “licente poetice”. Nominalizat la 4 Oscaruri, a castigat 55 de premii, inclusiv BAFTA si Cannes. “Lasa-ti imaginatia sa te elibereze”chiar daca esti captiv intr-un costum de scafandru in adancuri, propriul tau corp.

01. Frida (2002, 7.3 imdb76% tomatometru)

Am stat destul de mult pana sa alcatuiesc topul asta (intrebati-o si pe Ioanina) si totusi primul loc era decis aproape dinainte sa incep documentarea pentru articol. Pentru ca e un film frumos, dincolo de pasiunile si povestile amestecate de dragoste, politica, arta care se arata. Pentru ca arata, iarasi, incrancenarea si perseverenta cu care un om se poate incapatana sa traiasca si sa creeze, sa isi atinga si sa isi depaseasca in mod continuu limitele. Pentru ca are unul din cele mai tulburatoare si obsedante soundtrack-uri. Eventual detaliez intr-un review viitor, dar Frida este my best of movies inspired by real and actual facts. O instigare la cultura pe care o recomand din toata inima.

Si cu asta, am incalecat pe o sa si va recomand sa tineti aproape. Topul vostru care ar fi? Sau ati fi preferat un articol mai sangeros, with a twist, cu crime inspirate de filme? Va astept sa comentati – conform regulilor KoolHunt.ro, chiar daca aruncati cu rosii.

11 comentarii »

  • Marilena Carmen said:

    Am vazut 6 din cele 10! Multumesc pentru tip!

  • Ana said:

    @Marilena Carmen: Cu placere :-) Topul tau cum arata?

  • Claudiu V. said:

    Perfect score for me ! 0 out of 10 ! :D

  • Ana said:

    @Claudiu V.: Daca am fi la whist, ai castiga clar :-D

  • Omu' cu Veverite said:

    Doamna Ana,

    Tin sa marturisesc ca am fost profund surprins de faptul ca in lista dumneavoastra nu se regaseste un film precum 127 Hours. Sincer eu l-as fi clasat cel putin pe primul loc in aceasta lista!

    Intre noi fie vorba, am dat click pe acest articool pentru a vedea care sunt filmele de pe locurile 10 – 2, deoarece eram ferm convins de faptul ca in fruntea clasamentului nu se poate afla decat captivanta [si adevarata] poveste a lui Aron Ralston. Imaginati-va deziluzia care am avut-o, cand invartind lejer rotita de scroll a mouse-ului am ajuns la capatul listei…

    In ceea ce priveste restul filmelor prezente in topul dumneavoastra, tin sa precizez ca nu am avut oportunitatea sa vizionez decat 3 dintre ale, insa dupa ce v-am citit articolul si am vizionat trailerele, cu siguranta acest numar va creste pana undeva la 5 [nota de trecere!].

    Daca tot ati intrebat, topul meu personal, care [de dragul comoditatii si al advertiseing-ului] il voi denumi “Top 5 filme inspirate din fapte reale si recomandate de catre Omu’ cu Veverite”, ar fi urmatorul:

    05 Public Enemies (2009 7.0 imdb, 73% alunometru)
    Filmul surprinde ultimii ani din viata lui John Dillinger, un cunoscut gangster din anii ’30. In rolul principal Johnny Depp, iar ca antagonist, Christian Bale.

    04 Enemy at the Gates (2001 7.5 imdb, 82% alunometru)
    Confruntarea epica dintre sniper-ul [sau daca vreti, tintasul, desi suna cam dubios] sovietic Vasily Zaitsev si maiorul german Erwin König in ruinele Stalingradului. Jude Law VS Ed Harris. As scrie mai multe, insa ma simt presat de spatiu.

    03 Blow (2002, 7.5 imdb, 81.1% alunometru)
    Si incepem cu alt film in care joaca Johnny Depp in rol principal [Nu va faceti griji, este ultimul pe topul de astazi]. Daca dumneavoastra il aveti pe Leo si o nava condamnata, eu il am pe Johnny si a sa nava blestemata [vezi The Curse of the Black Pearl]. Revenind la top, filmul prezinta viata lui George Jung si a imperiului sau creat din traficul de droguri in America anilor ’70 – ’80.

    02 Into the Wild (2007 8.2 imdb, 91% alunometru)
    Un film bazat pe calatoriile lui Christopher McCandless si timpul petrecut de catre acesta in Alaska. Un film profund! [Daca “profund” nu e tocmai genul tau, asa ca un by the way, in el apare si Kristen Stewart]

    01 127 Hours (2010 7.7 imdb, Scrat’s heaven!)
    Da, stiu, era oarecum previzibil! Un film care mi-a schimbat perceptia asupra vietii, nu neaparat prin actiunea sa, ci mai degraba prin povestea care sta la bazele filmului! Must see in opinia mea!

    Cam asta am avut de spus. Ar mai fi cateva chestiuni, dar mi-e frica ca deja m-am ntins prea mult.

    Cu respect,
    V.

  • Ana said:

    @Omu’ cu Veverite: In primul rand multumesc ca ati raspuns intrebarii din articol, domnule V. – va asigur ca era plasata de dragul schimbului de idei cu cititorii articolelor acestui site.

    In al doilea, vreau sa ma asigur ca e clar ca, pe langa manifestarea de gusturi la care ne avantam atunci cand discutam (si) despre filme, topurile sunt automat personale. Fiecare are criteriile proprii si filtre interioare prin care decide ca anume secvente sunt mai pretioase decat altele pentru el/ea.

    Multumesc pentru recomandari si va astept cu parerile dupa ce creste numarul de filme vizionate la “nota de trecere” :-)

    Numai bine,

    Ana

  • kOq said:

    Nu le-as putea ierarhiza, dar am cateva filme, care mi-au placut.

    Hotel Rwanda 2004

    In Rwanda(1994) are loc o lovitura de stat prin intermediul armatei. In aceasta tara exista doua etnii: hutu(85%) si tutsi(14%). Prin aceasta lovitura de stat are loc un genocid unde etnia majoritara(hutu) va incepe o vanatoare impotriva etniei minoritare(tutsu) considerate tradatori ai tarii. Un administrator de hotel va incerca sa protejeze cateva sute de tutsi in hotelul sau, dar fara protectia armatei ONU va fi dificil s-o faca. In doar 3 luni au fost macelariti aproximativ 1 milion de oameni de etnie tutsi.

    Alte filme ce pot da anumite stari de contemplare: Sàidékè balái, The Fighter,Mei wei, Desert Flower, Kon tiki, Il capo dei capi, Temple Gardin, Ray, The great debaters.

  • Ana said:

    @kOq: Multumesc frumos pentru sugestii, le-am notat :-D

  • eni cristian said:

    unde e LISTA LUI SCHINDLER….unde e THE PIANIST…si multe altele…e un top f slab…

  • Ana said:

    @eni cristian: Multumesc pentru feedback :-) Asa cum am zis si la inceputul articolului, este vorba de un top personal. De gustibus :-)

    Topul tau care ar fi?

  • click the following webpage said:

    click the following webpage

    Top 10 filme inspirate din fapte reale – Koolhunt.ro – Vezi Bucurestiul cu alti ochi

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*