Home » Filme, Topuri filme

Top 10 personal filme memorabile

1 November 2010 scris de 15 comentarii

Fara sa am pretentia ca e o lista exhaustiva, m-am gandit sa va impartasesc un numar rotund de filme care intr-un fel sau altul mi-au ramas agatate de diferite colturi de minte si inima. O sa le prezint in ordine alfabetica – in lipsa resurselor pentru o aranjare in ordinea cronologica a vizionarii.

Inainte sa purcedem, o observatie: absolut toate filmele de pe lista asta, inclusiv cele din rezerva de la sfarsit de articol, au de la mine nota 9 cu felicitari, eventual cu multe sutimi. Ca la unii profesori, la mine nu cred ca exista nota zece – spun „cred” pentru ca am o banuiala, dar trebuie sa o verific. Va tin la curent.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Reprezinta una din confirmarile lui Jim Carrey ca actor „serios” (orice-o insemna aia), si prima oara cand am inteles intr-adevar cat de tristi pot fi clovnii … sau cum un om, care castiga milioane de dolari scalambaindu-se si facand sa rada lume la Dumb & Dumber, poate sa aiba accente atat de tragice in interpretare. Povestea de dragoste pe care ti-o doresti reluata de la capat, dar fara incarcatura obosita a trecutului, amestecatura de fobie si depresie a multora din noi si secretele care ne fac fericiti – sunt multe ingrediente care mi-au facut filmul asta foarte drag.

Fifth Element (1997)

Este pentru mine un basm modern. Suficient de actual cat sa nu simt ca e complet fantastic, inovator dar relativ previzibil, filmul amesteca o groaza de personaje si caractere exotice. Korben Dallas (Bruce Willis) e aici Fat-Frumosul neras, specialist in arme si explozibili, in rezerva acum (cam ca in noul lansatul RED) si, bineinteles, cum altfel? salveaza lumea.

(The) Full Monty (1997)

Arata o foarte posibila solutie la criza – un grup de someri dintr-un orasel puternic industrializat in anii ’70, dar acum in paragina, gelosi pe trupa de stripperi care are un succes nebun, incearca sa re-editeze pe cont propriu spectacolul respectiv. Umor britanic, sanatos si doze de realism maxim: “The less I eat, the fatter I get. – So stuff yourself and get thin”.

Leaving Las Vegas (1995)

E ce se intampla cand traiesti la maxim decaderea. I don’t know if my wife left me because of my drinking or I started drinking ’cause my wife left me. Nicholas Cage se scufunda aproape la propriu in alcool si traieste ultimele clipe alaturi de o prostituata, Sera, o Elisabeth Shue care s-a strecurat printre actritele mele favorite. Si, daca vreti, e un alt fel de cadere pe care o are omul – Nicholas Cage, nu ingerul, ca in City of Angels.

Match Point (2005)

Este punctul culminant si momentul hotarator al povestii mele de iubire (pana la urma) cu Woody Allen. Cel care reuseste sa imbine atat de spectaculos frumusetea fizica (Jonathan Rhys Meyers, Scarlett Johansson) cu muzica clasica si accente de Dostoievski e permanent in top zece pentru mine. Nu credeam ca Una furtiva lagrima de Enrico Caruso o sa imi faca o impresie atat de persistenta si… sexy.

Me Without You (2001)

E un film special pentru mine prin evolutia perfect credibila si pana la urma pozitiva pe care o au personajele principale – ca sa nu mai mentionez si simetria lucrurilor. Ionica, din Liceenii, invatandu-l pe Mihai (Stefan Banica Jr.) sa o cucereasca pe Dana (Oana Sîrbu) ii zicea „Fetelor le place perseverenta” – ei, se pare ca si baietilor le gadila orgoliul in egala masura.

Ostrov (2006)

E marturia unui „nebun intru Hristos” sau cum sunt priviti cateodata cei care incearca sa faca cele nelumesti parte din viata lor de pe pamant. Un timonier isi traieste toata viata innabusit de vina mortii capitanului sau si incearca sa faca bine tuturor celor care vin sa ii ceara ajutorul, chiar daca restul calugarilor il privesc crucis. Ostrov e pur si simplu un film frumos – curat, intens, cu imagini aproape de esenta si pline de simboluri.

Pulp Fiction (1994)

E deja emblematic si una placerile mele vinovate de care se face responsabil Quentin Tarantino. Pentru ca imi propun sa dezvolt subiectul mai tarziu (stati pe-aproape!), vreau doar sa va impartasesc bancul reprezentativ din film: Three tomatoes are walking down the street- a poppa tomato, a momma tomato, and a little baby tomato. Baby tomato starts lagging behind. Poppa tomato gets angry, goes over to the baby tomato, and smooshes him… and says, Catch up.

Reconstituirea (1968)

E varianta romaneasca si non-fantastica a zilei cartitei (Groundhog Day, 1993), dar nu plina de umor ci de noroi si sange. La propriu. E filmul care m-a facut sa il privesc cu alti ochi pe George Mihaita (e drept, tanar de tot) care pentru mine insemna doar un project manager pentru revista Salut sau un actor care isi incearca norocul in alte domenii decat profesia lui de baza. Respect!

Trainspotting (1996)

Imi pastrez cuvintele pentru un viitor review si il las pe Mark “Rent-boy” Renton sa vorbeasca: „I’m gonna be just like you. The job, the family, the fucking big television. The washing machine, the car, the compact disc and electric tin opener, good health, low cholesterol, dental insurance, mortgage, starter home, leisure wear, luggage, three piece suite, DIY, game shows, junk food, children, walks in the park, nine to five, good at golf, washing the car, choice of sweaters, family Christmas, indexed pension, tax exemption, clearing gutters, getting by, looking ahead, the day you die.” The drugs.

Filme care s-au apropiat de top, dar au ramas „pe podeaua camerei de montaj”: Yellow Submarine, Petrecerea, Gara pentru Doi, Moscova Nu Crede in Lacrimi, Terms of Endearment, Oblio, Pasarile, Man on the Moon, Luminile Rampei, Satra, My Fair Lady, Ghost World, E Pericoloso Sporgersi.

15 comentarii »

  • Shine said:

    Si Shawshank Redemption nu a avut loc in topul tau? Rusinicaaa… in rest, as putea sa fiu de acord cu cateva mici modificari…

  • Ana said:

    @Shine: deocamdata nu, pentru ca l-am vazut demult de tot, si nu ma mai pot baza pe amintirile mele. Sigur tin minte scena in care e aplaudat cand pleaca din inchisoare (sau era din alt film asta?)… dar ma tin demuuuult sa il revad si nu am reusit.
    A, plus ca cel mai probabil as fi dat 3 puncte in plus la “Cool Hand Luke” – Paul Newman este cel mai sexy, inteligent, aristocrat, blond actor care a trait vreodata pentru mine (desi imi place si sifonatul Richard Burton …like A LOT).
    Deci – ce mici modificari ziceai? :)

  • classiq said:

    Ma bucur sa gasesc pe lista ta Match Point, Pulp Fiction si Trainspotting, sunt filme remarcabile ale timpurilor noastre. Pe lista mea se afla insa mai multe filme clasice, acestea m-au marcat cel mai mult. Cateva: The Stranger, Rififi, The Best Years of Our Lives. Mai sunt multe, multe altele.

  • maslinuta said:

    eu as fi pus pe lista American Beauty, Boys don’t cry sau The Hours, astea m-au marcara pe mine. Recunosc insa ca mi-ai starnit curiozitatea si o parte din ele au trecut pe lista de “must see”.

  • Ana said:

    @classiq: Da, imi recunosc relativ marile lacune in privinta greilor si vechilor cineasti – visez la Fellini, Tarkovski, si multi multi altii. Dar avand in vedere ca ma inscriu in generatia Y, filmele mele “contemporane” ma ating mai mult. Oricum, sigur am sa fac revizuiri si update-uri, doar e media :-)
    Multumesc mult pentru completari, poate facem schimb de liste candva :)
    O zi cat mai buna!

  • Ana said:

    @maslinuta: daaa, American Beauty indeed :( sa stii ca m-am gandit la el imediat dupa ce a aparut articolul…macar sa il fi pomenit la podeaua de montaj, vorba ceea :))
    Dar promit ca scriu review despre toate :) e bine asa? The Hours m-a facut sa caut romanul dupa care e facut si mai ales toate cartile pe care le “atinge” cumva prin portretizare (“Who’s afraid of Virginia Wolf” chiar – Edward Albee, cam tot ce inseamna Virginia Wolf, chiar si exegetii). Nu-i asa ca ti-ai dat seama ca nu am mai ajuns sa citesc nimic? :)) baby steps, Ana, baby steps :D
    Boys don’t cry – sincer, nu m-a surprins chiar atat de tare. Adica admit, e un film dur, Hillary Swank a fost extraordinara in rol, si chiar i s-a potrivit. DAR daca e sa o iei asa, pentru mine a fost un mesaj mult mai bine transmis de “Victor/Victoria” in care Julie Andrews isi joaca rolul ei confortabil, dar scenariul si mesajul este perfect transmis. Plus ca I’m a sucker for a happy endings :-)
    Promit review-uri :)

  • Valeria said:

    Super top :) chiar nu stiam ce filme sa mai vad …sunt cateva ( trainspotting ,pulp fiction ) care i-au placut tare si altele care mi-au trezit curiozitatea ( match point – nu stiu cum l-am scapat ) …
    mie mi-a placut mult ”into the wild ” si ”fight club ”…

  • replicha said:

    Salut,

    M-am uitat si eu la 2 dintre recomandarile voastre de filme memorabile. Regret sa va spun ca e cel mai jalnic top al filmelor si regret ca v-am urmat sfatul si am pierdut vremea cu astfel de filme. In primul rand topul filmelor MEMORABILE e cat se poate de gresit formulat. Cum poate un betiv si o prostituata din filmul Las Vegas sa fie parte dintr-un film memorabil. Sau cum poate un ucigas, tata si sot care scapa cu basma curata in Match Point sa fie un personaj memorabil?
    Din pacate e a doua si va ramane ultima data cand voi mai accesa acest site.

    Seara buna.

  • Ana said:

    @Valeria: “Into the wild” inca nu am vazut, mi-am propus de ceva vreme sa il vad, iar Fight club este intr-adevar printre filmele foarte bune pe care le stiu, dar… nu pot sa zic ca a rezonat pentru mine chiar atat de tare. Adica – Brad Pitt ca Brad Pitt, frumos si talentat, de imi vine sa imi musc mainile. Edqard Norton…ce pot sa zic, daca ar fi sa vina langa mine sa “avem o conversatie pe teme dostoievskiane” m-as topi inainte sa imi termine de zis numele. I’ve always found intelligence to be extremely sexy. Dar…for some reason, the movie just didn’t speak to me in the way “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” did :) de exemplu. That was just me.
    Dar e o buna completare la lista de filme “worth mentioning”. So thank you :)

  • Ana said:

    @replicha: In primul rand vreau sa iti multumesc ca ai incercat sa iti faci o parere proprie despre unele din filmele pomenite aici, pornind de la acest top.
    In al doilea rand (si probabil toate celelalte), as vrea sa subliniez din nou ca acesta este un top personal de filme memorabile. Toate titlurile mentionate aici sunt memorabile pentru mine, intr-un fel sau altul. Si acum, daca am intarit aspectul asta, sa incerc sa iti explic de ce m-au marcat cele doua filme (pe scurt).
    Leaving Las Vegas – da, un betiv ordinar si o prostituata. Dar nici unul din ei nu il judeca pe celalalt si alegerile dezastruoase pe care le fac in viata. Dimpotriva, incearca sa isi ofere unul altuia un sprijin si gasesc respectul adevarat, uman, pe care ni-l datoram unii altora, dincolo de mirosul respiratiei sau alegerile sexuale pe care le facem. Nu stiu cat e intamplare adevarata sau pura fictiune, dar actorii chiar fac o treaba buna si din punctul meu de vedere este mult mai valoros un film care documenteaza o “cadere”, pentru ca le vorbeste celor aflati in situatii similare sau pe marginea prapastiei. Si, la modul ideal, vor intelege mesajul mai profund, cald, al filmului – acela ca toti avem dreptul sa ne alegem consecintele care ne duc spre moarte.
    Matchpoint – ai citit Dostoievski? “Crima si pedeapsa”? Poate stii cum incepe cartea… si absolut totul in ea reprezinta ce traieste ucigasul. In film e mai greu sa redai chinul unei minti, sunt diferente de “instrumente de lucru”. Mai ales ca la nivel vizual, putem sa vedem fapte, nu ganduri, asa cum ni se releva in carti. Pentru mine, morala filmului asta nu e “uite bah, s-a insurat in avere, a avut amanta, a si omorat-o si acum a scapat, ce jmecher e”. Ci, asa cum se zice si in momentele de inceput, cat de uriasa importanta are cateodata norocul in viata noastra si cum cateodata poate face diferenta intre viata si moarte, efectiv. Iar cat priveste “basmaua curata” a ucigasului, poate tu te referi la cea pur sociala – pentru ca in final imaginea victimei se intorcea confortabil sa il bantuiasca personajul. And, boy, that didn’t sound too much fun!
    Intr-un final, nu pot sa zic ca ma bucura mult sinceritatea ta si feedbackul tau. Ai putea sa ne zici intr-un cometariu un top memorabil al tau, personal, in replica :) ce zici?
    In definitiv, nu pot decat sa fiu de acord cu cei care zic: “de gustibus et coloribus non disputandum” si “The beauty lies in the eyes of the beholder”
    Toate bune!

  • Alex said:

    Hey :) . Foarte bun topul filmelor tale .Bineinteles , sistemele de referinta sunt total diferite , la randul meu fiind un cinefil pasionat ,dar imi asum responsabilitatea de a impartasi fara acordul tau o lista , comasata sau mai degraba un carambol , caci fiecare este unic si nu urmeaza acelasi fir narativ.
    Cred ca filmele reprezinta modernismul filozofiei , regasind adesea in ele si concepte sau revelatii psihologice . intr-o epoca in care cuvantul este devalorizat atat de drastic , mesajele subliminale preiau controlul .

    1. Pink Floyd- The Wall
    1. The Fountain
    1. Into the Wild
    1. C.R.A.Z.Y.
    1. The Machinist
    1. Pi
    1. 8 and 1/2
    1. Forest Gump
    1. Nell
    1. The Shawshank Redemption
    1. The Green Mile
    1. Goodfellas
    1. Blow
    1. A Guide To Recognizing Your Saints
    1. The English Patient
    1. American Beauty
    1. Eternal Sunshine of A Spotless Mind
    1. Meet Joe Black
    1. Good Will Hunting
    1. Hypercube
    1. The Experiment
    1. Deja-vu
    1. Philadelphia

    Sper cam cuprins cat de cat esentialul , desi ar fi muuulte altele . Ar fi potrivita o discutie pe tema filmelor . Da sfoara-n tara si ne auzim .
    Numai bine !

  • geanina said:

    destul de haotic topul asta…un fel de cate putin din toate sa nu suparam pe nimeni..
    in plus (de fapt in minus) din cate am citit in comentariile tale nu ai vazut o gramada de filme valoroase din istoria cinematografiei, deci ai mult de recuperat, pana sa te putem crede pe cuvant.

  • Ana said:

    @geanina: Singurul lucru la care ma astept sa ma credeti pe cuvant este ca acestea sunt niste filme care intr-adevar imi plac.
    Nu e un top special facut sa atraga publicul fiecarui tip de film, nu este reprezentantul unei culturi cinefile care oricum nu iti valideaza parerile personale, eventual le potenteaza…
    Tu ce top ai fi facut? :-)

  • Endril said:

    Din toata lista ta, eu as fi ales doar “Reconstituirea”. Pentru mine este pe locul 2 la filme romanesti, dupa magistralul “De ce trag clopotele, Mitica?” si la egalitate cu “Crai de Curtea Veche”, “Explozia” si teatrul TV “Titanic Vals”.

    In rest, am in parte gusturi clasice – Pe Aripile Vantului, Casablanca, Luminile orasului (si cam tot ce a facut Chaplin), “Singing in the Rain”, “Legendele toamnei”, “Suspecti de serviciu”; sau mai ciudate – filmul francez “City of the Lost Children”, “Strings” (singurul film cu papusi in care firele nu sunt ignorate, ci fac parte din poveste), animeul “Final Fantasy VII – Advent Children”, genialul desen animat “Nemo”, “Lord of the Flies” (varianta 1963, nu cea color moderna), “Merlin” (varianta Hallmark), “The Adventures of Baron Munchausen” (bijuteria uitata a lui Terry Gilliam), “The Ciderhouse Rules” (dupa romanul si in scenariul lui John Irving).

    Stiu ca sunt mai mult de 10 filme pe lista, dar astea sunt cam toate filmele pe care le consider de nota 10+.

  • Step Up Revolution – pe cat de putina rebeliune, pe atat de mult spectacol | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] fan adevarat al filmelor centrate pe dans, dansatori, mai degraba ma marcheaza cele similare unei miciliste incropite acum aproape doi ani (pe care inca o sustin). Totusi nu sunt imuna la farmecul […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*