Zero Dark Thirty – misiune indeplinita
[Titlu in limba romana: Zero Dark Thirty]
– atmosfera & entertainment: 7.5/10
– regie: 9/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.7/10
Regie: Kathryn Bigelow | An: 2012 |
Actori: Jessica Chastain, Chris Pratt, Joel Edgerton | Genul: drama, actiune, thriller |
Istoria are un mod ciudat de a se repeta. In 2010, odata cu cea de-a 82 editie a premiilor Oscar, The Hurt Locker ( da, filmul “ala” de se vindea cu Gazeta), a adunat un numar impresionant de 9 nominalizari si a reusit sa plece acasa cu 6 dintre ele, fiind – in viziunea criticului american – cel mai bun film din 2010. Bineinteles ca victoria a starnit controverse, mai ales ca Goliatul Oscarurilor a fost Avatar al lui James Cameron. Anul acesta, Kathryn Bigelow, regizoarea The Hurt Locker doreste sa ne demonstreze ca victoria ei nu a fost una intamplatoare si ca poate reusi o performanta asemanatoare din nou.
“You can’t run a global network of interconnected cells from a cave” – Maya
Cu 5 nominalizari la Oscar, printre care gasim Best Picture of the Year, cu un subiect si mai controversat, ambitioasa regizoare alaturi de acelasi scenarist, Mark Boal, transpun pe marile ecrane probabil cea mai mare realizare a americanilor din anul 2011 – asasinarea teroristului Osama Bin Laden. Anul 2001 a fost un an intunecat in istoria americanilor cat si a intregii lumi, pe data de 11 septembrie pierzandu-si viata aproximativ 3000 de oameni nevinovati in urma atacului de la World Trade Center. Acest eveniment nefericit care a afectat o intreaga natiune nu putea scapa nepedepsit, iar dupa o lunga cautare vinovatul si-a primit pedeapsa. Variante, coincidente, speculatii si asa mai departe se gasesc pe internet pentru cine e interesat de acest subiect, dar eu ma voi limita la materialul de fata. Considerand ca victoria trebuie sarbatorita ca atare, niciun mijloc nu este mai bun decat un film care sa prezinte ochiului obisnuit, fara acces la informatii clasificate, cum a decurs operatiunea pentru “capturarea”celui mai cautat terorist din lume. Scenariul scris de Mark Boal a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, insa acest lucru nu inseamna ca el este perfect. Evenimentele sunt redate migalos, cu lux de amanunte si au cursivitate, astfel incat povestea este credibila.
Cu o durata de 157 minute, filmul are multe de spus si aratat. Din punctul meu de vedere, putea ajunge chiar la 180 de minute. Sunt unele date importante peste care s-a trecut prea usor, referindu-ma aici la lipsa briefing-ului echipei SEAL care a dat navala peste OBL si alte salturi de cate un an de la un eveniment la altul. Aici vina poate nu-i apartine in totalitate lui Boal, la urma urmei scenariul se bazeaza pe un set de amintiri al ceror care au participat la operatiune si filtrat apoi de guvernul american. Se vorbeste de un grup terorist organizat si precis, care isi sterge mereu urmele. Aici apare o defectiune, de exemplu, daca nu vrei sa iesi in evidenta, nu conduci o masina de teren in timp ce restul de 99% din masini sunt automobile mici.
Personajele, mai mult sau mai putin reale, sunt numeroase si pana la sfarsitul filmului intalnim tot altele noi. In centrul atentiei se afla Maya (Jessica Chastain), un ofiter CIA care si-a concentrat cariera inca de la inceput in scopul prinderii organizatiei Al-Qaeda. Aceasta mi-a adus aminte de Carrie (Claire Danes) din serialul Homeland – la fel, foarte apreciat de americani, dar si de straini. Amandoua sunt perseverente si nu lasa garda jos, munca transformandu-se intr-o problema personala. Ea ne insoteste pe tot parcursul filmului si este imaginea de ansamblu a intregului puzzle. Transformarile prin care trece aceasta din anul 2003 – cand este atasata misiunii, pana la prinderea lui OBL sunt surprinse echilibrat. Daca in primul an tortura o deranja, un an mai tarziu ajunge sa o practice fara ezitare. Scenele de tortura au fost rapid criticate pe motiv ca o promoveaza si ii demonstreaza functionalitatea. Asemanarea cu serialul Homeland fiind din nou evidenta pentru mine. Alaturi de aceasta mai adaugam si prezenta unui american musulman, ultima asemanare cu serialul mai sus mentionat. Intreaga poveste functioneaza si este executata cu profesionalism din toate directiile. Finalul provoaca emotii si este satisfacator, fara ca aceste vorbe sa vina din degetele unui iubitor de americani. Coloana sonora amplifica starile, adauga un ton de gravitate situatiei si este folosita ca la carte.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Experienta acumulata dupa munca la The Hurt Locker, alaturi de documentarele pe care le-a avut la dispozitie i-au permis lui Katheryn Bigelow sa ofere o regie credibila. Intreg filmul m-am simtit in spatele unui geam de sticla prin care puteam vedea tot ce s-a intamplat, dar nimeni nu ma putea vedea pe mine, o stare de omniprezenta. A pastrat o structura si un stil clasic fara a apela la efecte speciale sau slow-motion pentru a da credibilitate. A avut de coordonat un numar impresionant de actori, piesa de rezistenta fiind Jessica Chastain, nominalizata la randul ei la Oscar. Aceasta o intepreza pe Maya ca o adevarata agenta CIA si dupa cum am mentionat mai sus, aduce foarte mult a Carrie din Homeland. Schimbarile rapide de gesturi si tonalitate nu i-au dat de furca si arata o schimbare naturala in urma evenimentelor. Va recomand sa o urmariti in Take Shelter si The Help. Alaturi de ea, dar ocolit de Oscar, in rolul tortionarului Dan il gasim pe Jason Clarke (batausul din Lawless), servindu-si rolul cu acuratete si profunzime, drept e ca fizionomia il cam indreapta spre “acea” categorie de persoane. Chiar si pentru prezente episodice, s-a optat pentru actori cunoscuti, il avem pe Harold Perrineau (Lost), James Gandolfini (Killing Them Softly), Edgar Ramirez (Wrath of the Titans), Stephen Dillane (Game of Thrones), Frank Grillo (The Grey), Mark Duplass (Safety not Guaranteed), Joel Edgerton (Warrior) sau Scott Adkins (Undisputed 3). Toti contribuie pentru ca produsul final sa fie cat mai verosimil.
Ce spun criticii despre Zero Dark Thirty?
Daca cele 5 nominalizari nu vorbesc de la sine, atunci nota 95/100 acordata de metacritic.com pentru Zero Dark Thirty, bazata pe 45 de recenzii nu cred ca spune mai multe. Din cele 45 de recenzii, 25 i-au acordat nota 10 curat si doar doua i-au acordat nota 5. Rottentomatoes.com il rasplateste pe Zero Dark Thirty cu un certified fresh de 93% si o nota medie de 8.7/10 bazata pe 189 de voturi, americanilor fiindu-le greu sa gaseasca ceva prost intr-un film care ii satisface pe plan moral.
Verdictul KoolHunt.ro
E un instinct uman ca atunci cand nu iti place ceva, indiferent daca e bun sau rau, sa gasesti argumente care nu intotdeauna sunt aplicabile pentru a-ti sustine punctul de vedere. Lui Zero Dark Thirty nu-i trebuie cautat nod in papura, faptul ca a ajuns nominalizat la 5 premii Oscar se justifica prin munca depusa la el. Indiferent daca evenimentele nu s-au petrecut in ordinea prezentata sau au o acuratete scazuta, avem de-a face cu un film serios si bine pus la punct din toate punctele de vedere. Mai bun decat The Hurt Locker si un concurent serios in lupta de elita de la Hollywood. Daca sunteti porniti sa urati acest film, ganditi-va cum l-ati fi tratat daca ar fi fost vorba de alta tara, o usoara schimbare de nume, nimic mai mult. L-ati fi privit cu alti ochi?
[…] În mare parte, îmi men?in p?rerea ?i dup? vizionarea filmului… Alex Voinica – Raluk Indiferent daca evenimentele nu s-au petrecut in ordinea prezentata sau au o acuratete scazuta, […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.