The Girl with the Dragon Tattoo – originalul suedez Män Som Hatar Kvinnor
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 7/10
– actori: 7/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.7/10
Imediat dupa lectura romanului lui Stieg Larsson am decis ca nu are nici un rost sa astept pana in 2011 pentru varianta americana a filmului The Girl with the Dragon Tattoo, desi aceasta l-ar avea in rol principal pe nimeni altul decat fermecatorul Daniel Craig. Din fericire, nu am regretat decizia si am fost incantata de o noua incursiune in cinematografia suedeza. The Girl with the Dragon Tattoo (2009)/Man Som Hatar Kvinnor este o pelicula care reuseste foarte bine sa recreeze atmosfera apasatoare a cartii lui Larsson si se dovedeste o adaptare destul de fidela a celebrei carti. Din pacate, actorii din rolurile principale nu mi s-au parut cei mai potriviti pentru personaje si regia a lasat uneori de dorit. Prefer insa sa nu caut nod in papura si sa va recomand sa il vedeti, mai ales daca nu ati citit cartile. Va garantez o poveste captivanta, inteligenta si originala.
Men Who Hate Women…
Cu 40 de ani in urma, Harriet Vanger a disparut de la o reuniune de familie de pe insula detinuta si locuita de puternica familie Vanger. Trupul lui Harriet nu a fost gasit niciodata, dar totusi unchiul ei, Henrik Vanger, este convins ca a fost vorba despre o crima si ca ucigasul este parte din familia lor disfunctionala, dar totusi unita. Desi trecusera 40 de ani, Henrik decide sa afle inainte sa moara adevarul. Ca urmare, il angajeaza pe jurnalistul de investigatie al trustului Millennium, Mikael Blomkvist, sa descopere adevarul, dandu-i toate indiciile pe care le are pana in acel moment.
In poveste intervine si hackerita Lisbeth Salander, o tanara introvertita cu un trecut intunecat, care se alatura investigatiei si il ajuta rapid pe Blomkvist sa lege disparitia lui Harriet de un numar de crime ingrozitoare petrecute cu aproape 40 de ani in urma. In curand, cei 2 vor porni pe urma unor secrete intunecate ale clanului Vagner, ce par a se adanci din ce in ce mai mult cu fiecare nou indiciu. Iar supravietuirea lor in acest joc va fi mult mai dificila decat si-au imaginat la inceput.
… and the Woman who punishes these men
The Girl with the Dragon Tattoo (2009) aduce in primul rand in centru o eroina fascinanta. In al doilea rand, reuseste sa ne tina in suspans si sa ne aduca in scena indicii noi cu fiecare cadru, dezvaluind incet-incet un mister fascinant si intunecat. Va avertizez ca pelicula are din plin scene pline de violenta si care nu as spune ca sunt pentru cei slabi de inger.
Povestea reuseste sa ne ingrozeasca cu privire la violenta anumitor criminali si raufacatori existenti in ziua de astazi si nu doar trage un semnal de alarma cu privire la acestia, dar ne face sa si realizam ca ceva poate fi facut, ca nu trebuie sa ne supunem acestei realitati, nici sa o ignoram.
Bineinteles, aceasta ar fi o concluzie de fundal. Povestea pe care o avem in focus este fascinanta, personajele principale sunt captivante, iar faptul ca urmeaza inca 2 parti ale trilogiei in curand pe ecrane nu poate decat sa ne bucure. In 2011, se va lansa versiunea americana a The Girl with the Dragon Tattoo (2011) regizata de maestrul David Fincher si cu Daniel Craig si Rooney Mara in rolurile principale. Tipic american, asa-i? Exista o varianta a peliculei europeana perfect realizata si ne gandim sa scoatem niste bani venind si cu o versiune americana. Mda… Ma pot doar bucura de alegerea actorilor si a regizorului. Dupa succesul Fight Club in acelasi stil intunecat, cine poate regiza mai bine The Girl with the Dragon Tattoo decat Fincher?!
Despre actori si regie ce se poate spune?
Cu siguranta cei care au citit deja cartile lui Stieg Larsson vor fi foarte dezamagiti de alegerea actorilor din rolurile principale. Noomi Rapace nu are din pacate sex-appeal-ul pe care l-am fi dorit pentru Lisbeth Salander, iar Michael Nyqvist nu este fermecatorul Mikael Blomkvist pe care il avem in fata ochilor in urma lecturarii celebrului volum. Asta nu inseamna insa ca Noomi Rapace nu joaca foarte bine si nu este deloc potrivita pe rol. Michael Nyqvist este putin mai soft decat mi-as dori eu una personajul Blomkvist, dar joaca bine si are concentrarea potrivita rolului.
Regia filmului a lasat de dorit in opinia mea. In ciuda recrearii foarte reusite a atmosferei intunecate din The Girl with the Dragon Tattoo, cred ca filmului i-a lipsit un anume suspans, pe care regia nu l-a adaugat. Suspansul imi pare creat doar de poveste, iar anumite artificii de regie ar fi reusit sa ne tina si mai bine cu sufletul la gura.
Ce spun criticii despre The Girl with the Dragon Tattoo/Man Som Hatar Kvinor (2009)?
The Girl with the Dragon Tattoo/Man Som Hatar Kvinor (2009) a obtinut pe MetaCritic.com un metascore de 76/100. Pe RottenTomatoes.com tomatometer-ul a aratat 87% fresh pentru The Girl with the Dragon Tattoo/Man Som Hatar Kvinor (2009).
Roger Ebert de la Chicago Sun-Times a acordat nota maxima The Girl with the Dragon Tattoo (2009), afirmand ca este un thriller fascinant, a carui eroina principala este chiar mai fascinanta decat insusi subiectul peliculei. Desi Ebert nu a gasit o deseobita complexitate psihologica in spatele peliculei, a gasit filmul bine realizat si plin de actiune, aproape fascinant.
Claudia Puig de la USA Today a fost de asemenea incantata de eleganta thriller-ului The Girl with the Dragon Tattoo (2009) si sfatuieste publicul sa nu astepte pentru varianta americana a peliculei, intrucat cea suedeza este foarte foarte bine facuta si merita sa fie vizionata.
Verdictul KoolHunt.ro
Pe scurt, vedeti cat mai curand varianta suedeza a The Girl with the Dragon Tattoo. Mai ales daca nu ati citit deja cartea, veti fi fascinati de povestire, de personaje, de misterul ce vi se va dezvalui incet-incet. Sunt sincer curioasa ce va aduce in plus varianta americana a The Girl with the Dragon Tattoo in 2011 in afara unei distributii evident mai potrivite. Pana atunci insa, The Girl with the Dragon Tattoo/Man Som Hatar Kvinor (2009) este clar un must-see!
de abia astept sa il vad!
am cartea pe birou, sa o citesc inainte de film? :)
@movieaddicted: Nu stiu ce sa zic, cartea este mai misto decat filmul si daca citesti intai cartea s-ar putea dupa sa fii dezamagita de film. Eu una as fi preferat sa vad inainte filmul, nu stiu ce sa zic. Pe de alta parte, daca vezi filmul si stii clue-urile chiar sa citesti intregul volum cred ca va fi un chin… =))
Deci depinde cum preferi tu… Cartea este mult mai misto insa decat filmul.
intotdeauna este :D
[…] bun augur – desi aici e putin fortata, de vreme ce scenariul e adaptat direct dupa carte, nu dupa adaptarea suedeza din 2009. Ca fana declarata a primei ecranizari, ma indoiam ca Hollywood-ul va putea aduce povestea […]
[…] fitile sub inimioara, dar cert e ca astept artificii de la filmul asta! Danezul responsabil pentru ecranizarea originala a primei carti Millennium, Niels Arden Oplev, este la carma acestui thriller noir care il arunca pe […]
[…] de un actor chitit sa arate ce poate, dar, sub bagheta lui Niels Arden Oplev (originalul The Girl with the Dragon Tattoo), este un film mocnit care te agata prin stil, daca il […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments