Home » Acum la cinema, Topuri filme

Ce sa vedem la cinema in luna aprilie 2013

10 April 2013 scris de 1 comentariu

must-see-la-cinema-aprilie-2013Aprilie este luna in care Iron Man se intoarce in sala de cinema – si am putea pune punct aici, sunt sigura ca multi dintre voi veti adormi zambind noapte de noapte cu aceasta informatie sub perna. Sa va spun ca si alte productii mai mult sau mai putin faimoase vor hrani ochii flamanzi de cinefil? Poate va va interesa, daca imi scapa niste nume care vor cobori de pe afis pe ecranul primavaratic: Tom Cruise, Colin Farrell, Tina Fey, Gerard Butler, Jim Carrey… gata, vizualizati ploaia de stele?

Ca de obicei, mai jos va spun doar dupa ce-mi scapara mie calcaiele, dar am o banuiala ca de data asta ne potrivim la gusturi…

Olympus Has Fallen

Doar unul dintre filmele despre un atac in inima imaculata a Americii, Casa Alba (al doilea fiind White House Down al lui Emmerich). Poate ca acesta se va dovedi, dupa cum remarca deja criticii, inferior perechii sale asteptate cu mai multa infrigurare in iunie, insa, cum regizorul Antoine Fuqua si-a semnat numele sub o actiune dramatica de referinta, Training Day, asteptarile mele, in mare parte superficiale, se vor lasa mai greu spulberate ca monumentul de pe strada Pennsylvania 1600 – cat timp patriotul lui Gerard Butler salveaza POTUS-ul si vrajeste vreo dulce demoazela, I’m good.

Admission

O comedie cu Tina Fey pe afis mereu va ocupa un loc de cinste pe listele noastre. Cea de fata ii leaga numele cu o alta legenda-in-devenire a comediei americane, Paul Rudd, iar prilejul este o ecranizare a cartii lui Jean Hanff Korelitz, plasata in plaiul universitar al unui Ivy League american. Fey este pastratoarea cheilor de la intrare, tipul pasionat de reguli si workaholic pana in panzele albe, iar Rudd e un profesor de liceu care isi sustine elevul genial dar ciudatel in procesul de admitere.

Beasts of the Southern Wild

Unul dintre cei mai codasi nominalizati la Oscar, in ceea ce priveste lansarea in cinematografele noastre, se face “vinovat” de cel mai tanar si impresionant debut actoricesc al anului trecut. “O poveste induiosatoare despre sacrificiu, inocenta si supravietuire intr-o lume ingrozitor de dura, privita prin ochii unei fetite cu parul ciufulit si o gandire de om mare”, BSW este cu siguranta de ne-ratat, in ciuda lipsei numelor mari de pe afis, caci orice efort independent care-si recupereaza efortul si riscul in premii si renume merita cel putin o vizionare de curiozitate.

Oblivion

…In sfarsit, E AICI, dupa o campanie de promovare intensa, in care Tom Cruise a facut, cu seriozitate, turul tuturor canapelelor de talk-show-uri, iar Islanda, tara gazda a filmarilor, a primit mai multa sfara-n lume decat i-au adus Sigur Rós si Björk la un loc. In filmul post-apocaliptic regizat de Joseph Kosinski (doar a doua lui iesire la rampa, dupa Tron: Legacy, dar fiind ecranizarea unui roman grafic scris de el, n-o poate da in bara chiar grav), Tom descopera, intr-o misiune de rutina pe Pamantul pustiit, o femeie ce n-ar avea ce sa caute acolo. El e (sau se credea a fi) ultimul om de pe pamant, caz in care i-am scuza Olgai Kurylenko eventuale sentimente romantice pentru salvatorul ei – insa, aflam, daca vrem spoilere, de pe TwitchFilm, ca o cu totul alta e iubita lui Tom…

Dead Man Down

Poate ca doar alchimia dintre Colin Farrell si Noomi Rapace imi aprinde fitile sub inimioara, dar cert e ca astept artificii de la filmul asta! Danezul responsabil pentru ecranizarea originala a primei carti Millennium, Niels Arden Oplev, este la carma acestui thriller noir care il arunca pe Colin in mijlocul unui plan de razbunare clocit de mignona bruneta – pare-se, la fel de incrancenata aici ca in pielea lui Lisbeth Salander. Din cele cateva recenzii aparute deja, filmul pare a fi plin de intorsaturi si cuplul protagonist foarte capabil sa joace la inaltimea rolurilor mai carnoase din palmaresul lor non-Hollywood-ian.

Jagten/The Hunt

Filmul lui Vinterberg, co-initiator, alaturi de Lars von Trier, al miscarii minimaliste si ultra-realiste Dogma 95, il vede detasandu-se de regulile adoptate-n tinerete si favorizand un cinema mult mai de impact, in primul rand din punct de vedere imagistic. Dar tema din Jagten e la fel de tenebroasa precum ne-am fi asteptat de la fratele de cruce al lui von Trier. Mads Mikkelsen joaca rolul unui educator care e acuzat de comportament indecent – desi acuzatia e facuta pe nedrept, intr-un acces de teribilism infantil la propriu, si retractata aproape imediat, toti locuitorii micului oras, si asa-zisii lui prieteni de-o viata, se coalizeaza impotriva protagonistului, iar viata lui nu va mai fi niciodata aceeasi.

Iron Man 3

Da, adeptii lui Tony Stark se vor putea delecta cu partea a treia din franciza – mai mult, cumva (daca nu contestam datele Cinemagiei si IMDb-ului) Omul de Otel va ateriza la noi cu o saptamana inaintea premierei de peste ocean! Daca v-ati tinut la adapost de ploaia trailer-elor, zvonurilor de pe platou si featurette-elor, probabil nu stiti ce asteapta fanii Marvel cu nesat – si nici nu vreau sa va stric surpriza, dar va voi repeta doar ca feminista din mine abia asteapta s-o vada pe Pepper Potts imbracand costumul lui Stark!

The Incredible Burt Wonderstone

Revenirea lui Jim Carrey in vizorul camerelor si al publicului, mai ales in compania mega-amuzantilor Steve Carell si Alan Arkin, nu poate decat sa ne bucure, oricare ar fi tam-tam-ul pre-lansare. RT, de exemplu, nu il prea are la inima, totusi TIBW pare a fi o comedie presarata cu gag-uri si rasete garantate, desi nu foarte calculate, incadrata de luminitele Vegas-ului. Vom intra curand in lumea magicienilor, a perucilor si paietelor aplicate cu larghete, iar copilul din mine deja aplauda!

Tot must-see-uri, dar de data asta pe-ncercatelea, sunt alte doua filme lansate in luna martie:

Stoker

Preferatul meu absolut, despre care si Mihai Kolcsar ne vorbea numai de bine: “In ciuda momentelor de violenta, destul de explicite uneori, filmul este cel mai subtil al regizorului din acest punct de vedere, el reusind sa creeze o atmosfera tensionata, misterioasa si apasatoare doar din cateva gesturi fugare, din mizanscena si din felul in care si-a dirijat actorii sa spuna cateva replici, de altfel, inocente. Punctul forte, insa, sta in montajul semnat Nicolas De Toth”.

Pozitia copilului

Romanescul premiat cu Ursul de Aur, despre care Ioana Raluca Popescu raporta, sub un KoolRank de 8.5/10: “Un film despre o mama autoritara si un accident nefericit de masina ce se soldeaza cu moartea unui copil. Un fiu incapabil sa iasa de sub papucul mamei si o privire de ansamblu asupra high class-ului romanesc. Cu pile, cunostinte si o mama cu mana de fier, cand vine vorba sa-si salveze odrasla de la inchisoare. Pozitia copilului este o poveste ce am vazut-o imbracata in alte forme in filme din afara tarii. Marea reusita o reprezinta adaptarea acestei situatii la realitatea romaneasca, la care se adauga jocul de exceptie al actorilor si scenariul lui Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer”.

1 comentariu »

  • Andrei Daniel said:

    Sunt 3 filme pe care vreau sa le vad din aceasta lista: Admision, Ironman si Oblivion! Wonderstone l-am vazut deja, frumusel desi ma asteptam la mai mult!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*