Home » cinema, Filme

The Debt – Despre misiuni, sanse si iubiri ratate

13 October 2011 scris de 3 comentarii

[Titlu in limba romana: Datorie de onoare]

CoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 7/10

actori: 7/10

scenariu: 7/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.1/10

Regie: John Madden An: 2010
Actori: Helen Mirren, Sam Worthington, Tom Wilkinson Genul: thriller, drama

 

Dupa ce a facut senzatie la Festivalul de la Toronto in 2010, The Debt apare in sfarsit pe DVD in decembrie. De mult voiam sa vad acest film, care prin subiect mi se parea o paralela la Munich­­-ul lui Steven Spielberg. Desi nu e un film rau, nu se ridica totusi la complexitatea si intensitatea capodoperei maestrului.

The truth is we got rid of him. Got rid of the body. Got rid of every trace of the Surgeon of Birkenau.

The Debt se desfasoara pe doua planuri temporale. In 1997, David (interpretat de Ciaran Hinds), fost agent Mossad, se sinucide in mod brutal, aparent fara un motiv intemeiat, socandu-si fostii colegi Rachel (interpretata de Helen Mirren) si Stephan (interpretat de Tom Wilkinson), tocmai in momentul aparitiei unei carti care celebreaza glorioasa lor misiune: cu treizeci de ani inainte, ei il eliminasera pe fostul criminal nazist Vogel (interpretat de Jesper Christensen).

Filmul se muta apoi in acea perioada si evoca misiunea pas cu pas: intalnirea celor trei (interpretati ca tineri de Sam Worthington, Jessica Chastain, respectiv Marton Csokas) in Berlinul de Est, triunghiul amoros care se formeaza, conflictele interioare, pregatirea minutioasa si rezultatul care in timp ajunge sa ii bantuie. Dupa treizeci de ani si moartea lui David, Rachel si Stephan, intre timp casatoriti, divortati si parinti ai autoarei cartii despre misiune, trebuie sa afle adevarul si sa isi ingroape odata pentru totdeauna demonii.

Cred ca expresia “e un film B bun” caracterizeaza cel mai bine The Debt. Pelicula vrea multe, insa reuseste putine si nu se ridica peste un anumit nivel. Ca atmosfera pare un film romanesc – o lume rece si ostila, cu culori terne. Triunghiul amoros e mult prea facil conturat, ca de altfel mai toate aspectele din film. Ce e interesant, in schimb, este jocul de la distanta intre Chastain si Mirren, si felul cum interpreteaza acelasi personaj la doua varste diferite. A, si finalul mai spala din pacatele filmului.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Jessica Chastain este pentru mine surpriza placuta a filmului, intr-un rol in care reuseste sa fie si dura, si vulnerabila, si sexy. Recunosc ca nu o stiam, desi mai joaca in mult-discutatul si Palme-d-Or-izatul The Tree of Life. Helen Mirren este o adevarata doamna si cu acest rol a mai sters din impresia deplorabilului Arthur; foarte interesant sa o auzi vorbind ruseste (care trebuie sa ii fi venit la indemana, din moment ce numele ei adevarat este Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff); s-a pregatit intens pentru acest rol, studiind istoria evreilor si a Holocaustului.

Ubicuul Tom Wilkinson (oare cand are timp de atatea roluri?) se achita bine de sarcini. Mi s-a parut ca apare prea putin in film Ciaran Hinds, al carui fan am devenit dupa Rome, unde era Julius Caesar (ca o curiozitate, a jucat si in Munich). Sam Worthington e slabut ca actor – e facut doar pentru roluri de actiune sau gen Avatar, Terminator. E interesant si Marton Csokas, care, sincer, cam are fata de James Bond, dar care insa pentru mine, pana una alta, va ramane Guy de Lusignan din Kingdom of Heaven.

Regizorul John Madden este probabil cunoscut pentru Shakespeare in Love din 1998; oricum, a facut foarte putine filme (doar noua) pentru cei 62 de ani ai sai, insa cate sunt, nu sunt deloc rele. Ele pun in general mult accent pe latura umana a personajelor si conflictele interioare (Proof, Killshot, Mrs. Brown), acolo unde alt regizor poate ar fi insistat pe actiune. Intocmai ca in The Debt.

Ce spun criticii despre The Debt?

Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com prezinta un scor de 76% pentru The Debt, bazat pe 151 recenzii de la critici. Pe MetaCritic.com, scorul lui the The Debt este de 65%, bazat pe 37 recenzii de la critici.

Verdictul KoolHunt.ro

The Debt este un film bunicel, insa daca tot aveti chef de filme despre dramele agentilor Mossad, se recomanda cu caldura Munich.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*