Home » Filme

The Book Thief – Un film care va va fura inima

13 January 2014 scris de 3 comentarii

the-book-thief-0000[Titlu in limba romana: Hotul de Carti]

KoolRank: 9/10

atmosfera & entertainment: 9.5/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 9/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.7/10

Cartea autorului australian Markus Zusak The Book Thief a fost bestseller New York Times in 2005 timp de saptamani intregi si a primit nenumarate premii. Adaptarea din 2013 nu a fost primita cu prea multe surle si trambite, asa ca a ajuns in categoria nestemate nedescoperite ale cinematografiei. Ecranizarea regizata de Brian Percival cu Geoffrey Rush in prim plan se ridica la inaltimea cartii si este, in opinia mea, unul dintre filmele must-see ale lui 2013.

the-book-thief-0Courage beyond words

Subiectul The Book Thief este povestit de Moartea insasi, cea care a avut cel mai mult de muncit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Eroina filmului, Liesel (interpretata de Sophie Nelisse) este adoptata de un cuplu german format din Rosa (interpretata de Emily Watson) si Hans (interpretat de Geoffrey Rush) in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Filmul nu se concentreaza atat pe ororile razboiului, ci pe procesul lui Liesel de a invata sa citeasca, pe bucuria ei de a descoperi noi carti (chiar daca de cele mai multe ori acestea sunt “imprumutate” asa cum aflam si din titlu) si de a le impartasi cu altii. In final The Book Thief este o superba poveste despre oameni asa cum sunt ei, despre familii, despre prietenie, despre umanitatea noastra pe care nu ar trebui sa o uitam nici cand si despre micile bucurii simple ale vietii care ne pot ajuta sa trecem peste cele mai dificile clipe. Nu in ultimul rand, The Book Thief vorbeste despre frumusetea povestilor si cuvintelor si despre puterea acestora de a impartasi, infrumuseta si pastra amintiri.

the-book-thief-1Despre actori si regie ce se poate spune?

Geoffrey Rush este magistral, asta am aflat de mult, iar rolul din The Book Thief este dintr-un alt registru decat ne-a obisnuit in ultima vreme. Nu cu forta rolurilor din Pirates of the Caribbean sau The King’s Speech si nici chiar The Best Offer, dar cu un rol de om linistit, zen, deosebit de bun la suflet si optimist, moale. Poate chiar un rol care completeaza paleta lui Rush demonstrandu-ne cat de mare actor este printr-un rol pur si simplu atipic in care nici unul dintre noi nu l-ar fi vazut vreodata distribuit. Emily Watson joaca un rol superb, reprezentand cealalta parte a cuplului si a tipologiilor de personaje, in antiteza, dar completandu-l pe Rush. Sophie Nelisse este o actrita canadiana debutanta, care face fata cu brio rolului principal din film si pe care sunt sigura ca o vom mai vedea si cu multe alte ocazii la inaltime. Regizorul Brian Percival s-a ocupat mai mult de seriale si poate acest lucru se simte intr-o oarecare tenta a filmului The Book Thief,  dar eu una sunt de parere ca s-a ridicat la inaltimea cartii si a reusit sa aduca pe ecrane o adaptare cel putin la fel de buna ca volumul de inspiratie.

the-book-thief-00Ce spun criticii despre The Book Thief?

Pe MetaCritic.com The Book Thief a obtinut un metascore de 53/100, in timp ce pe RottenTomatoes.com tomatometer-ul arata 50% fresh pentru The Book Thief.

Richard Roeper de la Chicago Sun-Times spune despre The Book Thief ca este unul dintre cele mai bune filme din 2013, avand si un final de film absolut perfect. Lou Lumenick de la New York Post este deosebit de incantat de faptul ca The Book Thief este un film despre Holocaust deosebit de frumos, care nu face nicio secunda eforturi sa devina “momeala de prins Oscaruri” si se multumeste cu a fi un film bun. Stephen Holden de la The New York Times se afla de cealalta parte a baricadei si declara The Book Thief un film care vaneaza fara rusine Oscarul vorbind despre Holocaust.

Verdictul KoolHunt.ro

The Book Thief este un film must-see. Un film frumos, de vazut in familie, un film de vazut atunci cand simtim ca viata nu este atat de frumoasa pe cat ne-am dori, un film care ne va aminti ca intotdeauna motivele de bucurie sunt in noi si in cei din jurul nostru si in frumosul fiecaruia dintre ei.

3 comentarii »

  • Andreea said:

    Il recomand cu cea mai mare caldura. Tocmai l-am terminat de vizionat si sunt de parere ca e cel mai bun film pe care l-am vazut in ultimul timp. Acum sunt nerbadatoare sa citesc si cartea; personajele sunt foarte bine conturate si memorabile, lucru destul de greu de realizat atunci cand vorbim de ecranizarea unei carti. Inca sunt nelamurita de scorul foarte mic, din punctul meu de vedere, de pe metacritic.

  • Raluca Georgescu (author) said:

    Total de acord, Andreea! Chiar nu ma asteptam, am intrat la el fara prea mari asteptari. Cine stie ce a fost cu minunatii si pretiosii critici de film care au scris despre el. De acord, unul dintre cele mai bune filme din 2013 si un must-see pur si simplu!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*