Home » Acum la cinema, Filme

The Best Offer – Bunele intentii si increderea oarba

16 August 2013 scris de 1 comentariu

the-best-offer1[Titlu in limba romana: Oferta Irezistibila]

KoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 8/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.7/10

Regie: Giuseppe Tornatore An: 2013
Actori: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks Genul: drama, dragoste

the-best-offer2Giuseppe Tornatore (responsabil si de Malena) a produs o mica bijuterie. The Best Offer este genul de film ce va trece sub radarul multor cinefili. Noroc ca s-au gasit spirite cu initiativa si il putem vedeam si noi pe marile ecrane. Cu un buget mic, filmari ce au durat sase saptamani, actori buni si un regizor capabil se poate face un proiect surprinzator de bun. Ne surprinde pentru ca in ultima vreme cu greu am gasim cate ceva prin cinematografele din tara care sa ne incante ochiul si mintea.

Emotions are like work of art. They can be forged they seem just like the original but they are forgery. (Billy Whistler)

Virgil Oldman (interpretat de Geoffrey Rush) este excentricul director al unei case de licitati care are norocul sa se ocupe de evaluarea unor obiecte de arta ce au apartinut familiei Ibbetson. Pana aici nimic ciudat dar povestea se complica atunci cand tanara mostenitoare, Claire (interpretata de Sylvia Hoeks) devine obsesia lui Virgil.

the-best-offer3Acest barbat pedant, un fin cunoscator al picturilor si obiectelor de arta este subjugat de obstinatia acestei femei de nu parasi odaia in care traieste. O fobie ce ridica semne de intrebare asupra identitatii si existentei domnisoarei Ibbetson. In scena sunt introdusa doua personaje cheie: Robert (Jim Sturgess), un june atras de arta si actionand pe post de invatacel pe langa Virgil si Billy Whistler (interpretat de Donald Sutherland), prietenul lui Virgil, ajutorul sau nepretuit intr-o mica escrocherie realizata pe parcursul licitatiilor. Pasiunea pentru puritatea artei, pentru un obiect unic, greu de reasamblat devin obsesiile lui Virgil, in jurul sau gravitand Claire. Pentru un barbat trecut de a doua tinerete, sa ajungi sa te comporti ca un tanar amorezat, fastacit si pierdut in detalii este improbabil. Si totusi asistam la o dedublare a personalitatii lui Virgil. Pe de-o parte avem directorul ursuz si transant, pe de alta parte avem barbatul infatuat, barbatul care a cazut prada unei pasiuni maladive pentru o juna ce penduleaza intre isterie si un calm morbid. Daca zicala romaneasca femeia te ridica, femeia te coboara si-ar gasi un film, The Best Offer ar fi cel potrivit.

the-best-offer4 Everything can be fake Virgil: joy, pain, hate, illness, recovery… even love. (Billy Whistler)

 Totul este fals, totul este o minciune. Ce s-a construit cu migala, ani de-a randul iti este luat atunci cand te astepti mai putin. Virgil este o victima constienta de propriile greseli. Un om calculat ca el nu uita lectii elementare de supravietuire. Pentru cine? Pentru o duduca cu ochii umezi si ten de portelan? Daca Elena din Troia a fost capabila sa aduca agonie unor regate, Claire ofera aceeasi doza de suferinta si extaz pe seama lui Virgil.

the-best-offer6Actiunea curge de la sine. Nimic in The Best Offer nu este fortat iar muzica lui Ennio Morricone devine partitura maririi si decaderii. Sa nu ai incredere in nimeni, sa nu te pierzi in detalii, sa nu lasi sentimentele sa ia locul judecatii la rece. Tot ce vedem in primele minute la Virgil Oldman sunt smulse fara mila de Claire iar Virgil docil si buimac se lasa jucat. Finalul vine ca un dus rece menit sa-l trezeasca la realitate dar mult prea tarziu. Tot ce a agonisit, tot ceea ce era el odata se transforma in scrum. Prietenii devin escroci iar dragostea n-a fost decat o iluzie izvorata dintr-un suflet singur ce cauta un sentiment demult uitat. Peretele este gol dar oare nu asa a fost dintotdeauna ? Oricat a incercat Virgil sa adune, acel ceva ce si l-a dorit nespus de mult nu a ajuns niciodata in mainile sale. Sau poate a existat pentru cateva clipe.

the-best-offer7Despre actori si regie ce se poate spune?

Cu placere si interes il urmaresti pe Geoffrey Rush pe ecran in rolul lui Virgil Oldman. O partitura facuta parca pentru actorul britanic mult admirat in The King’s Speech. Putere si slabiciune, control si haos, tarie de caracter si ingenuitate. Virgil este un barbat ce se pierde in fata emotiilor reprimate, incapabil sa gandeasca coerent atunci cand se afla prins intr-o capcana si este pe cale sa piarda tot. Daca Sylvia Hoeks nu reuseste sa ne faca sa simpatizam cu mostenitoarea Claire, statica si inexpresiva, nu putem sa nu remarcam drumul sinuos al lui Jim Sturgess in The Best Offer. De la prieten, confident si invatacel la un mic Iuda. Mefisto in pelicula lui Tornatore este Donald Sutherland. Cu fiecare scena, cu fiecare cuvant, cu o simpla grimasa si Billy Whistler iti da impresia ca pregateste ceva. Asemeni unei piese de teatru, act dupa act pana la final, pana la caderea cortinei. In punctul culminant al actiunii arunca cartile pe fata. Darul lui Giuseppe Tornatore pentru cinematografie in acest an este The Best Offer.  Asemeni unei picturi ce in final te surprinde prin simplitate asa este si acest film.

the-best-offer8Ce spun criticii despre The Best Offer?

N-ar trebui sa mire pe nimeni ca The Best Offer a trecut suav prin cinematografe si putini l-au remarcat. N-ar trebui sa ne mire ca vom gasi doar pe IMDb nota de 7.7/10 si pareri impartite de numai 5741, alte creatii anul acesta, mai putin convingatoare, au stans lejer dublul. RottenTomatoes are o singura cronica pe pagina dedicata filmului lui Tornatore, cea realizata de Andrew Pulver din partea The Guardian neimpresionat de jocul actorilor. Un utilizator a scris cateva cuvinte: “acest film este pentru cei cu gusturi rafinate”. Il putem lua drept un compliment. Deborah Young de la The Hollywoord Reporter noteaza aerul sofisticat al filmului, jocul impecabil al lui Geoffrey Rush. Asemeni robotului mult ravnit de Virgil, batranul colectionar descopera ca are o inima dar circumstantele acestei descoperiri duc spre naruirea sufletului si mintii unui om inchis in lumea picturilor unicat.

Verdictul Koolhunt.ro

Fata de alte filme prezente in cinematografe, The Best Offer te pune la incercare. Iti deschide apetitul pentru cultura si pentru introspectie. Daca gasiti in oferta salilor de cinema acest film nu-l ratati. Rar avem un asemenea film pe marile ecrane intr-o industrie ce uita uneori sa promoveze cu aceeasi indarjire mici bijuterii ca cea a lui Giuseppe Tornatore.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*