Home » Acum la cinema, Filme

Lone Survivor – In dulcele stil “Black Hawk Dawn”

21 January 2014 scris de 1 comentariu

lone-survivor-filme-noi-20132[Titlu in limba romana: Supravietuitorul]

KoolRank: 7.5/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 7/10

actori: 7.5/10

scenariu: 6/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.9/10

Regie: Peter Berg An: 2013
Actori: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch Genul: biografie, actiune, drama

lone-survivor-filme-noi-20131Filmul de fata are la baza cartea scrisa de Marcus Luttrell, “Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of Seal Team 10”. In caz ca nu v-ati dat seama pana acum, avem o noua istorisire dupa fapte reale, din timpul operatiunilor din Afghanistan, anul de gratie 2005, provincia Kunar. Acum daca am stabilit locul si timpul actiunii sa vedem ce avem noi aici. Un Black Hawk Down mutat din Somalia fix prin rapele din Hindu Kush si un Peter Berg ce si-a dorit sa spele pacatele din Battleship cu un elogiu adus curajului soldatilor si satenilor asupriti de talabani fara a uita sa faca reclama la trupele SEAL. In caz ca aveati dubii cand ati intrat in sala, ati ajuns la un film de razboi, toate elementele de mai sus se accepta, pentru fineturi incercati Apocalypse Now.

lone-survivor-filme-noi-20133Matt ‘Axe’ Axelson: “If I die I need you to make sure that Cindy knows how much I love her”. Marcus Luttrell: “She knows. Matt ‘Axe'” Axelson: “And that I died with my brothers – with a full fucking heart”.

Lone Survivor te plimba de la inceput prin toate cliseele filmelor cu si despre armata americana. Soldatii americani sunt barbati destoinici – doar spartanii din filmul 300 au vointa si indarjirea celor de la Navy SEAL – iar talibanii sunt o ceata de asupritori ce se plimba cu semi-automate si cutite si fac dreptate prin catunele de prin Kunar. Nu lipsesc momentele in care trebuie sa intelegem ca americanii sunt oameni, cu neveste, tanci, logodnice, temeri si un team-spirit fara rival. Peter Berg si-a dorit o epopee despre razboi dupa The Kingdom si capabila sa rivalizeze cu Black Hawk Dawn. Eric Bana este elementul comun, actorul australian jucand in ambele pelicule. Luttrell (interpretat de Mark Wahlberg), Murphy (interpretat de Taylor Kitsch), Dietz (interpretat de Emile Hirsch) si Axelson (interpretat de Ben Foster) sunt prinsi intr-o ambuscada si din acel moment intram in schema numita “sa curga sange”. Berg s-a achitat onorabil la capitolul montaj si imagine, iar actorii si echipa de cascadori merita felicitari pentru munca lor. Te misca imaginile? Te intereseaza? Te pui in pielea personajelor? Nu prea. Actorii nu merg dincolo de prototipul soldatului aflat la ananghie, iar incercarile de a prezenta fata umana a inamicilor/salvatori nu convinge audienta.

lone-survivor-filme-noi-20134Danny Dietz: “Fuckin’ look at them, man. They fuckin’ hate us”.

Lone Survivor nu incearca sa revolutionize genul. Este un film despre razboi realizat cu reverenta de Peter Berg intr-o maniera aproape mistica. Criticul de film, Steven Boone compara realizarea lui Berg cu Passion of the Christ. Fiecare rana este filmata de aproape, fiecare glont este urmarit pana isi gaseste tinta, sangele curge suroaie, ochii sunt incetosati si moarte nu este frumoasa. Nu vedem glorie, nu vedem priviri ce accepta sfarsitul. Meritul lui Berg este ca a inteles din start ca are de-a face cu oameni simpli care au ales sa-si serveasca tara si ajung sa moara la celalalt capat al lumii in chinuri. Nu avem un film “politically correct”, nu mergem pe o doctrina favorizata de media. Avem o misiune care a mers prost si o mana de oameni care au facut tot ce s-a putut ca sa ramana in viata. Avem si un moment in care Berg realizeaza ca n-ar strica sa aduca in fata eforturile populatiei afgane de a lupta impotriva talibanilor si riscurile la care se expun prin faptul ca aleg sa ajute soldatii americani.

lone-survivor-filme-noi-20135Despre actori si regie ce se poate spune?

Actorii au jucat bine si se vede ca s-au pregatit temeinic, dar scenariul nu le-a oferit momente in care sa aiba loc dezvoltarea fiecarui personaj in parte. Accentul a fost pus pe actiune, momentele de conflict si mai putin pe o prezentare in amanunt a fiecarui soldat in parte. Mark Wahlberg ofera cateva momente bune fiind eroul acestui film – Marcus Luttrell. In rest filmul mizeaza enorm pe tehnica de a pune in scena conflictul si coregrafia secventelor de lupta. In rest… ramanem cu intrebari si cu un film ce vrea sa fie mai mult decat “just another war movie“. Dincolo de scenele ce aduc aminte de G.I. Jane (antrenamentele SEAL) si ambuscada ce ne aminteste de Black Hawn Dawn ramanem cu un film ce exceleaza la aspectul vizual si mai putin la capitolul interpretare. Macar aflam ca exista un cod printre afgani – Pashtunwali. Cu toate acestea, facerea de bine are un pret mult prea ridicat.

lone-survivor-filme-noi-20136Ce spun criticii despre Lone Survivor?

Ultimul film in regia lui Peter Berg are o nota buna pe IMDb, 7.9/10, iar pe Rotten Tomatoes situatia este incantatoare: tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com a ajuns la 73% pentru Lone Survivor, media notelor criticilor este de 6.6/10 iar pe Metacritic.com, metascore-ul este de 60/100 pentru Lone Survivor.

Richard Roeper (Chicago Sun-Times): “Lone Survivor is primarily about the unflinching bravery of SEALs executing their mission and looking out for one another, even as they’re coming to grips with the reality of how this thing is going to end”, Chris Nashawaty (Entertainment Weekly): “Berg has made a powerful film and an important reminder of what really happens when we send men and women off to war. It’s just too bad that subtlety isn’t a stronger weapon in his arsenal”, Eric Kohn (indieWIRE): “Lone Survivor is a grotesque action movie at times impressively directed by Peter Berg that combines the brute masculinity with the ugliness of the battlefield and viscerally unsettling shock value. But it’s less a depiction of courage than a brutish magnification of anger and pain, both of which it conveys a lot better than the high ground that it reaches for”.

Verdictul KoolHunt.ro

Daca sunteti in cautarea unui film de razboi clasic, raportandu-ne la productiile hollywoodiene din ultimii zece ani, fara pretentii exagerate si teme pentru discutiile despre talibani si americani, Lone Survivor este alegerea perfecta.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*