Home » cinema, Evenimente, Filme, Stiri cinema

La Noaptea Alba a Filmului Romanesc luam pulsul cinematografiei autohtone

14 September 2012 scris de 2 comentarii

Cea de-a 3-a editie a evenimentului nocturn destinat Filmului Romanesc se va derula cu forte proaspete diseara, incepand cu ora 19 si terminandu-se tarziu inspre zorii weekend-ului. Traditia Noptii lungi si albe de filme romanesti nu dateaza decat de trei ani, insa romanul stie deja ca diseara nu se doarme, ci se vizioneaza filme, de-ale noastre, unul si unul. Ca in editiile anterioare, cinefilii din toata tara vor putea urmari programul ticsit cu filme, fiecare in orasul sau dar impartasind simultan aceeasi experienta cinematografica.

“O evolutie cantitativa!”

Ramona Sarbu, coordonatoarea evenimentului, desi prinsa in toiul pregatirilor de ultim moment, ne-a vorbit despre asteptarile organizatorilor pentru aceasta a treia editie. “Este o evolutie cantitativa: publicul a crescut de la prima la a doua editie si speram ca la cea de-a treia, acum, sa fie o diferenta majora, avand in vedere ca am inceput campania de promovare mult mai din timp, am avut parteneri de promovare mult mai receptivi, am extins numarul locatiilor si numarul proiectiilor. Si speram sa fie pe placul cat mai multor cinefili.”

Cat despre promovare, campania a fost intr-adevar mai vizibila ca in anii anteriori – bucurestenii au zarit mai mult ca sigur afisele de prin statiile de metrou, insa Ramona a precizat ca “de la RATB nu am obtinut aprobare” pentru afisaj… prilej cu care eu ma intreb din nou, in gol, de ce e atat de inapoiat transportul in comun de suprafata, comparativ cu cel din subteran. Revenind de la intrebari retorice la cele importante pentru cinefili, Ramona ne-a asigurat ca experienta Noptii Albe va fi inedita in acest an si prin faptul ca vor exista locatii participante noi, care isi vor deschide usile cinefililor insomniaci la aceasta editie. Chiar daca nu anticipeaza probleme, coordonatoarea Noptii Albe stie din experienta celorlalte editii ca e mai bine sa fii prezent la fata locului si pregatit pentru orice: “Echipa mea va merge in toate locatiile, vom face cu randul […] vor fi acoperite toate locatiile pe tot parcursul evenimentului”.

Filme vechi si noi, din Noul Val si post-Val-ul de factura recenta

Cu mic cu mare vom migra deci spre punctele de “lucru” ale Noptii Albe, care includ anul acesta Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Gradina Verona, Godot Cafe. Alaturi de deja stiutele Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Club Fabrica, Centrul Istoric – Piata Sfantul Anton, noile locatii-gazda ale Filmului Romanesc aduc numarul total la un zece rotund!

Ca program lucrurile stau bine, spre aglomerat: din festin ne vom putea infrupta cu totii, oricare ne-ar fi apetentele individuale. Astfel, unii spectatori nu vor fi atrasi de aparitiile noi si vor vira spre filmele clasice, ca Nunta de piatra a lui Dan Pita, care isi va sarbatori 40 de ani de la premiera in piata Sfantul Anton. Tot de neratat, in opinia subsemnatei cinefile, sapte dintre filmele care populeaza programul Noptii Albe vor iesi in evidenta pentru ochiul format – adevarate raritati, prezenta lor se explica in contextul aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Fundatiei Arte Vizuale. Acelor titluri poate mai putin cunoscute – intre care Lucy Castle Hotea (r. Vali Hotea, 1996), Franzela exilului (r. Alexandru Solomon, 2002) sau Boborul (r. Radu Igazsag, 2004) – li se vor adauga nou-venitii si mult-trambitatii de pe scena actuala a cinema-ului romanesc.

Kiddo, primul nostru film interactiv, care a facut turul festivalelor din tara pana acum, poposeste la Gradina Verona unde… va instaura democratia! Din timp in timp, se va declara “stop-joc” iar spectatorii vor fi invitati sa voteze pro sau contra unei continuari propuse doar, nu impuse, de cineasti. Daca lipiciul la publicul din Cluj venit sa vada filmul in cadrul TIFF, se va recrea si in Capitala – ma tem ca Gradina Verona se va dovedi neincapatoare in aceasta noapte!

Doua comedii atat de romanesti prin ambianta epocilor surprinse, si totusi atat de amuzante ca nu le-am include sub umbrela Noului Val, vor da intr-adevar semnalul unui nou curent. Visul lui Adalbert si Despre oameni si melci sunt programate sa ruleze in Piata Sfantul Anton si, respectiv, la cinematografele PRO si Studio. Lor li se adauga unul dintre cele mai bizare produse ale cinematografiei romanesti a ultimilor ani, Undeva la Palilula, pe care eu nu intentionez sa il pierd!

Programul pe lung al Noptii Albe a Filmului Romanesc, care va demara in doar cateva ore, poate fi consultat AICI.

2 comentarii »

  • raluka said:

    “Despre oameni si melci” eu nu il vad sa ruleze in Piata Sf Anton ….

  • Ioanina Pavel said:

    Nu, Visul lui Adalbert e in piata, Despre oameni si melci e la cinema-urile Pro si Studio:)

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*