Home » Gale de film, Oscar 2013

Cele 9 filme nominalizate la Oscar 2013 – Verdictele KoolHunt.ro

11 February 2013 scris de Niciun comentariu

best-movies-oscar-2013Daca din batalia BAFTA, ai caror laureati au fost anuntati ieri noapte, Argo a iesit castigator la trei categorii, Ben Affleck luand acasa mult-ravnitul Cel mai bun film, Lincoln al lui Spielberg a fost recompensat doar cu premiul pentru Cel mai bun actor (Daniel Day-Lewis) desi adunase anterior nu mai putin de 10 nominalizari. Dar cum se vor traduce aceste castiguri, si pierderi, pe 24 februarie, la ceremonia de decernare a Oscarurilor, doar Academia stie.

Noi suntem aici sa ne dam cu parerea, pentru ca cititorii nostri cinefili sa stie ce-i de vazut si care pofta mai bine si-o pun in cui. Anul acesta, mai toti concurentii de la linia de start au ceva important, si foarte diferit, de spus, si o fac intr-un mod magistral, desavarsit de regula, uneori chiar inedit – intr-atat ca n-am vazut multe strambaturi din stiloul critic manuit de criticii Raluk. Mai jos aflam ce-au avut ei de spus despre filmele nominalizate la categoria principala din cursa Oscar 2013, Cel mai bun film, iar AICI puteti gasi toate trailer-ele lor.

  1. Argo

ArgoInca un punct-ochit-punct-lovit in cariera lui Ben Affleck, care si-a gasit vocea de regizor fara sa renunte la proverbiala vrabia din mana, actoria pentru care a devenit faimos. “Viata bate filmul, dar filmul salveaza vietile”, isi intituleaza Ioana Raluca Popescu recenzia pozitiva a filmului Argo (CoolRank: 9.5/10), continuand –  Ben Affleck pune mana pe scenariu si rol dublu de regizor/actor si face un film al naibii de bun…. Argo este un film foarte bun, cu o distributie aleasa perfect si o poveste ce pana nu demult o stiam sub o alta forma. Multumim, Bill Clinton, pentru desecretizare. Dialogul istet, jocul actorilor fac din Argo o experienta mai mult decat placuta in sala de cinema si daca aveti ceva de obiectat… “sa te spargo”, ca sa citam din personaje.

  1. Lincoln

lincolnDespre “Mostenirea unui presedinte” ne vorbeste, de bine (CoolRank: 9/10) tot Ioana – Un proiect ambitios din partea lui Steven Spielberg inceput in 1999 si finalizat cu ultimele cadre filmate in decembrie 2011. Mai mult decat un biopic, mai mult decat o pagina de istorie, un film despre omul din spatele presedintelui…. Un film ce nu trebuie ratat, nu doar pentru ca Lincoln este un concurent redutabil anul acesta la premiile Oscar, ci pentru ca este un film cu actori ce joaca exceptional si o poveste marca Steven Spielberg. Merita fiecare minut petrecut in cinematograf, merita premiile obtinute pana acum si speram sa se concretizeze unele dintre nominalizarile importante.

  1. Les Miserables

les-miserablesTom Hooper revine in atentia Academiei cu un “imn al despuiatilor de soarta”, in exprimare regizorului insusi, despre care am putea spune ca se afla la polul opus fata de The King’s Speech, castigatorul Oscarului din 2011. Muzicalul dislocat de pe Broadway, cu tot cu libretul interpretat live, a primit patru statuete BAFTA, britanicii numind-o pe Anne Hathaway Cea mai buna actrita in rol secundar. “Cantecul coincidentelor” nu are chiar 10 pe linie in viziunea lui Mihai Kolcsar (CoolRank: 7/10), care concluzioneaza: Daca va plac muzicalurile nu am motiv sa va spun sa nu vedeti Les Miserables: are tot ce ai vrea de la un muzical. Daca insa nu sunteti fanul genului, nu acesta este filmul care va va schimba parerea. Pentru toti cei din mijloc, este un film care merita vazut, are emotii, umor, actorie buna si cateva cantece pe care le veti cauta pe youtube, dar un must-see nu este.

  1. Amour

amourUn Michael Haneke in forma maxima reda cu acuratete si fara menajamente punctul terminus al iubirii de-o viata. Emmanuelle Riva, cea mai in varsta nominalizata la Oscar pentru Cea mai buna actrita, primea ieri la BAFTA recunoasterea care i se cuvine – filmul in sine s-a lasat ieri acoperit de lauri, fiind declarat Cel mai bun film strain, o realizare pe care ne asteptam s-o repete la Oscaruri. Alexandra Zarnescu raplatea “geniul regizoral” al lui Haneke cu un CoolRank: 9/10, subliniand ca “iubirea si devotamentul nu sunt bagatele” si conchizand cu o provocare. Indraznesc sa spun ca, odata cu filmul Amour, premiile Oscar si-au recapatat credibilitatea, care a inceput sa scartie succesiv in ultimii ani si ceva, tinand cont ca mult prea multe productii block buster, mediocre cu bunavointa, au fost nominalizate/laureate dupa criterii nestiute si neintelese de iubitorul de Arta. Nu este un indemn, este o provocare: mergeti la Amour, in regia lui Michael Haneke!

  1. Life of Pi

life-of-pi“Un basm in care magia filmului este reala”, titreaza Radu Iulian Baba, fermecat de ecranizarea lui Ang Lee (CoolRank: 8/10). Distribuitorii romani au fost foarte inspirati sa il lanseze in preajma Craciunului, dar nici astazi, daca nu ati apucat inca, nu e prea tarziu – orice zi de luni are de castigat de pe urma unui fantasy priceput la incalzit inimi. Radu apreciaza mai ales frumusetea imaginii. Frumusetea ei, ingeniozitatea ei, felul in care tehnica se incorporeaza in vocea “povestitorului”, felul in care o viziune poate fi transpusa in imagine, o simfonie imagistica care intareste crezul “batranului Walt”, ca orice imagine este ca o nota pe o partitura, iar cantate in armonie ofera o simfonie deplina si sublima. In aceasta viata, atat de frenetica, cand totul se intampla aproape fara niciun sens, in care suntem ghidati de forte pe care nici noi nu le intelegem, in care banul, dictatura societatii si minimalismul vietii noastre ne ghideaza imaginatia, cateva minute pentru a vedea acest film va vor aduce poate un sentiment placut, un zambet si, de ce nu, un moment de liniste, care va va aminti de faptul ca noi, ca oameni, aspiram catre fascinatia magiei Noului. Ca totul in jurul nostru are un Spirit, un Divin anume pe care nu il intelegem, dar il simtim, iar asta nu ne face sa avem singuratate si de neant; si desigur curiozitatea care ne defineste pe noi ca fiinte umane. La acest film nu pot decat sa va urez Vizionare Placuta!

  1. Zero Dark Thirty

zero-dark-thirtyDin 5 nominalizari la BAFTA, filmul lui Kathryn Bigelow n-a reusit sa concretizeze nici macar una, dar ceva – un CoolRank: 8.5/10 – ne spune ca regizoarea mai are un as in maneca si ne-ar putea surprinde la Oscaruri. Alex Voinica clasifica din start filmul ca “misiune indeplinita”, in mare parte meritul lui Bigelow: Intreg filmul m-am simtit in spatele unui geam de sticla, prin care puteam vedea tot ce s-a intamplat, dar nimeni nu ma putea vedea pe mine, o stare de omniprezenta. A pastrat o structura si un stil clasic fara a apela la efecte speciale sau slow-motion pentru a da credibilitate. A avut de coordonat un numar impresionant de actori, piesa de rezistenta fiind Jessica Chastain, nominalizata la randul ei la Oscar….. E un instinct uman ca atunci cand nu iti place ceva, indiferent daca e bun sau rau, sa gasesti argumente care nu intotdeauna sunt aplicabile pentru a-ti sustine punctul de vedere. Lui Zero Dark Thirty nu-i trebuie cautat nod in papura, faptul ca a ajuns nominalizat la 5 Oscare se justifica prin munca depusa la el. Indiferent daca evenimentele nu s-au petrecut in ordinea prezentata sau au o acuratete scazuta, avem de-a face cu un film serios si bine pus la punct din toate punctele de vedere. Mai bun decat The Hurt Locker si un concurent serios in lupta de elita de la Hollywood. Daca sunteti porniti pe a uri acest film, ganditi-va cum l-ati fi tratat daca ar fi fost vorba de alta tara, o usoara schimbare de nume, nimic mai mult. L-ati fi privit cu alti ochi?

  1. Django Unchained

django-unchainedTarantino a inhatat premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, iar noul sau actor-fetis, Christoph Waltz, a primit statueta pentru Cel mai bun actor in rol secundar cu vorbe de lauda la adresa regizorului, acel “silver-penned devil” care nu face rabat de la principii. El a anuntat tot ieri ca trilogia sa care incepuse cu Inglourious Basterds va mai indrepta un rau inscris in cartile de istorie, cat de curand. Cat despre Django, un thriller in care justitia e “dulce” si “sangeroasa”, Mihai Kolcsar isi rupe de la inima un CoolRank: 9/10, rara nota in catalogul criticului nostru, acordata pentru ca Tarantino continua sa livreze justitie pentru orori istorice si pedepseste, prin exemplu, sudistii americani albi pentru sclavia negrilor. Si este tot ce ne-am putut dori de la el…. Tarantino nu e acelasi pe care l-am cunoscut prin Reservoir Dogs sau Pulp Fiction sau chiar Kill Bill – daca acele filme pareau a fi exercitii prin care sa-si defineasca stilul si vocea, in ultimele sale doua filme a reusit sa aplice tot ce ne-a incantat la el pana acum pe un context mai profund. Django Unchained are toate aceste calitati, personaje bine scrise, dialog de care sa te indragostesti, care pare in acelasi timp incredibil de natural dar si inteligent si ritmic, actori pe masura acestor roluri si o poveste care te tine lipit sufleteste de protagonisti, dar trateaza serios (fara insa a intra in dramatismele unui film istoric) un subiect care chiar nu merge tratat cu usurinta. Dar, desigur, nu lipsesc nici cruzimea si violenta sangeroasa explicita, daca insa acestea nu va deranjeaza prea mult, atunci acesta este unul din filmele pe care nu ar trebui sa le pierdeti in acest an.

  1. Silver Linings Playbook

Castigator al unui BAFTA pentru Cel mai bun scenariu adaptat, filmul lui David O. Russell este printre cele mai modeste pretendente la aurul de Oscar – contand pe puterea povestii, mai mult decat pe artificiile rezervate blockbuster-urilor. Pentru filmul bazat pe unul din adevarurile vietii, ca “finalurile fericite nu prea respecta planurile”, Cristina Ghila a setat un CoolRank: 9.5/10. Un film atat comic, cat si tragic, incat nici nu stii daca sa razi sau sa plangi, cu niste actori fantastici, o actiune frumos conturata si detalii care sa te tina cat mai aproape de ecran!… Silver Linings Playbook nu este doar un alt film despre si cu indragostiti. Nu este un film dupa care sa exclami toate interjectiile lunguiete dragute si nici stereotipul de poveste care sa-ti formeze idei suprarealiste despre cum ar trebui sa fie o poveste de dragoste. Filmul prezinta lucrurile asa cum sunt, cu toate partile bune si rele, doar ca are avantajul foarte mare ca o face intr-un mod foarte comic!

  1. Beasts of the Southern Wild

(Quvenzhze? Wallis)Filmul mic care a putut multe in acest sezon al galelor de premiere o are in prim-plan pe cea mai tanara nominalizata la categoria de Cea mai buna actrita secundara, Quvenzhané Wallis. In rolul “Supravietuitoarei din Bathtub”, ea a induiosat-o pe Ioana Raluca Popescu si nu s-a lasat pana n-a primit in dar un inimos CoolRank: 8.5/10. Beasts of the Southern Wildeste o poveste induiosatoare despre sacrificiu, inocenta si supravietuire intr-o lume ingrozitor de dura, privita prin ochii unei fetite cu parul ciufulit si o gandire de om mare…. este un must-see, nu va lasati ghidati doar de lista de premii si nominalizari (binemeritate), lasati-va purtati de povestea lui Hushpuppy – micuta Quvenzhané Wallis nominalizata la unpremiu Oscar pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal are in fata ei o cariera promitatoare iar maniera in care intra in rol te rapeste din cotidian si te transpune in poveste. Peste ani ne vom aminte cu drag despre o fetita pe nume Hushpuppy ce a trait si a invatat sa supravietuiasca in Bathtub alaturi de tatal ei.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*