Home » cinema, Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

A Prophet / Un prophète – Cum sa o duci bine in puscarie

31 January 2012 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Un profet]

CoolRank: 9/10

– atmosfera & entertainment: 8.5/10

– regie: 9/10

– actori: 9/10

– scenariu: 9/10

– montaj: 8.5/10

Nota IMDb: 8/10

Regie: Jacques Audiard An: 2009
Actori: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif Genul: drama, thriller

 

Suntem in acea perioada a anului in care filmele ocupa tot mai mult timp, nu de alta, dar se apropie Oscar-ul. Si pentru ca premiile academiei se dau pentru excelenta si profesionalismul din industria filmelor ce cuprinde regizori, actori, compozitori cat si scenaristi si cam tot ceea ce face un film bun sa fie premiat, am ales un film nominalizat la Oscar in 2010 la categoria Cel mai bun film strain. A Prophet sau Un prophète (titlu original) este un film ce m-a bulversat la inceput, dar apoi a pus mana pe umarul meu si mi-a explicat totul. Sa va spun si de ce…

I heard you got 6 years. It’s a long time.

Totul incepe cu o secventa in care vedem un tanar luat pe sus de catre politisti si aruncat in puscarie pentru o fapta pe care el o neaga. Malik (Tahar Rahim), pe numele intreg Malik El Djebena,  este acuzat de atacarea a doi ofiteri de politie si pentru fapta sa primeste 6 ani de puscarie. Aici isi cunoaste viitorii prieteni, dusmani si victime totodata pentru ca A Prophet nu e filmul acela in care totul merge bine. Neavand pe nimeni in afara zidurilor, Malik nu prea sta pe ganduri atunci cand un Don Corleone al puscariei, César Luciani (Niels Arestrup), ii propune o oferta pe care nu are de ales decat sa o accepte. In acest fel ajunge unul din oamenii lui César si noi ne simtim tradati fiindca ne asteptam la altceva. Pentru a nu va strica filmul mai departe voi renunta sa spun in detaliu cum de ajunge Malik sa joace pe degete mafia corsicana, sa aibe legaturi puternice cu cea franceza si sa fie prieten cu arabii.

Your exit papers. The door.

Pentru un film de doua ore si jumatate, fiecare minut e foarte bine argumentat.  Camera lui Jacques Audiard ne arata drama din spatele gratilor cat si dincolo de ele. Filmul nu are legatura cu religia, desi se pot oberva cateva dintre minunile profetului arab intr-o proportie minimala. Cu toate acestea, avem parte de cateva secvente unde Malik este de-a dreptul un profet. De-a lungul filmului avem parte de numeroase scene puternice. Una din ele se petrece in aeroport, la punctul de control. Fiti atenti la ce face Malik si veti vedea ce efect are puscaria. Cel mai mare plus pe care il are filmul e ca regizorul Jacques a stiut cum sa faca cele doua personaje memorabile. Evolutia dintr-un nimeni intr-un Don, a lui Malik, va fi asemanata de multi cu cea a lui Michael din The Godfather, ceea ce nu e chiar rau,  va spun foarte sincer. Povestea este atat de bine spusa incat traiesti fiecare clipa alaturi de Malik. Nu stii ce i se va intampla pe viitor si, oricum, daca incerci sa afli, vei realiza ca Jacques nu se indreapta in directia asteptata de tine.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Pe langa actorii Tahar Rahim si Niels Arestrup, A Prophet are in componenta si fosti puscariasi adusi pe platou de Jacques Audiard pentru a-i da autenticitate filmului. In plus, acesta vroia sa stie exact cum se petrec sau cum s-au petrecut lucrurile intre peretii inchisorii. Deci pot spune ca acei cativa fosti detinuti au avut un mare rol in crearea atmosferei. Sa speram ca sunt reabilitati si toti duc o viata fericita.

Revenim la Tahar Rahim si la lectia de actorie pe care ne-o ofera in film. Evolutia lui Tahar ca actor este direct proportionala cu evolutia personajului. Creste la fiecare cadru si sper sa nu se opreasca nici dupa credits. Il mai puteti vedea in Black Gold unde joaca alaturi de Antonio Banderas (The Skin I Live In) si Mark Strong (Tinker Tailor Soldier Spy) si il vom revedea alaturi de Niels Arestrup in Loving without Reason.

 Niels Arestrup este un actor care mie cel putin imi da senzatia ca l-am vazut in multe alte filme si acest gand se datoreaza cel mai probabil productiilor pentru publicul de acasa, fan al televizorului. Niels Arestrup il interpreteaza pe corsicanul Luciani César. Rolul de Don in puscarie ii sta si il joaca destul de bine atunci cand ii are pe fostii detinuti pe langa el. Un lucru interesant de spus despre Niels Arestrup e ca a castigat pentru rolul lui César din A Prophet un premiu cu acelasi nume – César. Daca va pare cunoscut si voua, ar putea fi  datorita rolului din filmul nominalizat anul acesta la 6 premii Oscar, aici ma refer la War Horse.

Regizorul are momentan doar 6 filme sub bagheta, dintre care unul va iesi anul acesta (De rouille et d’os) si inca doua productii foarte bune ce au adunat cateva premii pe la festivale. E unul dintre regizorii care se misca incet dar sigur. Decat mult si prost mai bine putin si memorabil.

Ce spun criticii despre A Prophet?

Am fost suprins cand am vazut ca si criticii au aceeasi parere despre film. A Prophet este un film superb ce mertita toate rosiile proaspete din lume – de aceea are 97% fresh pe Rotten Tomatoes. Singurul lucru negativ care vine din partea criticilor este ca “The film is deficient in form and content-not naturalistic so much as neutered, less revisionist than rote.” – Rob Nelson – Vocea Satului (Village Voice).

Recenziile pe Metacritic sunt toate pozitive, acestea urcand nota lui A Prophet la 90 din 100 din partea criticilor si la un 8.8 din partea publicului. Inca o dovada ca filmul merita vizionat. De la criticul L.A. Times Kenneth Turan – “A Prophet really is the movie that reminds you why you love the movies. Especially movies like this one.”

Verdictul KoolHunt.ro

Filmul este un must! Un film pe care cu siguranta il veti recomanda si tot asa pana cand veti intalni pe cineva nou care va va recomanda filmul pentru ca cineva i-a spus ca merita. Profetul este filmul despre puscarie pe care il asteptai de foarte mult timp. Asa ca nu mai astepta pana il vei prinde la televizor, trebuie sa-l vezi acum.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*