Home » Filme

28 Days – Sandra Bullock depedenta de alcool si de sarcasm

19 September 2010 scris de Niciun comentariu

28days1CoolRank: 6/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 6/10

actori: 7/10

scenariu: 5/10

montaj: 6/10

Nota IMDb: 5.8 /10

De-a lungul timpului am vizionat mai multe filme care au ca tema principala adictia. Trainspotting si Requiem for a Dream sunt doua dintre cele care mi-au placut. De curand am aflat ca am ratat unul care o are in rol principal pe frumoasa si castigatoarea Oscarulului de anul acesta pentru filmul The Blind Side – Sandra Bullock. 28 Days este un film interesant in care Sandra Bullock interpreteaza rolul unei tinere petrecarete cu un trecut dramatic si prezinta experienta ei de 28 de zile in centrul de reabilitare. Filmul a avut parte de multe critici negative la vremea lui. Pentru mine tocmai asta face ca Sandra Bullock sa fie o actrita remarcabila: a stiut sa ia aceste critici negative ca pe unele constructive, iar asta a ajutat-o sa evolueze in cariera pana la performanta actoriceasca din 2009.

Don`t be someone else`s slogan because you are poetry.

28days2Sandra Bullock interpreteaza rolul tinerei Gwen Cummings, tanara care impreuna cu prietenul ei, Jasper (interpretat de Dominic West), petrece in fiecare zi din saptamana. Din cauza consumului excesiv de alcool, Gwen ajunge sa strice nunta surorii ei. In tentativa de a indrepta greseala, Gwen are un accident de masina din care iese teafara, dar distruge o casa. Ajunge in fata instantei, iar sentinta primita ii ofera o alternativa: 28 de zile intr-un centru de reabilitare in locul inchisorii. De aici, cele 28 de zile petrecute in centru devin o adevarata aventura. Negarea faptului ca este dependenta de substante interzise, acceptarea trecutului, lupta cu o dragoste distructiva si incercarea ei de a scapa de toate aceste probleme fac deliciul peliculei.

Filmul este o tragi-comedie, trateaza cu umor un subiect destul de serios. E un unghi de abordare binevenit si ma bucur ca nu dramatizeaza. Insa pe de alta parte, exact aceasta abordare usurica este si deranjanta, pentru ca la un moment dat iti vine sa crezi ca alcoolismul este un subiect amuzant. Filmul mi se pare bine realizat, dar cred ca pe alocuri scenariul putea fi mai interesant si ar fi putut plictisi mai putin spectatorul. Sa fim seriosi: alcoolisul nu este chiar un subiect foarte incitant, indiferent cat de amuzant ar fi prezentat. Se putea profita mai mult de pe urma relatiei lui Gwen cu Eddie Boone (interpretat de Viggo Mortesen), un pacient al centrului. Mi se pare ca asa ar fi fost mai captivant si ar fi subliniat mai bine schimbarea acesteia la 180 de grade. Din pacate filmul surprinde foarte putin din relatia celor doi. La inceput am crezut ca se vrea doar mentinerea suspanului, dar nu a fost asa. Totul s-a dus pe apa sambetei si nici nu mi-am dat seama cand.

Despre actori si regie ce se poate spune?

28days3De-a lungul timpului, Sandra Bullock a avut aparitii exceptionale in The Proposal, Lake House, Miss Congeniality sau Premonition. In 2010 a castigat Oscarul pentru aparitia din The Blind Side. In 28 Days actrita face un rol bun, reuseste sa imbine problemele serioase, ca dependenta de alcool, cu fazele amuzante. E imatura si ignoranta la suprafata, dar cu timpul (sau cu dezalcoolizarea?) devine un om normal si responsabil. In schimb, Dominic West, iubitul lui Gwen, pare un personaj un pic fortat. Parca se chinuie prea mult sa fie bad boy. Sincer, pot spune ca il prefer in rolul detectivului din serialul The Wire sau chiar si in 300, Hannibal Rising sau Mona Lisa Smile.

De remarcat este prezenta lui Viggo Mortensen care s-a facut remarcat in trilogia de succes Lord of the Rings. O aparitie recenta a avut actorul in filmul The Road.

Ce spun criticii despre 28 days?

Criticile negative au venit in urma faptului ca lumea a considerat adictia personajului tratata prea superficial si cu prea mult umor, lucru pe care l-am remarcat si am pomenit mai sus. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com considera 28 Days ca fiind 30% fresh, iar MetaCritic.com ofera pentru 28 Days un metascore de 46/100.

28days4Verdictul KoolHunt.ro

28 days este un film moralizator pe care vi-l recomand, deoarece reuseste sa surprinda foarte bine anumite aspecte din viata unei persoane dependente. Contine o descriere foarte buna a etapelor prin care trece aceasta incercand sa redevina libera. Si toate astea sunt prezentate sub o forma amuzanta, asa ca nu va speriati ca filmul o sa va deprime.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*