Up – un film superb, in culori, despre bucuria de a trai
– atmosfera & entertainment: 10/10
– regie: 10/10
– voci (actori): 9/10
– scenariu: 10/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 8.9/10
Up este un film minunat, in opinia mea, unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am vazut in ultimii 2 ani. Un film facut cu suflet. Un film la care am ras in hohote si am plans, am empatizat, m-am amuzat si pe care de abia astept sa il mai vad odata. Departe de a fi un simplu desen animat amuzant, Up este un film dulce, de buna dispozitie, care isi propune sa ne ajute sa privim viata prin ochelari cu lentile roz.
Aventura vine atunci cand te astepti mai putin
Up este o aventura fantastica inovatoare, care reuseste sa imbine comedia, actiunea si drama intr-un film satisfacator solid si demn de a fi inscris in seria capodoperelor. Adancimile emotionale puternice ale filmului sunt ceea ce il face original si ceea ce ni-l apropie, facandu-ne sa il indragim.Aventura se poate intampla oricand, poate aparea oriunde si in orice situatie. Acesta este mesajul central al filmului Disney & Pixar.
Personajele din Up sunt amuzante, incredibil de haioase si de penibile intr-un sens dulce. Este foarte usor sa empatizezi cu ele, in special cu Carl. Nu sunt personaje plate de desen animat, ci personaje destul de complexe, inspirate din viata reala. Carl este batranul ramas fara dragostea vietii sale, care uita sa isi traiasa viata, ramanand agatat de trecut. Totusi, chiar atunci cand crezi ca viata nu te mai poate surprinde si cand vezi clar incotro se indreapta, trebuie sa planifici sa fii surprins. Chiar in spatele rutinei zilnice a lui Carl, se ascunde marea aventura a vietii sale. Iar Carl va invata incetul cu incetul sa traiasca clipa si sa lase in spate lucrurile materiale agonisite de-a lungul unei vieti, lucruri care conteaza mult prea putin.
Un batran septuagenar mirosind a prune si un pusti cercetas de 8 ani in cautarea aventurii in America de Sud
Carl si sotia sa, Ellie, si-au dorit inca din copilarie sa o ia pe urmele celebrului explorator Charles Muntz si sa ajunga la Paradise Falls, un teren considerat disparut din America de Sud. Anii trec si cei 2 abandoneaza visul comun, construind in loc alte vise pe care lupta impreuna pentru a le materializa. Anii trec si Carl, septuagenar ramane fara Ellie. Hartuit de constructorii care-i inconjoara casa cu zgaraie-nori, Carl decide sa isi ia zborul cu tot cu casa, sustinut in aer de o multime de baloane multicolore. Planul batranului, care vrea sa-si tina si o promisiune facuta sotiei lui decedate, aceea de a explora lumea intreaga, are o singura hiba: in momentul “decolarii”, pe prispa casei lui se afla si un entuziast pusti de opt ani. Cei 2 pornesc in casa plutitoare in cautarea Paradise Falls si reusesc chiar sa ajunga aici. De aici inainte, vor avea parte de pericol, risc, prieteni si dusmani noi. Iar ceea ce urmeaza este deosebit de amuzant si neasteptat.
Despre regie si scenariu ce se poate spune?
Regizorul si scenaristul Up este Pete Docter, cel care a scris scenariul nominalizat la Oscar 2009 al desenului animat Wall-E si pe cel al Toy Story, Toy Story 2 si Monsters, Inc si cel care a regizat Mike’s New Car si Monsters, Inc. Chiar faptul ca Docter este cel care a dat viata Up a fost si motivul pentru care am banuit ca nu poate fi decat un film foarte bun. Si iata ca nu m-am inselat. Din scenariul Up transpare aceeasi iubire de oameni pe care o resimtim si in scenariul Wall-E. Ingredientele principale sunt iubirea romantica idealizata si deosebit de dulce – iubirea perceputa ca a construi si imbatrani impreuna, a cladi vise si a te identifica cu celalalt -, prietenia dintre oameni si responsabilitatea fata de mediu. Up incearca sa prezinte obisnuitul si neobisnuitul intr-un acelasi scenariu fantezist si induiosator.
Co-regizor si co-scenarist este Bob Peterson, cel care a scris Ratatouille si Finding Nemo. La capitolul voci, il veti recunoaste in spatele personajului semi-malefic Charles Muntz pe Christopher Plummer, un octagenar deosebit de talentat in trecutul actoricesc. In cazul in care v-ati intrebat, in spatele personajului principal Carl Fredricksen sta vocea lui Edward Asner, un alt actor octagenar, la fel de simpatic ca si personajul sau animat.
Nivelul de excelenta al Walt Disney + Pixar
Creatorii Toy Story, Wall-E si Ratatouille ne-au obisnuit deja cu animatiile lor dulci indragite de publicul larg si cu efectele vizuale de exceptie. Totusi, Up este nivelul de excelenta al acestora, fiind un film care iese din spatial fanteziei, prezentandu-ne viata reala in cele mai dulci si mai amare nuante. Up ne arata ordinarul si extraordinarul, deopotriva si ne face sa le intelegem pe amandoua la fel de bine. Si toate astea cu animatii glossy si efecte 3D reusite.
Cred ca stiti deja cat de innebunita am fost dupa desene animate cum au fost Wall-E, Kung Fu Panda, Over the Hedge, Ratatouille, Bolt. Si cu toate acestea va pot spune ca nici unul dintre aceste desene animate din ultima vreme nu s-a comparat cu Up.
Ce spun criticii despre Up?
Up este unul dintre putinele filme la care am vazut doar cronici cu A si 10, indiferent daca este + sau -. Iar sintagmele “un film minunat”, “un film extraordinar” sau “un film dulce” par a fi omniprezente in respectivele recenzii.
Roger Ebert spune in Chicago Sun-Times despre Up ca este un film minunat, cu personaje credibile care trec de zona de desene animate, cu o paleta de culori foarte reusita si potrivita contextului. Matt Pais de la Chicago Tribune spune despre Up ca este o poveste despre dragoste si aventura care merita sa fie celebrata, o poveste emotionanta si plina de iubire, care nu uita sa ne si amuze si sa ne faca sa radem in hohote.
Claudia Puig in USA Today spune despre Up ca este o desfatare vizuala fantastica, care ne duce pe culmile romantismului, aventurii si bucuriei de a trai cu ajutorul unei case plutitoare ajutata de baloane colorate.
In concluzie, va invit sincer sa va inarmati cu multe baloane colorate si sa va bucurati de viata, sa nu uitati sa iubiti si sa traiti din plin si, mai ales, sa nu care cumva sa ratati filmul Up.
Looking forward to it!
@Octav: Serios e super super misto. Daca il vezi la cinema il poti vedea si 3D. Din pacate in varianta 3D este dublat in romana. Cel subtitrat nu este si 3D. Kinda weird :(
[…] este un film minunat. Up este un film dulce, de buna dispozitie, care isi propune sa ne ajute sa privim viata prin ochelari […]
[…] foarte generoasa in ceea ce priveste oferta de filme bune in cinematografe. Filme ca State of Play, Up, Brothers Bloom, pentru care nu am altceva decat cuvinte de lauda, dar si filme mult-asteptate ca […]
este un film superb iar efectele 3D pe masura, o recomandare pentru cei care vor sa testeze lumea 3D si acasa pe minoru3d.ro
@Raluk – te asteptai ca pe varianta 3D sa puna si… o subtitrare 3D? ;)
@Adrian: DAAAAAAAAAAAAA, zi si tu daca nu era o idee buna? :-))) Stiu ca acesta este motivul, este logic, dar imi pare ciudat ca nu s-a gasit o solutie. Anyways, dublat e cam nasol, nu ti se pare?
[…] eu una cred ca este cel mai bun film al lui 2009 de pana in acest moment (excludem desenele animate Up si mentionez ca nu am vazut inca District 9). Astept alte pareri cu mare […]
[…] Up […]
[…] – Up este candidatul meu favorit in cursa Oscar 2010 pentru cel mai bun film de desene animate. De buna […]
[…] Up […]
[…] film de desene animate destul de usurel si, per total nu mi s-a parut o concurenta pentru filme ca Up, Cloudy With a Chance for Meatballs, A Christmas Carol sau Ice Age: Dawn of the Dinosaurs. In orice […]
[…] Up este un film minunat, in opinia mea, unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am vazut in ultimii 2 ani. Un film facut cu suflet. Un film la care am ras in hohote si am plans, am empatizat, m-am amuzat si pe care de abia astept sa il mai vad odata. Departe de a fi un simplu desen animat amuzant, Up este un film dulce, de buna dispozitie, care isi propune sa ne ajute sa privim viata prin ochelari cu lentile roz. […]
[…] Up […]
[…] Up […]
[…] – Up […]
[…] desenele animate. Din pacate, in ciuda unui numar mare de filme de desene animate lansate in 2009, Up si A Christmas Carol mi s-au parut singurele pelicule cu adevarat reusite – ambele avand Walt […]
[…] Up – Desenele animate cu dubla nominalizare la Oscar 2010, Up, au fost una dintre cele mai reusite si mai banoase colaborari de pana acum intre studiourile de […]
[…] – Up […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments