Home » Topuri filme

Top 10 comedii din 2010

4 April 2011 scris de 1 comentariu

Toata lumea la sfarsit de saptamana incearca sa se relaxeze si vizionarea de filme, intr-un cadru intim sau intr-o sala de cinematograf dotata cu toate facilitatile, a devenit o modalitate la indemana tuturor.

Cu familia, iubita sau prietenii, putem urmari filmele care ne plac. pe care le-am pierdut sau pe cele care mai ruleaza inca. Pentru ca sigur principalul criteriu sunt filmele la moda, adica cele despre care putem discuta cu toata lumea.

Am incercat sa fac acest top proaspat, al comediilor destul de multe, pe care anul 2010 le-a produs si pe care meritati sa le vedeti.

1. Knight & Day – misiune imposibila, varianta romantata

Knight and Day a fost una dintre cele mai placute surprize din ultima vreme. Un film care parea a fi un nou thriller stil Misiunea Imposibila, se dovedeste a fi o comedie romantica de actiune, destul de departe de clisee, plina de poante originale si de faze super simpatice. Nobody follow us or I kill myself and then her!

Tom Cruise nu a fost niciodata mai amuzant si mai bine dispus, iar Cameron Diaz revine in forma ei obisnuita de comedie, de care mie una mi-era dor dupa atatea roluri de drama dubioasa. Regizorului, James Mangold, ii revin meritele pentru tempoul adecvat, prin care reuseste sa surprinda fiecare clipa in exact portiunea potrivita din desfasurarea actiunii. Knight and Day este un film excelent pentru a va distra intr-o seara de vara alaturi de pereche sau prieteni.

2. Easy A – o comedie A-tipca pentru generatia de azi

Easy A se foloseste de faptul ca traim intr-o lume in care suntem inconjurati de tehnologie si ca am devenit dependenti de ea si vrea sa demonstreze neaparat ca 2010 are si comedii bune. Si reuseste.

Filmul este o comedie comedie buna, usoara, fara prea multe complicatii, cu vagi urme de romantism, care abordeaza un subiect sensibil si dramatic: incercarea tinerilor de a se adapta mediului in care traiesc. Filmul te acapareaza inca de la primele secvente, exista dialoguri inteligente, o actita surprinzatoare si talentata, Emma Stone, si un  scenariu excelent. Chiar daca am vazut multe filme care abordau aceeasi tema: liceul si sexul, Easy A prezinta povestea dintr-o cu totul alta perspectiva. A is for Awesome.

3. Kick-Ass – Extrem de exagerat. Incredibil de juvenil. Prostesc de distractiv. In mod cert de vazut!

Kick-Ass este un film aparut de nicaieri, care nu a beneficiat de o promovare puternica, dar care a avut ecouri explozive imediat dupa premiera filmului in cinematografele din toata lumea.

Filmul se desfasoara pe doua planuri, unul al eroului interpretat de Aaron Johnson, care isi pune intrebarea fireasca pentru liceenii pasionati de benzi desenate: “De ce nu s-a gandit nimeni pana acum sa se imbrace si sa se poarte in viata reala ca super-eroii?“ si care trece la fapte ca super-erou cu aliasul “Kick-Ass”. In celalat plan evolueaza un fost politist, Nicolas Cage, care si-a antrenat fiica de 10 ani, Chloe Moretz sa lupte impotriva crimei. Ceea ce e putin mai greu de intuit e ca filmul ia o intorsatura exagerata cand mai toata lumea incepe sa se costumeze in super-erou. And they all “kick-ass”…

Regia este foarte buna si nici nu e de mirare avand in vedere talentul lui Matthew Vaughn. Coregrafia luptelor este exagerata dar reusita, iar coloana sonora este un factor foarte important in atmosfera filmului.

4. Scott Pilgrim vs. the World – Jocul video din spatele realitatii

Scott Pilgrim vs. the World este un film excelent, in ciuda subiectului relativ banal, un adolescent care se indragosteste si vrea cu orice pret sa puna mana pe fata. Regizorul Edgar Wright se ridica si de data aceasta la nivelul asteptarilor, facand o treaba excelenta, iar in rolul eroului il veti admira pe Michael Cera, al carui talent nu mai poate fi pus la indoiala.

Producatorii au reusit sa faca o treaba foarte buna transpunand povestea intr-un joc video filmat si cu actori. Personajul principal este cel care controleaza lumea jocului si tot el este cel care va trebui sa invete din greselile lui si ale celorlati, astfel incat sa poata termina jocul. Filmul este interesant si da posibilatatea sa evoluezi odata cu eroul si cu povestea, mai ales ca filmul nu este de loc previzibil.

5.  Dinner for Schmucks – Ignorance is bliss

Dinner for Schmucks se bazeaza pe arhicunoscuta abilitate a lui Steve Carell de a interpreta personaje inocente si naive. Totusi, daca in celelalte filme personajele lui aveau cat de cat contact cu realitatea, aici Barry e complet pe langa ea. De asemenea, i se acorda calitatile de personaj-uragan, care distruge totul in calea lui, pe modelul Leslie Nielsen. Paul Rudd are si el un rol pe care ai senzatia ca l-ai mai vazut – Tim e jenat si enervat de Barry si de multe ori e depasit de situatiile create de el. Parca are un caine mare in lesa care il taraie prin tot parcul.

Sunt multe momente foarte amuzante, insa in cele aproape doua ore cat se intinde filmul e normal sa apara si momente de umplutura. Regizorul Jay Roach s-a bazat pe suspansul creat de promisiunea implicita facuta chiar din titlu: cina – un set piece care e construit destul de bine intr-adevar. Per total o comedie foarte placuta.

6. Hot Tub Time Machine – hangover back to the future

Hot Tub Time Machine a creat asteptari destul de ridicate datorita asemanarii cu super comedia, The Hangover. Cu toate acestea, filmul nu reuseste nici pe departe sa fie altceva decat o copie palida, iar a-l compara cu The Hangover este o jignire pentru aceasta comedie-capodopera.

Scenariul este plat, brazdat rar de cateva poante ratacite destul de slabute, iar regia si jocurile actoricesti lasa de dorit. Te si miri cum s-a ratacit in film un actor precum John Cusack.

Nu este in niciun caz un must-see, dar daca aveti chef sa va destindeti cu cateva poante semi-nesarate este un film ideal. Iar cateva faze – cea cu blow-job-ul si cea cu valetul fara mana cel putin – sunt pur si simplu geniale.

7.  Date Night – intalnire sforaitoare cu comedia

Personajele principale ale filmului Date Night, interpretate de Tina Fey si Steve Carell, sunt un cuplu obisnuit, destul de plictisit de viata de familie pe care o duce la limita rutinei de familie. Cuplul decide ca trebuie sa gaseasca un leac impotriva rutinei…

Un film cu Steve Carell, cel mai bun actor de comedie al momentului, nu are cum sa fie complet nereusit, iar Tina Fey este si ea un comedian innascut. Din pacate filmul reuseste sa dezamageasca asteptarile destul de ridicate pe care le-am avut de la film.

Primul lucru care ii lipseste filmului este elementul surpriza, prea multe clisee din partea unui regizor ca Shawn Levy. Apoi replicile amuzante exista, dar acestea sunt lasate intr-un con de umbra datorita scenariului foarte neoriginal. Si nu in ultimul rand intre cei 2 actori nu prea exista chimie. Filmul nu incepe, ne lasa in asteptare si ne distreaza prea putin pentru a nu ne si plictisi inainte.

In favoarea filmului ramane senzatia de naturalete, data de jocul magistral al celor 2 actori, care reusesc prin stilul lor extraordinar de amuzant sa ne smulga cateva zambete.

8. Made in Dagenham – leadership in culori pastelate

Made in Dagenham aminteste de un film similar de acum 2 ani, Milk, filmul pentru care Sean Penn a castigat al doilea Oscar. Ambele au in centru leadershipul, forta acestuia de a schimba istoria si a misca oamenii. In Made in Dagenham forta feminina este contagioasa, iar realitatile vremurilor si penibilul lor sunt scoase minunat in evidenta.

Un film plin de farmec, care te face sa zambesti continuu, in mare parte din cauza regiei, Nigel Cole si actorilor foarte buni, Sally Hawkins, Bob Hoskins si nu numai, care reusesc sa ne transmita valorile pentru care luptau si pasiunea pe care o pun in acest subiect.

De asemenea, filmul este superb realizat in culori pastelate, iar modul in care ne este ilustrata prin scene mici si de un penibil evident tratamentul de zi cu zi pe care il primeau femeile in acea perioada isi atinge perfect scopul. Urmarim o farama de istorie, o lectie de etica si o portie serioasa de inspiratie in cel mai digerabil si mai plin de buna dispozitie mod cu putinta. “You can get it if you really want/But you must try, try and try, try and try“.

9. Four Lions – pregateste-te sa fii spulberat

Four Lions, in regia lui Christopher Morris, abordeaza terorismul, o tema atat de sensibila in zilele noastre, povestind aventurile tragicomice ale unui grup de jihadisti britanici. Visul lor de glorie presupune martirizare si cei 4-5 extremisti si-l urmaresc pana cand situatia devine critica.

Filmul poate fi privit ca o comedie neagra, insa acesta nu este singurul unghi din care poate fi abordat. Din alt unghi filmul devine o satira la adresa jihadului si un comentariu social pe marginea terorismului Islamic. Satira pentru ca ridiculizeaza anumite aspecte ale obiceiurilor musulmanilor si comentariu social pentru ca arunca o privire amanuntita in viata jihdaistului-wannabe, demistificand jihdaistii si totodata aratand ca terorismul religios nu tine de ideologie, ci de idiotenie.

10. Wild Target – un fel de ménage à trois … à l’anglaise

Wild Target merita un loc de cinste pe o lista de lucruri de facut intr-o zi de relaxare, e un film plin de umor, ancorat in actualitate si care nu se ia prea tare in serios. O data ce esti familiarizat cu domeniul in care activeaza protagonistii, cadavrele si impuscaturile devin accesorii tolerabile ale umorului sec britanic si te lasi cucerit de spontaneitatea actorilor si a situatiilor de un absurd extrem de savuros.

Esecul unui asasin platit e o situatie pe care cu greu ai putea o evaluezi ca fiind “amuzanta”. Totusi, acest lucru este perfect posibil in Wild Target, aplicand contrarul tipologiei “oameni obisnuiti pusi in situatii limita”. Personajele propuse de aceasta comedie sunt la fel de putin obisnuite, Bill Nighy, un hitman pedant, care isi practica “meseria” cu mandrie; Rupert Grint, un hot amator, cu aptitudini bine ascunse de asasin profesionist; Emily Blunt, o fata fermecatoare si iresponsabila, care eludeaza aproape orice reguli; Rupert Everett, un colectionar iubitor de arta, o bruta educata.

1 comentariu »

  • amzis said:

    bune toate :) am vazut cateva dintre ele

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*