Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street – macabrul lui Tim Burton seduce, dar nu surprinde
– atmosfera & entertainment: 6/10
– regie: 8/10
– actori: 8/10
– scenariu: 6.5/10
– montaj: 7.5/10
Nota IMDb: 7.8/10
Am ajuns la Sweeney Todd incurajata de criticile deosebit de apreciative pe care muzicalul le-a primit si sedusa putin de ideea de horror muzical. Totusi, indoita de prezenta lui Johnny Depp in film – ultimele lui filme (care nu includ Piratii din Caraibe) parandu-mi-se total exagerate.
Muzical si macabru in aceeasi propozitie
In cazul in care vedeti doua elemente de nealaturat in “muzical” si “macabru”, Sweeney Todd are rolul de a darama aceste tipare. Nu de alta, dar in esenta asta este: un muzical de domeniul macabrului.
Sa nu va ganditi cand auziti muzical automat la ceva plictisitor sau ciudat. Este vorba despre acelasi gen de muzical cu care ne-au obisnuit filme ca Dreamgirls. Nu se ridica in nici un caz la inaltimile unui Chicago sau unui Phantom of the Opera, dar linia melodica este una placuta.
Cat despre elementul macabru, acesta este esenta lui Sweeney Todd adusa la viata de maestrul Macabrului – regizorul Tim Burton. Orice termen din familia de cuvinte a macabrului se potriveste intr-o anumita masura filmului: morbid, sordid, sangeriu, infricosator, horror, creepy, scary, spooky.
A-ti atinge obiectivele… cu orice pret?
Sweeney Todd este o adaptare dupa un muzical de pe Broadway (doar se poarta ca in fiecare an, la Oscaruri, sa avem nominalizat un remake dupa un muzical de succes). Povestea se invarte in jurul razbunarii scapate de sub control a barbierului Benjamin Barker. Acesta fusese aruncat in inchisoare si despartit de sotie si fiica de catre un inalt judecator londonez. Iesit din inchisoare, Benjamin isi schimba numele si isi face obiectiv central din a-l pedepsi pe judecator. Insa, pentru a-si atinge acest obiectiv, Benjamin devenit acum Sweeney alege un pact cu diavolul convertit in misiunea lui de a-i ucide pe toti cei care calca in frizeria lui.
Tagline-ul filmului se incadreaza si el in ideea acestui obiectiv si in aceeasi linie scary – “Nu uita niciodata. Nu ierta niciodata.“. Ca in orice opera clasica, finalul ii pedepseste pe toti cei care au gresit. Evident, nu intr-un mod subtil sau moral, ci prin moarte. Cum s-ar spune, la finalul filmului nu prea mai ramane nimeni in viata.
Never forget, never forgive
Ce actori se potrivesc manusa ca protagonisti ai unui film gotic infricosator? Ei bine, nici eu nu m-as fi gandit la nimeni altcineva decat Johnny Depp, Alan Rickman si Helena Bonham Carter. Si, daca tot eram la actori freaky, de ce sa nu il adaugam si pe Sacha Baron Cohen in distributie intr-un rol pasager? Johnny Depp joaca bine, nu se mai scalambaie ca in ultimele filme, iar Helena Bonham Carter este seducatoare si gratioasa, in ciuda look-ului gothic.
Alan Rickman nu si-a iesit din pacate din rolul lui Snape, iar dictia si timbrul vocii sale mie una mi-au adus aminte pe durata intregii pelicule de evenimentele de la Hogwarts. Banuiesc ca si prezenta lui Scabbers – Timothy Spall – si cea a lui Bellatrix Lestrange – Helena Bonham Carter – din acelasi Harry Potter a ajutat la crearea acestei iluzii.
Regia lui Tim Burton este deja un brand despre care nu voi vorbi, deoarece nu iese din tiparele cu care ne-a obisnuit. Dupa cum bine spune George Ebert in cronica din Chicago Sun-Times, filmul combina cateva dintre elementele preferate ale regizorului Tim Burton: fantasticul, ciudatul, neasteptatul, romanticul si Johnny Depp.
O lume gothica feerica, din pacate fara substanta
Filmul este realizat bine si reuseste sa capteze in ciuda povestii sinistre. Din pacate, i-a lipsit ceva esential: o idee, o morala, putina substanta.
Capitolele la care Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street exceleaza sunt decorurile, muzica, imaginea, costumele. Stilul legendar al lui Tim Burton poate fi regasit magistral si in cazul povestii barbierului sangeros din Fleet Street: nuante de gri si sangeriu pline totusi de poezie. Scarbosul si violentul devin concepte pline de gratie si frumusete. Iar muzica de pe fundal ajuta si ea la crearea unei armonii a macabrului. Desi frumoasa, nu am putut sa nu remarc ca muzica reuseste totusi sa fie putin lipsita de forta, neramanand in memoria spectatorului dupa incheierea filmului.
Desi filmul are mari neajunsuri din punctul meu de vedere, va invit sa nu il ratati. Este o experienta cinematografica interesanta, asa ca daca nu aveti alte filme pe lista de must-see, puteti alege Sweeney Todd.
din respect pt lururi mici dar mult mai mari decat puterea ta de intelegere te provoc la liniste ;)
pe mine personal m-a cam dezamagit filmul.. ma asteptam la ceva mai bun, avand in vedere distributia..
Mie asta imi place la Johnny Depp, personajul lui de aici nu are nimic de-a face cu cel din piratii, nici cu cel din Chocolat, sau mai stiu eu care ..nu ca stupida de sharon stone, care e IDENTICA in toate filmele, frate ! aceeasi tipologie, aceleasi miscari, priviri, voce, bla bla, aceeasi femeie “periculoasa”=spanac cu morcovi! Macar JD chiar incarneaza personaje noi, macar nu se repeta baiatu’
Georgiana
anonymous, inteleg ca e posibil sa nu fi inteles eu substanta extrem de subtila a filmului. Dar eu chiar nu am prins-o, a fost bine ascunsa sub mormane de cadavre.
ocsii, sunt perfect de acord cu tine. Poate de aici dezamagirea – de la asteptari mari create de distributie si nominalizarea la Oscar
Georgiana, ai dreptate. Si eu cred ca valoarea unui actor sta in puterea lui de a se transpune in personaje diferite si de a se metamorfoza, iar Johnny Depp se incadreaza perfect in acest tipar. Si in Sweeney Todd joaca foarte bine, pacat cu filmul. Mie nu mi-a placut in mod deosebit in rolurile in care se scalambaia prea mult cum ar fi cel din Charlie and the Chocolate Factory. Dar asta tine de gusturile mele… clar…
Si de Bella nu spui nimic?!?
E greu de ignorat, totusi….
Heyz, thx, adaugat-o si pe Bellatrix
[…] secventele in care contrazice cu ochii ce spune cu gura sunt superbe. Scarbosul si violentul din Sweeney Todd devin concepte pline de gratie si frumusete, gratie unei distributii excelente in care actorul […]
Chiar ieri am vazut filmul si sincer am ramas profund impresionata de acest muzical horror.
Putin scarbos dar merge plus k m’am indragostit de melodia Not while I’m around.Cate despre Jhonny Deep pot spune k e un actor genial si cred ca poate juca orice rol fara probleme.
Filmul merita vazut:x
[…] Alice in Wonderland – Tim Burton ne aduce in 2010 propria sa viziune asupra cartii lui Lewis Carroll – Alice in Wonderland. Johnn Depp este palarierul nebun, Helena Bonham Carter este Regina de Rosu, Anne Hathaway este Regina Alba, Alan Rickman este omida, Timothy Spall este copoiul, iar Michael Sheen este iepurele alb. Daca va suna cumva cunoscuta alaturarea din distributie dintre Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman si Timothy Spall in regia lui Tim Burton, probabil se datoreaza filmului din 2007 Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. […]
[…] de-a 6-a colaborare cu Helena Bonham Carter. Cele 6 colaborari anterioare cu Johnny Depp au fost: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Sleepy Hollow, Ed Wood si Edward Scissorhands. In […]
[…] Depp si cea de-a 6-a colaborare cu Helena Bonham Carter. Cei trei au mai colaborat cu succes in Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, nominalizat si castigator al unui Oscar si castigator al unui Golden Globe. Mie personal mi-au […]
[…] Mi-aduc aminte ca Edward, omul cu maini foarfece, mi-a infrumusetat si dominat ca imagine copilaria. In prezent, am vazut acest film de peste 20 de ori si parca l-as mai vedea. Rolul interpretat de maestrul Johnny Depp e pur si simplu remarcabil si memorabil, dar nu e doar meritul lui pentru acest film senzational. Tim Burton, marele Burton a gandit in asa fel rolul lui Depp incat sa i se potriveasca manusa (asa cum face de fiecare data). Fara dar si poate combinatia Burton – Depp e una de exceptie. Si una pe care am mai vazut-o apoi in alte 6 filme printre care recentele Alice in Wonderland si Sweeney Todd. […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments