Home » Filme

Surrogates – Bruce Willis salveaza omenirea de ea insasi

18 December 2009 scris de 2 comentarii

surrogates1CoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 7/10

actori: 7/10

scenariu: 7/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 6.3/10

Surrogates este unul dintre putinele filme facute in ultima vreme care se apropie cu adevarat de un SF. Bine, nu il compar cu District 9, care mi s-a parut un SF adevarat si deosebit de reusit, dar Surrogates este un SF care are exact dozele ideale de suspans, actiune, mister pentru a ne tine in priza. Evident, exista si doza obisnuita de Rambo a lui Bruce Willis, avem si o scena de final in care el ramane singur impotriva tuturor, dar per total Surrogates este o surpriza placuta in domeniul filmelor de actiune.

Human perfection. What could go wrong?

Surrogates prezinta un viitor in care oamenii traiesc in izolatie, ei comunicand cu alti oameni prin intermediul robotilor surogat. Acesti roboti surogati sunt folositi de oameni in socializare pentru a interactiona cu alti oameni folosind versiuni mult mai aratoase decat exemplele lor umane si pentru a-i feri de boli si orice fel de accidentari potentiale. Agentul FBI Tom Greer (interpretat de Bruce Willis) va apela la ajutorul surogatului sau pentru a investiga o crima a unui student de colegiu geniu care a inventat surogatii.

How do you save humanity when the only thing that’s real is you?

Surrogates este mai mult decat un film SF reusit. Este un film care ne ajuta sa ne punesurrogates2m niste probleme pe care chiar ar fi cazul sa ni le punem in era retelelor sociale si realitatii virtuale. Surrogates prezinta o versiune posibila a viitorul. Aceeasi versiune exploatata intr-o alta maniera si in recentul Gamer. Ceea ce aduce in plus Surrogates este o exploatare mai in profunzime a subiectului, aratandu-ne multiple efecte secundare care ar putea aparea de aici. Si neuitand, bineinteles, sa ne evidentieze si beneficiile. De la conditie fizica precara, la neputinta de a se mai accepta pe sine in forma reala si la necomunicarea dintre indivizi sunt pasi mici dar siguri.

Este fascinant prezentat momentul in care Tom Greer iese pe strada fara surogat si nu reuseste sa se adapteze realitatii. Nu mai are reflexe, nu mai este obisnuit cu regulile convietuirii in societate, asa incat pana si mersul pe jos pe strada devine o problema pentru el.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul Surrogateste este Jonathan Mostow, cel care a asigurat si regia Terminator 3: Rise of the Machines. Mostow este clar specializat pe filme SF, iar cu Surrogates reuseste, in opinia mea, sa faca o treaba excelenta. Si bineinteles lucreaza cu aceiasi scenaristi care s-au ocupat si de Terminator 3, Michael Ferris si John D. Brancato, cei 2 lucrand impreuna si cu ocazia recentului Terminator Salvation.

Bruce Willis joaca acelasi rol cu care ne-a obisnuit, nu as putea spune ca face vreun efort deosebit. Este oarecum “impaiat”, asa cum ar fi fost si cazul pentru rolul agentului Greer. In roluri secundare langa Willis ii vom vedea pe Rosamund Pike (jucand un rol deosebit de convingator ca sotie a lui Greer), Radha Mitchell si James Cromwell.

Ce spun criticii despre Surrogates?

Parerile principalilor critici de film despre Surrogates au fost moderate si review-urile au avut note medii in jurul mediei de 5.

Printre cele mai favorabile review-uri s-au numarat cele ale lui Roger Ebert si Todd McCarthy. Roger Ebert de la Chicago Sun-Times spune despre Surrogates ca intra in actiune prea repede, isi seteaza asteptari mai sus decat ar trebui si se chinuie mai mult decat ar fi fost cazul. Todd McCarthy de la Variety spune despre Surrogates ca este un film plin de suspans, care ne prezinta o lume virtuala care pune probleme si fascineaza cu fiecare cadru.

Claudia Puig de la USA Today este ceva mai dura cu Surrogates, spunand ca i s-a parut filmul un substitut slabut pentru un film SF, in special dupa recentul hit SF – District 9.

Verdictul KoolHunt.ro

Pe scurt, Surrogates este un must-see pentru amatorii de filme SF si realitate virtuala. As extinde aria celor care trebuie sa vada Surrogates si la cei care sunt fani ai retelelor sociale si care tind sa prefere viata pe internet vietii reale. Nu as zice ca este un film pentru fanii uzuali ai lui Bruce Willis, intrucat este o pelicula de alta factura. Si, in acelasi ton, daca aveti prejudecati legate de Bruce Willis si filmele in care el obisnuieste sa joace, este cazul sa le lasati la o parte in cazul Surrogates, intrucat este o surpriza placuta si in niciun caz unul dintre filmele cu care il asociati in general pe Willis.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*