Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

District 9 – film cu extraterestri, plin de umanitate

1 October 2009 scris de 9 comentarii

district91CoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 9/10

regie: 8.5/10

actori: 7.5/10

scenariu: 7/10

montaj: 9.5/10

Nota IMDb: 8.5/10

District 9 este unul dintre cele mai controversate si originale filme realizate in 2009. Este un film neconventional, spectaculos si foarte bine inchegat. In ciudat subiectului SF despre extraterestri si OZN-uri, District 9 este un film emotionant si plin de umanitate. Indelung asteptat, datorita producatorului Peter Jackson, care promite multe prin simpla prezenta pe un afis, District 9 este o combinatie dibace de thriller, umor negru si film educativ. Pe fundalul unui blockbuster cu extraterestri, District 9 dezbate subtil teme ca xenofobia si segregarea sociala.

You are not welcome here

District 9 edistrict92ste un film SF bazat pe scurt-metrajul de 6 minute regizat de Neill Blomkamp in 2005, Alive in Joburg. Actiunea Alive in Joburg se petrece in Africa de Sud, Johannesburg, si a fost aplaudat indelung pentru efectele vizuale de exceptie si stilul de filmare original tip documentar. Filmul District 9 urmareste o specie de extraterestri care a aterizat pe pamant in Johannesburg, Africa de Sud, in urma cu 30 de ani si a sfarsit prin a fi sechestrata de autoritatile sud-africane intr-un spatiu izolat numit District 9. District 9 seamana mai mult cu o tabara de concentrare decat cu un spatiu civilizat si locuibil.

Extraterestrii devin astfel sclavii oamenilor, fiind fortati sa munceasca pentru acestia si sa traiasca in conditii mizere. Extraterestrii sunt blamati si neacceptati in comunitate de populatia sud-africana, fiind victime frecvente ale rasismului si abuzurilor, ucisi si maltratati brutal de catre oameni.

In acest context, agentul guvernamentul Wikus Van De Merwe esdistrict93te trimis in interiorul District 9 impreuna cu o echipa de filmare pentru a face investigatii in cadrul echipei extraterestre. Investigatia are ca obiectiv aflarea scopului venirii extraterestrilor pe pamant si natura armelor pe care le folosesc acestia. Armele, in special, sunt de interes pentru oameni, dar ADN-ul uman nu este compatibil cu acestea si, ca urmare, oamenii nu le pot folosi.

In timpul investigatiei, agentul Wikus este infectat cu biotehnologia extraterestra si incepe sa se transforme incet-incet intr-un extraterestru el insusi. Colegii lui vor fi speriati de transformarea lui Wikus, decizand sa il inchida pe acesta in laborator pentru a efectua teste asupra lui. Cel mai interesant aspect este acela ca Wikus poate acum sa foloseasca armele extraterestre, prezentand exact combinatia de ADN uman si extraterestru optima si neobtinuta pana acum prin experimente de laborator (in ciuda numarului repetat de incercari).

De partea cealalta a baricadei, Wikus realizeaza gradul de exploatare brutala a extraterestrilor de catre oameni si decide sa lupte alaturi de acestia impotriva oamenilor asupritori, ajutandu-i chiar pe acestia in demersurile de evadare.

Support non-human rights. Everyone deserves equality.

Indrdistrict94aznet si original, District 9 se dovedeste a fi o combinatie reusita de mister, SF, actiune, realizata pe fundalul unor efecte vizuale de exceptie. Constructia peliculei este bazata pe schimbarea de perspectiva si pe saltul dintr-o parte in cealalta a baricadei, pentru a accentua si blama temele centrale ale filmului: xenofobia si segregarea sociala. Filmul nu arata cum asupritorii pot deveni asupriti intr-o singura secunda, intr-o lume fara scrupule si in care prejudecatile domina. Sub deviza “support non-human rights” si sub ideea de aparare a drepturilor extraterestrilor, District 9 blameaza o atitudine umana care poate fi extrapolata la orice fel de fiinte si persecutari.

In stilul romanelor lui Kafka, personajul principal al filmului, Wikus, va afla pe pielea lui in ce fel sunt fiintele afectate de persecutarile la care MNU le expune. Wikus va constata cum sunt tratati extraterestrii, fiind el insusi expus la acest gen de tratament si de experimente executate pe viu. Inuman la inceput, neindurator fata de extraterestrii, Wikus va deveni uman si va experimenta toleranta abia dupa ce va constata cum este si de partea cealalta a baricadei.

In afara temelor dezbatute subtil, lacomia corporatista si xenofobia, filmul este plin de suspans si are scene pur si simplu socante, care ne fac sa ne pierdem incet-incet in actiune. Indiferent cat de mult ne place sau nu subiectul, cat de mult ne scarbesc unele faze sau cat de mult sau putin apreciem genul cinematografic SF, District 9 ne va prinde cu fiecare cadru, ne va tine cu sufletul la gura si ne va face sa ne dorim sa aflam cat mai repede desfasurarea actiunii.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul filmului este sud-africanul Neill Blomkamp, acelasi district96regizor care a realizat si scurt-metrajul Alive in Joburg (care a inspirat District 9). Blomkamp reuseste, sub bagheta maestrului Peter Jackson, in calitate de producator executiv, sa ne tina cu sufletul la gura intr-un SF emotionant timp de aproape 2 ore, confirmandu-si talentul pe care il puteam observa inca de la Alive in Joburg. Acesta a decis sa lucreze in District 9 cu aceeasi echipa cu care a lucrat si in realizarea scurt-metrajului, apeland tot la actorii Sharlto Copley si Jason Cope din echipa Alive in Joburg.

Ce spun criticii despre District 9?

Majoritatea review-urilor criticilor de film despre District 9 au fost favorabile, filmul luand de la majoritatea recenzentilor note peste B.

Judistrict97stin Chang spune in review-ul District 9 din Variety ca a apreciat in mod deosebit stilul de filmare faux-verite al peliculei, pe care putem vedea deosebit de realist ca si realizare natura rasei umane lipsita de scrupule in anumite momente. Claudia Puig este deosebit de apreciativa la adresa District 9 in review-ul din USA Today, spunand ca regia lui Blomkamp si modul original de expunere a unei probleme sociale sunt sublim realizate.

In Chicago Sun-Times, Roger Ebert este apreciativ la adresa District 9, dar nu poate sa nu mentioneze ca a gasit extraterestrii, porecliti creveti, deosebit de scarbosi si dezgustatori, lucru care l-a impiedicat sa urmareasca mare parte din film.

Verdictul KoolHunt.ro

In concluzie, District 9 este un film care merita vazut, in special pentru fanii SF, intrucat este un film science-fiction pur, deosebit de reusit la nivel de tratare a unor teme dificile. Ceea ce si-a propus Peter Jackson sa demonstreze este ca un film SF nu trebuie sa aiba un mega-buget pentru a fi cu adevarat fascinant la nivel vizual si de actiune. District 9 incearca tocmai de aceea sa suplineasca lipsa de excese bugetare si tehnologice prin multa imaginatie si prin stilul de filmare faux documentar foarte reusit.

9 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*