John Carter – un film intre doua lumi
– regie: 5/10
– actori: 4/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 6.8/10
Regie: Andrew Stanton | An: 2012 |
Actori: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Dafoe | Genul: fantasy, actiune |
As vrea sa incep aceasta cronica in felul urmator: nu voi judeca filmul asta din punct de vedere estetic deoarece voi nimeri intre ciocan si nicovala. Si de ce spun asta? Daca voi spune lucruri de rau la adresa povestii voi fi nevoit sa ma confrunt cu fani ai genului Sci-Fi mult prea infocati dupa un astfel de film, daca voi spune lucruri de bine la adresa povestii din nou voi avea de a face cu cealalta tabara a cinefililor care stiu cum sa aprecieze un film bun. Din aceasta cauza voi tine cronica cat se poate de obiectiva subliniind numai lucrurile care merita privite direct pe ecran.
Sari Virginia, sari!
John Carter este o ecranizare dupa romanul lui Edgar Rice Burroughs – “O printesa de pe Marte”. Povestea incepe cu un veteran al razboiului confederat din America sfarsitului de secol XIX care, in timp ce il salveaza pe un colonel din tabara opusa de indieni, se trezeste intr-o grota prin care va fi transportat pe o alta planeta. Aici el se trezeste in mijlocul unui razboi pentru putere intre doua clanuri care vor sa preia puterea pe planeta. Eroul nostru trebuie sa salveze aceasta lume si intr-un final sa isi gaseasca drumul inapoi pe planeta sa.
John Carter este de fapt un erou precursor oricarui alt erou din domeniul stiintifico-fantastic al literaturii. Cu toate ca nu are super-puteri, umanitatea lui este arma necesara pentru a invinge orice obstacol. Cel putin asa scrie in cartea lui Edgar Rice Burroughs. In film insa, situatia este un pic altfel. In primul si in primul rand umilul John Carter literar nu se aseamana cu nimic cu eroul portretizat in film de catre Taylor Kitsch. John Carter din film este un fel de Superman fara costum de super-erou, numai in niste vesminte care se apropie mai mult de jeans-ii moderni (denim prafuit) si, datorita densitatii scazute din oase si gravitatiei de pe Blasoom (Marte), poseda puteri supraomenesti. Bun, sa zicem ca asta este o premisa scoasa din carte, dar ce se poate spune despre comportamentul eroului? In decursul aventurilor de care are parte scapa din toate fara macar o zgarietura, traieste mult prea intens replicile din scenariu si la prima vedere a unei printese-savant martiana (Lynn Collins) uita imediat de fosta sa familie si viata.
Insa din start povestea are o mica neconcordanta. Prima intalnire a lui John Carter este cu un popor nemilos bastinas de pe Marte – Tharci. Un popor de extraterestri de peste 3 metri, verzi si fara pic de sentimente care traiesc in grote si ale caror arme sunt rudimentare, insa la sfarsitul filmului acest popor rudimentar reuseste sa cucereasca o fortareata futurista demna de Razboiul Stelelor. Deci, daca acest popor rudimentar poseda asa o tehnologie, de ce bataia pentru suprematie este intre doua popoare care de-abia reusesc sa manuiasca cateva sabii?
Astea nu sunt lucruri create de zei, sunt masini!
Ca in orice basm SF, exista elemente care dezechilibreaza ordinea universului si dau peste cap balanta dintre bine si rau, insa bine ar fi sa stie si spectatorii de unde vin si cine sunt, nu sa se piarda in niste explicatii vagi ca “noi am fost aici dintotdeauna, am vazut popoare ridicandu-se si cazand si vom fi mereu aici”. De acord, sunt foarte multe fiinte a caror existenta nu ne-o putem explica insa intr-o productie cinematografica, din cate stiu eu, ar cam trebui motivata, altfel intriga filmului pare cam inutila, nu-i asa?
Iar asta nu este singura lipsa. Pe parcursul filmului sunt multe lipsuri de genul acesta. Nu stim absolut nimic despre cele doua popoare care se razboiesc, numai ca unii sunt buni si ceilalti sunt rai si ca, daca cei rai vor invinge, planeta Marte este menita esecului – in afara de acest detaliu, nu este data nici macar o informatie vizuala vizavi de cele doua civilizatii, nici macar cat sa ne starneasca curiozitatea. Producatorii peliculei pur si simplu ne arunca niste imagini in fata si ne spun sa luam povestea ca atare.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Hai sa revenim la poveste. In primul rand, daca povestea ar fi fost un pic mai inchegata, avand in vedere ca actiunea filmului in sine se petrece pe parcursul a 24 de ore (martiene), poate ar fi avut mai multa relevanta repeziciunea personajelor in actiune, dar asa, spectatorul este pus in fata unui fapt implinit in care nu are timp sa judece exact pe ce lume este.
Despre distributie nu se pot spune multe lucruri decat ca pentru Taylor Kitsch acesta este primul sau rol principal, deci mai are de invatat ce inseamna exact actoria; Lynn Collins incearca sa se descurce aproape la fel – vreau sa mentionez ca acesti doi actori nu sunt pentru prima data impreuna intr-o productie cinematografica (ei doi pot fi gasiti si in filmul X-men Origins: Wolverine) si greu fac cei doi fata unui schimb de prim planuri care par sa fie de fapt niste planuri medii mai largi cu o profunzime de cadru aproape infita in care se vede si ultimul fir de nisip sau adiere de vant.
Totusi sunt si lucruri bune de spus despre acest film – scenografia. Cu toate ca este aproape 100% CGI, Art Director-ul si Production Director-ul (cei doi creatori ai lumii vizuale scenografice din film) trebuie laudati pentru imaginatia lor: creaturile sunt originale, mai ales cainele martian, care, in ciuda aparentelor, este un monstrulet cat se poate de adorabil de care te indragostesti instantaneu si iti doresti si tu unul. Iar lumea martiana este o combinatie inedita intre deserturile din Arizona si templele din antichitate, atat grecesti cat si romane, cu elemente din alte civilizatii pagane.
Ce spun criticii despre John Carter?
De data aceasta sunt impacat cu recenzia mea si va pot spune urmatorul lucru: potrivit Rotten Tomatoes, John Carter acumuleaza un rating de 49% iar site-ul Metacritic ii da lui John Carter un procent de 52%. Un scor de altfel de asteptat pentru o astfel de pelicula.
Ce spun eu? De doua luni de zile ma tot uitam la trailer si, sincer sa fiu, chiar am asteptat ca acest film sa iasa pe marele ecran; acum ca l-am vazut, pot spune urmatorul lucru: mai interesant este trailer-ul.
Verdictul KoolHunt.ro
Primele filme pe care le-am vazut in cinema au fost filme SF: 2001: A Space Odyssey; The Abyss; seria Alien sau Star Wars. Sincer sa fiu, nu am o apetenta anume pentru filme SF, dar daca vad unul despre care intr-adevar pot sa zic ca merita, ma infund in fotoliul de cinema si ma las dus in lumea lui. Dar acelasi lucru nu pot sa spun despre acest film.
Eu zic ca s-a intamplat urmatorul lucru:
In Hollywood, capii studiourilor Walt Disney Pictures impreuna cu producatorii lor de seama s-au adunat intr-o sala de sedinte, au analizat chart-urile de venituri si in marea lor nemultumire au pornit un dialog
Seful cel mare (total furios, scuipand foc): Ati vazut ultimele procente, le-ati vazut? Ne-au scazut veniturile cu 59%, 59%!!! Aia cu Avatar au rupt!!! Si noi??? Asta trebuie sa se opreasca copii si cat mai repede sau sunteti cu totii ca si morti!
Si apoi unul dintre producatori ridica frumusel doua degetute si cu un scenarist in spatele lui incepe sa vorbeasca prima data timid:
Producatorul: Sefu’, stii, uite… am gasit in biblioteca bunicii o carte… cam veche ce e drept… dar e buna… vedeti e un fel de erou de razboi… din timpul confederatiei… care ajunge pe Marte … Si se bate cu niste martieni… Si e si o printesa… Si e mai tare ca Superman, stiti?
Seful: Ce idee! Ce idee! Cu asa un film o sa rupem Box Office-ul!!! Hai, scenaristi, si nu cumva sa nu faceti rost de cea mai buna echipa de 3D-isti si baieti pentru efecte speciale! Hai! La treaba!
Astfel de gandire Hollywood-iana “naste pe ecran” genul asta de productii. Acum, eu in acesta critica am prezentat lucrurile ca atare, deci, pentru cei interesati de aceasta productie, usile cinematografelor sunt larg deschise!
John Carter nu este si nici nu va fi un preferat al criticilor, insa ce pot spune este ca este destul de spactaculos si vizual destul de impresionant. Perspectiva asupra SF-urilor este revigoranta si te scoate din rutina ultimelor productii, mai ales deoarece imbina intr-un mod mult mai placut futurismul cu inceputul anilor 1900.
Desi are actori mai slabi decat Harrsion Ford si Daniela Craig, este un film mult mai bun decat Cowboys Vs Aliens, productie ce se invarte in acelasi timp si pleaca de la aceeasi inclestare de civilizatii.
Filmul nu este o opera de arta dar este fun, destul de activ si chiar destul de fresh. Un bun Pop Corn Movie si sunt sigur ca publicul larg il va aprecia.
Radu sincer sa iti spun asta am scris si in critica. Fiecare are dreptul sa aprecieze in masura lui filmul si sa il catalogheze asa cum vrea … Dar nu prea cred ca are foarte mare relevanta faptul ca imbina actiunea de la sfarsit de secol XIX cu elemente SF… Daca este sa o luam asa mult mai mult apreciez un film care se dadea pe TCM non-stop cu un calator tot de la sfarsitul secolului al XIX-lea care pleaca in viitor… Sau si mai mult cartile lui Jules Verne…. Actiunea “din realitate” putea sa fie foarte bine si in zilele noastre pe strazile bucurestiului in timp ce un baietas de cartier este fugarit de traficanti de droguri la care are datorii… si ajunge pe Marte. Da vizual intr-adevar jos palaria nu am cuvinte dar ca poveste si actiune lasa extraordinar de mult de dorit.
[…] în?elege c? supravie?uirea planetei Barsoom (Marte) depinde de el. Radu Iulian Baba – Raluk Sincer sa fiu, nu am o apetenta anume pentru filme SF, dar daca vad unul despre care intr-adevar […]
[…] Un alt film vazut si dezbatut de bloggeri saptamana trecuta a fost John Carter. Din ce am citit, e o combinatie de aventura, SF, Avatar etc. Pe larg puteti citi la Valentin Bosioc, Cetin Ametcea, Bogdan Epure, Sabina Cornovac, Sebastian Bargau, Cristian China-Birta, Auras Mihai Geambasu, Cristian Dorombach, KoolHunt.ro. […]
Ramane totusi o chestiune de gusturi, pentru mine a fost un film neasteptat de interesant
[…] prea infocati dupa un astfel de film, daca voi spune lucruri de bine la adresa povestii … cite?te Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]
[…] lunii este, printre altele, o a doua iesire la rampa a lui Taylor Kitsch (John Carter), speram mai de bun augur ca prima pentru cariera sa. El il joaca pe Alex Hopper, soldat marin in […]
[…] intensitate, acelasi timbru, parca s-ar fi dopat cu litiu. Taylor Kitsch (Friday Night Lights, John Carter) il joaca pe Alex Hopper, imaturul si ciufulitul frate mai mic al soldatului din Marina SUA Stone […]
[…] 10. John Carter […]
Mie mi`a placut … un film usor , pentru seara …
[…] mult in filozofie budista iar Kitsch are parte anul acesta de un rol mai bun decat ce a aratat in John Carter si Battleship. Poate si mai bine de atat. In schimb, Salma Hayek straluceste pe post de Nasa. Par […]
filmul a fost super ce tot ziceti cacatilor sunt gargioava marius nebunu si imi place filmele sf si sa trag cu tunu
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments