Home » Filme, Oscar 2012

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – grand finale-ul seriei mele favorite

13 July 2011 scris de 21 comentarii

[Titlu in limba romana: Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea a 2-a]

CoolRank: 9/10

atmosfera & entertainment: 9/10

regie: 9/10

actori: 8/10

scenariu: 9/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 8.7/10

Regie: David Yates An: 2011
Actori: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman Genul: fantasy, actiune, aventura

 

Deci da, e oficial. S-a incheiat seria mea preferata. Intr-un mare stil. Asa cum merita. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 este un final magistral, emotionant, spectaculos, trist si totusi triunfator pentru o serie care ne-a incantat unora copilaria, altora timpul liber. Fara prea multe lucruri ce ii pot fi reprosate, nici nu ma gandesc ca ati putea incadra Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 in alta categorie decat must-see.

Harry Potter, the boy who lived… come to die. Avada Kedavra!

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 fusese usor static, usor dramatic si ne condusese pe urmele celor 3 prieteni, aflati intr-o continua fuga departe de Hogwarts, in cautarea horcrux-urilor ce l-ar putea distruge pe Lord Voldemort. Aceasta cautare continua si in ultima parte a francizei, totul culminand cu o mare batalie la Hogwarts intre cei 2 poli ai lumii vrajitoresti. Nu pot da, normal, mai multe detalii, dar trebuie sa va spun ca zvonul presei si al scriitoarei J.K. Rowling ca Harry Potter moare este adevarat. Si nu este un spoiler, stiti asta doar inca din trailer.

We’ve kept him alive so he can die at the proper moment. 

Ceea ce mi-a placut, ca fan al seriei, la ultima parte a fost realizarea lipsita de greseala. A fost cumva cel mai bine jucat film din serie pana acum (si ma refer in special la tinerii actori), cel mai bine regizat si cel mai spectaculos din punct de vedere vizual. Partea de 3D nu se simte, deci chiar cred sincer ca nu pierdeti mare lucru daca nu il vedeti la IMAX sau daca nu il vedeti 3D.

In ultima parte a seriei avem o reala desfasurare de personaje de care ne era dor si de momente din trecut de care ne vom aduce aminte cu placere. Avem o reuniune de prima clasa de actori britanici minunati, fiecare jucand macar un mic rol la momentul oportun in serie si fiecare aparand macar o serie de clipe in aceasta ultima parte a francizei. Daca erati cumva nostalgici ca se incheie Harry Potter, ei bine veti fi si mai nostalgici dupa ce veti viziona aceasta ultima parte.

You have allowed your friends to die for you, rather then face me yourself. 

Ultima parte din Harry Potter este o lectie despre leadership, prietenie, bunatate, credinta. Este momentul in care toate piesele puzzle-ului se vor intalni intr-o frumoasa lectie de viata, plina de invataminte simpatice. Fiecare personaj va avea acum ocazia sa isi arate adevarata fata si sa isi demonstreze abilitatile. Ron, Neville, Luna vor avea momentele lor de glorie, in care vor straluci. Malfoy va avea ocazia sa aleaga. Fiecare personaj drag noua pana acum va fi pus in valoare.

Snape, personajul meu preferat din intreaga serie, este magistral jucat de Alan Rickman, in aceasta ultima parte mai frumos ca niciodata, actorul demonstrandu-si cu adevarat valoarea.

Din punctul de vedere al entertainment-ului, ultima parte este chiar mai intunecata decat cea precedenta. Nu mi-as duce copilul la ea asa cum nu mi l-as duce nici la un zombie-horror. Avem sange, moartea unor personaje iubite, imagini sinistre si in general un film dark, destul de lipsit acum de umor si optimism timp de 3/4 din pelicula. Deci, sincer, nu. As lasa vizionarea filmului pentru atunci cand mai creste.

Not my daughter, bitch!

Incerc sa las subiectivitatea la o parte si voi atinge usor si partile mai putin reusite ale filmului.

Da, voi blama inca o data talentul morbid al lui J.K. Rowling de a omori intr-o veselie personaje pe care eu una le-am iubit. Ma enervase acest lucru in carte, normal ca in film este chiar mai trist si mai sadic. Dar banuiesc ca aceste morti au dorit sa sublinieze un mesaj.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Daniel Radcliffe joaca din ce in ce mai bine, stralucind cu adevarat in acest ultim Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Emma Watson arata bine si acest lucru este din ce in ce mai  exploatat, actrita fiind bine pusa in valoare in diferite tinute. Apropo de asta m-a distrat scena in care Ron si Harry se dezbraca la bustul gol, in stil Twilight. S-au gandit oare producatorii ca un bust gol ii va ajuta sa castige urmatorul MTV Movie Awards?!

Rupert Grint mi s-a parut mai putin pus in valoare decat in alte filme. Si refuz sa cred ca nu mai stie sa joace de cand a crescut. Doar l-am vazut in Wild Target ca si voi, jucand foarte haios. Iar surpriza cea mai placuta a filmului este Matthew Lewis (Neville Longbottom), o aparitie spumoasa, foarte reusita.

Alan Rickman ne arata inca o data ca este un mare actor si scena pe care o asteptam toti cei care am citit cartea este cu adevarat magistrala. Iar Ralph Fiennes reuseste sa ii dea aceeasi eleganta fascinanta personajului Lord Voldemort pana la final.

Helen McCrory, Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Jim Broadbent, Gemma Jones, Emma Thompson, Mark Williams, Julie Walters, Mark Williams, John Hurt, Michael Gambon, Robbie Coltrane, Gary Oldman, George Harris au fiecare aparitii scurte, dar placute pentru toti cei care doreau sa ii revada in aceasta ultima parte a seriei.

Ce spun criticii despre Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2?

Stiti cum se intampla in cazul fiecare francize marcante. Primeste numai laude din partea criticilor. Iar in cazuri mai extreme, gen Lord of the Rings 3: Return of the King ia Oscarul. Partea cu laudele este valabila si in cazul eroilor mei preferati.

Pe MetaCritic.com Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 a obtinut un metascore de 88/100, iar tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com a aratat 95% fresh pentru Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times va sugereaza, asa cum v-ati fi asteptat, sa nu stricati experienta ultimei parti din Harry Potter vazand filmul in format 3D si va sfatuieste sa preferati 2D-ul clasic in care ati vazut, in fond, si primele filme. Ebert subliniaza si el acelasi lucru pe care l-am apreciat si eu la intreaga serie cinematografica Harry Potter: actorii secundari, care sunt cei care aduc reala magie a lumii vrajitoresti – Alan Rickman, Maggie Smith, Ralph Fiennes, Jim Broadbent. Fiecare dintre ei, fara sa faca nimic, prin simpla prezenta intr-un cadru, reusesc sa creeze o impresie de neuitat.

Verdictul KoolHunt.ro 

Must-see! La fel ca toata seria Harry Potter. Iar Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, magistral pus in scena, face cinste francizei prin momente magice, actori minunati si o realizare fara defecte. Singurul meu regret ramane acela ca as fi pus mai mult in valoare, in locul regizorului, actorii secundari. Deci, ca sa nu mai lungim vorba, stiti la ce film sa va uitati in acest weekend, asa-i?!

21 comentarii »

  • Deea said:

    Mi-a placut mult! Aproape ca am varsat o lacrima pt ca s-a terminat. As spune ce m-a deranjat pe mine (are legatura cu finalul), dar nu vreau sa fac spoiler. Inca e prea devreme :)

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @Deea: Scumpo, scrie-mi mie macar pe mail. Mor de curiozitate ;-))

  • Bogdan said:

    Pacat e l-au facut 3D sincer.. nu merita, mi se pare o porcarie 3D asta, in putine filme este aplicat cum trebuie si merita. La multe filme te enerveaza si poti sa nu mai intelegi nimic la scenele “rapide”.
    Daca toti zic ca nu prea merita vazut in 3d si e doar convertit.. m-am hotarat sa nu mai ma duc la IMAX(pacat ca nu l-au bagat si digital) si sa ma duc la Movieplex. Dar nu inteleg exact de pe siteul lor daca filmul este digital, ei scriu 35mm asta inseamna ca e pelicula ? Mersi anticipat

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @Bogdan: Da, nici pe mine nu m-a incantat deloc 3D-ul in acest caz, dar cred ca este clar o chestie de gusturi, pentru ca am auzit multe alte pareri. L-am vazut la IMAX aseara la invitatia Cinema City si pot spune ca a fost misto, dar nu un lucru must-have. Ma rog. Cred ca ma bucuram mult mai mult sa il vad in acelasi 2D clasic in care au facut toate filmele precedente pana la urma. Nu cred ca e digital, cred ca e normal. Hai ca aflu mai multe detalii si te anunt :-)

  • Bogdan said:

    @Raluca: Ok mersi mult. Da e impresionat la IMAX intr-adevar, am fost la toate filmele pe care le-au bagat si imi place mult si mie, dar unele chiar nu au nevoie de 3D. A fost mult mai bine cand am vazut prima parte la IMAX :) ecranul ala gigantic nu se compara cu celalalte. La fel si la Prince of Persia.

  • kolcs said:

    @Bogdan formatul digital folosit e acelas format ca la o pelicula 35mm.
    la IMAX uneori e digital 70mm, poate de aia se specifica

  • saramon said:

    Mi s-a parut ca aud pe cineva pe aici caruia nu i-a plcut filmu asta? :)))

  • Mihai said:

    Yup, foarte fain filmul, foarte fain. Cel mai mult mi-a placut scena cu pensivul cu amintirile lui Snape. Fain inchegate imaginile ;)

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @saramon: Ei, cum, nu ai auzit pe nimeni? Eu am auzit destui. Cu toate ca mi-este greu sa inteleg ce anume ar putea sa nu iti placa la HP movies ;-))

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @Mihai: Total de acord! Si din carte aceea a fost una dintre scenele mele favorite. Si chiar ma gandeam ca poate nu le va iesi atat de bine in film. Dar a fost superba.

  • Raluca Georgescu (author) said:

    Thank God for Youtube! http://www.youtube.com/watch?v=pKcLwrkYR4o

  • Adriana said:

    Iar acum vin eu cu cateva nemultumiri legate de acest ultim film.
    Inainte de a posta, tin sa precizez ca sunt o mare fana Harry Potter, am citit toate cartile, urmarit toate filmele, dar ultima parte m-a dezamagit total.
    Daniel nu mi s-a parut ca ar fi jucat grozav (comparativ cu filmele anterioare).
    Din pacate regizorul nu a respectat anumite scene din cartea (una din scene fiind cea cu ruperea baghetei in final), filmul in sine nu mi s-a parut ca are o continuitate… si aveti cuvantul meu de onoare, sunt o fire sensibila la aceste filme si la carti, dar aici nu mi-a dat nici macar o lacrima. Cartea in sine este senzationala si emotionanta, te tine cu sufletul la gura tot timpul, dar filmul nu mi-a dat aceasta senzatie.
    In carte, momentul uciderii lui Fred este coplesitor, sa nu mai vorbim de capitolul “Povestea Printului” in care ne este prezentata viata lui Severus Snape. Nu am trait aceleasi emotii la film.
    Celebrele saruturi dintre Hermione si Ron, Harry si Ginny, mi se par penibile. ACtiunea din castel, in carte se tine un adevarat razboi, vraji plutind peste tot, fiecare din personajele pozitiv infruntandu-se cu cate un devorator al mortii. Pe cand, in film, holurile sunt aproape pustii. Momentul in cate Harry realizeaza undeva vazuse diadema, panica din mintea lui, totul fiind in contratimp, in film din pacate nu le-am simtit.
    Dar finalul a fost si mai dezamagitor, in momentul in care dupa 19 ani vezi aceiasi actori, dar imbatraniti si cu burta.
    Cam atat am avut de specificat. Dupa parerea mea, cel mai bun film Harry Potter ramane “Harry Potter and the goblet of fire”, apoi urmand “Harry Potter and the order of the phoenix”.
    Nota mea pentru ultimul film este 7.

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @Adriana: Acum sincer nu pot sa nu fiu de acord cu tine partial. As fi ipocrita… Si eu am plecat initial din sala de cinema un pic dezamagita de acest ultim film, intrucat aveam un pic alte asteptari. Si dupa parerea mea Harry potter and the Order of Phoenix a fost cel mai bun film din serie. Eu insa sunt un pic mai indulgenta, intrucat sunt convinsa ca nu au prea avut cum face treaba mai buna printr-un film. Cartea a fost mult mult mai reusita, sunt f de acord. Si eu ma asteptam la o batalie mai spectaculoasa, voiam sa vad mai mult celelalte personaje pe care le adoram luptandu-se, mia mult dramatism apropo de personajul meu preferat, Snape, mai mult dramatism apropo de mortile tragice. Clar lipsesc multe parti din carte.

    Totusi, la o a doua vizionare a filmului, renuntand la asteptarile initiale create de romanul lui J.K. Rowling mi-a placut mult ce a reusit David Yates. Si cred ca suntem nedrepti criticandu-l pentru ca sincer nu cred ca putea face mult mai mult.

  • Eugen said:

    Usor desamazit de partea a2-a a filmului, mai mult imi placuse prima. Cantarind un pic lucrurile cel mai mare si imprtanta gresala sau lipsa in film mi sa parut a fi motivul stracarii relatiei de preitenie dintre Lily si Snape unde in film te baga cu totul in ceata dar in carte este pusa in evidenta ca fiind gresala cea mai mare a lui Snape, amintire pe care o vede Harry in “Harry Potter and the order of the phoenix” din gresala in pensivul lui Snape.
    Curios este ca sunt cam cel putin 5 lucruri schimbate in trailer care unele nu apar deloc in film ma dus cu gandul ca poate sunt 2 filme cu final diferit cum sa petrecut la cunoscutul film : “I Am Legend” care in o varianta moare si ii da sangele tipei sau cealalta varianta o scoate de sub tratament pe cea captiva si o lasa sa revina la starea initiala si liderul ii lasa in viata…
    Probabil ca nu sunt singurul care a vazut aceste lucruri care este posibil sa fi scos la montaj pentru aranjamente.
    Cu parere de rau, deorece ma asteptam la mai mult ii dau nota 7.

  • name said:

    am vazut ieri filmul in 3D in Moviplex Plaza si sa vazut foarte ciudat parca era un film fara multe culori:)))ciudat rau ,mai bn il vedeam 2D poate ma impresiona mai mult…oricum il astept DVD pt colectie si sa il mai revad…iar scena care ma impresionat cel mai tare a fost povestea lui Snape,o citisem si in carte dar parca in film a fost mai tare:X…si felicitari pt recenzie 10/10!!

  • Aero said:

    Adriana, te compatimesc, sincer. Filmul mi-a placut mai mult decat cartea exact la acele capitole de care te plangi. Cum n-ai simtit nicio emotie in acest film? Inseamna ca ai fost o statuie la acest film! Nu te cred ca esti emotiva asa cum presupui daca doar cartea te-a emotionat, bazandu-te tu pe propria imaginatie. E imposibil! Ai citit cartile alea degeaba. Nu concep ca un adevarat fan sa nu fi varsat o lacrima la acest ultim film. Pe tine nu te atinge macar o coloana sonora? Sau niciodata n-ai dat prea multa importanta muzicii din aceste filme, care comunica spectatorului ceea ce trebuie sa simta?
    Yates nu are vina principala. Mai mult Steve Kloves(scenaristul). Filmul nu e obligat sa respecte cartea. Doar se bazeaza pe ea. N-o respecta! De ce sa faca asa ceva? Filmul e film. Cartea e carte. Ruperea baghetei a fost chiar o idee buna…si ce daca nu a fost asta in carte? Oricum nu trebuia sa mai ajunga in mana nimanui! Mai are asa vreo importanta? Va plangeti de niste detalii schimbate si nesemnificative pentru esenta firului epic!
    Una e sa scrie Jo Rowling in carte in 5-6 randuri despre cate creaturi fantastice si vrajitori care apara Hogwarts-ul, dar alta e CGI-ul de pe calculator…Totusi, Yates a mai taiat la montaj o groaza de scene, unele vizibile din trailere.
    Fiti mai realisti, fanilor, care ziceti ca sunteti fani, care pentru mine nu pareti ca sunteti! Nu priviti filmul din perspectiva care trebuie, aceea fiind a lui Harry!
    Sau cum naiba, Adriana, te plangi de epilog? Cum adica ca aveau burta? Pai la Ron nu te asteptai? Tu, ca adevarata fana, trebuia sa te astepti la asta! Doar stii ca Ron manca cat 2 oameni la masa. Mie mi-a placut prea mult, mai ales melodia Leaving Hogwarts, din primul film. Foarte buna decizia de a pune pe fundal asa ceva! Cum sa nu fii deloc emotionat? Inseamna ca n-ai fost niciodata fan asa cum pretinzi!
    E IMPOSIBIL…trebuie sa fii nebun de-a binelea(ca fan) ca sa spui ca acest film te-a dezamagit. Povestea Printului e chiar peste cea din carte. Prestatia lui Alan Rickman(Snape) e demna de o nominalizare Oscar! Eu chiar am lacrimat la acea parte. E momentul meu preferat din carte, iar in film…la fel, mi-a placut si mai mult.
    Daniel Radcliffe chiar a jucat mai bine decat niciodata. Cum sa zici ca a fost mai bun in filmele precedente? Din ce punct de vedere privesti tu jocul actoricesc? Toti actorii si-au dat duhul pentru aceasta ultima parte!
    Eugen, tie iti dau dreptate cu acel motiv pentru care Lily a incetat prietenia cu Severus. Totusi, povestea Printului a fost mai emotionanta in felul asta, pentru ca nu se stia de acest motiv. Dar, oricum, Lily ar fi putut ajunge sa fie impreuna cu James…de ce nu? Pana la urma, daca nu se intampla asta, nu mai aveam o serie epica ca Harry Potter. Povestea Printului fost prea buna si asa! E scena mea preferata din film si o ador asa cum a iesit(cu o exceptie minora, a observat cineva ca Lily Evans(Potter), in amintirile lui Severus, are ochii caprui? La fel ca actrita de fapt. De ce n-au fost albastri/verzi? Lily Potter(adult) are ochii albastri ca ai lui Harry in toate filmele. A mai observat cineva asta? Se poate considera cu adevarat o greseala? Sau zapada din Hogsmeade?)
    In rest, tot va compatimesc pe prea multi pentru gandirea mult prea critica si nerealista de care foarte multi dati dovada. Unii nu ganditi logic unele schimbari din film. Nu puteti deloc sa vedeti partea buna, pentru ca prea geniala e Rowling in conceptia voastra ca sa vina cineva cu abateri. DAR EA A FOST DE ACORD CU TOATE MODIFICARILE. A fost desemnata si producator la acest film. S-a implicat destul de mult! Voi, adevaratii fani, care va considerati, ati urmarit vreodata interviuri cu producatorii, actorii, autoarea? Poate ati fi inteles mai multe despre filme!
    Filmul a fost prea epic! E drept ca s-au taiat multe scene la montaj(ceea ce nici eu nu prea apreciez), dar banuiesc ca le vom vedea pe cele mai multe cand se va lansa DVD-ul. Nu uitati ca in HP6(Half-Blood Prince) era o scena minunata, care a fost taiata, una cu Snape, noaptea, meditand…iar imaginea, cum il arata, coloana sonora a fost asa frumos :), corul de la Hogwarts la fel. N-a ajuns in versiunea finala, dar era o scena ce insemna mult.

    In general, toate nemultumirile sunt din cauza unor lucruri minore sau din cauza lipsei unei gandiri pozitive, logice in timpul vizionarii(sau dupa) filmului, iar ultima chestie, dar nu cea din urma, nerealizarea distinctiei intre film si carte. Cartile sunt mai bune, cand e vorba de detalii(de tot felul). Filmele se concentreaza pe altceva. Avantajul filmelor Harry Potter este ca la mai multe revizionari incepi sa le indragesti tot mai mult si uiti prima impresie(mai ales daca n-a fost prea buna).

  • Aero said:

    Goblet of Fire a fost primul film care s-a abatut cel mai mult de la carte! S-a abatut chiar, nu doar ca n-a inclus o groaza de detalii. E o adaptare chiar mai slaba decat filmele ulterioare. Ciudat, ca din punctul de vedere al respectarii cartilor, pentru anumiti fani ai cartilor Goblet of Fire e filmul preferat din serie.

  • Dani said:

    Pe nimeni nu a deranjat modificarea bataliei finale dintre Voldemort si Harry? In carte se petrecea in The Great Hall, de fata cu toata lumea, fiind o scena foarte tensionata. Pe cand in film, se fugaresc in castel, zbor putin jur imprejurul lui, si apoi il transforma in cenusa pe pod, intr-un mod foarte pueril…

  • Lista câ?tig?torilor la premiile Oscar 2012 | Oglinda De Vest .RO said:

    […] Wild LifeCâ?tig?torul premiilor Oscar 2012 pentru Cele mai bune efecte vizuale: Hugo- Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2- Hugo- Real Steel- Rise of the Planet of the Apes- Transformers: Dark of the […]

  • Gambit – O razbunare statuta | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] in aceasta pelicula si obligata sa spuna replicile. Intre filme ca The King’s Speech sau franciza Harry Potter, sunt momente de respiro. Daca vreti sa-i vedeti pe Colin Firth si Alan Rickman impreuna, incercati […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*