Gambit – O razbunare statuta
[Titlu in limba romana: Razbunare cu stil]
KoolRank: 4.5/10
– atmosfera & entertainment: 4/10
– regie: 5/10
– actori: 4/10
– scenariu: 4/10
– montaj: 5/10
Nota IMDb: 5.5/10
Regie: Michael Hoffman | An: 2012 |
Actori: Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman | Genul: comedie |
In 1966, Shirley MacLaine si Michael Caine se distrau de mama focului in Gambit, in 2012, fratii Coen, in lipsa de altceva mai bun in vietile lor, scriu un scenariu inspirat de filmul lui Ronald Neame. Multe nume s-au perindat pana cand soarta a decis ca Diaz si Firth sa apara in acest film. Gambit sufera grav de pe urma lipsei de sclipire din partea actorilor, iar scenariul pare mai mult o serie de cuplete bune de dat la televizor.
Alan Rickman, Colin Firth si Cameron Diaz nu sunt straini de comedii, ba mai mult, la viata lor au avut realizari demne de toata lauda – din pacate pentru ei, Gambit este un film slab, unde cei trei nu au incercat deloc sa aduca farmec si umor.
You may not realize it, Miss Puznowski, but Harry Deane knows Monet like I know… actually, I don’t know anything quite like that. (Lionel Shahbandar)
Harry Deane (Colin Firth) este un curator de arta ce se hotaraste intr-o buna zi sa-l pacaleasca pe nesuferitul sau sef, Lionel Shahbandar (Alan Rickman) cu o reproducere dupa un tablou semnat de Claude Monet. In schema intra duduia PJ Puznowski (Cameron Diaz), specializata in demonstratii in cadrul galelor de rodeo si posesoarea unei reproduceri dupa Capite de fan la apus de soare. Gambit ne distreaza cu o poveste halucinanta despre acest tablou minune, iar, asa cum spune legenda, din mainile nazistilor, Capita ajunge in mainile unui soldat texan, bunelul Puznowski. Shahbandar este genul de sef ce iti provoaca zilnic mintea sa inventeze noi metode de tortura pentru tot ce ii iese pe gura. Clipe minunate cand Tarantino pune stapanire pe minte si suflet, iar planul de razbunare pentru ce poti sa induri devine opera de arta. In cazul lui Deane, este o mare dezamagire realizata cu mult sictir si plictiseala din partea lui Firth. Stanley Tucci apare si el, in rolul lui Martin Zaidenweber, alt curator de arta, rivalul lui Deane. Apare si dispare subit, incat nu-i duci dorul. Duci dorul, in schimb, vremurilor bune cand Firth si Rickman aveau o partitura ampla, nu doua roluri mediocre, cand tinem cont de talentul lor. Singura prezenta pe ecran cu zambetul pe buze este Cameron Diaz, cu un accent texan ce iti zgarie auzul. Diaz se distreaza, rade, se scalambaie, dar nu reuseste sa ridice nivelul filmului.
Wanker. (Harry Deane)
Gambit incearca sa ne convinga ca Diaz pica bine pe post de momeala pentru Lionel, iar acesta nu s-ar da in laturi sa se distreze cu bunaciunea texana. Toate bune si frumoase – in schimb, implicarea celor trei actori in roluri lipseste cu desavarsire. Incearca sa ofere clipe de umor, dar scenetele sunt desuete, nu gasim un moment de sclipire in interactiunile de pe ecran, iar sentimentul ca pana si actorii nu se simt confortabil in roluri se lipeste si de bietul spectator. Nu lipsesc investitorii asiatici – intelegem ca economia este intr-o eterna criza dar se putea incerca un alt cliseu. Nu avem un film lung, macar efectul de contabilizare a minutelor petrecute la cinematograf nu se va transforma intr-un moment cand realizam ca timpul pierdut in fata acestui exercitiu de comedie ratat nu-l vom putea recupera vreodata. Putem, in schimb, sa invatam cate ceva din acest film. Daca tot vrei sa faci un remake, sa-l adaptezi la timpurile moderne, concentreaza-te, pune ideile cap la cap, elimina balastul si incearca sa aduci ceva nou. N-ar strica sa fie motivati si actorii. Gambit pare un supliciu pentru distributia britanica tarata in aceasta pelicula si obligata sa spuna replicile. Intre filme ca The King’s Speech sau franciza Harry Potter, sunt momente de respiro. Daca vreti sa-i vedeti pe Colin Firth si Alan Rickman impreuna, incercati cu Love Actually, Gambit o sa va dezamageasca, in caz ca sperati ca trei nume mari lipite filmului vor putea sa ofere o dupa-amiaza placuta la cinema.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Despre actori, putem sa spunem ca au aratat cat de prost dispusi erau cand au participat la filmari, Colin Firth in special si Cameron Diaz mai putin, actrita incercand sa zambeasca, chit ca parea fortat. Alan Rickman are un rol de nesuferit, iar actorul face ce poate cu un scenariu ce nu ofera mare lucru. Lionel Shahbandar, chit ca ti se plimba limba-n gura pana iti iese numele pronuntat corect, nu este un rol ce va ramane in memoria cinefila, mai ales nu in filmografia lui Rickman. Arogant si prost, Rickman adauga o nota de excentricitate, dar personajul ramane sters. Tucci si Diaz sunt prezente de decor, apar in fata camerei si dispar. Cei doi actori incearca sa parodieze, sper eu, accentul german si cel texan – pentru ca, daca tentativa fost pe bune si nu o gluma, este grav ca un actor de talia lui Tucci sa se inhame la un asemenea rol si sa rateze; de la Cameron Diaz nu am eu pretentii prea mari. Colin Firth, in schimb, imi ofera varianta umana a celebrei mate sictirite Grumpy Cat. Mutra si maniera in care Firth isi spune replicile ma fac sa cred ca actorul este fan al acestei pisici si a vrut s-o imite. Scenariul fratilor Coen este o serie de gag-uri adunate si rasfirate, ca sa iasa un film comercial. Putea sa iasa un film bun, daca aveau mai mult interes pentru calitatea scriiturii.
Ce spun criticii despre Gambit?
Slab, dragii mei. Slab. Umbla vorba prin targ ca Hugh Grant, Sandra Bullock si Ben Kingsley se aflau initial in cursa pentru rolurile lui Deane, PJ si Lionel. Infioratorul accent texan poate era dumicat mai bine de Bullock, in schimb, daca consultam paginile consecrate, nu ne miram de verdictul oferit de criticii de film pentru gaselnita lui Michael Hoffman. Pe IMDb avem o nota de 5.5/10, obtinuta gratie celor peste 2000 de utilizatori binevoitori ce au hotarat sa puncteze Gambit. Pe Rotten Tomatoes, prospetimea s-a ridicat pana la nivelul de 14% iar media oferita lui Gambit de criticii de film este de 4.1/10. Din 29 de cronici de film scrise despre Gambit, 25 sunt negative, 4 pozitive. Christopher Tookey din partea Daily Mail lauda zambetul lui Cameron Diaz, chiar daca rolul a fost unidimensional. Cam atat a facut Diaz pe toata durata filmului, a zambit. Nu cred ca este chiar atat de greu. Peter Bradshaw (Guardian) subliniaza ceea ce se vede cu ochiul liber – mult talent s-a irosit de pomana cu Gambit.
Verdictul KoolHunt.ro
Gambit este un film slab, ce poate sa atraga spectatori doar daca sunteti fanii celor 4 actori angrenati in productie. Asta in caz ca nu alegeti sa vedeti alte filme in reluare, iar acest lucru este indicat fata de ce va poate oferi Gambit. In clipa de fata, Gambit este una din marile dezamagiri ale acestui an. Pacat de talentul actorilor si timpul irosit cu acest proiect. Asteptam sa se revanseze cat mai curand.
[…] cronica: Gambit – O razbunare statuta […]
[…] comedie pe care ai v?zut-o vreodat?, dar e una de ?inut minte. Ioana Raluca Popescu – KoolHunt Gambit este un film slab, ce poate sa atraga spectatori doar daca sunteti fanii celor 4 actori […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro