Cloud Atlas – Sase filme la pret de unul
[Titlu in limba romana: Atlasul norilor]
CoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 8/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 8.2/10
Regie: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski | An: 2012 |
Actori: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant | Genul: drama, SF |
In primele doua minute ale trailer-ului ai impresia ca stii exact ce gen de film va fi Cloud Atlas, o drama siropoasa care are loc in paralel in trei perioade de timp diferite si in care vom invata despre destin si puterea dragostei si a bunatatii umane. Dupa care pe ecran apar numele celor doi Wachowski, care au creat si regizat Matrix, si al lui Tom Twyker (Run Lola Run si Perfume: The Story of a Murderer), si totul ia o intorsatura complet neasteptata. Cand trailer-ul de aproape 6 minute ajunge la final, iti dai seama ca nu stii la ce tocmai te-ai uitat, dar ca acest clusterfuck de film trebuie vazut.
Am avut asteptari ridicate cand am intrat la film, si desi a fost altfel decat ma asteptam, ceea ce nu avea cum sa nu se intample, am iesit multumit.
Everything is connected
Filmul prezinta sase povesti paralele care au loc in diverse perioade din istorie.
In 1849, in Oceanul Pacific de Sud un tanar avocat, Adam Ewing (Jim Sturgess), ajunge pe o insula pentru a pune la cale o afacere de sclavie pentru socrul sau. Aici se imbolnaveste si este luat in ingrijire de doctorul Goose (Tom Hanks), care insa nu are cele mai bune intentii pentru tanarul avocat. In jurnalul sau noteaza despre calatoria de intoarcere, despre speranta de a-si revedea sotia, despre boala care se inrautateste si despre un sclav care s-a ascuns la bord.
In 1936 tanarul compozitor Robert Frobisher (Ben Whishaw) ii scrie scrisori lui Rufus Sixsmith, iubitul sau de o noapte, despre cum s-a angajat ca si copist la un compozitor in varsta si despre cum a gasit, spre disperarea sa, doar jumate din jurnalul unui tanar avocat din Oceanul Pacific. Frobisher scrie un minunat sextet pe care insa batranul compozitor vrea sa si-l asume santajandu-l pe tanar.
In 1973 fizicianul nuclear Rufus Sixsmith (James D’Arcy) o contacteaza pe jurnalista Luisa Rey in legatura cu activitatile unei centrale nucleare. Pana insa sa reuseasca sa-i divulge informatiile, Sixsmith este asasinat, iar in curand si jurnalista simte ca viata ei este in pericol.
In 2012 editorul londonez Timothy Cavendish (Jim Broadbent) citeste manuscriptul unei jurnaliste americane despre un caz care implica o centrala nucleara. Nu ii merg prea bine lucrurile deoarece ultima carte publicata de editura sa, biografia unui mafiot, nu se vinde. Asta pana cand, intr-o seara, mafiotul, infuriat de recenzia proasta a cartii, il arunca pe criticul responsabil de pe un acoperis. Cartea devine bestseller, dar asociatii mafiotului vor partea lor de profit, bani pe care Cavendish i-a cheltuit. Ca sa scape nevatamat, el accepta sfatul fratelui sau si se ascunde intr-un hotel. Doar ca acesta se dovedeste a fi un azil-inchisoare pentru oameni care vor sa scape de rudele in varsta.
In 2144 in Neoseoul, Koreea, viata clonei Sonmi 451 (Doona Bae) este pusa sub pericol cand o alta clona din cafeneaua unde slujeste il ucide pe managerul de rasa pura. Initial se complace in situatia ei, dar gaseste inspiratie pentru o viata mai buna cand vede un clip dintr-un film, lucru interzis clonelor, despre curajosul Timothy Cavendish, un editor britanic care se lupta cu sistemul opresiv al azilului unde a fost inchis. Sonmi este eliberata si in curand afla ca exista o miscare de rebeliune impotriva guvernului care tine clonele in sclavie si ca ea a fost aleasa si crescuta pentru a fi liderul miscarii.
In 2321, la 160 de ani de la Marea Cadere, pe o insula havaiana, Zachry (Tom Hanks) se uita neputincios cum cumnatul sau si fiul acestuia sunt ucisi de un trib canibal. Zachry face parte dintr-o societate primitiva care se inchina zeitei Sonmi. Reprezentanta unei societati mai avansate apare pe insula si Zachry devine suspicios, dar cand nepoata sa se afla pe moarte si straina este singura care o poate salva, el hotaraste sa plateasca pretul cerut, sa o ghideze pana in varful muntelui unde poporul sau crede ca traieste diavolul.
…from womb to tomb, our lives our not our own…
Din trailer parea ca filmul va fi un fel de The Fountain amestecat cu The Hours, Blade Runner, Matrix si Everyhting Is Illuminated. Si in The Fountain avem un film cu tente filozofale in care ne sunt prezentate trei povesti diferite ce au loc in diverse puncte ale timpului, anii 1500, 2000 si 2500, iar in toate trei apar personaje jucate de aceiasi actori. Aceste trei povesti sunt insa strans legate, se influenteaza reciproc, se si suprapun uneori, iar cele trei variante ale personajelor sunt mai degraba avatari ale acelorasi persoane decat simple reincarnari.
In Cloud Atlas lucrurile sunt ceva mai putin inchegate, amintind mai degraba de The Hours, doar ca si acolo partile diferite au influente mai directe asupra celorlalte. Chiar si la cele 172 de minute ale sale eram foarte curios cum vor reusi sa lege toate acele povesti intr-o unitate ermetica, asteptand ceva asemanator cu The Fountain, doar ca asta nu e directia pe care o ia scenariul. Cele sase povesti sunt legate una de alta prin cate un mic detaliu, si ecouri dintr-una reverbereaza in toate celelalte, dar altfel raman sase povesti separate. Iar actorii, desi apar in toate cele sase episoade, joaca personaje diferite, nu fatete ale aceluiasi. Astfel, cei trei regizori s-au angajat intr-un exercitiu de invartit farfurii pe bete, caci a gasi un mod efectiv de a prezenta sase povesti ce nu par conectate, care sa sustina interesul publicului, nu e deloc usor. Lucru care se vede mai ales cand unele din povesti au momente mai puternice, iar saltul brusc de la ele spre altele care nu au reusit sa ne starneasca interesul cu aceeasi forta poate deveni enervant.
Filmul insa isi arata gratia cand ajunge la punctul culminant, cand toate cele sase povesti ajung la propriile finaluri, care insa se amalgameaza si se omogenizeaza intr-o concluzie epica la aceasta epopee trans-temporala, lasandu-ne fermecati si satisfacuti atat intelectual cat si emotional.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Filmul are trei regizori care sunt creditati in mod egal. Echipa Wachowski, care este cunoscuta pentru faptul ca lucreaza mereu impreuna, a regizat partile SF si povestea avocatului din Pacific. Mai ales in ultimele doua parti, talentul celor doi iese la iveala, ei ajungand nume internationale prin seria Matrix, iar, oricat de prost a fost filmul lor Speed Racer, nu se poate nega ca a avut o estetica unica care este evocata si aici in povestea lui Sonmi 451.
De altfel, fiecare bucata din film evoca stilul genului care i s-ar potrivi. Primele doua parti functioneaza ca drame de epoca cu tendinte de romanta, partea cu jurnalista este un film detectiv, povestea contemporana cu editorul este o comedie din orice punct de vedere, iar ultimele doua evoca diverse tipuri de SF-uri distopice si post-nucleare. Este greu, astfel, de imaginat un public care sa nu gaseasca in film ceva care sa ii placa, caci avem si umor si actiune si mister si dragoste si drama, fara a simti insa ca sunt aruncate inspre noi de dragul de a indeplini un checklist.
Al treilea regizor este neamtul Tom Twyker, care a debutat international cu filmul Run Lola Run, urmand ca apoi sa regizeze filme precum The International, Perfume si un segment din Paris, je t’aime. Acesta a regizat segmentele care nu au la baza un setting exotic si se bazeaza mai mult pe partea umana. Abilitatea de a trece de la un gen la altul – drama, detectiv, comedie – fara probleme este cu siguranta calitatea cea mai admirabila a regizorului.
Lista de actori care apare pe poster sau la finalul trailer-ului ar trebui sa fie destul pentru a convinge orice cinefil ca asta nu e un film de pierdut. Tom Hanks, Susan Sarandon, Halle Berry, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Jim Sturgess si Hugh Grant sunt doar numele mai cunoscute, dar nici Keith David, Doona Bae si James D’Arcy nu s-au aratat cu nimic mai prejos de colegii lor A-list. Toti actorii au roluri in mai multe din povesti, unii chiar in toate sase, lucru care, dupa ce devine evident, va porni inevitabil in mintea spectatorului jocul de a gasi fiecare actor in fiecare poveste, joc ingreunat de make-up-ul si protezele foarte bine folosite si de faptul ca actorii joaca personaje de rasa, sex si varsta diferite. Faptul ca actorii reusesc sa interpreteze personaje atat de diferite in situatii atat de diverse si totusi sa-i faca pe fiecare sa para originali si diferiti de ceilalti atesta talentul implicat. Iar, dintre toti, Tom Hanks iese in evidenta prin pofta pe care o arata pentru rolurile sale.
Ce spun criticii despre Cloud Atlas?
Criticii nu sunt neaparat innebuniti dupa film, parerea lor despre Cloud Atlas ajungand la o medie de 64% fresh pe Rotten Tomatoes. Cloud Atlas atinge un punctaj de 55 din 100 pe Metacritic.
Parerea generala nu este una negativa, ci ca, in ciuda faptului ca “este unul din ele mai ambitioase filme facute vreodata” (Roger Ebert), filmul nu ofera tot ce promite. Claudia Puig de la USA Today crede ca efectul acumulat este unul de spectacol si nu substanta, sau “problema formelor fara fond” pe care o stiu cei care au fost atenti in liceu la literatura romana.
A. O. Scott de la New York Times are parerea care sta echilibrata intre parerile negative si cele pozitive: “filmul nu este cel mai bun al anului, dar este maximul de film pe care il poti primi pentru un singur bilet”.
Verdictul KoolHunt.ro
Un film unic care are teluri inalte dar nu uita sa fie entertaining. Printre cele mai interesante si intense experiente cinematografice de care puteti avea parte zilele astea si care se adreseaza unui public foarte variat. Nu ar trebui sa il pierdeti.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.