Home » Filme

Angels & Demons – film spectaculos dupa o carte incitanta, cu mici scapari de regie si scenariu

15 May 2009 scris de 4 comentarii

angels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmCoolRank: 8/10- atmosfera & entertainment:  9/10

regie: 6/10

actori: 9/10

scenariu: 6/10

montaj: 8/10

Angels & Demons nu este un film profund, cum poate se asteptau unii, datorita legaturii subiectului cu Biserica Catolica. Angels & Demons este un thriller-mistery pur ca subiect, asemanator cu filme si carti gen Agatha Christie, Midsomer Murders sau National Treasure (ca sa le numesc doar pe cele care imi vin acum in minte), avand ca fir central organizatiile secrete si Biserica Catolica. Este prin urmare un film spectaculos, cu actiune desfasurata rapida si foarte mult suspans, cu actori buni si cadre vizuale apocaliptice deosebit de reusite. Daca nu asteptati de la film sa fie mai mult decat ceea ce este veti asista la un spectacol de 138 de minute, care va reusi cu siguranta sa va tina cu sufletul la gura. In plus, Ewan McGregor chiar aduce si un strop de emotie si suflet peliculei.

The Da Vinci Code continua tot cu aventurile profesorului Harvard Robert Langdon si dezlegari de mistere religioase

Angels & Demons este cea de-a doua angels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmecranizare dupa Dan Brown, fiind un bestseller din anul 2000 omonim al autorul si cronologic, cel de-al doilea roman al sau dupa Fortareata Digitala. Codul Lui Da Vinci, desi primul roman Dan Brown ecranizat, a fost cel de-al patrulea roman al lui Brown, venit dupa cartea Conspiratia. Toate cele 4 romane au fost traduse in limba romana si au aparut la editura Rao. Dan Brown ne pregateste pentru 2009, se pare, un nou roman mistery – Simbolul Pierdut.

Angels & Demons il are ca protagonist pe acelasi profesor Robert Langdon – cel mai respectat specialist in simboluri antice din SUA, profesor la Universitatea Harvard – pe care l-am putut cunoaste in 2006 odata cu ecranizarea The Da Vinci Code. Profeangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmsorul Robert Langdon este chemat intr-o institutie de cercetare elvetiana pentru a descifra un semn de pe pieptul unui fizician ucis. Langdon cerceteaza insemnul si descopera ca este vorba despre o revenire a unei vechi organizatii secrete – Illuminati – care considera biserica invechita si considera stiinta noul zeu ce ar trebui venerat. Iluminati nu doreste doar sa isi sustina punctul de vedere, ci este pregatita sa se razbune sangeros pe biserica pentru anii in care aceasta i-a marginalizat.

Cercetarea lui Langdon il duce pe acesta in Vatican in momentul in care are loc alegerea unui nou Papa. Asasinul pe urmele caruia se afla Langdon ii rapeste pe cei 4 cardinali eligibili pentru Papa si ameninta printr-un poem criptic ca ii va ucide si va arunca Vaticanul in aer cu ajutorul anti-materiei. Mergand pe urma simbolurilor, indiciilor si nenumaratelor ghicitori ce i se vor intinde in fata, Langdon se afunda incetul cu incetul intr-o conspiratie internationala, care reuneste institutii ale statului, fortele armate, dar si Biserica Catolica.

Suspans si actiune incitanta, dar si dialoguri semi-profunde cazute in cliseu si lipsuri la nivel de regie

Nu pot sa prezint Angels & Demangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmons doar prin prisma faptului ca am gasit filmul spectaculos si ca, subiectiv vorbind, mi-a placut. Spre deosebire de precursorul The Da Vinci Code, Angels & Demons ne ofera performante actoricesti foarte reusite – Ewan McGregor, Stellan Skarsgard si Amin Mueller-Stahl –, momente si monologuri reusite si pline de emotie, dar si o actiune mai clara si mai usor de descifrat. La polul opus, vom gasi si momente usor neplauzibile, cateva reactii sau replici artificiale si usoare lipse de focus in regie, lucruri remarcate si in cazul The Da Vinci Code. Totusi, acestea din urma merita trecute cu vederea pentru momentele in care ne vom simti inima batand repede si nervii incordati la maxim, in asteptarea deznodamantului.

O remarca rautacioasa pe care o voi face, la nivel de despicat firul in 4, este aceea ca nimeni nu pare tensionat pe masura evenimentelor. Bomba sta sa explodeze si totusi nimeni nu pare a se grabi. Este usor greu de inteles cum, desi actiunea se desfasoara contra-cronometru intr-o singura zi si intregul Vatican urmeaza a fi aruncat in aer, nimeni nu pare a se grabi suficient dupa gustul meu. Calmul unora dintre personaje, stilul relaxat al altora de a gasi momente pentu a arunca si un ochi pe geam si monologurile pline de emotie si miez la numai o ora inainte ca marele dezastru sa se petreaca, ne fac sa ne pierdem focusul pentru moment si sa uitam ca ne temeam si eram in suspans. Totusi, emotia, stilul de filmare si actorii care joaca foarte reusit ne vor face sa pierdem din vedere aceste detalii minore si ne vor ajuta sa ne bucuram mai departe de film.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Ceea ce am apreciat la regia lui Ron Howard a fost faptul ca se vede ca regizorul a invatat din greselile de langels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filma primul film – The Da Vinci Code si a incercat sa faca un film mai bun. Totusi, nu am putut sa nu remarc ca exista lipsa de focus si replici in primele 20 de minute ale filmului scoase din context, ca si cum regizorul si scenaristul si-ar fi dorit sa intre mai repede in actiune. Dupa succesul de box-office al The Da Vinci Code, Ron Howard a incercat sa isi spele pacatele – dupa numeroasele critici primite – si a realizat filmul Frost/Nixon, deosebit de apreciat de critici si de Academia Americana de Film. Totusi, succesele de box-office sunt cele care aduc banii si acest lucru se pare ca l-a realizat si regizorul A Beautiful Mind, prin urmare Howard revenind la Dan Brown si ecranizand si Angels & Demons.

Fiind ecranizare dupa o carte intortocheata si plina de detalii, Howard a intampinat dificultati in recrearea actiunii intr-un mod usor de inteles pentru cei care nu au citit cartea. Este totusi mai bine prezentata decat actiunea din The Da Vinci Code, desi in multe puncte sequelul este similar cu prima parte – mult suspans, viteza in desfasurarea actiunii intortocheate, actori bune, efecte vizuale spectaculoase.

Credibilitatea lui Tom Hanks ajuta faptele sa devina plauzibile, in timp ce Ewan McGregor le adauga emotia necesara 

Tom Hanks este distribuit in rangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmolul personajului principal si este foarte potrivit pe rol. Imi permit sa speculez asupra alegerii lui Tom Hanks in acest rol si cred sincer ca motivul este gradul ridicat de credibilitate al personajului. Credibilitate care ne ajuta sa digeram mai usor incredibilele detalii ale filmului. Tom Hanks este genul de actor pe care l-ai putea vota presedinte cu ochii inchisi datorita carismei si seriozitatii inspirate de orice gest si mimica a actorului.  Hanks isi face datoria, este impasibil, cu sange rece, fascinat de stiinta. Poate are mici probleme la nivel de freza, dar putem sari peste acest detaliu. Pot spune ca recunoastem in el exact ceea ce ne-am imaginat toti cei care am citit cartea lui Dan Brown.

La nivel de joc actorul marcant si cel care adauga nota de emotie necesara filmului este Ewan McGregoangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmr. Acesta reuseste foarte bine de-a lungul filmului sa realizeze un personaj viu, graitor, transmitandu-ne emotii din cele mai variate game. Are o aura de bunatate si empatie care cuceresc imediat, transmitand cu insufletire mesajele religioase si de natura spirituala. McGregor a fost dintotdeauna un actor pe care l-am apreciat, dar contributia lui in Angels & Demons pot spune ca m-a fascinat pur si simplu modul in care McGregor atrage atentia asupra lui si felul in care transforma orice replica sau monolog cvasi-banal din scenariul relativ simplut al Angels & Demons intr-o predica cu miez desprinsa dintr-un rol de teatru.

Slava Domnului, am scapat de Audrey Tautou, care in opinia mea a reusit sa strice The Da Vinci Code prinangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 film simpla sa prezenta. In Angels & Demons, partenera lui Tom Hanks de investigatie este Ayelet Zurer, o israeleanca foarte frumoasa pe care o stiti din Vantage Point. M-a distrat in mod deosebit alegerea lui Stellan Skarsgard in film, intr-un personaj total diferit de cel din Mamma Mia, unde avusesem placerea sa il vad ultima oara. Ca dovada ca Skarsgard este un actor deosebit, el reuseste in Angels & Demons sa fie lipsit de orice urma de umor si buna dispozitie. Este dur, calm, cu sange rece, pragmatic. Un alt rol secundar deosebit de reusit este cel al lui Armin Mueller-Stahl. Un rol complex, dur atunci cand este nevoie, sceptic si pragmatic in permanenta, de o bunatate si umanitate incredibila in adancurile fintei.

Ce spun criticii despre Angels & Demons?

Lui Roger Ebert nu ii placuse sub nici o forma nici ecranizarea The Da Vinci Code, deci nu am fost surpangels & demons tom hanks ayelet zurer dan brown ewan mcgregor ron howard stellan skarsgard armin mueller-stahl thriller mistery 2009 filmrinsa ca nu a fost incantat de Angels & Demons. In review-ul Angels & Demons din Chicago Sun Times, Ebert este mai mult impotriva cartii originale a lui Dan Brown, decat a filmului in mod special, parandu-i-se actiunea complet neplauzibila. Un alt lucru pe care nu il intelege Ebert este de ce Angels & Demons nu rezolva sau nu ofera vreo solutie de rezolvare pentru conflictul intre stiinta si religie pe care il prezinta in prim plan.

Claudia Puig este chiar mai vehementa decat Ebert, declarand ca filmul incearca profunzime in dialoguri, dar cade in cliseu. De asemenea, Puig este in review-ul din USA Today pentru Angels & Demons distrata de coafura lui Tom Hanks si declara hazos ca ar exista o corelatie clara si directa intre calitatea filmelor ecranizari dupa Dan Brown.

Peter Travers a apreciat in The Rolling Stone filmul pentru spectacol si pentru modul in care suprinde vizual dezlantuirea iadului. Travers spune despre Angels & Demons ca nu este un film profund, dar este clar o productie de entertainment reusita.

Ca sa concluzionez, punctul meu de vedere este sa mergeti sa vedeti Angels & Demons ca si relaxare de weekend, pe care eu una nu cred ca o veti regreta.

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*