Home » Filme

Amintiri din Epoca de Aur. Tovarasi, viata e frumoasa!

26 October 2009 scris de 4 comentarii

amintiri-din-epoca-de-aur1CoolRank: 6/10

atmosfera & entertainment: 6.5/10

regie: 7/10

actori: 6/10

scenariu: 6/10

montaj: 6/10

Nota IMDb: 8/10

Film romanesc inseamna pentru foarte multi dintre noi un film greu, dramatic, care nu doar ne pune mintea la contributie, dar ne si ingrozeste printr-o confruntare brutala cu realitatea. Tocmai de aceea ne gandim ca pentru a viziona unul dintre acestea, ne trebuie o anumita stare de spirit – una de relaxare si buna dispozitie. Amintiri din Epoca de Aur nu face parte din aceasta categorie. Desi subiectul central este epoca de aur a comunismului in Romania, filmul ne ofera o perspectiva umoristica, usoara asupra realitatii acelei vremi, purtandu-ne printre cateva legende urbane ale acelei perioade.

O istorie personala neconventionala a comunismului in Romania

Amintiri din Epoca de Aur prima parte – Tovarasi, viata e framintiri-din-epoca-de-aur2umoasa! ne prezinta 4 legende urbane din Romania anilor ’80. Legendele sunt in realitate mituri care circulau in randurile populatiei in acea vreme si au in centru chinurile si problemele oamenilor din acea perioada, fiind insa prezentate dintr-o perspectiva umoristica. Cele 4 mituri ale Epocii de Aur prezentate in prima parte a filmului sunt: legenda activistului in inspectie, legenda fotografului oficial, legenda politrucului zelos si legenda militianului lacom.

Fiecare dintre cele 4 legende este prezentata sub forma unui scurt-metraj independent, avand propriul sau regizor. Cei 4 regizori responsabili sunt Hanno Hofer, Ioana Uricariu, Razvan Marculescu si Constantin Popescu.

Miturile si legendele urbane din vremea Partidului

Legenda activistului in inspectie urmareste pregatirileamintiri-din-epoca-de-aur3 dintr-o comuna dinaintea vizitei oficiale. Cu o zi inainte de marele evenimente, in comuna vine un inspector de la partid pentru a urmari ultimele aranjamente. Sunt surprinse foarte bine cererile absurde ale acesteia (de genul aducerii oilor de la munte pana a doua zi pentru ca lui nu ii plac vacile) si disparitia copiilor clapaugi din comitetul de intampinare. Iar momentul in care, datorita inspectorului absurd si autoritar, toata comuna ajunge in caruselul care nu se mai poate opri este super comic.

Legenda fotografului oficial prezinta responsabilitatea enorma care atarna in acele vremuri pe urmele fotografilor oficiali. Este vorba desigur despre inaltarea lui Ceausescu in poze si stergerea tuturor detaliilor care nu ar fi fost ok sa apara. Comicul de situatie apare in momentul in care inlocuirea unei fotografii se face pe fuga si corecturile nu sunt finalizate, Ceausescu aparand cu o caciula pe cap si una in mana.

Lamintiri-din-epoca-de-aur4egenda politrucului zelos vorbeste despre zelul cu care unii activistii isi indeplineau in acea vreme functia. Dat fiind ca partidul spunea ca “adevaratul comunism nu se face in birouri, ci pe teren”, un tanar activist decide sa indeplineasca sarcina imaginara de partid de a scadea rata analfabetismului in comuna Adancatele, aflata in crestetul muntilor. Tanarul activist cheama intreaga comuna, indiferent de varsta, la lectii pentru a-i invata pe cetateni cum sa scrie si sa citeasca. Ceea ce rezulta este destul de amuzant…

Legenda militianului lacom prezinta situatiile amuzante in care ajungeau romanii in vremea comunismului pentru a obtine carne. In contextul unor macelarii pustii si a unei lipse totale de animale domestice la bloc, o familie a unui militian primeste de la tara un porc… viu. Nestiind cum sa procedeze pentru a nu afla vecinii despre existenta porcului, familia decide sa gazeze porcul. Planul pare reusit pana cand parlesc porcul mort in urma gazarii si isi arunca in aer intreaga bucatarie.

Un film romanesc… modest

Mi-a placut foarte mult descrierea succinta pe care Andrei amintiri-din-epoca-de-aur5Gorzo o face filmului Amintiri din Epoca de Aur – Partea I: Tovarasi, viata e frumoasa! Gorzo descrie filmul intr-un singur cuvant: “modest”. De ce? Pentru ca filmul nu aduce nimic in plus fata de povestile de mai sus. Le povesteste, fara a aduce in plus haz sau alte ingrediente. Regia este modesta, jocul actoricesc este modest, realizarea si relatarea sunt modeste.

Istoriile sunt amuzante in sine, dar lipseste umorul din modul in care ne sunt prezentate. In afara de cele 4 poante finale ale fiecarui scurt-metraj nu vom gasi niciun singur motiv pentru care sa radem. Cea mai amuzanta dintre cele 4 povestiri este Legenda Militianului Lacom, scurt-metrajul numarul 4. Umorul acesteia rezulta si din ceea ce se intampla in procesul de gazare si parlire a porcului, din jocul actorilor si din modul in care se desfasoare faptele. Legendele 2 si 3 au frana trasa, plictiseala instalandu-se foarte usor in randurile publicului.

Mult zgomot pentru nimic

Da, sunt sincer recunoscatoare ca am apucat sa vad un film romamintiri-din-epoca-de-aur6anesc usurel si cvasi-comic. Se vede usor, nici urma de drama sau de actiune greu de digerit. Din pacate insa nu este un film comic. Si nici nu este unul care sa prezinte nevoalat realitatea. Asa ca ce este in final? Dupa parerea mea, o pierdere de vreme.

Eu una am venit cu asteptari destul de ridicate la Amintiri din Epoca de Aur. Trailerul anunta amuzament, iar articolele de prezentare si elogiile pe care le citisem despre film ma faceau sa cred ca de asta voi avea parte. Dar… mult zgomot pentru nimic. Nu primim mai mult decat cele 4 poante de mai sus. Si ne vom plictisi ingrozitor pana cand se va ajunge la respectivele poante. Trailerul si un rezumat al filmului sunt suficiente in opinia mea si va vor ajuta sa nu pierdeti timp pretios in zadar.

Verdictul KoolHunt.ro

Amintiri din Epoca de Aur nu este in niciun caz un must-see. Este un film modest, ca sa il citez din nou pe Andrei Gorzo. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Este un film slab, fara a fi un film prost. Nimic deosebit. Potrivit pentru o seara modesta intr-un cadru modest.

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*