Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

A Serious Man – fratii Coen si o comedie neagra serios de buna

28 February 2010 scris de 3 comentarii

a-serious-man-fratii-coen1CoolRank: 9/10

atmosfera & entertainment: 9/10

regie: 9.5/10

actori: 9/10

scenariu: 10/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 7.4/10

A Serious Man este povestea vietii noastre de zi cu zi. Aceea in care ne agitam pentru toate neajunsurile, ne suparam pentru toate nedreptatile si ne consideram cei mai napastuiti din intregul Univers. Aceea in care ne lasam doborati de probleme. Fratii Coen incearca o versiune a acestei povesti parca desprinsa din legile lui Murphy, arantandu-ne ca atunci cand crezi ca esti nefericit, sigur lucrurile pot merge si mai rau. A Serious Man este o comedie neagra geniala si deosebit de amuzanta, al carei mesaj final este acela de a ne bucura de moment si a inceta sa mai cautam cu disperare un sens al vietii noastre. Suntem aici ca sa ne bucuram ca suntem aici.

All he wanted was to be a serious man

A Serious Man spune povestea lui Larry Gopnik – un evreu normal, serios, profesor universitar de fizica. Larry se afla in a-serious-man-michael-stuhlbarg3mijlocul unei cautari asidue a echilibrului vietii sale si, in paralel, in cautarea sensului vietii in general. Pe alocuri, povestea sa este asemanatoare cu cea a lui Iov din Biblie.

Viata aparent dominata de rutina a lui Larry este pe cale sa se schimbe odata cu inceputul naratiunii filmului. Larry este anuntat de catre sotia lui, Judith, ca aceasta isi doreste sa divorteze pentru a se putea recasatori cu un prieten de familie vaduv, Sy. Ca si cum nu ar fi suficient, Larry este nevoit sa se mute impreuna cu fratele lui, Arthur, la un motel din apropiere, iar Judith ii goleste cu prima ocazie contul din banca. Pe langa aceste mici probleme, Larry se lupta cu un student chinez care vrea sa il mituiasca pentru a trece la fizica, cu vecinul de alaturi cu care isi disputa drepturile de proprietate, cu fiica care il buzunareste pentru a strange bani de o operatie la nas si cu fiul care fumeaza marijuana cu orice ocazie.

Ceea ce se intampla mai departe  in comedia neagra A Serious Man este demn de prestigiul fratilor Ethan si Joel Coen si este un must-see.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Eu una sunt fan declarat al filmelor fratilor Ethan Coen si Joel Coen. Desi cei 2 frati au obtinut Oscarul si recunoasterea suprema a-serious-man-oscar-2010-2pentru No Country for Old Men, acela nu este pentru mine un film reprezentativ al cinematografiei lor. Nu spun ca nu a fost un film genial si magistral realizat. No Country for Old Men este chiar unul dintre filmele mele favorite. Totusi, eu una cand aud fratii Coen ii asociez pe acestia cu genialele comedii negre Burn After Reading si The Ladykillers. A Serious Man este in sfarsit un film din seria celor 2 succese anterioare. O comedie neagra in care se petrec cele mai stupide si mai neasteptat de ridicole lucruri – la fel ca in viata. O comedie care vrea sa iti transmita ideea – si in opinia mea reuseste – ca este stupid sa iti faci planuri, sa cauti un sens al vietii, etc. Cel mai bun lucru pe care il poti face cat timp te afli aici este sa traiesti la maxim.

Farmecul A Serious Man nu ar fi fost cu siguranta acelasi daca actorul din rolul principal nu ar fi jucat atat de bine. In ciuda tuturor lucrurilor rele care i se intampla, Larry (interpretat de Michael Stuhlbarg) nu este nervos, suparat, neajutorat. El este pur si simplu in permanenta cautare si regasire a sperantei, nu se da niciun moment la o parte din drum.

Ce spun criticii despre A Serious Man?

Majoritatea review-urilor principalilor critici de film pentru A Serious Man sunt favorabile, filmul obtinand 79/10 pe Metacritic. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes arata si el pentru A Serious Man 87% fresh.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times spune despre A Serious Man ca este un film facut cu dragoste si pasiune, deosebit de bogat la nivel de actiune si nespus de amuzant. Ebert ii ofera comediei negre A Serious Man calificativ maxim si se arata in admiratia totala a fratilor Coen.

Claudia Puig de la USA Today considera A Serious Man o reintoarcere a fratilor Coen la ceea ce se pricep ei cel mai bine sa faca. Puig admira foarte mult modul in care fratii Coen reusesc sa insereze cugetari si intrebari despre viata, religie, moralitate.

Ceva mai acid la adresa A Serious Man se arata Todd McCarthy de la Variety, spunand ca acesta este genul de film pe care fratii Coen nu si-ar fi permis sa il faca inainte de a lua un Oscar. McCarthy nu apreciaza foarte mult modul in care comedia neagra ascunde in spatele ei niste realitati deosebit de crude.

Verdictul KoolHunt.ro

Pentru cei care gusta comediile negre si stilul fratilor Coen, A Serious Man este un must-see. Nu este genul de film Coen la care sa razi in hohote, este mai degraba genul de film compus din ironii peste ironii. Si este un film pe care abia la final incepi sa il apreciezi si probabil iti va oferi o senzatie care va dainui zile de a randul. Aceea ca viata privita din exterior este deosebit de amuzanta si probabil ca nu ar mai trebui sa o luam si sa ne luam chiar atat de in serios, preferand sa o traim la maximum pur si simplu.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*