Home » Filme

Burn after reading – what a brilliant cluster-fuck!!!

1 November 2008 scris de 5 comentarii

CoolRank: 8.5/10BurnAfterReading_movie2008

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 9/10

actori: 8.5/10

scenariu: 9/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.2/10

Un film al fratilor Ethan & Joel Coen nou aparut? Fuga la cinema! De ce am mai sta pe ganduri? Poate datorita distributiei gigant, cu nume sonore vizibile de la mile distanta. George Clooney, Tilda Swinton, Brad Pitt, John Malkovich.

Asta pentru ca mereu am avut prejudecata asta: prea multe nume sonore nu reusesc sa faca un film bun. De data aceasta au fost suficiente numele sonore, suficient talentul si suficient subiectul, astfel incat Burn After Reading sa imi insenineze o dupa-amiaza de sambata.

Intelligence is relative

… dupa cum spune si tagline-ul filmului. Si uneori este un deliciu sa arunci o privire de burnafterreading_bradpitt_francesmcdormandansamblu asupra stupizeniei singulare. Fiecare om prins in propria cutie de chibrituri, pus in incurcatura de drame semi-inexistente, incurcand alte vieti prin coincidente derizorii si reusind din cand in cand sa intrepatrunda alte experiente la fel de insignifiante ca si a sa.

Cam asta prezinta Burn After Reading. Un adevarat clusterfuck lipsit de logica la nivel global, dar plin de drama si tensiune la nivel individual.

Inca de la Ladykillers duceam dorul umorului negru aparte al fratilor Coen. Umor subtil, plin de inteligenta, care reuseste sa faca dintr-o farsa cu spioni cu totul altceva decat un nou Austin Powers. Filmul Burn After Reading surprinde cu adevarat spectatorul, nelasandu-l sa isi vada de experienta cinematografica tihnita nici o clipa. Atunci cand spectatorul crede ca a prins un fir logic al actiunii, este din nou dus pe o pista falsa si pierdut in haosul lipsit de logica al filmului si al mintii umane.

Realitatea cruda: ne uitam la prea multe filme de actiune

Burn After Reading face misto in fiecare secventa de generatia Hollywoburnafterreading_georgeclooney_francesmcdormandod. Ne uitam la prea multe filme. Cautam spectaculosul in vietile noastre banale pana la paranoia. Gasim indicii, facem pe detectivii, traim drame, masuram performanete sexuale si suntem fiecare dintre noi un super erou… ridicol in propria cutie de chibrituri.

Uitam sa mai traim, sa mai iubim, ne pierdem complet principiile in valtoarea senzationalismului pe care incepem sa il vedem si acolo unde lipseste cu desavarsire. Filmul aduce intrucatva cu o piesa de Eugene Ionescu in varianta light. Personajele tind spre dezumanizare, dezarticulare, tind sa fie caricaturi posh lipsite de logica in propria viata glam.

Actorii s-au ridicat la maestria scenariului si regiei. George Clooney surprinde complet, jucand asa cum nu suntem obisburnafterreading_georgeclooney_tildaswiftonnuiti cu el, un rol de Don Juan urban, frustrat sexual, cu tulburari de personalitate si aparenta de cuceritor. Brad Pitt in rolul de instructor de sport fara prea multe substanta cenusie, intrand in belele dupa belele, alaturi de Frances McDormand. John Malkovich mi-a adus aminte de rolul din The Man in the Iron Mask in fiecare secunda a filmului – joc plat, cu care eram deja obisnuiti. Tilda Swinton a reusit sa nu ma impresioneze cu nimic – jucand acelasi rol de gheata cu care ne-a obisnuit. Speram curand sa revina la actorie.

Cons & pros

burnafterreading_johnmalkowitchPunct slab ale lui Burn After Reading ar putea fi asemanarea pe undeva evidenta cu precedentele filme marca fratii Coen. Ca si puncte tari, mi-ar fi greu sa le enumar pe toate.

Dar va pot spune ca mi s-a parut un film de o profunzime si un umor deosebite, cu jocuri actoricesti pe masura. Fratii Coen au dat cu siguranta lovitura si de aceasta data.

Ce spun criticii despre Burn after reading?

Roger Ebert nu a fost impresionat de film, dar l-a laudat ca fiind o comedie neagra reusita si s-a pronuntat impresionat de rolurile lui George Clooney si Frances McDorman. New York Observer si Time Magazine au spus despre film ca este sters si usor de scos din memorie. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes a masurat 78%.

Verdictul KoolHunt.ro

Pentru cine este Burn After Reading un must-see? Pentru cei care adora stilul si umorul fratilor Coen si care le simteau lipsa.

Cine ar trebui sa ocoleasca cu orice pret Burn After Reading? Carcotasii care vor sa fie dati pe spate de un film marca Coen. Da, ok, nu este ceva cu adevarat memorabil. Este tot din seria Coen. So what??! We love them :p

5 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*