Home » Dezvoltare personala, Timp liber

Vrei sa scrii filme? Invata scenaristica de la scenaristi!

18 January 2012 scris de 1 comentariu

A saptea sesiune a atelierului de scenaristica First Draft organizat de Control N va demara pe 21 februarie si va dura pana pe 10 aprilie. Prezenta? Obligatorie, daca mananci filme pe paine si visezi la momentul cand actori de Hollywood vor schimba pe marele ecran replici scrise chiar de tine!

De la First Draft la Final Draft, cale de 8 X 2 ore

De cate ori nu te-ai asezat sa te uiti la un film, numai pentru a-l inchide nervos cand dura prea mult, isi pierduse firul, sau pur si simplu isi telegrafia sfarsitul ca o telenovela de duzina? “Pana si eu as fi facut o treaba mai buna!” spunem in fata rateurilor artistice, de orice gen ar fi ele, dar la filme deseori chiar nu e o replica gratuita. Cu totii avem cel putin o idee traznet, la care nimeni nu s-a mai gandit vreodata, iar software-urile indispensabile meseriei de scenarist sunt doar la un click distanta! Dar oare e atat de simplu?

Chiar fara ajutorul profesionistilor putem asterne pe pagina un film cat ai zice… “motor!” Insa daca vrem sa facem o treaba nu doar “mai buna” ca restul, ci una de calibrul Oscar-izatilor, nu incepem doar cu o idee si o pagina alba, avem nevoie de un ghid. Internetul – si librariile, probabil – e plin de tutoriale “de la A la Z”, dar, spre deosebire de acele unelte impersonale, Asociatia Culturala Control N nu propune sa ne aruncam banii pe apa sambetei. Cursurile de scenaristica organizate de CTRL N sunt menite sa predea meserie amatorilor si incepatorilor intr-un mod intensiv, personalizat si eficient.

Premisa, personaje, conflict, dialog, structura dramaturgica, formatare si jargon de scenarist

Dupa opt saptamani de workshop, pepiniera de scenaristi aspiranti va fi produs tot atatia scenaristi cu potential, cu notiunile de baza invatate si, mai mult, aplicate. Fiecare participant se va putea mandri cu un scenariu de scurt-metraj, scris de el/ea in urma celor opt seri de training. Dar cat bagaj de informatie poti inghesui intr-un curs de doua ore tinut o data pe saptamana (mai exact, martea)?

Recunoscand ca timpul nu-i mereu de partea noastra, indrumatorii Ana Agopian, Oana Rasuceanu (scenaristi) si Iulia Rugina (regizor) au pus in picioare un sistem care sa permita interactiunea cu participantii si in afara orelor de curs! Astfel, cursantii vor avea si… teme pentru acasa, a caror realizare va fi urmarita indeaproape de trainer-i, prin intermediul internetului. Daca Mahomed nu poate ajunge chiar zilnic la munte, muntele se adapteaza: il “viziteaza” pe ecranul computerului personal!

Cum si cand ma inscriu?

Tocmai pentru ca acest demers derulat de Control N este high-touch, rezultatele vor fi pe masura, de inalta calitate. Cum pot fi maxim 15 scriitori-in-devenire inscrisi in cadrul acestei a saptea ture de atelier, cei trei formatori isi vor putea transmite sfaturile si cunostintele intr-o maniera cat mai adaptata nivelului fiecarui invatacel.

Desigur, cadrul restrans are si dezavantajul ca daca nu te trezesti la timp sa te inscrii, ramai pe dinafara – de aceea va anuntam de pe acum, cu o luna inainte de termenul limita (17 februarie). De retinut e ca oricine poate participa la aceste cursuri de scenaristica, atata timp cat isi anunta intentia repejor, pana la deadline, la adresa info@controln.ro, si ca taxa generala de participare este 1000 Ron, redusa la 800 Ron pentru elevi si studenti.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*