Un blestem cu domiciliu stabil – comoara ascunsa impinge la crima
Sunt convinsa ca daca Rodica Ojog-Brasoveanu ar fi avut sansa sa fie publicata de o editura din afara tarii sau macar tradusa intr-o limba de circulatie internationala, ar fi fost una dintre marile nume ale literaturii politiste. Poate ca am inceput sa o citesc destul de tarziu, cumva sceptica fata de scriitorii nostri, dar recuperez rapid. Acum ii devorez romanele intr-un ritm care nu imi permite nici macar sa fac recenzii pe masura ce le termin. Si, desi mereu imi promit ca la urmatoarea carte sigur voi face un review, in momentele de respiro, tot pe o carte a prea putin cunoscutei scriitoare pun mana, lasand scrisul pe altadata.
Cu toate ca ma apropii de ultimele sale romane, mi-am dat seama ca aici nu am recenzat decat Buna seara, Melania!, desi am trecut si prin seria Minerva, prin romanele istorice sau cele de povestiri.
O mostenire neasteptata
Un blestem cu domiciliu stabil face parte din seria romanelor politiste, fara a avea insa un personaj central care sa desluseasca itele, asa cum au fost simpatica Melania sau scortoasa Minerva, care au dat nastere celor mai faimoase cicluri ale sale. Cartea are insa o intriga buna, personaje memorabile, tipologii umane pitoresti inspirate din societatea romaneasca post-decembrista, o actiune veridica, toate ambalate intr-un limbaj presarat cu umor fin, care creeaza dependenta.
Dumitru Mihut, fost profesor, actualmente pensionar, este un personaj sters cu o existenta terna, a carui singura ruda cunoscuta este un nepot indepartat, Dan. Nepotul – tanar, educat, genul de barbat frumos care este constient de atuurile cu care l-a inzestrat viata – este unica persoana care il mai viziteaza pe batran. Existenta pensionarului este data peste cap cand o mostenire fabuloasa din partea unei rude din America, pe care vag si-o aminteste, il imbogateste peste noapte.
Reconsiderandu-si viata, Mihut interpreteaza intamplarea drept divina, si isi spune ca Dumnezeu doreste ca el sa-si puna averea in slujba oamenilor. De la vorbe la fapte nu e decat un pas – spune o vorba. Asa ca proaspatul imbogatit impreuna cu scepticul nepot pun bazele unui club al oamenilor singuri.
Si, ca orice organizatie care se respecta, are nevoie de un sediu pe masura. In acest scop, Mihut achizitioneaza o casa boiereasca din zona Cotroceni, ai carei fosti proprietari au decedat in conditii suspecte. De fapt, lumea spunea chiar ca ar fi blestemata. Batranul nu crede insa in zvonuri, o amenajeaza si da un anunt la ziar pentru angajarea oamenilor indispensabili in demararea afacerii.
Personaje colorate si problemele lor existentiale
Acum incepe practic actiunea. In urma anuntului, se prezinta la interviuri diverse personaje, de varsta, ocupatie si profesii atat de diferite, incat se strange sub acelasi acoperis o paleta intreaga de tipologii umane.
O avem pe domnisoara Olimpia Fabian, de 71 de ani, fata batrana care nu isi tradeaza insa varsta; Sasa Diaconu, un barbat in puterea varstei ce se complace sa isi duca existenta de pe o zi pe alta, intr-o saracie mizerabila, impartind acelasi apartament cu mama si sora sa; Crinu Preda, un licean orfan descurcaret; Cornelia Ciurea, o acritura care nu se intelege cu nimeni si care se afla in razboi cu propria nora; Marietta Bogdan, divortata, cu pica pe toti barbatii; Sanda Ionita, o aspiranta la titlul de Miss care se crede femme fatale; nea Gica Putere, muncitorul bun la toate; Alina Radulescu, timida prin definitie, care starneste pasiuni nebanuite.
Ele sunt personajele pitoresti care se prezinta la interviuri si (cum altfel?!) toti sunt angajati. Legaturile sau, dupa caz, animozitatile, care se nasc intre ei, descrierea colorata personajelor si umorul fin al autoarei fac din romanul de fata o lectura care se citeste usor, fara pauze, eventual insotita de zambete si cu exclamatiile de rigoare la sfarsitul lecturii. Pentru ca Rodica Ojog-Brasoveanu este o autoare ale carei carti ar trebui incluse pe lista lecturilor obligatorii de vacanta ale elevilor.
Un blestem cu domiciliu stabil a aparut la editura Nemira si va puteti convinge singuri de veridicitatea spuselor mele, comandandu-l direct pe site.
Imi place mult recenzia, scrii tare frumos!
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.