Top 10 detectivi celebri din filme
Nu cred ca sunt singura caruia ii plac filmele cu detectivi, mister, crime. Intotdeauna m-au fascinat personajele gen Sherlock Holmes, Marlowe, Poirot… Cum reusesc ei sa fie atat de logici, cum vad ei dincolo de aparente, cum reusesc sa fie atat de atenti si sa le puna pe toate cap la cap? Si cum au ei mereu raspunsul la vesnica intrebare: “whodunnit?”
Aparent viata acestora pare interesanta. Si aici sunt sigura ca aparentele insala, pentru ca ei de fapt au tone de hartii plictisitoare de rezolvat, plus ca nu toate cazurile sunt interesante. E clar ca detectivii din viata reala nu sunt aceeasi cu cei din lumea reala, plus ca furturile, disparitiile sau crimele din filme nu sunt lucruri tocmai de dorit.
Asa ca raman la marii detectivi fictivi, care sunt in stare sa rezolve cu inteligenta orice puzzle, au umor si logica, sunt detasati sau implicati, au carisma sau sunt foarte umani, sunt calmi si flegmatici si se plimba cu eleganta prin locuri mai mult sau mai putin atractive. Majoritatea acestora au fost mai intai eroii unor carti celebre, care au fost apoi ecranizate iar eroii acetora si-au depasit popularitatea prin proiectarea lor pe marile si micile ecrane.
1. Tom Barnaby
3. Colombo
6. Miss Marple
10. Nancy Drew
1. Tom Barnaby – DCI from Midsomer
Midsomer Murders este un serial de televiziune cu un farmec aparte, in cel mai pur stil englezesc, bazat pe seria de romane politiste ale lui Caroline Graham. Personajul principal al filmului, Tom Barnaby, detectiv inspector sef, are de furca cu o serie de crime de loc banale, care se petrec intr-un tinut fictiv, numit Midsomer “the deadliest county in England“.
Fiecare povestire este creata cu grija, misterul este bine dozat, muzica excelent aleasa, iar imaginatia se autodepaseste cand e vorba de armele folosite la comiterea crimelor: crose de cricket, clesti pentru carbuni, tigai, microfoane defecte,lumanari, furci, sabii celtice, nicotina lichida, ciuperci otravite, cravate, broaste otravitoare, sageti lungi, ghilotina franceza,tridentul lui Neptun…
Inspectorul Barnaby, interpretat de carismaticul John Nettles, este un barbat obisnuit, un bonom simpatic, familist convins, putin limitat ca orizont cultural, scos din rutina de o sotie practica si dornica sa se autodepaseasca si de o fiica isteata si cu pretentii artistice. Stilul sau de investigare este meticulos si corect, spiritul de observatie ii este un aliat de nadejde, iar calmul si atentia cu care discuta cu fiecare martor sunt atuurile lui principale. La toate acestea mai adaugati umorul sec si spiritul tolerant, pentru ca pe Barnaby nu il mira nimic, nu il surprind prea multe…
Nimic deosebit la inspectorul Barnaby, dar e clar ca si personajul si serialul creaza dependenta.
2. Sherlock Holmes – Elementary, my dear Watson
Detectivul creat de Sir Arthur Conan Doyle, a fost propulsat in societate in 1887, ajungand sa fascineze lumea devenind maestrul investigatiilor si rezolvand de-a lungul timpului cele mai incurcate si dificile cazuri.
Exista patru romane si cincizeci si sase de nuvele, majoritatea fiind povestite din punctul de vedere al Dr. Watson, iar ca personaj, Holmes a jucat în peste 200 de filme, mai mult decât oricare altul. A fost erou in piese de teatru si seriale televizate si este cel mai cunoscut detectiv al tuturor timpurilor. Imaginea sa emblematica cu sapca, pelerina, pipa si lupa a ramas si azi simbolul meseriei de detectiv.
In afara personalitatii sale complexe si misterioase, Sherlock Holmes, este un britanic excentric, calm si flegmatic, care locuieste in chirie, pe strada Baker din Londra, se destinde cantand la vioara si prizeaza ocazional cocaina. Ca detectiv are mereu de partea sa ratiunea deductiva, spiritul de observatie, cunostinte stiintifice temeinice mai ales in domeniul fizicii si chimiei, imaginatie pentru deghizarile de ocazie, umorul negru si un prieten de nadejde, in persoana lui Dr. Watson.
Personajul a fost jucat de numerosi actori, unii dintre ei ramand asociati cu personajul interpretat, asa cum este cazul actorilor Basil Rathbone (The Hound of the Baskervilles), Jeremy Brett (erou al mai multor seriale despre Sherlock Holmes, intre 1984 si 1994). Cel mai nou film Sherlock Holmes din 2009 ne propune in persoana lui Robert Downey Jr si in regia lui Guy Ritchie, o varianta moderna si mai dinamica, care pune accent pe originalitate si excentricitate, umanizand personajul.
3. Columbo – Oh, there’s just one more thing…
Interpretat magistral de Peter Falk, locotenentul cu aspect de zabauc si-a pastrat sarmul peste decenii. Pe Columbo nu ai cum sa il uiti si nu poti sa nu il indragesti. In locul clasicei pipe are o tigara de foi, care ameninta sa-i aprinda parul, iar pelerinei i-a luat locul un trenci sifonat si ponosit.
Cu privirea derutanta, cu Peugeot-ul sau 403 decapotabil, model 1959, aparent neajutorat, mereu ametit si putin enervant personajul are drept singura arma inteligenta. Sub infatisarea sa umila, de anti-star se ascunde unul din cei mai straluciti detectivi, cu o minte taioasa si o mare atentie la detalii.
Aproape fiecare episod al serialului Colombo incepe cu o crima al carui autor este cunoscut, asa incat actiunea se focuseaza nu pe “cine a comis crima” ci pe “cum a comis crima” si “prin ce metode este prins criminalul”. Delicioase sunt trucurile prin care Colombo trage de timp, îsi aduce aminte de sotia lui, care de altfel nu apare niciodata, ii citeaza spusele sau îi rememoreaza cu evlavie faptele. Si sa nu uit de celebrele lui intoarceri de la usa, unde revine mereu pentru o ultima nelamurire si de tactica lui de-a face pe nestiutorul, care a devenit celebra.
4. Hercule Poirot – Importanta micilor celule cenusii
Detectivul belgian fictiv, Hercule Poirot este unul din cele mai celebre personaje din romanele scriitoarei Agatha Christie. Aflata intr-o relatie controversata cu personajul ei, de care s-a plictisit la un moment dat, Agatha Christie a scris din 1920 si pana în 1975, peste cincizeci de nuvele si peste treizeci de romane despre crimele si investigatiile in care Poirot a fost implicat.
Metodele sale de investigatie se bazeaza in primul rand pe logica, atentia la indicii si discutiile cu martorii implicati, urmate de o punere in ordine a evenimentelor, aici intervenind micile celule cenusii. Si nu in ultimul rand bunul simt si calitatile de militar de cariera al prietenului Hastigs. “Everyone is a potential killer – in everyone there arises from time to time the wish to kill – though not the will to kill”
Numeroasele adaptari televizate si cinematografice l-au transformat pe Poirot într-o personalitate familiara, fiind interpretat de Albert Finney intr-una din cele mai celebre ecranizari Murder on the Orient Express (1974) , Peter Ustinov in una din cele mai fastoase, Death on the Nile (1978) , Alfred Molina, Ian Holm si multi altii.
Foarte reusit este serialul care il are in prim plan pe David Suchet, cu o extraordinara interpretare pana la cele mai mici detal. Daca Aghata Christie si-ar fi construit personajul pe baza lui, nu i-ar fi iesit mai bine.
5. Jules Maigret – Un comisar de moda veche
Comisarul Maigret este raspunsul original scriitorului de origine belgiana, Georges Simenon, la Sherlock Holmes al lui Sir Arthur Conan Doyle, la Hercule Poirot al scriitoarei Agatha Christie, sau poate la detectivul Marlowe al lui Chandler. Acesta a scris pornind de prin anii 20, cca. 75 de romane si 28 de povestiri avandu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret si de aici pornind au existat vreo 55 ecranizari si multe seriale de succes.
Au fost 3 filme memorabile cu marele Jean Gabin, un serial BBC cu Rupert Davies, altul produs de Antenne 2 cu Jean Richard, o varianta englezeasca cu 2 mari actori, Richard Harris si Michael Gambon, o varianta italieneasca foarte buna cu Gino Cervi si printre altele o alta varianta franceza de mare succes cu Bruno Cremer.
Paradoxul demn de remarcat aici este cum Georges Simenon, un om cu o viata atit de aventuroasa, atit de plina de evenimente, sa creeze un personaj, atit de apatic chiar plat la prima vedere. Maigret este un comisar de politie de varsta mijlocie, blajin si lipsit de spectaculozitate, care fumeaza pipa, poarta manta si palarie si este de un calm imperturbabil.
In timpul investigatiilor este un bun observator, cautand sa inteleaga motivul care l-a determinat pe raufacator sa comita crima. Se fereste de inovatiile tehnice ale politiei moderne, contactul cu oamenii este cel mai important, cunoasterea victimei fiind esentiala pentru gasirea criminalului.
Caracterul profund uman al personajului este trasatura lui esentiala si de aici se si explica de ce personajul s-a identificat cel mai bine cu monstrul sacru al cinematografiei franceze, Jean Gabin.
6. Miss Marple – Marple her name, marble her nature
Agathe Christie a scris despre personajul Miss Marple doisprezece romane si o nuvela, primul roman in care a aparut fiind Murder at the Vicarage din 1930. Seria Marple reprezinta ecranizarea acestor romane ce o au in rolul principal pe Miss Jane Marple . Aceasta batranica simpatica si foarte tenace, locuieste in satul englezesc St Mary Mead si pe langa activitatile zilnice, cum ar fi crosetatul si bautul ceaiului, se ocupa si cu prinderea criminaliilor.
Este o lume demodata pentru lumea noastra dar popularitatea personajului Miss Marple a promovata de piesele de teatru, filmele televizate si de cinematografie se pare ca invinge timpul. La prima vedere, Miss Marple, pare sa fie doar o batranica draguta si putin curioasa, dar pe parcurs descoperim o minte ascutita si multa siretenie. In rezolvarea si prinderea criminalilor eroina se bazeaza pe deductie si observarea partilor negative ale naturii umane, facand analogie cu evenimentele si oamenii din St Mary Mead.
Printre actritele care au interpretat acest rol se numara Margaret Rutherford, Angela Lansbury, Helen Hayes si Joan Hickson.
7. Jessica Fletcher – Murder, She Wrote
Popularitaea si succesul serialelor dupa cartile scriitoarei Agatha Christie si mai ales cele avand-o eroina pe Miss Marple (in care a jucat cu mult succes si Angela Lansbury) au provocat ca reactie din partea studiourilor CBS crearea unui serial cu Angela Lansbury in rol principal.
Este vorba de Murder, She Wrote, un serial care o are eroina pe Jessica Fletcher, detectiv amator si scriitoare de nuvele politiste. Serialul a avut mare succes intre 1984-1996. Eroina locuieste in orasul fictiv Cabot Cove, insa pe parcursul celor 12 sezoane, Fletcher calatoreste in diverse orase ale lumii, de cele mai multe ori ca sa-si viziteze prieteni vechi. De fiecare data cand Jessica ajunge undeva in vizita, acolo are loc o crima.
O mare parte din longevitatea serialului datorandu-se carismei si popularitatii actritei Angela Lansbury, aceasta castigand 4 premii Golden Globes pentru rolul din serial.
8. Philip Marlowe – The type of man she hated . . . was the type she wanted!
Creatie a lui Raymond Chandler, unul din cei mai celebri autori americani de romane politiste, Philip Marlowe este unul cei mai zbuciumati si interesanti detectivi din lume.Debutul scriitorului in 1939, inseamna si prima aparitie a eroului in The Big Sleep, ultima poveste despre Marlowe aparand in 1958.
Lumea descrisa de Chandler este o lume a criminalitatii, plina de intrigi, de violenta, bani, afaceri murdare si dame fatale, in care se bea mult alcool si se joaca pocker pe mize mari. Eroul creat de scriitor, este durul sensibil, Un Don Quijote contemporan care se opune in felul lui acestei lumi, desi aparent este alcolic, violent, afemeiat si mereu in cautare de necazuri.
Umorul flegmatic al autorului trece asupra personajului. pentru ca majoritatea cartilor sunt povestite de detectiv, marind farmecul acestui personaj simpatic si complex. Philip Marlowe este un lungan aratos de peste 1,80 inaltime, fumeaza pipa, sexului frumos. Dar e greu de descifrat, fiindca nu se livreaza oricui. Cineva spune despre el cu perplexitate: „Uneori am impresia ca esti cel mai nobil om, iar alteori am impresia ca esti cel mai mare mojic”. In meserie este un actor desavarsit, care îsi exercita meseria cu mai mult profesionalism decat pare la prima vedere.
De aceea Philip Marlowe a si avut parte de interpretari nu mai putin celebre: Humphrey Bogard in The Big Sleep, Robert Mitchum in Farewell, My Lovely, Elliott Gould in The Long Goodbye sau Powers Boothe in serialul Philip Marlowe, Private Eye.
9. Inspector Jacques Clouseau – Inspect the unexpected
De ce si-ar avea locul acest detectiv care isi da o mare importanta, dar a carui cariera este o mare minciuna, printre atatia detectivi talentati? Pentru ca este genial.
Clouseau este magistral de imbecil, dar din cand in cand are momente de genialitate venita nu se stie de unde.
Inspectorul Clouseau si-a dedicat viata prinderii unui infractor celebru, The Phantom, mare amator de bijuterii, in genul diamatului roz supranumit Pantera Roz. Metodele sale de investigatie sunt confuze, ca sa nu vorbim de deductiile la fel de inexplicabile ca si superbul accent de englez care vorbeste prost limba franceza. In plus are darul de a intra in toate incurcaturile posibile si imposibile, cu maximum de daune. Totusi numele lui starneste teama in lumea criminalitatii, pentru ca desi abordarea sa este neortodoxa si confuza, el reuseste mereu sa rezolve crima in modul sau personal.
Comicul englez Peter Sellers este cel care s-a identificat perfect cu personajul Clouseau, intr-o serie de comedii savuroase, din care prima The Pink Panther este geniala, regizate de Blake Edwards si beneficiind de muzica inspirata a lui Henry Mancini. Steve Martin a incercat cu succes sa ii calce pe urme in remake-urile din 2006 si 2009.
10. Nancy Drew – Small Town Girl. Big Time Adventure
Filmele care o au eroina pe Nancy Drew, urmaresc o serie de aventuri palpitante ale unei adolescente create de scriitoarea Carolyn Keene si care dovedeste curaj si reale calitati detectivistice. Tanara adolescenta pasionata de tot ce inseamna mistere, se implica cu mult entuziasnm si bucurie intr-o serie de aventuri, uneori ajutandu-si tatal avocat, alteori punandu-se in calea politiei si incurcand autoritatile.
Eroina a devenit in timp un model pentru multe adolescente, filmele si serialele cu ea avand un real succes. Mai mult personajul a devenit subiectul mai multor jocuri pe calculator cat si al altor produse cu acelasi nume.
In rolul personajului s-au remarcat: Maggie Lawson, Tracy Ryan Pamela Sue Martin, iar una din cele mai reusite Nancy Drew este cea din 2007, in care eroina este jucata de tanara si talentata, Emma Roberts, in varsta de 15 ani. Filmul este placut, scenariul excelent iar eroina dovedeste calitati in plus, castigand mai ales in plan emotional.
ups… de cati nu stiam! merci Magda pentru articol
Interesant top, multumim !
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro