Home » Filme

The Queen – campanie de rebranding pentru monarhia britanica

15 March 2007 scris de 3 comentarii

O noua pozitionare, un public tinta, canale de comunicare si un mesaj. Monarhia regala ca simbol al onoarei si dragostei de popor, poporul britanic si nu numai, cinema – DVD – TV si cerbul ca simbol al monarhiei.

V-as surprinde daca v-as spune ca filmul The Queen nu este nicidecum o biografie a reginei, ci un film despre criza de 4 zile a monarhiei petrecuta o data cu moartea printesei Diana in 1997?

Filmul este construit ca un film usor – nu exista actiune, tensiune, suspans – iar tonul general in care incepe aminteste de o comedie britanica. Decorurile sunt foarte reusite, iar asemanarile personajelor cu cele reale sunt destul de bine realizate.

The Queen este un film al relatiilor tensionate, in care interesele diferite pot genera probleme. Sunt surprinse pe rand relatia dintre regina si printesa Diana, relatia dintre Tony Blair si regina, relatia dintre Charles si mama sa si, nu in ultimul rand, relatia dintre regina si poporul pe care il conduce. Toate aceste relatii se afla sub semnul compromisului. Regizorul si actorii ajuta foarte mult spectatorul sa inteleaga toate fazele acestor relatii pana a se ajunge la compromis.

Desi mi-a placut filmul, nu pot spune ca nu m-am simtit usor manipulata. Parca o parte din mine si-ar fi dorit sa nu ii placa. Caci pana la urma filmul acesta face parte dintr-o campanie de marketing menita sa sustina brandul monarhiei din Marea Britanie.

Sa fim realisti. Ce faci pentru a intari pozitia monarhiei in Anglia? Un film in care o prezinti pe regina ca fiind un suflet deosebit, care insa face tot posibilul pentru a-si mentine demnitatea si onoarea in spatele unei masti reci. Un film in care Tony Blair apare ca un personaj super simpatic. Si tot in acelasi film prezinti comuniunea om-natura – in rolurile principale: regina si cerbul.

The Queen este, per total, o intriga politica analizata, judecata si apoi intoarsa pe toate partile. Extraordinara pentru fanii talkshowurilor cu iz politic. Un film interesant pentru a te delecta intr-o seara relaxata.

Revin totusi la intrebarea mea obsesiva legata de Oscarul din acest an: Fesele false si putin machiaj sa fie chiar suficiente pentru un Oscar? Helen Mirren joaca bine in acest film – nu pot nega acest fapt. Totusi, nu sunt de parere ca a facut ceva deosebit, care sa ii aduca aceasta statueta.

Nota: 7.5/10


3 comentarii »

  • hawke said:

    Cred ca 7 este o nota mare, chiat tu spuneai ca nu te-a impresionat. Poate ca regina este interpretata destul de bine de Helen Mirren. Poate ca si Michael Sheen face un efort deosebit pentru a-i semana lui Tony Blair, insa filmul nu realizeaza trecerea de mediocritate.

  • Raluk said:

    Mie mi-au placut subiectul si stilul de documentar combinat cu comedie britanica in care a fost filmat The Queen. De asemenea, faptul ca reuseste sa fie un film neplictisitor, dat fiind subiectul, mi se pare super misto.

  • Diana – And it seems to me you lived your life like a candle in the wind… | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] va dezamagi pe cei care asteptau o povestea in stilul The Queen sau The King’s Speech, o poveste fara farmec, stearsa care nu ofera o perspectiva completa a […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*