Home » Filme, Oscar 2012

The Muppets – nostalgia show-ului TV pe marele ecran

14 January 2012 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Papusile Muppets]

CoolRank: 6 / 10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7/10

– actori: 6/10

– scenariu: 6/10

– montaj: 6/10

Nota IMDb: 8/10

Regie: James Bobin An: 2011
Actori: Amy Adams, Jason Segel, Chris Cooper Genul: comedie

 

You wanna get back together? Okay. Classic.

 Muppets – cuvant inventat probabil de Jim Henson (creatorul lor), ce pare o combinatie intre “puppet” si frantuzitul “marionette”, a ajuns sa isi stabileasca propriul loc in cultura populara (engl. “pop culture”). Fie ca esti familiarizat cu ceea ce reprezinta, fie ca e prima oara cand auzi despre papusile “mapeti”, filmul din 2011, lansat in SUA cam cu o luna inaintea Craciunului, e numai bun de urmarit. “Hei… cum adica ‘bun de urmarit‘ cand abia trece clasa la CoolRank?” ar putea zice cineva care a inceput sa citeasca articolul scanand si notele acordate… Aveti un pic de rabdare si va pun in tema.

Kermit, you’re my hero. You’re in my watch.

In centrul povestii il avem pe Walter si fratele lui “umanoid“, Gary (Jason Segel). Avand in vedere ca se simte un pic “diferit” de ceilalti copii, Walter devine fascinat de Muppets si gaseste sprijin in show. Atunci cand Gary merge in LA cu logodnica lui, Mary (Amy Adams), sarbatorind cea de-a zecea aniversare cu o cina romantica, Walter se alatura, incantat ca ajunge sa vada studiourile in care se filma serialul si poate, cine stie, sa-si intalneasca eroiii. Dar locurile sunt in paragina, ba chiar descopera ca un magnat al petrolului, Tex Richman (Chris Cooper) vrea sa le cumpere cu intentia de a amenaja un muzeu. Care, dupa cum banuiti, e doar un pretext, terenul ascunzand un zacamant bogat si aducator de venituri. De aici pana la “hai sa reunim gasca si sa facem rost de banii necesari” nu e decat un pas. Asa ca se aduna ba un magnat al instalatiilor sanitare (Gonzo), ba un cantaret scapatat in trupa Moopets (Fozzie Bear), ba afacerista de succes la Paris, capitala modei (Miss Piggy). Animal chiar sufera alaturi de Jack Black la cursuri de managementul furiei. Va reusi Walter sa ii reuneasca pe toti sub scopul comun de a salva studiourile? Le si salveaza? Hmm… oare ce zice Disney despre asta?

Wow, that was such an expensive-looking explosion! I can’t believe we had that in the budget.

Acum hai sa explic: eu fac parte din cei care au avut cat de cat de-a face cu serialul Muppets, transmis la noi la televizor dupa ’89. Tin minte cuplul Kermit, un broscoi sfios si Miss Piggy, isterica si amuzanta, pensionarii care comentau si din public, si pe seama lui. Dar cam atat – nu ma asteptam la o reluare, si incercam sa nici nu am asteptari prea mari de la film. Asa ca revederea multor personaje din serial, ba chiar si inventarea unora noi, special pentru film (80’s robot), m-au gasit intr-o pozitie foarte favorabila si deschisa la ce imi promitea bun Muppets. Dar e aici un paradox – ca film, m-a facut sa ma simt bine, pentru ca argumentele pe care se baza erau strict emotionale (Muppets Muppets Muppets). Pe de alta parte, pentru asta a trebuit sa fiu indulgenta cu restul scaparilor – scenariul nu e chiar centrat pe cele care ii dau titlul si chiar nu e suficient de multa (auto)ironie ca filmul sa faca fata lumii care e “cinica si dura”. Inteleg ca exista limitari pe care trebuie sa le accepti pentru a readuce in interesul publicului niste personaje care au peste 30 de ani de existenta. Dar cred ca efortul s-a centrat mai mult pe cantitate decat pe calitatea atuurilor aduse in film.

Printre marile plusuri pe care le gasesc filmului sunt si faptul ca nu se ia chiar atat de tare in serios, ca e dispus sa treaca si peste faptul ca nu a avut aprobarea unuia dintre cei mai importanti oameni implicati in serialul original, Frank Oz, si aparitiile complet neasteptate, de la Jim Parsons (Sheldon din The Big Bang Theory), Selena Gomez, Whoopi Goldberg si pana la Zach Galifianakis.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Avand in vedere ca e un film cu Muppets (ele nu sunt papusi, Kermit e broscoi, da?) nu imi pot da cu parerea decat despre cei 2-3 actori, pentru ca pe cei care isi manevreaza personajele nu ii pot descrie decat ca excelenti. Am apreciat foarte mult faptul ca nu s-au folosit tehnici moderne tocmai pentru pastrarea unei autenticitati a spectacolului (The Muppets are as one-dimensional as they’ve always been!). Amy e foarte potrivita pe rol, femeia-copil inocenta, pe care aici scenaristii (Jason Segel si Nicholas Stoller) au impins-o nitel pe calea emanciparii, cu referinte la Chaplin si Mariah Carey. Chris Cooper e aici “ala rau”, cu un rol care iese evident din zona lui de confort, pregatit pentru Alan Rickman. Cu toate astea, e implicat intr-o scena muzicala foarte savuroasa, in ritm de rap – atentie la ea!

Dar Jason Segel… sunt prima sa recunosc ca e deosebit de creativ: coscenarist la film, a scris piesa cu Dracula indragostit din finalul Forgetting Sarah Marshall, are in plan alt film cu papusi, dupa un scenariu scris pe la 20 de ani. Totusi multe din momentele care il aveau in centru ar fi beneficiat mult mai mult daca ar fi fost alt actor implicat. Te uiti in ochii lui Mary/Amy, chiar crezi ca ea traieste acolo, langa Mupetts si interactioneaza cu ele. Te uiti la Gary/Jason… ti-e jena de jena lui cumva – “da, stiu ca sunt niste papusi, si ca nu sunt reale, dar hai sa ne prefacem”. Inteligenta si pasiunea de care da dovada in toate celelalte capitole nu il fac omul potrivit sa joace rolul lui Gary.

Britanicul James Bobin regizeaza primul lui lung metraj si pot sa zic ca experienta pe care o are in televiziune isi zice cuvantul (Da Ali G Show, The Flight of the Conchords). Si pentru ca in genul asta de filme (mupettsy) e destul de greu sa lucrezi cu “actorii”, a incercat sa faca referinte la scene pe care le apreciaza din filme, tocmai pentru ca acesta sa nu fie un film de unica folosinta si sa redescoperim ceva care sa ne atraga la fiecare vizionare.

Ce spun criticii despre The Muppets?

 The Muppets e 96% proaspat pe tomatometru, de altfel nu are nici doua luni de la lansarea oficiala, ceea ce explica si cele 165 de review-uri. Si cum e de asteptat, 88% din cei 45.136 de utilizatori il plac. Iar pe metacritic, The Muppets are 75 din 100 de puncte, acordate prin coroborarea a 36 de pareri. Rick Groen (Globe and Mail) e de parere ca trecerea la marele ecran a daunat farmecului care putea fi redat doar la televizor, folosind un cuvant pe care il simt si eu din plin: “neconvingator”. Citandu-l pe Bilge Ebiri (New York Magazine): “It may not entirely work as a movie, but The Muppets shines as a piece of touching pop nostalgia.”

Verdictul KoolHunt.ro

Cata vreme esti pregatit sa accepti faptul ca e vorba de un film in care se cam canta, in care nimeni nu chestioneaza cum de Walter e frate cu Gary, poti sa te pregatesti de o relaxare pe cinste. In definitiv, cred ca rolul productiei a fost mai mult de a readuce la viata niste personaje, si a revitaliza vanzari de produse promotionale pe inca o marca Disney, decat sa creeze un film peste medie. Oricum, The Muppets sigur isi are locul rezervat in istoria cinematografica pentru ca mult prea multi din generatiile care au crescut cu show-ul vor fi incantati de proiect, primul care merita mentionat dupa alte incercari de lungmetraj mai vechi (printre care si Muppets from Space).

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*