Home » Acum la cinema, Filme

The Monuments Men – Oamenii care au salvat istoria artei noastre

14 February 2014 scris de Niciun comentariu

the-monuments-men0

[Titlu in limba romana: Eroii Monumentelor]

KoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 8/10

actori: 9/10

scenariu: 7.5/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 6.6/10

Regie: George Clooney An: 2014
Actori: George Clooney, Matt Damon Genul: drama, biografie

Filmele bazate pe povesti adevarate reusesc sa aiba un efect mult mai puternic asupra noastra, pentru ca dispare acel sentiment, de cele mai multe ori linistitor, ca faptele si lucrurile pe care le vedem pe marele ecran nu s-au petrecut in realitate. The Monuments Men, al 5-lea film regizat de celebrul George Clooney, este o dramedie istorica procedurala, care spune extraordinara poveste a unui grup de oameni pentru care salvarea celor mai importante opere de arta din istoria omenirii a fost sinonima cu insasi supravietuirea si continuitatea lumii pe care o stim.

the-monuments-men1

You can wipe out an entire generation, you can burn their homes to the ground, and somehow they’ll still find their way back. But if you destroy their history, you destroy their achievements, then it’s as if they never existed.

George Clooney il interpreteaza in acest film pe istoricul de arta Frank Stokes, versiunea cinematografica a lui George Stout – specialist in conservarea operelor de arta si Director al Muzeului Fogg de la Harvard, cel care a condus sectiunea Monuments, Fine Arts and Archives (MFAA) din cadrul armatei americane, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce primeste aprobarea chiar de la Presedintele Franklin D. Roosevelt, Frank Stokes pleaca in Europa mistuita de razboi pentru a salva monumentele, picturile, sculpturile si toate celelalte opere nestemate ale ultimului mileniu, pe care Hitler voia sa le adune in muzeul personal din Germania.

the-monuments-men2If you destroy an entire generation of people’s culture, it’s as if they never existed. That’s what Hitler wants, and it’s the one thing we can’t allow.

In acest scop, Stokes alcatuieste un grup format din: expertul in restaurare a artei James Granger (interpretat de Matt Damon), arhitectul din Chicago Richard Campbell (interpretat de Bill Murray), sculptorul Walter Garfield (interpretat de John Goodman), expertul in teatru Preston Savitz (interpretat de Bob Balaban); Donald Jeffries, un Director de muzeu britanic cazut in dizgratie (interpretat de Hugh Bonneville) si un fost profesor de pictura la Ecole des Beaux-Arts din Paris, Jean Claude Clermont (interpretat de Jean Dujardin). Cei sapte sunt barbati de varsta mijlocie, fara pregatire militara, care merg pe front, in Germania si fostele tari ocupate de aceasta; acolo, cu ajutorul trupelor militare, ei vor descoperi care sunt operele de arta ramase in urma distrugerilor provocate de Razboi, unde sunt ascunse acestea si cum le pot inapoia proprietarilor de drept si, cel mai important, istoriei.

the-monuments-men4This is our history and it’s not to be stolen or destroyed.

Cei sapte eroi se impiedica insa de refuzul armatelor de a-i ajuta in demersurile de recuperare a monumentelor istorice, in primul rand pentru ca au ordine stricte sau intelegeri cu armata germana, care se retragea din ce in ce mai mult. Mai mult, rusii, care au pierdut in acest Razboi peste 2 milioane de oameni, obtinusera “dreptul” de a aduna toate piesele de arta pe care le puteau gasi; asadar, misiunea grupului Monuments Men este plina de obstacole, asa ca Stokes decide ca ei sa plece separat sau in grup de cate doi, pentru a acopri o arie cat mai mare si de a afla mai usor unde se afla obiectele ascunse de germani.

the-monuments-men5While we must and will win this war, we should also remember the high price that will be paid if the very foundation of modern society is destroyed.

Aceasta separare ofera si momentele amuzante si emotionante din film, pentru ca, de exemplu, duo-ul Richard Campbell/Preston Savitz este pe cat de diferit si nepotrivit, pe atat de plin de haz si farmec. Cele doua personaje se tachineaza inca de la inceput, dar faptul ca petrec atat de mult timp impreuna, in conditii de razboi si suferinta peste tot in jur, ii fac sa se apropie si sa lucreze minunat impreuna. Exista o scena geniala, la ferma unui fost Secretar SS, in care Preston Savitz ii deconspira adevarata identitate intr-un mod cu adevarat memorabil. James Granger este trimis la Paris pentru a o convinge pe Claire Simone (interpretata de Cate Blanchett), cea care a lucrat la Galeriile Nationale Jeu de Paume sub conducerea nazista, sa le spuna ce s-a intamplat cu toate colectiile personale ale evreilor, confiscate de Hitler. Chimia dintre cele doua personaje, aproape inexistenta, mi s-a parut un punct slab al filmului, alaturi de accentele proaste in franceza ale amandurora.

Donald Jeffries spune la un moment dat, in timpul filmului, o replica pe care eu o consider complet adevarata si eterna: Madonna din Bruges a lui Michelangelo apartine lui Napoleon atat cat apartine fiecaruia dintre noi; toti acesti mari artisti ai secolelor trecute si-au oferit oprele de arta istoriei, noua, pentru a asigura continuitatea, frumusetea vietii noastre, a tot ceea ce suntem, am fost si vom fi. Este mai mult decat obligatia noastra sa ne cunoastem trecutul si sa protejam, chiar si cu pretul vietii, cele mai importante opere pe care ni le-a daruit istoria artei. Asta au facut cei 7 eroi, in film si cei mult mai multi, in realitate, reusind sa salveze si inapoieze milioane de obiecte de arta nemuritoare.

the-monuments-men6Despre actori si regie ce se poate spune?

George Clooney (The Ides of March, Good Night, and Good Luck.) nu se dezminte nici de aceasta data, scriind filmulul, alaturi de partenerul sau Grant Heslov (The Men Who Stare at Goats), regizandu-l si interpretand rolul principal; mai mult, tatal acestuia, Nick, joaca rolul batranului Stokes, in epilogul din anii ’70. Clooney, pe langa faptul ca este un actor desavarsit si extrem de carismatic, readuce pe marele ecran farmecul filmelor de altadata, cu ajutorul lui Phedon Papamichael, cel care s-a ocupat de imaginea impecabila a filmului si a lui Louise Frogley, designerul de costume a lui The Monuments Men. De asemenea, coloana sonora a celebrului Alexandre Desplat este sentimentala si incantatoare, acesta interpretand si un rol micut in film.

Distributia filmului reprezinta cu siguranta un mare punct forte; Bill Murray (Hyde Park on Hudson, Moonrise Kingdom) si John Goodman (Flight, Trouble with the Curve) sunt haiosi si foarte placuti, Bob Balaban (Web Therapy, The Grand Budapest Hotel) pare serios si retras, dar nu este deloc lipsit de umor sau umanitate; Matt Damon (We Bought a Zoo, Elysium) este un actor foarte talentat si popular, dar acest rol nu iese cu nimic in evidenta, iar prestatia lui Cate Blanchett (Hanna, Blue Jasmine) nu mi s-a parut una de neuitat.

the-monuments-men7Ce spun criticii despre The Monuments Men?

Nu foarte multa lume a vazut The Monuments Men, filmul avand premiera in cadrul Festivalului de Film de la Berlin, weekend-ul trecut; se explica astfel, intr-o anumita masura, tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com, care indica pe tomatometer un procent de 34% fresh pentru The Monuments Men, iar 56% din public il apreciaza, si pe buna dreptate. Pe MetaCritic.com, The Monuments Men are un metascore de 5.8/10 dat de public si un metascore total de 52/100.

Ann Hornaday de la Washington Post este impresionata in mare parte de film, chiar daca ii recunoaste tonul uneori neegal sau structura neuniforma; mai mult, ea declara ca The Monuments Men reuseste sa reliefeze un lucru profund, dar si subtil: dorintele si impulsurile anihilatoare ale lui Hitler nu au vrut sa se opreasca niciodata la milioane de oameni nevinovati, ci la istorie insasi. Filmul, desi imperfect, aduce acest adevar la suprafata, in mod clar si terifiant.

Verdictul KoolHunt.ro

The Monuments Men este un must see pentru toti iubitorii de filme istorice frumoase, de altadata, cu o distributie de exceptie, multa emotie si profunzime, pe care nu trebuie sa il ratati!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*