Home » Teatru

Tartuffe sau Impostorul – despre bine, despre rau la Teatrul Metropolis

11 December 2013 scris de 1 comentariu

Screen Shot 2013-12-11 at 7.32.51 AMTeatrul Metropolis a avut multe noutati la deschiderea actualei stagiunii, noutati printre care si comedia “Tartuffe sau Impostorul“ de J.P.B Moliere – o comedie, pe cat de ”batrana” , pe atat de actuala. Prima reprezentatie a piesei “Tartuffe” are loc pe 12 mai 1664 la Palatul Versailles, iar de atunci a fost tradusa si jucata in mai toate limbile.

Tartuffe – O satira la adresa ipocritilor la Teatrul Metropolis

Screen Shot 2013-12-11 at 7.33.01 AMTartuffe este o satira la adresa ipocritilor, iar subiectul acestei comedii ataca habotnicia si se potriveste ca o manusa unei societati in care Catedrala Manturii Neamului devine cea mai scumpa cladire construita in Romania dupa Revolutie. Revenind la subiectul piesei, aceasta prezinta o familie normala, familia lui Orgon, dezbinata de pasiunea oarba pe care acesta a facut-o pentru Tartuffe. Pe Tartuffe l-a intalnit la biserica si a fost profund impresionat de piosenia si umilinta pe care le afisa, asa ca s-a hotarat sa-l ia sub ocrotirea sa. Familia lui Orgon descopera treptat adevarata fata a lui Tartuffe si nu se lasa escrocata de impostor, dar Orgon si mama sa sunt ca si hipnotizati de protejatul lor si il pun mai presus de oricine.

Lucrurile scapa de sub control atunci cand Orgon hotaraste sa-si casatoreasca fiica, pe Mariane (deja logodita cu Valere) cu Tartuffe. Intreaga familie se opune si se uneste impotriva prefacutului Tartuffe incercand sa-l demaste. Si il vor bate pe acesta cu propriile sale arme, intrucat Tartuffe a facut o pasiune nebuna pentru Elmire, doamna casei. Orgon se ascunde sub masa si asista la scena in care protejatul sau ii seduce sotia, descoperindu-l astfel pe adevaratul Tartuffe.

Screen Shot 2013-12-11 at 7.33.23 AMAmestec de nou si vechi, sinceritate si ipocrizie, rau si bun sub bagheta lui Victor Ioan Frunza

Finalul piesei este altul decat cel gandit de Moliere, pentru ca si vremurile sunt altele si din pacate nu mai exista regi care sa faca dreptate sau sa se intereseze de soarta supusilor.

In mod intentionat au lipsit costumele specifice pentru a fi inlocuite de haine din piele, rochite in buline si camasi cu fundite, tocmai pentru a se sublinia inca o data actualitatea piesei. Distributia a fost una tanara, iar acest lucru a adus un mare plus piesei: Doamna Pernelle, mama lui Orgon – Adela Marculescu, Tartuffe – George Costin , Orgon – Sorin Miron, Elmire – Nicoleta Hancu, Damis, fiul lui Orgon -Damian Nicolae, Marianne, fiica lui Orgon – Irina Bucescu, Valere, iubitul lui Marianne -Lucian Rus, Laurent, valetul lui Tartuffe – Lucian Rus si Flipot, fata in casa – Elena Ghimpateanu.

Tot acest amestec de nou si vechi, sinceritate si ipocrizie, rau si bun, a stat sub bagheta lui Victor Ioan Frunza, care merita din plin toate aplauzele de final (nu si cele din timpul piesei si nici eternele, deranjantele si nelipsitele sonerii de telefon). “Tartuffe sau Impostorul” se joaca la Teatrul Metropolis din Bucuresti, iar programul il gasiti aici.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*