Tartuffe sau Impostorul – despre bine, despre rau la Teatrul Metropolis
Teatrul Metropolis a avut multe noutati la deschiderea actualei stagiunii, noutati printre care si comedia “Tartuffe sau Impostorul“ de J.P.B Moliere – o comedie, pe cat de ”batrana” , pe atat de actuala. Prima reprezentatie a piesei “Tartuffe” are loc pe 12 mai 1664 la Palatul Versailles, iar de atunci a fost tradusa si jucata in mai toate limbile.
Tartuffe – O satira la adresa ipocritilor la Teatrul Metropolis
Tartuffe este o satira la adresa ipocritilor, iar subiectul acestei comedii ataca habotnicia si se potriveste ca o manusa unei societati in care Catedrala Manturii Neamului devine cea mai scumpa cladire construita in Romania dupa Revolutie. Revenind la subiectul piesei, aceasta prezinta o familie normala, familia lui Orgon, dezbinata de pasiunea oarba pe care acesta a facut-o pentru Tartuffe. Pe Tartuffe l-a intalnit la biserica si a fost profund impresionat de piosenia si umilinta pe care le afisa, asa ca s-a hotarat sa-l ia sub ocrotirea sa. Familia lui Orgon descopera treptat adevarata fata a lui Tartuffe si nu se lasa escrocata de impostor, dar Orgon si mama sa sunt ca si hipnotizati de protejatul lor si il pun mai presus de oricine.
Lucrurile scapa de sub control atunci cand Orgon hotaraste sa-si casatoreasca fiica, pe Mariane (deja logodita cu Valere) cu Tartuffe. Intreaga familie se opune si se uneste impotriva prefacutului Tartuffe incercand sa-l demaste. Si il vor bate pe acesta cu propriile sale arme, intrucat Tartuffe a facut o pasiune nebuna pentru Elmire, doamna casei. Orgon se ascunde sub masa si asista la scena in care protejatul sau ii seduce sotia, descoperindu-l astfel pe adevaratul Tartuffe.
Amestec de nou si vechi, sinceritate si ipocrizie, rau si bun sub bagheta lui Victor Ioan Frunza
Finalul piesei este altul decat cel gandit de Moliere, pentru ca si vremurile sunt altele si din pacate nu mai exista regi care sa faca dreptate sau sa se intereseze de soarta supusilor.
In mod intentionat au lipsit costumele specifice pentru a fi inlocuite de haine din piele, rochite in buline si camasi cu fundite, tocmai pentru a se sublinia inca o data actualitatea piesei. Distributia a fost una tanara, iar acest lucru a adus un mare plus piesei: Doamna Pernelle, mama lui Orgon – Adela Marculescu, Tartuffe – George Costin , Orgon – Sorin Miron, Elmire – Nicoleta Hancu, Damis, fiul lui Orgon -Damian Nicolae, Marianne, fiica lui Orgon – Irina Bucescu, Valere, iubitul lui Marianne -Lucian Rus, Laurent, valetul lui Tartuffe – Lucian Rus si Flipot, fata in casa – Elena Ghimpateanu.
Tot acest amestec de nou si vechi, sinceritate si ipocrizie, rau si bun, a stat sub bagheta lui Victor Ioan Frunza, care merita din plin toate aplauzele de final (nu si cele din timpul piesei si nici eternele, deranjantele si nelipsitele sonerii de telefon). “Tartuffe sau Impostorul” se joaca la Teatrul Metropolis din Bucuresti, iar programul il gasiti aici.
[…] Metropolis are meritul, asa cum am remarcat si in Tartuffe, de a pune numele mari ale scenei romanesti langa generatia tanara care a avut de la cine sa invete […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.