Home » Teatru

Tarelkin – De la rusi ne tragem

3 February 2014 scris de Niciun comentariu

tarelkin-teatrul-metropolis1Tarelkin este o comedie amara ce te pune pe ganduri si te face sa te intrebi cand a devenit A.V. Suhovo Kobilin mai actual decat Caragiale. Piesa este o oglinda a realitatii politice de azi, pentru ca politicienii zilelor noastre nu mai au prostia toleranta a lui Zaharia Trahanache sau viclesugul nevatamator al lui Tipatescu, ci sunt subjugati puterii supreme asemenea lui Tarelkin, cruzi si tiranici, dar fara umorul lui Antioh Elpidioforovici Oh si mai nou, autoimuni ca si Maksim Kuzmici Varravin. Lupta azi nu se mai da pe voturi sau pe mici scrisorele de amor compromitatoare, ci pe valize de bani. Si ce mai conteaza ce scrie presa, niciun Catavencu nu mai e azi important, pentru ca acum fiecare partid are unealta lui de maipulare, caci sunt destule ziare si televiziuni, “Racnetul Carpatilor” nu mai detine monopolul.

tarelkin-teatrul-metropolis2“O soarta stramba, cei puternici ii asupresc pe cei slabi, cei bogati ii umilesc pe cei saraci”

Si revenind la Tarelkin, avem pe scena Teatrului Metropolis o satira sociala la adresa coruptiei din Rusia sfarsitului de secol XIX, in care eroul nostru, Tarelkin, se hotaraste sa-si insceneze moartea, satul fiind de abuzurile superiorului si dornic de razbunare fata de nedreptatile acestuia. Si ca sa poate ajunge la Moscova si sa-l poata da in mainile puterii supreme pe generalul Varravin, ii fura identitatea chiriasului sau, recent decedat, Kopilov. Scenele comice care urmeaza sunt insotite de o muzica tragica, care anunta suspansul, asemenea filmelor horror. Gelu Colceag are meritul de a sti ca “ teatrul este o oglinda a vremurilor sale” (Shakespeare) si in consecinta, comedia fara aspecte tragice azi nu mai este moralizatoare, rasul singur nu mai indreapta nimic. Mizeaza de asemenea pe actori care la randul lor inteleg aceste aspecte si isi iau rolurile in serios, uneori chiar prea in serios. Tarelkin (interpretat de Marius Galea) sau Sila Silici Kopilov este convingator in ambele roluri, Varravin (interpretat de Doru Ana) este perfect in rolul vicleanului general, iar Radu Gabriel este savuros in rolul politistului slugarnic, devotat conducerii, avid dupa bani si supus propriului stomac.

tarelkin-teatrul-metropolis3Teatrul Metropolis are meritul, asa cum am remarcat si in Tartuffe, de a pune numele mari ale scenei romanesti langa generatia tanara care a avut de la cine sa invete si care ne asigura ca, desi s-au dus pe rand Nae Lazarescu sau Misu Fotino, mai vin din spate multi. Nu pot trece astfel cu vederea scena anchetei in coregrafia lui Vlad Logigan in care victime si anchetatori redau cu fidelitate cruzimea anchetelor rusesti, fara sa lipseasca celebra tortura prin inec si nici abuzurile sexuale.

Unde vedem Tarelkin?

Piesa de teatru Tarelkin poate fi vizionata la Teatrul Metropolis, pe strada Mihai Eminescu nr 89, iar programul il aveti aici. Si avand in vedere ultimele evenimente de pe scena politica romaneasca, o piesa despre coruptie este numai buna.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*