Home » Stiri cinema

Shame – rateaza Oscarul, dar nu si Bucurestiul!

7 February 2012 scris de Niciun comentariu

Shame! Nu, nu e inca timpul cronicii, asa un eveniment trebuie pregatit zile-n sir cu anunturi si preview-uri si… adevarul e ca nimeni de pe la noi n-a vazut inca Shame, un film micut despre care tot bat toba – la urechea surdului, credeam eu. Insa iata ca am in sfarsit vesti bune, oamenii care distribuie filme si prin coltul nostru de lume imi impartasesc frutrarile. Diferenta e ca ei chiar pot face ceva in privinta asta: Shame va fi proiectat si in Romania, in regim de festival (adica “prinde-l azi ca maine nu-i”). Organizatorii BucharEST IFF-ului tocmai l-au adaugat pe lista lor de filme, care se va deschide ca un ghiocel pe 19 martie.

Filmele din festivale, facute pentru festivale, sunt ca painea de casa fata de painea din comert. Unii cineasti arunca-n cuptor orice ingredient care le trece prin cap si au loc asigurat in programul festivalelor experimentale. Altii merg pe reteta patentata chiar de ei, si adauga doar un varf de savoare aparte, cat sa-si debusoleze fanii si sa atraga altii noi. Tipuri de bucatari, ca si de aluat, mai sunt – dar eu vreau sa ma opresc la acesta, in care Steve McQueen se incadreaza de minune cu Shame. El l-a adus pe Michael Fassbender inapoi pe platou – dupa colaborarea lor, si debutul lui regizoral, Hunger, care acum patru ani ii propulsa pe amandoi in atentia lumii-ntregi – si i-a dat iarasi tot bolovanul de pelicula, sa se desfasoare cum o putea…

Cu filmul pe umerii lui, (Sisi)Fassbender l-a urcat paaaana-n atentia criticii mondiale, insa Academia tot nu l-a rasplatit cu o nominalizare la Oscar. Nu conteaza, noi asteptam sa se remanieze si AMPAS, timp in care vedem Shame. Unde? La festival, desigur! Cea de-a 8-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti ne propune sapte zile de lungmetraje din circuitul festivalier mondial, toate bune, premiate, recenzate si notate cu must-see. In afara de Shame, vor fi proiectate, in afara competitiei oficiale, We Need to Talk About Kevin, Red State, Les Géants si The Murderer – eu planuiesc sa le (re)vad si sper sa ne-ntalnim acolo :) Iata trailer-ele ultimelor doua, ramase inca ne-atacate de echipa KoolHunt.ro, dar nu pentru mult timp:

Shame este NC-17, ca, probabil, festivalul in sine. Filmele titrate pentru ele, stricto sensu, nu pentru VIP-urile din fisa tehnica, vor avea din oficiu subiecte grele – nu neaparat greoaie – indigeste uneori, imposibil de recomandat publicului larg fara avertismentul bulinutei rosii. Atentie, deci, la Bucuresti IFF, ca la orice festival care se respecta, realismul e atu si bate escapism-ul. Nu vreti sa aflati de fundamentalisti, dependenti sau ucigasi? Nicio problema, cineplex-urile au aceeasi oroare, basca nachos din dotare!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*